Σελίδες

Σάββατο 26 Μαρτίου 2011

Έκθεση για "Το τοπικό 21" στη Βαλύρα

Ο νέος Καλλικρατικός Δήμος Μεσσήνης, το Δημοτικό Σχολείο Βαλύρας, και ο βιολόγος καθηγητής Γιάννης Δ. Λύρας στα πλαίσια των εορταστικών εκδηλώσεων για την Εθνική Επέτειο του απελευθερωτικού Αγώνα του 1821 συνδιοργανώνουν έκθεση με θέμα: "Το τοπικό 21"
ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ
Η Συμμετοχή της Βαλύρας στην Επανάσταση του 1821.
Εκδηλώσεις Βαλυραίων για το 1821 σε Βαλύρα, Μελιγαλά και Καλαμάτα.
Προτομές-Αγάλματα Ηρώων της Βόρειας Μεσσηνίας.
Η έκθεση θα λειτουργήσει από 25-27 Μαρτίου,στην πλατεία Βαλύρας(αίθουσα Λιοντήρη).
Από το Δήμο Μεσσήνης

Παρασκευή 18 Μαρτίου 2011

Αναφορά στην Βαλύρα του 1821

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ ME TΙΤΛΟ
«Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΗΣ ΒΑΛΥΡΑΣ ΣΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ 1821 ΚΑΙ ΤΟ ΤΙΜΗΜΑ ΤΩΝ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ ΤΗΣ»
ΑΓΑΠΗΤΟΙ ΣΥΜΠΑΤΡΙΩΤΕΣ-ΑΓΑΠΗΤΟΙ ΠΡΟΣΚΕΚΛΗΜΕΝΟΙ
ΜΑΖΕΥΤΗΚΑΜΕ ΕΔΏ ΓΙΑ ΝΑ ΤΙΜΗΣΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΠΡΟΓΟΝΟΥΣ ΜΑΣ, ΠΟΥ ΕΔΩΣΑΝ ΤΟ ΑΙΜΑ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑΜΑΣΤΕ ΜΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ.
ΕΥΥΧΑΡΙΣΤΩ ΤΟ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΒΑΛΥΡΑΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟ ΜΕΣΣΗΝΗΣ, ΠΟΥ ΜΟΥ ΑΝΕΘΕΣΑΝ ΤΟΝ ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΟ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ.
Η ΟΜΙΛΙΑ ΜΟΥ ΕΧΕΙ ΤΟΝ ΤΙΤΛΟ:

Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΗΣ ΒΑΛΥΡΑΣ ΣΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ 1821 ΚΑΙ ΤΟ ΤΙΜΗΜΑ ΤΩΝ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ ΤΗΣ»

ΚΑΙ ΘΑ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΟΥΜΕ ΠΩΣ ΟΙ ΗΡΩΕΣ ΦΥΛΑΚΙΣΤΗΚΑΝ ,ΘΕΩΡΗΘΗΚΑΝ

 ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΚΑΙ ΟΡΙΣΜΕΝΟΙ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΤΗΚΑΝ ΣΕ ΘΑΝΑΤΟ , ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΔΕΝ ΠΕΡΙΓΡΑΦΟΝΤΑΙ ΣΤΑ ΣΧΟΛΙΚΑ ΒΙΒΛΙΑ ΑΓΝΟΩΝΤΑΣ ΕΤΣΙ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΜΑΣ
Η ΕΠΙΘΥΜΙΑ ΝΑ ΣΥΝΔΕΣΟΥΜΕ ΤΑ ΚΟΜΑΤΙΑ ΤΟΥ ΠΑΡΕΛΘΟΝΤΟΣ ΜΑΣ ΟΔΗΓΟΥΝ ΝΑ ΚΑΤΑΝΟΗΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΡΜΗΝΕΥΣΟΥΜΕ ΤΟ ΧΡΟΝΟΧΩΡΟ. ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΜΕ ΤΙΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ ΤΟΥΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΥΝΙΣΤΟΥΝ ΤΗ ΦΥΣΙΟΓΝΩΜΙΑ ΤΗΣ ΒΑΛΥΡΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΔΙΝΟΥΝ ΥΠΟΣΤΑΣΗ. ΕΤΣΙ ΙΣΤΟΡΕΙΤΑΙ Ο ΧΩΡΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΚΑΙ ΜΑΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝΤΑΙ ΑΜΦΙΘΥΜΑ ΑΙΣΘΗΜΑΤΑ. Η ΒΑΛΥΡΑ ΔΙΑΙΩΝΙΖΕΤΑΙ ΜΕΣΑ ΑΠΌ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΤΗΣ ΚΑΙ ΦΘΑΝΕΙ ΣΕ ΜΑΣ Η ΑΝΤΑΝΑΚΛΑΣΗ ΤΩΝ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΤΟΥ 21.
Η ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ ΟΜΙΛΙΑΣ ΜΟΥ ΒΑΣΙΖΕΤΑΙ ΣΤΑ ΓΑΚ ΚΑΙ ΣΕ ΔΥΟ ΑΝΤΙΓΡΑΦΑ ΑΠΌ ΤΟ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟ ΤΗΣ ΜΟΝΗΣ ΚΑΛΤΕΖΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ -ΠΡΟΚΗΡΥΞΗΣ-ΔΙΑΚΗΡΥΞΗΣ-ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ ΠΕΤΡΟΜΠΕΗ ΜΑΥΡΟΜΙΧΑΛΗ ΠΡΟΣ ΤΙΣ ΕΥΡ
 ΩΠΑΪΚΕΣ ΑΥΛΕΣ ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΣΤΙΣ 23-3-1821
ΤΟ ΒΑΡΟΣ ΤΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ
Για όσους γεννηθήκαμε και μοχθούμε σ’ αυτό τον τόπο η «ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ» αποτελεί Ουσιαστική Έκφραση του εθνικού προσώπου. Γι’ αυτό η διάσωση και προβολή στο ιστορικό, κοινωνικό, οικονομικό και πολιτιστικό γίγνεσθαι, είναι υπόθεση όλων μας.
Κάθε μέρα πασχίζουμε για μια γνήσια ανθρώπινη ζωή και αισθανόμαστε δεμένοι πάντα με το παρελθόν. Οι προγονικές μας ρίζες αποτελούν το πλαίσιο αυτής της ποιότητας ζωής.
Η Μεσσηνία, στην οποία αναφερόμαστε, διαθέτει πλούσια ιστορία και μνήμη. Η αγάπη μας προς αυτήν μας οδήγησε στη συλλογή αυτού του υλικού, η έκδοση του οποίου αποτελεί για μας χρέος τιμής και σεβασμού.
Σκορπιες πληροφορίες κυκλοφορούν για τη ΒΑΛΥΡΑ οι οποίες εχουν πάρει τη μορφή της παράδοσης και καταλήγουν σιγά-σιγά στο μύθο
-Η παρούσα καταγραφή και έρευνα μοιάζει με τις σαϊτιές που ρίχνει ο τοξότης στο βαθύ σκοτάδι γιατί είναι δύσκολη στις απαιτήσεις των ερωτημάτων που απασχολούν κάθε ΒΑΛΥΡΑΙΟ ο οποίος αγαπά και θέλει να μάθει τα πάντα για τη ΒΑΛΥΡΑ μας

-Κάναμε τη σκέψη πως αν όλα αυτά δεν γραφτούν και δημοσιοποιηθούν θα χάσουν την άξία τους και θα λησμονηθούν. Όσα τυχόν διασωθούν άγραφα θα περάσουν στη σφαίρα του μύθου και κανένας πια δεν θα πιστεύει γιατί όλο και θα μακραίνει το παρελθόν τους, Έτσι ξέμακρο και λησμονημένο από τους ανθρώπους της και την ιστορία της αποκομμένο από το όμορφο παρελθόν της ,θα μείνει μια αμυδρή ανάμνηση ένα παραμύθι για μερικές γιαγιάδες ότι κάποτε υπήρξε μια περιοχή με το όνομα ΒΑΛΥΡΑ.
- Στα βουνά της ΒΑΛΥΡΑΣ κρύβεται η ιστορία.

Αποκριές στην Βαλύρα με την ... μηχανή του χρόνου !!!

Αποκριάτικο φώτο άλμπουμ Βαλύρας με λεζάντες
Αποκριάτικες στιγμές στην Βαλύρα από κάποιες άλλες εποχές, που παραμένουν αποτυπωμένες στο κιτρινισμένο από τον χρόνο χαρτί. Στιγμές που μένουν χαραγμένες στην μνήμη των παλαιότερων,αλλά άγνωστες στις νέες γενιές. Εικόνες από άλλες εποχές που όπως φαίνεται έφυγαν ανεπιστρεπτί. Εποχές αθωότητας και αγνότητας με αυθόρμητες εκδηλώσεις αγάπης,ανθρωπιάς και πραγματικό άγγιγμα ψυχής των ανθρώπων της Βαλύρας.Σήμερα έχουμε κλειστεί στο ''καβούκι'' μας,καθισμένοι στην T.V και στον υπολογιστή μας αναζητώντας άλλους κόσμους,μακρινούς, ''μοντέρνους'' και απόκοσμους. Και ενώ η ουσία είναι τόσο δίπλα μας,τόσο κοντά μας, εμείς επιμένουμε να την''κρατάμε''μακριά.
Γίναμε ξένοι μεταξύ μας,Άραγε το έχουμε καταλάβει;
-Ευχαριστούμε τον Καθηγητή Βιολογίας και Ιστοριοδίφη,Γιάννη Δ.Λύ για την προσφορά αυτού του μοναδικού φωτογραφικού υλικού. (ΙΕΛ)
ρα




Πέμπτη 10 Μαρτίου 2011

Ο ΑΡΤΟΣ ΗΜΩΝ Ο ΕΠΙΟΥΣΙΟΣ

ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΤΡΙΤΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ 2010-11




ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΡΟΜΠΟΛΑΣ ΧΡΙΣΤΟΣ, ΤΑΒΛΑ ΑΡΓΥΡΩ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ Ο ΒΙΟΛΟΓΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΛΥΡΑΣ ΓΙΑΝΝΗΣ



ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΚΟΣΜΟΓΟΝΙΑΣ=ΝΕΡΟ,ΑΕΡΑΣ,ΓΗ ΦΩΤΙΑ
ΕΠΟΧΕΣ=ΧΕΙΜΩΝΑΣ ,ΑΝΟΙΞΗ, ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ, ΦΘΙΝΩΠΟΡΟ
ΑΡΧΑΙΟΙ ΘΕΟΙ ΔΗΜΗΤΡΑ ΚΑΙ ΠΕΡΣΕΦΟΝΗ=ΑΡΧΑΙΕΣ ΕΟΡΤΕΣ ΤΕΛΕΤΕΣ, ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ
ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ
ΣΙΤΑΡΙ
ΧΩΡΑΦΙ=ΣΚΑΨΙΜΟ,ΟΡΓΩΜΑ ΜΕ ΖΩΑ,ΤΡΑΚΤΕΡ
ΣΠΟΡΑ
ΘΕΡΙΣΜΑ-ΑΛΩΝΙΣΜΑ=ΔΡΕΠΑΝΙ,ΑΛΩΝΙΣΤΙΚΗ,ΘΕΡΙΖΟΑΛΩΝΙΣΤΙΚΗ
ΜΕΣΑ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ
ΜΥΛΟΣ=ΧΕΙΡΟΜΥΛΟΣ-ΑΝΕΜΟΜΥΛΟΣ-ΝΕΡΟΜΥΛΟΣ-ΚΥΛΙΝΔΡΟΜΥΛΟΣ
ΑΛΕΥΡΙ-ΨΩΜΙ-ΓΛΥΚΑ-ΠΑΞΙΜΑΔΙΑ-ΖΥΜΑΡΙΚΑ-ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ-ΝΟΘΕΙΑ-ΥΓΕΙΑ-ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ-ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ-ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ
ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ,ΑΤΕ,ΟΓΑ,ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΙ, ΕΜΟΡΙΟ,ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ-ΤΟΜΕΙΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ
ΗΘΗ-ΕΘΙΜΑ-ΛΑΟΓΡΑΦΙΑ-ΘΡΗΣΚΕΙΑ
ΠΟΙΗΣΗ-ΜΟΥΣΙΚΗ-ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ
ΚΕΡΜΑΤΑ-ΧΑΡΤΟΝΟΜΙΣΜΑΤΑ-ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΗΜΑ
ΣΧΟΛΙΚΑ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΑ
ΠΑΡΟΙΜΙΕΣ- ΣΥΝΘΗΜΑΤΑ
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ-ΕΡΓΑΛΕΙΑ-ΜΗΧΑΝΕΣ
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ-ΤΕΧΝΟΓΝΩΣΙΑ-ΠΟΡΕΙΑ ΕΞΕΛΙΞΗΣ
ΟΜΗΡΟΣ-ΗΣΙΟΔΟΣ-ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ-ΚΑΣΣΙΑΝΟΣ ΒΑΣΣΟΣ-ΤΑΜΕΙΟ ΑΓΙΑΣ ΓΡΑΦΗΣ

Η ΙΔΙΑ ΜΕΘΟΛΟΓΙΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΓΙΑ ΤΟ ΚΡΑΣΙ, ΤΟ ΛΑΔΙ ΚΑΙ ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΠΑΡΑΓΟΜΕΝΟ ΠΡΟΙΟΝ.

Σημείωση 1.



Στο χάρτη του χωριού του Βαλύρα Μεσσηνίας ο βιολόγος καθηγητής Λύρας Ιωάννης, έχει αποτυπώσει τα αλώνια και τους 2 νερόμυλους του χωριού του. Τον καλοκαιρινό νερόμυλο έχει σε γκραβούρα ο αείμνηστος γκραβουρίτσας Γιώργος Τσονακίδης από Πάτρα.
Σημείωση 2. Στο βιβλίο του Κωνσταντίνου Κ. Κορμά με τίτλο Η ιστορία του Κεφαλινού και με υπότιτλο Ιστορικά και λαογραφικά στοιχεία, Καλαμάτα-Νοέμβριος 1996, στις σελίδες 313-5 υπάρχει κατάσταση των αλωνιών της αγροτικής περιοχής Κεφαλινού από το 1800-1993. Ο αριθμός των αλωνιών είναι 118. Σε άλλες σελίδες του βιβλίου του αναφέρεται στη διαδικασία της παρασκευής του ψωμιού.
Σημείωση 3. Ακολουθεί συνοδευτικό φωτογραφικό υλικό 77 φωτογραφιών για καταιγισμό ιδεών, προβληματισμό και τη μελέτη του θέματος διεπιστημονικά-πολυεπιστημονικά, από τους μαθητές του σχολείου μας που συμμετέχουν στην περιβαλλοντική ομάδα.