Σελίδες

Κυριακή 28 Οκτωβρίου 2012

ΟΓΔΟΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΒΙΟΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ 18-20\10\2012,ΠΑΤΡΑ

ΜΕΡΟΣ Τέταρτο και τελευταίο

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΦΥΣΙΟΓΝΩΣΤΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΣΤΟ ΝΕΟΣΥΣΤΑΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟ 1836 ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ, ΚΑΙ ΤΑ ΣΧΟΛΙΚΑ ΔΙΔΑΚΤΙΚΑ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΑ ΤΗΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ,ΓΥΜΝΑΣΙΟ, ΛΥΚΕΙΟ
ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ-ΒΙΟΛΟΓΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ, ΒΑΛΥΡΑ ΙΘΩΜΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ,ΤΚ 24002,ΤΗΛ.2724071016
Tα φυσιογνωστικά μαθήματα δηλώνουν τη γνώση της φύσης και περιλαμβάνουν: Τη φυσική, χημεία, γεωγραφία-ανθρωπογεωγραφία, γεωλογία-ορυκτολογία, βοτανική ή φυτολογία, ζωολογία, ανθρωπολογία-υγιεινή,και βιολογία. Θα περιγράψουμε την ιστορία των νόμων, φυσιογνωστικών τμημάτων, διδακτικών εγχειριδίων και ο αναγνώστης μελετητής, να προβληματιστεί και  εξάγει τα συμπερασματά του. 
 Ο εκπαιδευτικός νόμος της 31ης Δεκεμβρίου 1836 στις 2 βαθμίδες το τριτάξιο ελληνικό σχολείο και τετρατάξιο γυμνάσιο καθόριζε 15 ώρες διδασκαλίας την εβδομάδα με κύρια μαθήματα τη φυτολογία-ζωολογία και ελάχιστα τη φυσική, καθώς και το πανεπιστήμιο του Όθωνα δεν έλαβε ιδιαίτερη φροντίδα, για τις φυσικές επιστήμες. Πέρασαν 70 χρόνια, για να ιδρυθεί η φυσικομαθηματική σχολή που η διδακτέα ύλη και οι σκοποί διδασκαλίας καθορίζονται για πρώτη φορά με το νομοθετικό διάταγμα του 1897 με 16 ώρες διδασκαλίας την εβδομάδα, για τη διδασκαλία των φυσικών στη μέση εκπαίδευση. Οκτώ ώρες ήταν για τη φυσική και οι υπόλοιπες για τη φυτολογία-ζωολογία.
Η ίδρυση της φυσικομαθηματικής σχολής το 1905,στο πανεπιστήμιο Αθηνών, η διδασκαλία του μαθήματος της χημείας  2 ώρες την εβδομάδα από το 1909, η ίδρυση του διδασκαλείου της μέσης εκπαίδευσης, το 1910, και η ίδρυση του πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης το 1926, μπορούν να θεωρηθούν σημαντικά μέτρα, για τη βελτίωση της διδασκαλίας των φυσικών επιστημών στη μέση εκπαίδευση.

Παρασκευή 26 Οκτωβρίου 2012

ΟΓΔΟΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΒΙΟΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ, ΠΑΤΡΑ18-20\10\2012

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ, ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΔΙΔΑΚΤΙΚΑ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΑ, ΑΠΟ ΤΟ 1810 -1975» 
ΜΕΡΟΣ ΤΡΙΤΟ 
ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ 
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ-ΒΙΟΛΟΓΟΥ 
ΒΑΛΥΡΑ ΙΘΩΜΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ
 ΤΚ24002 
ΤΗΛ 2724071016

Αγαπητοί σύνεδροι, αγαπητοί εισηγητές, αγαπητοί φοιτητές.
Λόγο του περιορισμού του χρόνου, θα περιγράψουμε επιλεκτικά ορισμένους συγγραφείς  διαπιστώνοντας  και ορισμένα παράδοξα στη ελληνική εκπαίδευση, το ίδιο  διδακτικό εγχειρίδιο να διδάσκεται σε διαφορετικές τάξεις.
1. Δημήτρης Δάρβαρης
Το 1797 εγκαταστάθηκε μόνιμα στη Βιέννη και ανέλαβε τη διεύθυνση του σχολείου της ελληνικής παροικίας. Προσπαθούσε να παντρέψει τη χριστιανική πίστη με την αρχαία ελληνική φιλοσοφία και θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του Ελληνικού Διαφωτισμού και  ανήκε στον κύκλο που εξέδιδε το περιοδικό Ερμής ο Λόγιος. Βοήθησε τους δασκάλους της εποχής με τα πονηματά του και έδινε συμβουλές στην διδακτική γνωστικών αντικείμενων, στα μαθηματικά και στη φυσική.  Ήταν ο παραγωγικότερος συγγραφέας των σχολικών εγχειριδίων της προεπαναστατικής περιόδου. Από τα περίπου 35 πονηματά του  αυτό που μου άρεσε περισσότερο έχει   τίτλο: Οικιακή διδασκαλία της φύσεως, 1810, σελίδες 384, περιλαμβάνει. Ομιλίαι, Έπαυλη, Λιβάδι, Χωράφι, Αμπέλι, Όσπρια, Κάνναβη, Λινάρι, Λατομία, Λιθάνθρακες, Μέταλλα,  Ζώα, Πτηνά, Φωλιές, Ψάρια, Ουράνια σώματα κ.λ.π.

Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2012

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟ ΓΙΑΝΝΗ ΛΑΜΠΡΗ











Πάνω από όλα όμως ήταν η απλότητα της ομιλίας του Γιάννη Λάμπρη και με χαροποίησε ιδιαίτερα και η συμμετοχή του παλιού μαθητή μου και ανηψιού του  Πέτρου Κόκκινου που συμμετείχε με δύο εισηγήσεις, και ήταν μέλος στην επιστημονική και οργανωτική επιτροπή του συνεδρίου.
Ήταν ένα τριήμερο γεμάτο εμπειρίες και συναισθήματα και το χάρηκα που παρακίνησα και συμμετείχε για πρώτη φορά με εισήγηση που είχε τίτλο: Βιολογικά Θέματα και πρώτοι αριθμοί, ο Μαρίνος Σπηλιόπουλος, από Κόνιτσα .



Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2012

ΟΓΔΟΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΒΙΟΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ, 18-20\10\2012, ΠΑΤΡΑ


ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ
ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΡΩΤΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ



 O Μαρίνος Σπηλιόπουλος, από Κόνιτσα, συμμετείχε με άλλους βιοεπιστήμονες στο Όγδοο Συνέδριο, που διοργάνωσε η Πανελλήνια Ένωση Βιοεπιστημόνων , στο Συνεδριακό Κέντρο του Πανεπιστήμίου Πατρών, 18-20 Όκτωβρίου 2012. Η εισηγησή του με τον παραπάνω τίτλο, εντυπωσίασε τους σύνεδρους και εύχομαι οι μελέτες του αυτές να δώσουν στους επιστήμονες -ερευνητές ένα ερέθισμα, για να ασχοληθούν σοβαρά με τα θέματα που παρουσίασε στο συνεδριό μας.Του εύχομαι να συνεχίσει τις ερευνές του  και διάφοροι συναδελφοί μας, απόφοιτοι του Βιολογικού του Πανεπιστημίου Πατρών που βρίσκονται σε μεγάλα πανεπιστημιακά ερευνητικά κέντρα, στην Ελλάδα και το εξωτερικό, θα καταπιαστούν και με το δικό του προβληματισμό.
            Ως γνωστόν, οι αριθμοί μετέχουν με διάφορους τρόπους στα φαινόμενα της ζωής και όχι μόνο. Τα Βιομαθηματικά και η Βιοπληροφορική στις μέρες μας γνωρίζουν μεγάλη ανάπτυξη και θα έχουν μεγαλύτερη στο μέλλον. Κάποιοι αριθμοί ειδικότερα έχουν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον και προσδίδουν μια ξεχωριστή γοητεία τόσο για την άβια όσο και για την ζωντανή ύλη. Για παράδειγμα, οι χαρακτηριστικοί αριθμοί π και φ που μετέχουν σε βιολογικά θέματα με διάφορους τρόπους. Συγκεκριμένα το π = 3,14159..., το πηλίκο δηλαδή της περιφέρειας ενός κύκλου πρός την διάμετρό του εμφανίζεται στους μαθηματικούς τύπους της διαφοράς δυναμικού στις μεμβράνες των κυττάρων, στη ροή υγρών μέσα σε αγγεία κ.λ.π. Το φ = 1,618... γνωστός και ως χρυσός λόγος ή χρυσή αναλογία, εμφανίζεται σε διάφορες αναλογίες του ανθρώπινου σώματος, στον τρόπο διάταξης των φύλλων στα φυτά κ.λ.π. Η ακολουθία Fibonacci 1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21, 34, 55.... που συνδέεται με το φ προέκυψε σαν βιολογικό πρόβλημα απογόνων ενός ζεύγους κουνελιών. Κάτι αξιοσημείωτο που ίσως διαφεύγει σε πολλούς και σχετίζεται με το φ είναι το εξής: Αν οι όγκοι του πυρήνα, του κυτταροπλάσματος και του κυττάρου αποτελούν διαδοχικούς όρους γεωμετρικής προόδου ισχύει (κυτταροπλασματοπυρηνική σταθερά). Επειδή αυτό για κάθε χρονική στιγμή του κύκλου ζωής ενός κυττάρου μπορεί να ισχύει αρκεί οι όγκοι να πολλαπλασιαστούν με κάποιον συντελεστή (ενεργοί όγκοι), παίρνουμε γενικά τη σχέση . Η διαταραχή της σχέσης όγκων πυρήνα - κυτταροπλάσματος μας ενδιαφέρει σε περιπτώσεις κακοηθειών, νεοπλασιών κ.λ.π. Αξίζει τον κόπο το θέμα να προσεγγιστεί και με αυτό τον τρόπο, δηλαδή σε σχέση με τον φ.

Κυριακή 21 Οκτωβρίου 2012

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΒΑΛΥΡΑΣ,ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 1964-65 ΤΑΞΗ ΤΡΙΤΗ

ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ
Συνεχίζουμε την άναρτηση των μαθητικών φωτογραφιών, του δημοτικού σχολείου Βαλύρας, με τα ονοματεπώνυμα των μαθητών.
Βλέποντας ο κάθε βαλυραίος  τα γνωστά αυτά πρόσωπα, μπορεί  να γνωρίσει την πορεία του καθενός, στο επαγγελματικό, οικονομικό και κοινωνικό γίγνεσθαι, στη Βαλύρα, στην Ελλαδα και στο Εξωτερικό. Υπάρχει αρκετό φωτογραφικό αρχείο μαθητικών φωτογραφιών, το οποίο θα αναρτούμε, όταν είναι ταυτοποιημένα όλα τα πρόσωπα.

Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2012

ΗΘΗ ΚΑΙ ΕΘΙΜΑ, Η ΦΥΣΙΟΓΝΩΜΙΑ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Γράφει ο: Νίκος Ζυγογιάννης-Καθηγητής
Ο όρος ήθος σημαίνει το σύνολο των ψυχικών χαρακτηριστικών κάθε ανθρώπου. Ήθη λέγονται οι αντιλήψεις ενός λαού για την ηθική και κοινωνική συμπεριφορά. Είναι οι γενικές αρχές Δικαίου, οι θεμιτοί τρόποι συμπεριφοράς του κοινωνικού ανθρώπου, που μεταβάλλονται με τη μεταβολή του χρόνου, που διαφέρουν από τόπο σε τόπο και απηχούν την τρέχουσα ηθική μιας κοινωνίας. 
Δηλαδή τα ήθη ορίζουν αξίες, σχέσεις, συμπεριφορές. Είναι τα αισθήματα, οι νοοτροπίες που χαρακτηρίζουν μια εποχή (π.χ. η καταναλωτική τάση του σύγχρονου αστού, η προτίμησή του σε πρακτικές λύσεις, όπως είναι τα τυποποιημένα είδη διατροφής, η αντίληψή του για το γάμο κ.τ.λ.). Όλα αυτά αποτελούν ένα είδος κανόνων και νόμων, μια μορφή δικαίου, άγραφου, που θα μπορούσαμε να το ονομάσουμε εθιμικό. Αλλά και το Γραπτό Δίκαιο δεν είναι αυθαίρετο δημιούργημα του νομοθέτη, αλλά προϊόν του πνεύματος του λαού. Υπάρχει μια συμφωνία των ηθών με τις απαιτήσεις του δικαίου. 

Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2012

ΞΗΡΟΙ ΚΑΡΠΟΙ (ΑΡΑΧΙΣή Αράπικο φιστίκι, ΑΜΥΓΔΑΛΟ, ΚΑΡΥΔΙ)






Είχαμε περιγράψει σε παλιότερη ανάρτηση τη πώληση φιστικιών μέσα σε σακουλάκια, στα διάφορα πανηγύρια βγάζοντας το χαρτζιλίκι μας και βιώνοντας ευχάριστα συναισθήματα. Τώρα θα περιγράψουμε την καλλιέργεια του και τη βιολογική του σημασία στη διατροφή του ανθρώπου και των ζώων. Φυτεύεται το Μάρτιο και η συγκομιδή του γίνεται τέλη Σεπτεμβρίου- αρχές Οκτωβρίου, καθαρίζεται, λιάζεται ,διαλέγεται και σακιάζεται σε σακιά με δίκτυ για να αερίζονται και να μην μουχλιάζουν. Οι καλλιεργητές  περιορίζονται στο χώρο της Μεσσήνης, γιατί η αθρόα εισαγωγή από ξένες χώρες, κάνει το προϊόν δυσκολοπούλητο. Τρώγεται ωμό ή ψημένο, ξεφλουδισμένο ή με το περικάρπιο του και είναι σημαντικό στον εγκέφαλο, γιατί ανοίγει τα ντουλαπάκια μνήμης . Επιβάλλεται λοιπόν στη διατροφή του ανθρώπου κυρίως ωμό, λόγο των ευεργετικών του ιδιοτήτων, στον ανθρώπινο οργανισμό.

Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2012

ΤΟ ΓΕΝΕΑΛΟΓΙΚΟ ΔΕΝΤΡΟ ΜΙΑΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΟΛΛΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ, ΜΕ ΤΟ ΕΠΙΘΕΤΟ ΛΙΟΝΤΗΡΗ, ΣΤΗ ΒΑΛΥΡΑ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

 ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ
ΒΑΛΥΡΑ ΙΘΩΜΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΤΚ 24002
ΤΗΛ.2724071016
 ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΓΕΝΕΑΛΟΓΙΚΟΥ ΔΕΝΤΡΟΥ

Δευτέρα 8 Οκτωβρίου 2012

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΒΑΛΥΡΑΣ, ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 1964-65 ΤΑΞΗ ΤΡΙΤΗ

ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ
Συνεχίζουμε την άναρτηση των μαθητικών φωτογραφιών, του δημοτικού σχολείου Βαλύρας, με τα ονοματεπώνυμα των μαθητών.
Βλέποντας ο κάθε βαλυραίος  τα γνωστά αυτά πρόσωπα, μπορεί  να γνωρίσει την πορεία του καθενός, στο επαγγελματικό, οικονομικό και κοινωνικό γίγνεσθαι, στη Βαλύρα, στην Ελλαδα και στο Εξωτερικό. Υπάρχει αρκετό φωτογραφικό αρχείο μαθητικών φωτογραφιών, το οποίο θα αναρτούμε, όταν είναι ταυτοποιημένα όλα τα πρόσωπα.

Κυριακή 7 Οκτωβρίου 2012

ΣΥΜΒΟΛΑΙΑ ΒΑΛΥΡΑΙΩΝ, 1882-1885

Του Γιάννη Δ. Λύρα Εκπαιδευτικού
Βαλύρα Ιθώμης Μεσσηνίας ΤΚ 24002
Τηλ.2724071016
ΣΥΜΒΟΛΑΙΑ  ΒΑΛΥΡΑΙΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΓΡΑΦΕΙΟ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ, ΣΤΗΝ ΕΥΑ,1882-1885
Στα ΓΑΚ Καλαμάτας , που στεγάζονται απέναντι από την Υπαπαντή, υπάρχουν τα συμβολαιογραφικά αρχεία με διάφορα ονόματα συμβολαιογράφων, ,καθώς και το χωριό προελευσής τους. Από την Εύα υπάρχει ο συμβολαιογράφος Νικολόπουλος. Από το αρχείο του αποδελτιώσαμε 45 συμβολαιογραφικές πράξεις, τα έτη 1882-1885. Η  πράξη 10169 περιγράφει το προικοσύμφωνο, μεταξύ του πεθερού Αθανασίου Λύρα και του υποψηφίου γαμπρού Νικολάου Μπόβη, για να παντρευτεί την κόρη του  Καλλιρόη.

Παρασκευή 5 Οκτωβρίου 2012

ΠΡΩΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΒΑΛΥΡΑΣ 1965-66



ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ-ΜΑΘΗΤΡΙΕΣ ΤΗΣ ΠΡΩΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ,ΤΟΥ  ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΒΑΛΥΡΑΣ 1965-66
ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ
ΒΑΛΥΡΑ ΙΘΩΜΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΤΚ 24002
ΤΗΛ.2724071016
Βλέποντας ο κάθε βαλυραίος  τα γνωστά αυτά πρόσωπα, μπορεί  να γνωρίσει την πορεία του καθενός, στο επαγγελματικό, οικονομικό και κοινωνικό γίγνεσθαι, στη Βαλύρα, στην Ελλαδα και στο Εξωτερικό. Ορισμένοι από αυτούς δεν βρίσκονται στη ζωή και χαίρονται που βλέπουν τους συμμαθητές-συμμαθητριές τους,από ψηλά. Υπάρχει αρκετό φωτογραφικό αρχείο μαθητικών φωτογραφιών, το οποίο θα αναρτούμε, όταν είναι ταυτοποιημένα όλα τα πρόσωπα.
Μας παίρνουν τηλέφωνο και μας λένε να γράψουμε για ορισμένα πρόσωπα, γεγονότα ή καταστάσεις από τη Βαλύρα. Επειδή δεν είμαστε παντογνώστες, όποιος διαθέτει φωτογραφικό και βιογραφικό υλικό μπορεί να μας το στείλλει, και ευχαρίστως θα το αναρτήσουμε, χωρίς να κάνουμε διακρίσεις. 
Πρέπει η Πολιτιστική-Πολιτισμική Κληρονομιά της Βαλύρας να διασωθεί, προβληθεί για να γνωρίζουν οι επόμενες γενιές,το παρελθόν τους και τις ρίζες τους.