Σελίδες

Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2011

ΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ , ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΟΡΘΟΠΕΔΙΚΟΣ, ΜΑΜΜΗ, ΜΑΓΟΣ ,ΓΗΤΕΥΤΗΣ ΦΕΙΔΙΩΝ

ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ,
ΒΑΛΥΡΑ ΙΘΩΜΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ Τ.Κ.24002
ΤΗΛ. 2724071016
ΒΑΛΥΡΑ

Οι τότε γιατροί της Βαλύρας Γεωργακόπουλος Κωνσταντίνος, Κολιόπουλος Κωνσταντίνος και Τσαγκάρης Φώτης, εκτός των ιατρικών τους καθηκόντων ασχολήθηκαν και με τα κοινά. Οι δύο πρώτοι εκλέχτηκαν πρόεδροι της κοινότητας της Βαλύρας, όπως δείχνει στο τέλος ο πίνακας, ενώ ο τρίτος εκλέχτηκε δήμαρχος Καλαμάτας. Στο γιατρό Γεωργακόπουλο, που εκλέχτηκε 6 φορές πρόεδρος της κοινότητας Βαλύρας, πουλούσαμε τις βδέλλες , ένα πενηνταράκι τη μία. Τις πιάναμε στον ποταμό Πάμμισο όταν ψαρεύαμε ή στα ρύζια όταν προσπαθούσαμε να πιάσουμε τα ψάρια. Κολλούσαν πάνω στο κορμί μας ή τα πόδια μας, και στη συνέχεια τις ξεκολάγαμε αλείφοντας τες με πετρέλαιο ή κατράμι που παίρναμε από τις ρόδες των κάρων.
Ο γιατρός Κολιόπουλος έφυγε μετά την κατοχή στην Αθήνα και έχει δύο παιδιά γιατρούς, ενώ ο γιατρός Τσαγκάρης, τις εντυπώσεις του στα χρόνια της κατοχής, τα εξέδωσε σε ένα βιβλίο με τίτλο: Αναμνήσεις της Μεσσηνιακής κατοχής, από την σκοπιά της δημαρχίας Καλαμάτας. Κατέβαλε υπεράνθρωπες προσπάθειες, για την απελευθέρωση Ομήρων και φυλακισμένων, από τους Γερμανούς.

Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2011

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟ «ΠΟΙΗΤΗ» ΜΙΜΗ ΜΠΟΥΖΑΛΑ


ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ
ΒΑΛΥΡΑ ΙΘΩΜΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ 
Τ.Κ.24002, ΤΗΛ.2724071016

 Ο Mίμης Μπουζαλάς  ήταν ένας  Βαλυραίος  ζωντανός άνθρωπος γεμάτος κέφι και αισιοδοξία και δινόταν πολύ στους νέους και τα μικρά παιδιά. Ήταν γεμάτος ανθρωπιά ,καλοσυνάτος  και το αποδεικνύουν οι δυο φωτογραφίες η μια που έχει δώσει στους πιτσιρικάδες να τρώνε καρπούζι παραγωγής του και η άλλη στο μοναστήρι που έχει συγκεντρώσει, στην πραμάτεια του όλους τους Μπιζανιώτες. Στενοχωρήθηκε όταν του πέταξαν κατά λάθος ένα σακί φωτογραφίες  και τον καθησύχασα, γιατί είχα αντιγράψει πολλές από αυτές που πετάχτηκαν, δινοντάς του τα αντίγραφα. Απεβίωσε πριν 3 χρόνια, πλήρης ημερών, αφήνοντας σε εμάς τις φωτογραφίες του, τα ποιηματά του και τα στιχάκια του.
Το προσόν του μπάρμπα Μίμη ήταν να δημιουργεί ποιήματα και στιχάκια, από τα οποία πολλά έχουν δημοσιευτεί στην εφημερίδα Βαλύρα. Τα ποιήματα «η  Κλεοπάτρα»  και «ο Σεισμός της Καλαμάτας, το 1986», είναι από τα πλέον συγκινητικά. Παρουσιάζουμε το ποίημα η δεντρογαλιά που είναι λαογραφικού περιεχομένου και συνοδεύεται από  μια σπάνια συλλεκτική φωτογραφία.

Η ΔΕΝΤΡΟΓΑΛΙΑ
Έπεσα να κοιμηθώ
 το ντάλα μεσημέρι
Και η γυναίκα ήρθε να μου πει
 ένα άσχημο χαμπέρι.

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟ ΛΑΚΗ ΜΠΑΚΟΠΟΥΛΟ (ΤΣΟΥΡΟΥΧΗ)

ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΤΙΚΟΥ
ΒΑΛΥΡΑ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ 
ΤΚ 24002,ΤΗΛ.2724071016

Ο Λάκης Μπακόπουλος ή Τσουρούχης  παιδικός  και αχώριστος  φίλος μου μέχρι σήμερα, είχε πολλές αδυναμίες-αγάπες. Τον αθλητισμό, το μπάνιο στον Πάμμισο, τα πρόβατα με το επάγγελμα του τσοπάνη, τις γυναίκες, το παίξιμο της φλογέρας   που την έφτιαχνε μόνος του χωρίς γλωσσίδιο από τρίχρονο καλάμι, τη μελέτη της φύσης-ζώων-ανθρώπων, και τον οικολογικό τρόπο ζωής του.
Τελειώνοντας το δημοτικό, δεν συνέχισε γυμνάσιο, γιατί ο πατέρας του ήταν φυματικός, ο αδελφός του Μπάμπης πήγαινε στο γυμνάσιο Μελιγαλά και έπρεπε ο Λάκης να μείνει στο σπίτι να φροντίζει τα του σπιτιού, των κτημάτων και των ζώων, και να βοηθά τη μητέρα του Σταυρούλα. Φθάνοντας στα δεκαεννιά του κάνει την επανάστασή του. Φεύγει για Βραζιλία που εκεί μένει ο θείος του Νίκος, αδελφός του πατέρα του. Επιστρέφει για να υπηρετήσει τη «Μαμά Πατρίδα» 26 μήνες,  με μαλλιά μακριά, σκουλαρίκι στο αυτί, κομποσκοίνια στα χέρια, πρωτόγνωρα, για ένα μικρό χωριό.

Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2011

Η ΑΕΙΦΟΡΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗ TOY TΕΩΣ ΔΗΜΟΥ ΙΘΩΜΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΜΑΣ

ΙΣΤΟΡΙΑ-ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ-ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ και ΑΕΙΦΟΡΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ,
 ΒΑΛΥΡΑ ΙΘΩΜΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ, Τ.Κ.24002,
 ΤΗΛ 2724071016
Ο πολιτισμός σαν κινητήρια δύναμη ,στην σύγχρονη ευρωπαϊκή κοινωνία και οικονομία εξασφαλίζει ταυτότητα, αυτοπεποίθηση και κοινωνική αποδοχή. Παράλληλα δημιουργεί θέσεις εργασίας και απασχόλησης είτε άμεσα ,είτε έμμεσα στον πρωτογενή, δευτερογενή και τριτογενή τομέα παραγωγής.
Η περιοχή μας με τουριστική διαφήμιση, έργα πολιτιστικής ανάπτυξης και έργα επίλυσης δημοτικών προβλημάτων των δημοτικών διαμερισμάτων , θα πετύχει την πολιτιστική της αναβάθμιση και ανάπτυξη. 
Για την επίτευξη των στόχων αυτών σημαντικό ρόλο κατέχουν τα έργα υποδομής, οι υπηρεσίες και οι κατάλληλες εμπειρίες. Ο σχεδιασμός των έργων στοχεύει στο να αποκτηθεί ένας βιώσιμος εξοπλισμός της περιοχής που θα της επιτρέψει να εξελίσσεται σε μητροπολιτικό πολιτιστικό κέντρο της ευρύτερης περιοχής, με παρεμβάσεις που εντάσσονται στον ευρύτερο πολεοδομικό σχεδιασμό.  Σήμερα ο αρχαιολογικός μας χώρος είναι χωρίς σύγχρονο εξοπλισμό και χωρίς καμιά σημαντική παρουσία στη ζωή των κατοίκων της , γιατί κανένας φορέας δεν έχει αναλάβει την προβολή του , οι ανασκαφές αναστηλώσεις προχώρησαν ικανοποιητικά αλλά,  δεν υπάρχει ακόμη αργαστή συνεργασία των κατοίκων Αρσινόης-Αρχαίας Μεσσήνης και του καθηγητή κυρίου Πέτρου Θέμελη που κάνει τις ανασκαφές.
Το υπάρχον μουσείο είναι δείγμα μουσείου σε σχέση με το υλικό που στοιβάζεται κάτω στις αποθήκες, οι δε χώροι εκδηλώσεων  είναι λίγοι και κακώς εξοπλισμένοι π.χ. προαύλειοι χώροι σχολείων και γήπεδα.

ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ Η ΕΠΑΝΙΔΡΥΣΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ Η ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ ΤΗΣ ΟΡΥΖΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ ΣΤΗ ΜΑΚΑΡΙΑ ΠΕΔΙΑΔΑ ΤΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ
ΒΑΛΥΡΑ  ΙΘΩΜΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΤΚ24002
ΤΗΛ 2724071016
Η Ελλάδα μας έχει 2 συγκριτικά πλεονεκτήματα, τη γεωργία και τον τουρισμό. Θα περιγράψουμε τους λόγους που οδηγηθήκαμε εδώ, καθώς και προτάσεις, για να επανακάμψει η γεωργία και κτηνοτροφία μας, και να περιοριστεί το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου.
Όταν ήμουν μαθητής στο δημοτικό είχαμε το σχολικό κήπο, ο οποίος μας έφερνε σε επαφή με τη φύση.  Ο δάσκαλος μας δίδασκε βιωματικά, τα φυσιογνωστικά μαθήματα και η κατανοησή τους ήταν πολύ εύκολη. Φοιτητής στην Πάτρα, την εποχή του ’70, υπήρχε γεωργικό σχολείο, το οποίο μετά από λίγα χρόνια σταμάτησε τη λειτουργία του.
Για τους σχολικούς κήπους ο νόμος αναφέρει τα εξής.
Παρ εκάστω δημοτικώ σχολείω ιδρύεται και καλλιεργείται σχολικός κήπος και ζωοτροφείον, ως παράρτημα αυτού, χάριν της διδασκαλίας των φυσιογνωστικών μαθημάτων και προς απόκτησιν από των μαθητών προκαταρτικών γνώσεων καλλιεργείας της γης. Κατάλληλος έκτασις γης προς ίδρυσιν σχολικού κήπου, εάν δεν έχει ιδίαν το σχολείο, χορηγείται δωρεάν υπό της κοινότητος εν ή λειτουργεί το σχολείον. Προς απόκτησιν καταλλήλου εκτάσεως γης, δύναται να γίνει και αναγκαστική απαλλοτρίωσις, ενεργουμένη κατά τας διατάξεις του νόμου 2442.Στους σχολικούς κήπους αναφέρεται ο νόμος 920\1946, Α.Ν.1547\1950 και 1643\1951.(αναγράφεται όπως το πρωτότυπο).

Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2011

Η ΥΔΡΕΥΣΗ ΤΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΗΣ ΜΑΝΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΟΤΑΜΟ ΠΑΜΜΙΣΟ

ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΛΥΡΑ
ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ
ΒΑΛΥΡΑ ΙΘΩΜΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΤΚ 24002
ΤΗΛ.2724071016

Διαβάσαμε στον τοπικό τύπο της Μεσσηνίας, ότι ο δήμος Καλαμάτας, ο σύνδεσμος ύδρευσης και ο δήμος Μεσσηνιακής Μάνης, συμφώνησαν στην ύδρευση της Μεσηνιακής Μάνης, από τον ποταμό Πάμμισο.

Σύμφωνα με παλιές μετρήσεις του ΓΟΕΒ η παροχή νερού στον ποταμό Πάμμισο, εντός του ίδιου έτους, κυμαίνεται από 4,7 κυβικά μέτρα το δευτερόλεπτο, που είναι η μεγίστη παροχή, μέχρι 3 κυβικά μέτρα το δευτερόλεπτο που είναι η ελαχίστη, και από τις 7 μεγάλες πηγές η θερμοκρασία του νερού κυμαίνεται από 20 έως 16 βαθμούς Κελσίου. Η υψομετρική διαφορά των πηγών του Παμμίσου, στον άγιο Φλώρο, από την επιφάνεια της θάλασσας είναι μόνο 16 μέτρα. Από το 1962 με 2 ηλεκτροκινητήρες 125 ίππων, υδρεύονται 13 χωριά και από το 1969 με 3 ηλεκτροκινητήρες 125 ίππων υδρεύονται 25 χωριά.

Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2011

Στιγμές και πρόσωπα από την Βαλύρα που ...έφυγε


Ιστορικά αρχεία Κοινότητας: Ονοματοθεσία των 20 οδών της Βαλύρας

ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ
ΒΑΛΥΡΑ ΙΘΩΜΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΤΚ 24002
ΤΗΛ 2724071016

ΑΡΧΕΙΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΒΑΛΥΡΑΣ
ΤΟΜΟΣ 13ος
21-12-1958 ΕΩΣ  26-3-61
32.ΟΝΟΜΑΤΟΘΕΣΙΑ ΟΔΩΝ -ΕΙΚΟΣΙ ΟΝΟΜΑΤΑ-

Με τις πράξεις 29 (16-8-1960) και 32 (28-8-1960) έγινε η ονοματοθεσία των οδών και πλατειών της ΒΑΛΥΡΑΣ. Πρόεδρος ήταν ο ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΤΡΑΤΗΣ και κοινοτικοί σύμβουλοι οι :
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΣ
ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΜΑΚΡΗΣ
ΝΙΚΟΣ ΠΕΡΙΒΟΛΑΡΗΣ
ΣΩΤΗΡΗΣ ΚΑΡΤΕΡΟΛΙΩΤΗΣ
ΑΝΤΩΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ και
ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΤΣΑΜΗΣ, από τους οποίους,  δύο  στην ονοματοθεσία έδωσαν επίθετα της οικογενειάς τους.

Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2011

΄΄ΜΠΟΥΚΕΤΟ'' , το περιοδικό στα χρόνια του μεσοπολέμου


 ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ
ΒΑΛΥΡΑ ΙΘΩΜΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ Τ.Κ. 24002
ΤΗΛ.2724071016

AΠΟ ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΤΟΥ ΜΕΣΟΠΟΛΕΜΟΥ ΜΠΟΥΚΕΤΟ,TEYXOΣ 555, ΜΕ ΕΚΔΟΤΗ ΤΟ ΜΕΣΣΗΝΙΟ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟ, ΑΠΟ ΑΓΙΟ ΦΛΩΡΟ

1.ΤΑ ΙΔΙΑ ΕΝ ΕΤΕΙ 1899 ΜΕ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΣΥΜΒΑΙΝΟΥΝ ΣΤΙΣ ΜΕΡΕΣ ΜΑΣ ΑΠΟ ΔΝΤ,ΕΚΤ,ΕΕ
2. Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΩΝ ΦΥΣΙΟΓΝΩΣΤΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ
Στην Κερκυραϊκή εφημερίδα «Ανεξάρτητος» της 11ης  Οκτωβρίου 1899 γράφει:
« Ο μηχανικός που έχει το μηχανουργείο του στην οδό υδάτων, απέναντι του πιλοπωλείου κυρίου Τρύφου, δύναται να στείλει άνθρωπο εις τα ουράνια και να φέρει την ουράνιον συγκοινωνίαν, αν ευβρίσκετο ένα έθνος να ……ξεχρεώσει την Ελλάδα.Η ρεκλάμα αυτή είχε δημοσιευτεί επί πληρωμή. Δυστυχώς δεν βρέθηκε κανείς πρόθυμος, να ….ξεχρεώσει την Ελλάδα.
(Ιστορικά και πληροφοριακά σας ενημερώνω ότι είχε προηγηθεί το απελευθερωτικό κίνημα στην Κρήτη το 1878, που ήθελε την ενωσή της με την Ελλάδα. Τότε υπογράφτηκε η σύμβαση της Χαλέπας που προέβλεπε μεγαλύτερη συμμετοχή των Κρητικών στη διοίκηση. Οι παραβιάσεις της σύμβασης αυτής από την μεριά των Τούρκων οδήγησε  τους Κρητικούς σε εξεγέρσεις το 1889, 1895 και το 1897 ο επαναστατικός αναβρασμός είχε κορυφωθεί. Η Τουρκία τότε κήρυξε τον πόλεμο εναντίον της Ελλάδος, στις 5 Απριλίου1897, και οι τουρκικές δυνάμεις φθάσανε μέχρι το Δομοκό, στις 5 Μαΐου. Τότε η ελληνική κυβέρνηση ζήτησε την μεσολάβηση των δυνάμεων, για ανακωχή των εμπολέμων. Η συνθήκη ειρήνης υπογράφτηκε στην Κωνσταντινούπολη, στις 22 Νοεμβρίου του 1897, και ήταν ταπεινωτική για την Ελλάδα, γιατί έπρεπε να πληρώσει στην Τουρκία πολεμική αποζημίωση 100 εκατομμυρίων χρυσών φράγκων. Η ελληνική κυβέρνηση, ζήτησε δάνειο από τις μεγάλες δυνάμεις και υποχρεώθηκε να δεχθεί Διεθνή Οικονομικό Έλεγχο, που θα εξασφάλιζε την εξοφλησή του. Επιτροπή από αντιπροσώπους των δυνάμεων ανέλαβε τη διαχείριση της ελληνικής οικονομίας , και κυρίως την είσπραξη των εσόδων από χαρτόσημα, τελωνειακούς δασμούς και είδη μονοπωλίου ).
Στο ίδιο τεύχος, ο δημοσιογράφος Σταμάτης Σταματίου, με καταγωγή από την Ναύπακτο, στις σελίδες 1962-3, γράφει ένα άρθρο με τίτλο. «Μέσα στη Φύση, από το ημερολόγιο ενός παλιού στρατιώτη». Περιγράφει την ερωτική σχέση των στρατιωτών που κατάγονταν από διάφορα χωριά της Ελλάδος, με τα διάφορα φυτά του βουνού. Περιγράφουμε μερικά αποσπάσματα όπως είναι γραμμένα στο περιοδικό.

Τοπονύμια Βαλύρας και σύνορα με όμορα χωριά

Γράφει ο Γιάννης Δ.Λύρας
ΣΙΟΡΙΖΑ. Από Μπαρακάρη μέχρι Κουρετέΐκα
ΠΛΑΤΩΝΑ.Από πάνω Μούλκι μέχρι ρέμα Σουβάλας
ΣΟΥΒΑΛΑ.Από ρέμα Σουβάλας μέχρι παληόμυλο
ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑΚΑ.Τα χτήματα πάνω από το δρόμο που δόθηκαν σε ακτήμονες   Βαλυραίους  το 1953  από τη μοναστηριακή περιουσια της Ιεράς Μονής Βουλκάνου
ΤΟΥΡΛΕΣ.Θυμιου Γκομέση  μέχρι Φώτη Ηλιόπουλου
ΓΥΦΤΟΡΕΜΑΤΑ. Από Μαργαρίτα Χριστάκη μέχρι το όριο του   μοναστηριού και τη μέση της Πλατώνας
ΓΕΩΡΓΟΡΕΜΑ.Από  Θύμιου Γκομέση μέχρι Σφήκα
ΜΥΛΟΛΑΚΑΣ.Από Καπότη Θόδωρου μέχρι Θεοφίλενας
ΧΟΥΝΕΣ. Από Λύρα  Θανάση μέχρι Φώτη  Ηλιόπουλου
ΣΤΕΦΑΝΙΑ.Από Νίκου Μέρμηγκα μέχρι Νίκου Μαρινόπουλου
ΣΠΗΛΙΕΣ. Από άγιο Λιά –γοργόρεμα-Μαρινόπουλου
ΑΗ  ΛΙΑΣ.Γύρω από τονΑγιο Λιά
ΑΡΑΠΗΣ.  Μεταξύ γύρας- αγίου Λιά- σπηλιάς-Παναίτσας
ΓΥΡΕΣ.Από ποτάμι μέχρι αράπη
ΜΑΛΤΟΧΕΡΙΣΟ. Από αμπελίσιο πηγάδι μέχρι   Γρηγόρη ΑΑλεξανδρόπουλου
ΣΑΣΑΝΕΑ.Πηγάδι Ερρίκου  Λινάρδου
ΑΓΡΙΛΙΑ.Από Αγγελακόπουλου μέχρι Αλεξανδρόπουλου  σταφίδα
ΛΑΧΙΔΕΣ Ή  ΛΑΧΝΟΙ.Κατω άπο το δρόμο προς το Πλατύ
ΡΩΜΕΙΚΟ.Δημητρακόπουλου στάνη
ΑΓΙΑΝΝΗΔΕΣ.Γύρω από τον Αγιάννη
ΞΙΦΑΡΕΣ.Μεταξύ Αγιάννη –Αγίου ΠΈΤΡΟΥ
ΣΕΛΙΚΟ.Γύρω από τον αγιο Πέτρο
ΚΟΥΒΕΛΙΑ.Στο σύνορο Λαμπαινας –Βαλύρας ,ρέμμα-γέφυρα
ΒΑΜΠΑΚΙΑ.Από σασανέα προς κάμπο
ΓΑΝΙΕΣ.Από Μπεζεστένι μέχρι Βίγκου πηγάδι
ΠΑΛΗΟΜΥΛΟΣ.Γύρω από το μύλο
ΠΙΣΟΚΟΛΑ.Γύρω από το πηγάδι του Αγγελόπουλου
ΛΙΝΑΡΔΟΥ ΠΗΓΑΔΙ -ΚΑΒΡΟΓΑΔΕΣ.Γύρω από το πηγάδι του Λινάρδου
ΒΛΑΧΟΠΟΡΟ.Μετά τα αλωνάκια
ΞΕΡΙΚΑ.Από Βίτσου  μέχρι γραμμή Χασάμπασα
ΑΓΓΙΝΑΡΕΣ.Στα σύνορα με το Πλατύ κοντα στη σιδερένια γέφυρα
ΤΟΥΛΟΠΙΑ.Κώστα Φεφόπουλου πηγάδι
ΝΤΑΡΑ.Χτήμα Λάκη Μπόβη
ΠΟΥΛΟΓΙΑΝΝΗΤο κτήμα του Πουλόγιαννη
ΕΥΚΑΛΥΠΤΟΙ ΠΑΠΑΣΑΡΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ.Κοντά στη βαλτοκλησιά
ΜΠΑΤΑΚΙΑ.....
ΓΛΑΡΕΣ.Από  Φερμάνη-Πουλόγιαννη μέχρι  το παλιό βάλτο στα Σκαλεικα
ΒΑΛΤΟΚΚΛΗΣΙΑ.Γύρω από την εκκλησιά
ΠΟΤΙΣΤΙΚΑ Από Καρύδη-Αγία Τριάδα
ΠΕΡΑ  ΜΕΡΙΑ.Η περιοχή μετά το ποτάμι     
ΚΑΜΠΟΣ.Η περιοχή στο Πάμμισο
ΡΑΧΕΣ.Πάνω από το ΜΠΙΖΆΝΙ
ΤΣΟΥΚΑ. Το σύνορο Σκάλας –Βαλύρας- ΖΈΣΑ
ΒΕΖΥΡΟΡΑΧΗ. Ηπεριοχή γύρω από το καλοκαιρινο μύλο
ΠΑΡΑΣΠΟΡΙ Από βεζυρόραχη-ξελότζα Μπάκα
ΑΡΜΑΚΑΣ. ....
ΣΕΛΙΚΟ.Γύρω από τον  Αγιο Πέτρο
ΒΑΡΙΚΑ.Από Ηλία Μπουρίκα –γήπεδο-μέχρι Μαρινέϊκα
ΣΑΣΑΝΕΑ. ..
ΟΧΤΟΙ  Από Σταύρου Τσιλίκα  γανιάΓεωργόπουλου Παναγιώτη-
ΑΛΩΝΑΚΙΑ.Από Ερρίκου Λινάρδου –Θανάση Λιοντήρη
ΑΡΜΥΡΕΣ. Από Μαρινοπουλου μέχρι  Βαλτοκλησιά
ΛΑΧΙΔΕΣ. Από την ασφαλτο από κάτω μέχρι τα γροθάρια του Τάσου                                 Σπηλιώτη
ΚΑΤΣΙΛΙΕΡΕΣ.Από Λεωνίδα Μπαλντοπουλου-ορια Σκάλας

Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2011

ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΤΣΑΠΟΓΑΣ:H «Άγνωστη Πελοπόννησος»


Ο ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΤΣΑΠΟΓΑΣ με συνεργάτες του, επιμελήθηκε το καλαίσθητο έντυπο με τίτλο, «Άγνωστη Πελοπόννησος», για λογαριασμό των εκδόσεων ΟΞΥ.Για το κάθε νομό της Πελοποννήσου υπάρχουν αναλυτικά τα παρακάτω.

ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ
ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ
ΒΑΛΥΡΑ ΙΘΩΜΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΤΚ 24002 , ΤΗΛ.2724071016

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΣΤΟΥΣ 7 ΑΥΤΟΥΣ ΝΟΜΟΥΣ 178-189
Η συγγραφική ομάδα του «Παράξενου Ταξιδιώτη», κρύβει εμπειρίες και συγκινήσεις, που θα μας βοηθήσει να ανακαλύψουμε την Πελοπόννησο σε βάθος, και θα πρέπει κάθε Πελοποννήσιος να έχει το έντυπο αυτό στη βιβλιοθήκη του.
Τώρα κάνει μελέτη, έρευνα, καταγραφή, για το πέρασμα των Φράγκων από την Ελλάδα, με το οποιοδήποτε πολιτιστικό-πολιτισμικό, που άφησαν στη χώρα μας. Στη Μεσσηνία έχουν δημιουργήσει, κτίρια, κτίσματα, κάστρα, ναούς, τα οποία θα περιέχονται , στο νέο του πόνημα. Είναι παράλληλα, το βιβλίο αυτό, πόλος έλξης τουριστών που διψούν και θέλουν να γνωρίσουν βιωματικά, τις άγνωστες ομορφιές της πατρίδας μας, και θα είναι ο προξενητής τους, και με βιολογικούς όρους, ο σένσορας, προμότορας, στρούκτουραλ και οπερέιτορ.

Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2011

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΦΥΣΙΟΓΝΩΣΤΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΣΤΟ ΝΕΟΣΥΣΤΑΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟ 1836 ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΤΑ ΣΧΟΛΙΚΑ ΔΙΔΑΚΤΙΚΑ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΑ

ΤΟΥ ΒΙΟΛΟΓΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ
 ΒΑΛΥΡΑ ΙΘΩΜΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ
ΤΚ 24002, ΤΗΛ.2724071016

Tα φυσιογνωστικά μαθήματα δηλώνουν τη γνώση της φύσης και περιλαμβάνουν: Τη φυσική, χημεία, γεωγραφία-ανθρωπογεωγραφία, γεωλογία-ορυκτολογία, βοτανική ή φυτολογία, ζωολογία, ανθρωπολογία-υγιεινή.
Θα περιγράψουμε την ιστορία των νόμων, φυσιογνωστικών τμημάτων, διδακτικών εγχειριδίων και ο αναγνώστης μελετητής, να προβληματιστεί και εξάγει τα συμπερασματά του. Τη σχολική χρονιά 2011-12, οι 4 πρώτες τάξεις δημοτικού διδάσκονται τη μελέτη του περιβάλλοντος και οι τάξεις Ε,ΣΤ διδάσκονται τα φυσικά και τη γεωγραφία.
 Στο γυμνάσιο η Α γυμνασίου διδάσκεται βιολογία και γεωγραφία, η Β γυμνασίου φυσική, χημεία και γεωγραφία και η Γ γυμνασίου φυσική, βιολογία και χημεία. Στο λύκειο η Α λυκείου διδάσκεται φυσική, χημεία και βιολογία (ύστερα από πολλά χρόνια), η Β λυκείου διδάσκεται φυσική, χημεία, βιολογία, αρχές περιβαλλοντικών επιστημών και διαχείριση φυσικών πόρων και η Γ λυκείου φυσική ,χημεία και βιολογία. Στη Β-Γ λυκείου υπάρχουν οι κατευθύνσεις και τα κατ’ επιλογήν μαθήματα.
Στα ΕΠΑΛ-ΕΠΑΣ έχουν τα μαθήματα ειδικότητας και στα ΕΠΑΛ διδάσκεται η βιοχημεία. Τα μαθήματα αυτά βασίζονται στο ενιαίο πλαίσιο προγραμμάτων σπουδών του 1998, στο οποίο καταργείται οριστικά το μάθημα της γεωλογίας που διδασκόταν στην Α λυκείου και η γεωγραφία Γ γυμνασίου, που είχε καταργηθεί νωρίτερα.

Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2011

Ταξείδι στις ράγες με τα τραίνα που ...φύγαν

ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Δ.ΛΥΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ
ΒΑΛΥΡΑ ΙΘΩΜΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ, Τ.Κ.24002
ΤΗΛ. 2724071016

Πολλά παιδιά την εποχή του ’60, που πήγαιναν στο γυμνάσιο Μελιγαλά, άλλα έμεναν στο Μελιγαλά σε δωμάτιο  2-3 μαζί και άλλα πηγαινοέρχονταν με το τραίνο, για το οποίο περιγράφω μια πραγματική ιστορία.Η μάννα μόλις σηκώθηκε. Ανάβει τη φωτιά και βάζει την κατσαρόλα πάνω στη σιδερωστιά, για να φτιάξει το χυλό. Το ρολόι δείχνει έξι και μισή. Παιδιά ξυπνάτε, σε λίγο έρχεται το τραίνο ,για να πάτε στο σχολείο. 

ΤΟ ΤΡΑΜ ...ΚΑΠΟΤΕ

ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Δ.ΛΥΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ
ΒΑΛΥΡΑ ΙΘΩΜΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ, Τ.Κ.24002
ΤΗΛ. 2724071016

ΤΡΟΧΙΟΔΡΟΜΟΙ – ΤΡΑΜ ΠΑΤΡΑΣ 
 Το Τραμ (τροχιόδρομος) της Πάτρας ήταν το πρώτο στην Ελλάδα που κινείτο με ηλεκτρικό ρεύμα. Εγκαινιάστηκε το 1902 και το δίκτυό του περιλάμβανε δύο γραμμές: Η πρώτη μήκους 5,3 χιλιομέτρων και η δεύτερη 1,7.
Η λειτουργία τροχιόδρομων στην Πάτρα ήταν ιδέα του δημάρχου Πατρών Α. Κοντογούρη. Η εταιρεία Θόμψον-Χιούστον αναγείρει δίπλα στο εργοστάσιο φωταερίου ηλεκτρικό θερμικό εργοστάσιο για τους τροχιοδρόμους. Οι ράγες φτάνουν με πλοίο του Δεκέμβρη του 1900 και αρχίζουν να στρώνονται στους δρόμους της Πάτρας.
 Οι πρώτες δοκιμές γίνονται στους δρόμους της Πάτρας στις 14/3/1902 στην οδό Αγίου Ανδρέου με έκπληξη χειροκροτήματα και θαυμασμό από τους διαβάτες. Τα επώνυμα εγκαίνια γίνονται στις 5/4/1902 και η τελετή πραγματοποιείται στο ηλεκτρικό εργοστάσιο της εταιρείας μέσα σ αρκετό και εκλεκτό κόσμο της κοινωνίας της Πάτρας και προεξείχε το ωραίο(γυναικείο) φύλο.

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ ΠΟΥ ΧΑΘΗΚΑΝ - ΤΑ ΚΑΡΑ

 
ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Δ.ΛΥΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ
ΒΑΛΥΡΑ ΙΘΩΜΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ, Τ.Κ.24002
ΤΗΛ. 2724071016
Στο χωριό μου, τη Βαλύρα Ιθώμης Μεσσηνίας, αυτοί που είχαν κάρα ήταν: Τα αδέλφια Χριστάκη Κωνσταντίνος και Παναγιώτης, τα αδέλφια Φωτεινού Παναγιώτης και Νίκος, ο Ηλίας Ηλιόπουλος ή Κουρής, ο Αθανάσιος Τσιλίκας, ο Νίκος Μαρινόπουλος ή Μαρίνης και ο Παρασκευάς Φειδάς ή Τσόγκας. Τελευταία ο βαλυραίος Σωκράτης Μπάκας είχε σούστα την οποία χρησιμοποιούσε στις αγροτικές του εργασίες και τον έχουμε φωτογραφήσει, έξω από το σπίτι μου. Με τα κάρα μετέφεραν ελιές, σύκα, σταφύλια, ντομάτες ,άμμο, πέτρες, ξύλα, ζώα, ή πήγαιναν βαλυραίους φυματικούς στην περιοχή της Αλαγονίας, ή μετέφεραν τα προικιά της νύφης κ.λ.π.. Τα κάρα χρησιμοποιούσαν οι εκάστοτε πρόεδροι της κοινότητας, στην προσωπική εργασία του χωριού.  Πριν βγουν τα τρακτέρ, τα λιοτρίβια, για τη μεταφορά λαδιού και ελιών  χρησιμοποιούσαν  τα κάρα. Ένα Σάββατο πηγαίνοντας στις Χούνες να μαζέψουμε κοκολόι ελιές μας περίμενε μια έκπληξη. Κάποιο σακί δεν είχε δεθεί καλά,  οι ελιές χύθηκαν και ήταν σωρός. Έτσι μαζέψαμε περισσότερες ελιές και σε λιγότερο χρόνο πήραμε περισσότερα χρήματα. Το καλοκαίρι τα κάρα πήγαιναν φορτωμένα σταφίδα και σύκα στην Καλαμάτα ή αραμπάδες στην Πάτρα, Κατάκωλο και Κυλλήνη. Μετέφεραν  εμπορεύματα στο σταθμό του τραίνου, στη Βαλύρα,  και φόρτωναν από εκεί τσιμέντα και λιπάσματα.Το κάρο ήταν απαραίτητο σε όλες τις εργασίες του καμινιού που παρασκεύαζε τούβλα, κεραμίδια, στάμνες, τσουκάλια και είδη νοικοκυριού.

8o συνέδριο ΕΕΕΠ-ΔΤΠΕ - «ΤΟ ΨΗΦΙΑΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ»

Ο συνταξιούχος εκπαιδευτικός Γιάννης Δ. Λύρας  συμμετείχε στο 8o  συνέδριο ΕΕΕΠ-ΔΤΠΕ, που είχε τίτλο «ΤΟ ΨΗΦΙΑΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ»,στο πολυχώρο  ΑΠΟΛΛΩΝ, της νομαρχίας Πειραιά,στις 22 και 23 Οκτωβρίου του 2011.
Η εισηγησή του είχε τίτλο «τρεις διδακτικές προσεγγίσεις», για την ενότητα της βιολογίας ,στη δομή και χημική σύσταση των νουκλεικών οξέων. Η πρώτη διδακτική προσέγγιση ήταν με τη χρήση του ηλεκτρονικού υπολογιστή, η δεύτερη με τη χαρτοδιπλωτική μέθοδο (μέθοδος origami)  και η τρίτη με θεατρικό δρώμενο.

ΑΕΙΦΟΡΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

 ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ
ΒΑΛΥΡΑ ΙΘΩΜΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΤΚ24002
ΤΗΛ 2724071016
Αειφόρος ανάπτυξη είναι εκείνη που ικανοποιεί τις ανάγκες του παρόντος, χωρίς να θέτει σε κίνδυνο τη δυνατότητα των μελλοντικών γενεών να ικανοποιήσουν τις δικές τους ανάγκες, και ενσωματώνει ταυτόχρονα το περιβάλλον, την κοινωνία, την οικονομία και την πολιτική. Οι 4  αυτοί παράμετροι είναι αλληλοεπηρεαζόμενοι-αλληλοεξαρτώμενοι, των οποίων η καλή λειτουργία, αποτελεί την αναγκαία συνθήκη, για την επίτευξη της αειφορίας. Απαραίτητες προϋποθέσεις γι΄αυτό είναι η αλληλεγγύη ανάμεσα στα άτομα μιας κοινότητας, η αλληλεγγύη ανάμεσα στους λαούς, η δημοκρατία, η δικαιοσύνη μεταξύ των μελών ενός πληθυσμού, μεταξύ πληθυσμών και μεταξύ κρατών, η οικολογική βιωσιμότητα, η υπευθυνότητα, η ισότητα μεταξύ των γενεών, η ισότιμη πρόσβαση στους φυσικούς πόρους, η ενεργός συμμετοχή των ατόμων στην κοινότητα, η διασφάλιση της ειρήνης σε παγκόσμιο επίπεδο. Όλες οι παραπάνω έννοιες έχουν άμεση σχέση με αυτό που ονομάζουμε ποιότητα ζωής.