Σελίδες

Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου 2012

2013 ΕΥΧΕΣ

Ευχόμαστε στους επισκέπτες της ιστοσελίδας μας, φίλους, συναδέλφους και γνωστούς, χαρούμενες γιορτές, με αισιοδοξία, χαμόγελο,θετική ενέργεια και θετική σκέψη.
Στους πολιτικούς μας εύχομαι να παράγουν πολιτική, πρώτα για τον ελληνικό λαό,που χειμάζεται τώρα από πολλές πλευρές,κυρίως οικονομικές και κοινωνικές,και όχι να διατηρούν τα πολλά προνόμια που τους δίνει το σύνταγμα, το οποίο ψήφισαν οι ίδιοι. Πρέπει να ψηφίσουν νέο σύνταγμα, για να υπάρχει ισονομία σε όλους ανεξαρτήτως τους έλληνες και να προβάλλουν την Πολιτιστική μας-Πολιτισμική μας Κληρονομιά.
ΓΙΑΝΝΗΣ Δ. ΛΥΡΑΣ 
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ


Τρίτη 18 Δεκεμβρίου 2012

Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΤΟΥ ΕΙΚΟΣΤΟΥ ΑΙΩΝΑ.




Η Κόρη του Φωτός είναι η Ελλάδα. (Ελ=φως, 'λάδα' από το 'λας' που σημαίνει γη ή χώρα, δηλαδή Ελλάδα = Χώρα ή Γη του Φωτός)

Κυριακή 16 Δεκεμβρίου 2012

Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΤΟΥ ΕΙΚΟΣΤΟΥ ΑΙΩΝΑ.

Η Κόρη του Φωτός είναι η Ελλάδα. (Ελ=φως, 'λάδα' από το 'λας' που σημαίνει γη ή χώρα, δηλαδή Ελλάδα = Χώρα ή Γη του Φωτός)Το έργο του Φρεντ Μπουασονά, αν και γνωστό στην Ευρώπη των αρχών του 20ου αιώνα, αξίζει σήμερα μια δεύτερη ανάγνωση. Η πρόοδος σε τεχνικά θέματα, η ανακάλυψη του χρώματος, η ευχρηστία των μηχανών και οι ανέσεις του ταξιδιού, μπορεί σήμερα να καθιστούν το έργο του απαρχαιωμένο, αλλά η ιστορική ματιά αποκαλύπτει τον μοντερνισμό του σε σύγκριση με άλλους φωτογράφους που περιπλανήθηκαν στην Ελλάδα. Ο καλλιτέχνης, πέρα από το καταγραφικό ενδιαφέρον του για όλα όσα εξαφανίζονται, μας δίνει μια εικόνα της Ελλάδας που εκτείνεται πέρα από την εθνογραφική μαρτυρία. Η μεγάλη πίστη και ο θαυμασμός του για τη χώρα αυτή μεταδίδονται μέσα από το έργο του με μια τρυφερότητα και μια αγάπη που η δύναμη τους ακόμη και σήμερα, μετά από τόσα χρόνια, δίνει ψυχή σ’ αυτά τα κομμάτια χαρτιού, τα οποία θα μπορούσαν να είχαν παραμείνει απλές φωτογραφίες...

Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου 2012

ΟΙ ΜΕΤΑΒΟΛΕΣ ΣΤΟ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΟ ΣΥΓΚΡΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΠΑΤΡΑΣ, ΤΕΛΗ 20ου - ΑΡΧΕΣ 21ου ΑΙΩΝΑ.(ΧΡΟΝΟΣ-ΧΩΡΟΣ-ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ) ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ



  Οι φωτογραφίες προσφέρονται ίσως περισσότερο από τις κινούμενες εικόνες για απομνημόνευση, γιατί είναι καθαρά μια φέτα χρόνου, όχι μια ροή. Κάθε φωτογραφία είναι μια προνομιακή στιγμή η οποία έχει μετατραπεί σε ένα κομψό αντικείμενο, που μπορεί κανείς να φυλάξει και να κοιτάξει ξανά.
  Το φωτογραφικό αυτό υλικό είναι αφιερωμένο στην Πάτρα, στην οποία έζησα 43 χρόνια σαν φοιτητής, φροντιστής και καθηγητής (στο Τρίτο Γυμνάσιο), γιατί πιστεύουμε ότι το παρελθόν πρέπει να μείνει ζωντανό στη μνήμη και να παραπέμπει στις ρίζες που κρατούν στέρεο κάθε πολιτισμό και αποτελούν αφετηρία κάθε εξέλιξης και προόδου.
 Μέσα από τη διαδοχή των εικόνων συνειδητοποιούμε τις αλλοιώσεις, πολιτιστικές, οικολογικές, κοινωνικές, που προκλήθηκαν στο χώρο που ζούμε.
 Θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα δείτε τη δουλειά μας με την ίδια αγάπη που την είδαμε και εμείς, πως θα συγκινηθείτε και θα νοσταλγήσετε πρόσωπα, γεγονότα , στιγμές και καταστάσεις που πέρασαν, τα τελευταία σαράντα χρόνια.

Τρίτη 11 Δεκεμβρίου 2012

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟ 4ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ-ΛΥΚΕΙΟ ΠΑΤΡΑΣ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ


Το 4ο Γυμνάσιο προέρχεται από το παλιό εξατάξιο Γυμνάσιο Δ΄ Αρρένων Πατρών που στεγαζόταν στο σχολικό συγκρότημα της πλατείας Βουδ. Με τη διάσπαση των εξαταξίων Γυμνασίων το 1976 σε τριτάξια Γυμνάσια και Λύκεια, από το παλιό Δ΄ Αρρένων δημιουργήθηκαν το Δ΄ Γυμνάσιο Αρρένων και το Δ΄ Λύκειο Αρρένων.
Από τη χρονιά αυτή αρχίζει η αυτόνομη πορεία του 4ου Γυμνασίου με την επωνυμία «Δ΄ Γυμνάσιο Αρρένων Πατρών». Την ίδια χρονιά μεταφέρεται από το Συγκρότημα Βουδ στο νεόδμητο κτήριο της Πλατείας Μαρούδα, όπου παραμένει μέχρι σήμερα. Αρχικά συστεγάζεται με το Πρότυπο Γυμνάσιο-Λύκειο στην ίδια βάρδια και στην αντίθετη με το Ε΄ Γυμνάσιο και Ε΄ Λύκειο Θηλέων που είχαν προέλθει από το παλιό Α΄ Θηλέων. Δύο χρόνια αργότερα έφυγε το Πρότυπο και μεταφέρθηκε στο συγκρότημα το Δ΄ Λύκειο Αρρένων, με το οποίο το 4ο Γυμνάσιο συστεγάζεται στην ίδια βάρδια για πάρα πολλά χρόνια, μέχρι τη μετακίνηση του 4ου Λυκείου στο νέο του κτίριο στην οδό Αρόης, το 2002.

Σάββατο 8 Δεκεμβρίου 2012

ΠΑΤΡΑ.ΜΑΘΑΙΝΩ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΜΟΥ-ΑΓΑΠΩ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΜΟΥ

ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ
ΒΑΛΥΡΑ ΙΘΩΜΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΤΚ 24002
ΤΗΛ.2724071016

 Την Πάτρα γνώρισα πρώτη φορά το 1965, όταν πραγματοποιήθηκε η μαθητική εκδρομή του σχολείου Μελιγαλά.Το 1970, εισάγομαι στο Βιολογικό τμήμα του Πανεπιστημίου Πατρών και παρέμεινα μέχρι το 2010.Όταν συνταξιοδοτήθηκα, επέστρεψα οριστικά στη γενετειρά μου ,στη Βαλύρα Μεσσηνίας.Στη διάρκεια της παραμονής μου στην Πάτρα με οργανική θέση το Τρίτο Γυμνάσιο Πατρών, και διδάσκοντας παράλληλα σε διάφορα σχολεία της Πάτρας,συμμετείχαμε σε προγράμματα του υπουργείου παιδείας, μαθαίνοντας την Πολιτιστική-Πολιτισμική κληρονομιά της πόλης της Πάτρας. Φωτογραφίζοντας αποτυπώσαμε το πρίν και το μετά, το χώρο, το χρόνο και τα φαινόμενα, δηλαδή τις αλλαγές του χώρου, στο πέρασμα του χρόνου. Στην ανάρτηση αυτή περιγράφουμε το χώρο γύρω από το Ρωμαικό Ωδείο,  την Πλατεία της 23ης Μαρτίου, τις οδούς, Ηφαίστου, Αγίου Νικολάου, Ερμού, Γεροκωστοπούλου και τα έργα  για την αποκάλυψη του Ρωμαικού Ιππόδρομου, στην οδό Ηφαίστου η οποία είχε τα σκήπτρα στη νυκτερινή ζωή της Πάτρας,ειδικά την περίοδο του πατρινού καρναβαλιού.Ο τίτλος της ανάρτησης, "Πάτρα, μαθαίνω την πόλη μου ,αγαπώ την πόλη μου" ήταν το περιβαλλοντικό πρόγραμμα το 1993,στο Τέταρτο Λύκειο Πάτρας, στο οποίο συμμετείχαν στην περιβαλλοντική ομάδα των καθηγητών η αείμνηστη διευθύντρια Δήμητρα Γκότση, ο φιλόλογος- ποιητής Διονύσης Καρατζάς, ο φυσικός Χάρης Χαραλάμπους και ο Λύρας Ιωάννης.

Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2012

ΑΚΟΥ ΕΛΛΗΝΑΚΟ



Σκοπός μου δεν είναι να σε αποενοχοποιήσω, εάν εσύ δεν θέλεις να αλλάξεις, ούτε όμως και να σε καλοπιάσω.
Σε λέω Ελληνάκο γιατί δεν είσαι άξιος του παρελθόντος σου και των προγόνων σου.
Τα ξεπούλησες όλα Ελληνάκο για το ευρώ.
Πούλησες την ψυχή σου Ελληνάκο για τα μπιχλιμπίδια που σου υποσχέθηκαν, για τη λάμψη που είδες στα παιχνίδια τους χωρίς να βλέπεις την κόλαση στην οποία σε έριχναν.
Σε ξέρω Ελληνάκο από παλιά.
Σε έχω δει σαν αγρότη να κοιτάς πως θα εισπράξεις ψεύτικες επιδοτήσεις χωρίς να νοιάζεσαι για τη σοδειά σου. Η προηγούμενη γενιά πότιζε με ιδρώτα τις ελίτσες για τις οποίες κουβαλούσε χιλιόμετρα το νερό. Θυμήσου τον πατέρα σου στο χωριό Ελληνάκο και κλάψε.
Σε έχω δει σαν κτηνοτρόφο να κοιτάς πως θα εισπράξεις ψεύτικες επιδοτήσεις χωρίς να νοιάζεσαι για τα ζώα σου. Η προηγούμενη γενιά όμως μεγάλωνε μαζί με τα ζώα της και επικοινωνούσε μαζί τους. Οι αγελάδες Ελληνάκο είχαν όνομα και ζούσαν μαζί με τους ανθρώπους. Δεν ήταν εργαλείο Ελληνάκο. Όταν κάνεις τη ζωή μηχάνημα, τότε δεν θα τη γλυτώσεις ούτε εσύ. Μηχανή έγινες και εσύ Ελληνάκο. Θυμήσου τη μάνα σου στο βουνό και στον κάμπο Ελληνάκο και κλάψε.

Τρίτη 4 Δεκεμβρίου 2012

Η διάλυση ενός κράτους σε 7 βήματα!

Η διάλυση ενός ανεξάρτητου κράτους (και η μετατροπή του σε "ειδικές" οικονομικές ζώνες φθηνού εργατικού δυναμικού) - σε 7 απλά βήματα... 
 1) Εντάσσουμε αυτό το κράτος, σε ένα διεθνή οργανισμό" (π.χ. Ευρωπαϊκή Ένωση).
"Κατασκευάζουμε" ένα "νέο" νόμισμα (π.χ. ευρώ) με το οποίο ανταλλάσσουμε ΟΛΑ τα υπάρχοντα εθνικά νομίσματα ενός κράτους.
2) Στη συνέχεια - αφού αυτό το νόμισμα είναι "διεθνές" το... εξάγουμε ΜΑΖΙΚΑ από το κράτος αυτό (μέσω τραπεζικού συστήματος, off-shore εταιριών κλπ.) .
Έτσι δημιουργείται (τεχνητό) ΕΛΛΕΙΜΜΑ ΧΡΗΜΑΤΟΣ στο κράτος αυτό...
3) Το... ΕΛΛΕΙΜΜΑ δημιουργεί την ανάγκη ΔΑΝΕΙΣΜΟΥ.
Το κράτος αναγκάζεται να δανειστεί από το ΔΝΤ και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα - έδρα στην Φρανκφούρτη Γερμανίας - αφού ΔΕΝ ΕΧΕΙ τη δυνατότητα να τυπώσει το εθνικό του νόμισμα ( έχει ως "νέο" νόμισμα το ευρώ).
Μόνο η Ε.Κ.Τ. έχει το δικαίωμα εκτύπωσης του ευρώ.

Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου 2012

6o ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΠΕΕΚΠΕ

Θέλω να εκφράσω τα θερμά μου συγχαρητήρια σε όλους που συμμετείχαν στο έκτο συνέδριο της Πανελλήνιας Ένωσης Εκπαιδευτικών Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης(ΠΕΕΚΠΕ) που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, 30 Νοεμβρίου-1 & 2 Δεκεμβρίου 2012, και να στείλλω τους χαιρετισμούς μου στους συναδέλφους Μεσσάρη Διονύση, Αρτέμη Αθανασάκη, Σπύρο Κρίβα, Κωνσταντίνο Πούλο, Χάρη Μοσχόπουλο και Ελένη Ζωδιάτου.
Προσωπικοί λόγοι δεν μου επέτρεψαν τη συμμετοχή μου στο συνέδριο, για να θυμηθούμε τα παλιά, όταν δημιουργήθηκε το πρώτο Περιβαλλοντικό Κέντρο, στην Κλειτορία Καλαβρύτων και να συναντήσω παλιούς φίλους, συναδέλφους και γνωστούς.
Στην αγαπητή συμφοιτήτρια και συνάδελφο Γκόλιου Σωτηρία στέλνω πολλούς χαιρετισμούς   και να μου στειλλει την ηλεκτρονική της διεύθυνση , για αποστολή φωτογραφικού υλικού των φοιτητικών μας χρόνων.
Εύχομαι σε όλους χαρούμενες γιορτές  και τα καλύτερα σε προσωπικό, οικογενειακό, επαγγελματικό και επιστημπνικό επίπεδο
Με εκτίμηση Γιάννης Δ. Λύρας ,
Βαλύρα Ιθώμης Μεσσηνίας τκ 24004
ΤΗΛ.2724071016

Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2012

ΝΟΣΤΑΛΓΙΚΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ ΜΕ ΑΓΑΠΗΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΤΗΣ ΒΑΛΥΡΑΣ





ΖΟΥΣΑΜΕ
       Η συλλογή φωτογραφιών είναι ο καρπός της αγάπης μου για να μην χαθούν οι μνήμες των δραστηριοτήτων του χωριού μας, τον 20ο αιώνα.
       Η άμεση δύναμη της εικόνας με πρόσωπα – φύση – δραστηριότητες – ήθη – έθιμα – επαγγέλματα , είδη την γεμάτη φως και αισιοδοξία. Διακινεί συναισθήματα και ευχάριστες δημιουργικές σκέψεις, συγκρίνοντας το τότε και το τώρα στο τι χάσαμε και τι κερδίσαμε.
       Τότε υπήρχε και η πολυπυρηνική οικογένεια και πολυτεκνία. Η αλάνα ήταν γεμάτη παιδιά με χαρούμενες φωνές – παιχνίδια – συζητήσεις – ρομαντισμό. Στο πηγάδι μαθαίνονταν όλα τα νέα του χωριού γιατί ήταν τόπος ψυχοθεραπείας – σχολίων – κουτσομπολιού. Το μαγκάνι, ο μπουγέλος, το τσιγκέλι, η σγούρνα και τα δοχεία σε πλήρη δράση στην προμήθεια νερού και με τις φαγωμένες πέτρες του στόμιου   του πηγαδιού από τις πολλές τριχιές,.

Κυριακή 25 Νοεμβρίου 2012

Αξίζει να το διαβάσουμε όλοι!!!!


Του Σαράντου Καργάκου [ιστορικός - συγγραφέας] 
 Ακούω ότι το μεγαλύτερο σήμερα πρόβλημα των νέων μας είναι η ανεργία. Διαφωνώ. Εδώ και τριάντα χρόνια είναι η ... εργασία. Ο νέος δε φοβάται την αναδουλειά, φοβάται τη δουλειά. Μια οικογενειακή αντίληψη, ότι δουλειά είναι ό,τι δεν λερώνει, επεκτάθηκε και στο νεο σουσουδιστικό σχολείο με ευθύνη των κομμάτων, που για λόγους ψηφοθηρίας απεδύθησαν σε μια χυδαία πολιτική παιδοκολακείας, η οποία μετά τη δικτατορία εξέθρεψε και διαμόρφωσε δύο γενιές κουλοχέρηδων»...παιδιών δηλαδή που δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα χέρια τους -πέρα από τη μούντζα- για καμιά εργασία από αυτές που ονομάζονται χειρωνακτικές, επειδή -τάχα- είναι ταπεινωτικές. Κι ας βρίσκεται μέσα στη λέξη «χειρώναξ», σαν δεύτερο συνθετικό το «άναξ» που κάνει τον δουλευτή, τον άνακτα χειρών, βασιλιά στο χώρο του, βασιλιά στο σπιτικό του, νοικοκύρη δηλαδή, λέξη άλλοτε ιερή που ποδοπατήθηκε κι αυτή μες στην ασυναρτησία μιας πολιτικής που έδειχνε αριστερά και πήγαινε δεξιά και τούμπαλιν. Γι' αυτό τουμπάραμε...Κάποτε, ακόμη κι από τις στήλες του περιοδικού αυτού, που δεν είναι πολιτικό με την ευτελισμένη έννοια του όρου, έγραφα πως η ανεργία στον τόπον μας είναι επιλεκτική, ότι δουλειές υπάρχουν αλλά ότι δεν υπάρχουν χέρια να τις δουλέψουν. Κι έπρεπε να κατακλυσθεί ο τόπος από 1,5 εκατομμύριο λαθρομετανάστες, για να αποδειχθεί ότι στην Ελλάδα υπήρχε δουλειά πολλή αλλ' όχι διάθεση για δουλειά. Τα παιδιά -τα μεγάλα θύματα αυτής της ιστορίας- είχαν γαλουχηθεί με τη νοοτροπία του «White color workers».

Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2012

Ο ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΒΑΛΥΡΑΣ ΣΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑ ΚΑΙ Η ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΤΟΥ ΡΥΖΙΟΥ





Το ρύζι είναι μονοκοτυλήδονο φυτό της οικογένειας των Ποοειδών (Poaceae) ή Αγρωστωδών (Gramineae), που απαντάται σε δυο είδη (Oryza sativa, Όρυζα η ήμερη και Oryza glaberrima, Όρυζα η λεία) με καταγωγή από την τροπική και υποτροπική Νότια Ασία και την Αφρική. Το ρύζι είναι ένα από τα βασικά διατροφικά είδη της ανθρωπότητας: τα δυο είδη του αποτελούν το ένα πέμπτο των συνολικά καταναλισκομενων θερμίδων παγκοσμίως. (Ο όρος "άγριο ρύζι" μπορεί να αναφέρεται σε άγρια είδη Όρυζα (Oryza), αλλά κατά σύμβαση αναφέρεται σε είδη του συγγενούς είδους Zizania, τόσο άγρια όσο και καλλιεργούμενα). Το ρύζι συνήθως αναπτύσσεται σε ύψος 1-1,8 μέτρα, με μακριά λεία φύλλα 50-100 εκατοστά σε μήκος και 2-2,5 εκατοστά πλάτος. Τα μικρά του άνθη βγαίνουν σε κλαδιά 30-50 εκατοστών. Ο σπόρος είναι κοκκώδης (caryopsis) με μήκος 5-12 χιλιοστά και 2-3 χιλιοστά διατομή.

Σάββατο 17 Νοεμβρίου 2012

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗΝ ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΛΥΡΑ 1921-1997,ΤΟ ΓΕΝΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ

ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ
6.ΓΕΝΕΑΛΟΓΙΚΟ ΔΕΝΔΡΟ ΧΡΙΣΤΟΥ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ-ΕΛΕΝΗΣ ΜΟΥΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΚΩΝ/ΝΟΥ
ΑΠΟ ΤΟ ΓΑΜΟ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ  12-11-1869 ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΛΕΝΗΣ ΜΟΥΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ 11-8-1874 ΓΕΝΝΗΘΗΚΑΝ ΤΑ 5  ΠΑΙΔΙΑ ΒΑΣΙΛΙΚΗ 4-9-1901, ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ 21-2-1912, (38 ΓΕΝΝΗΘΕΝΤΕΣ)  ΓΙΑΝΝΟΥΛΑ ή ΙΩΑΝΝΑ 10-5-1914 ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ 21-5-1918 (17 ΓΕΝΝΗΘΕΝΤΕΣ),ΚΑΙ ΑΓΓΕΛΙΚΗ 7-7-1921.
Η διαφορά της ηλικίας των 20 χρόνων, του πρώτου από το τελευταίο παιδί οφείλεται στο ότι ο Χρίστος Παπαγεωργίου μετανάστευσε στην Αμερική 7 φορές και είχε εστιατόριο σπεσιαλιτέ πατσά και βακαλάο και όλα τε ελληνικά φαγητά.Κάποια φορά έγινε σαματάς στο μαγαζί, τον έστειλαν πίσω στην Ελλάδα και ανέλαβε την υπόθεση ο δικηγόρος βαλυραίος Σπηλιώτης. Του ήρθε αργότερα η αποζημίωση και αγόρασε το σπίτι  που μένει η οικογένεια Παπαγεωργίου, πάνω από τον ενοριακό ναό της Βαλύρας  άγιο Αθανάσιο,από τον Μυλωνόπουλο και το κτήμα στου Τσαγκάρη του βρύση .Είχε το παρατσούκλι Αλέζαγας, γιατί το πατρικό σπίτι  που υπάρχει στη Λάμπαινα, εκεί έμενε πριν ο Λέζ Αγάς.
Η ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΠΑΝΤΡΕΥΤΗΚΕ ΤΟΝ ΔΗΜΗΤΡΙΟ ΛΥΡΑ1875 ΚΑΙ ΑΠΟΚΤΗΣΑΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΧΡΙΣΤΙΝΑ 1942,ΑΘΑΝΑΣΙΟ 1845,ΤΑ ΔΙΔΥΜΑ ΙΩΑΝΝΑ-ΙΩΑΝΝΗ 1945, ΚΑΙ ΤΗ ΔΑΦΝΗ 1947

Πέμπτη 15 Νοεμβρίου 2012

ΣΧΟΛΕΙΑ ΜΕ ΚΗΠΟ

ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ

ΚΑΛΑΜΑΤΑ - " Σχολεία με κήπο" !!!
3η Συνάντηση Ομάδας περιβαλλοντικής δράσης: 
14ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ
ΤΕΤΑΡΤΗ 14 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2012 ΣΤΙΣ 4.00 Μ.Μ.
Το παράρτημα της Π.Ε.ΕΚ.Π.Ε. Πελοποννήσου (Πανελλήνιας Ένωσης Εκπαιδευτικών για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση) σε συνεργασία με την ομάδα : « Ανώνυμοι Σποροφύλακες», το αγρόκτημα φυσικής καλλιέργειας Φοίφα, το “RE:THINK PROJECT”, τη στήριξη του Δήμου Καλαμάτας και άλλων Δήμων του ν. Μεσσηνίας, Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων και με την επιστημονική καθοδήγηση του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού " ΔΗΜΗΤΡΑ", δημιούργησε την ομάδα των εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, που θα υλοποιήσουν όλη τη σχολική χρονιά 2012-2013 την περιβαλλοντική δράση: "Σχολεία με κήπο", δημιουργώντας κήπους στα σχολεία τους.

Η ανταπόκριση της εκπαιδευτικής κοινότητας ήταν πολύ μεγάλη και συνολικά συμμετέχουν 60 σχολεία κα πάνω από 170 εκπαιδευτικοί.

Σάββατο 10 Νοεμβρίου 2012

ΜΑΘΗΤΕΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΒΑΛΥΡΑΣ 1961-2

ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ
ΒΑΛΥΡΑ ΙΘΩΜΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΤΚ24002
ΤΗΛ.2724071016


ΠΡΩΤΗ ΣΕΙΡΑ ΑΠΟ ΠΑΝΩ
ΜΠΛΕΚΟΣ  ΣΤΕΛΙΟΣ
ΓΙΩΡΗΣ ΦΕΙΔΑΣ
ΑΡΗΣ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΣ
ΓΚΟΜΕΣΗΣ ΠΕΤΡΟΣ
ΠΕΡΙΒΟΛΑΡΗΣ ΝΙΚΗΤΑΣ

Πέμπτη 8 Νοεμβρίου 2012

MNHMONIO 1843


ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ (ΑΠΟ ΜΑΘΗΤΗ ΜΟΥ Β.Β.)
Μας θυμίζει τίποτα ?


Έχουμε και λέμε:

Το καλοκαίρι του 1843, η Ελλάδα έπρεπε να καταβάλει στις τράπεζες της Ευρώπης τα τοκοχρεολύσια παλιότερων δανείων που είχε πάρει η χώρα. Δυστυχώς τα λεφτά δεν είχαν πάει σε υποδομές που θα βοηθούσαν την κατεστραμένη ελληνική οικονομία, αλλά είχαν σπαταληθεί στους εμφυλίους της επανάστασης και στα λούσα του παλατιού και των Βαυαρών συμβούλων του στέμματος.
(Μας θυμίζει τίποτα;)

Τετάρτη 7 Νοεμβρίου 2012

ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΝΟΥΜΕΡΟ ΤΡΙΑ









 ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ
Ενα μέρος του Μνημονίου Νούμερο Τρία (είναι συνολικά 229 σελίδες και μπορεί να το μελετήσει όποιος θέλει όλο στο διαδίκτυο) , που αφορά,το νέο συνταξιοδοτικό καθεστώς, μειώσεις μισθών, συντάξεων και εφάπαξ.
Αφιερώνεται στους ανυπεράσπιστους έργαζόμενους και συνταξιούχους που δεν μετέχουν στα κέντρα αποφάσεων και στα κέντρα εξουσίας.

Κυριακή 4 Νοεμβρίου 2012

ΟΙ ΑΠΟΦΟΙΤΗΣΑΝΤΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΜΕΛΙΓΑΛΑ ΤΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 1964-65

TOY ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ
ΒΑΛΥΡΑ ΙΘΩΜΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΤΚ 24002
ΤΗΛ. 2724071016


 Γ2 ΠΡΑΚΤΙΚΟ
ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΕΤΡΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΟ 1947
ΓΚΟΝΟΣ ΛΥΚΟΥΡΓΟΣ ΠΕΤΡΟΥ ΚΑΤΩ ΜΕΛΠΕΙΑ 1947
ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΦΩΤΙΟΥ ΛΑΝΤΖΟΥΝΑΤΟ 1947
ΚΑΡΖΗΣ ΝΙΚΗΤΑΣ ΝΙΚΗΤΑ ΚΑΤΣΑΡΟΥ 1947
ΛΥΡΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΒΑΛΥΡΑ 1947
ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΙΩΑΝΝΟΥ ΣΚΑΛΑ 1947
ΜΠΑΜΠΑΤΣΙΚΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΣΚΑΛΑ 1947
ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΜΙΧΑΗΛ  ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΜΕΛΙΓΑΛΑ 1947
ΜΠΟΥΡΚΟΥΛΑΣ ΠΕΤΡΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΚΑΛΙΡΡΟΗ 1947
ΝΙΚΑΣ ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΠΛΑΤΥ 1947
ΠΑΠΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΚΑΛΙΡΡΟΗ 1946
ΠΕΡΔΙΟΣ ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΚΑΤΣΑΡΟΥ 1947
ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΜΕΡΟΠΗ 1947
ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΣΚΑΛΑ 1947
ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΝΕΟΧΩΡΙΟΝ 1947

Πέμπτη 1 Νοεμβρίου 2012

ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΦΡΟΥΤΑ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟΥ

ΚΑΣΤΑΝΟ-ΜΗΛΟ-ΑΧΛΑΔΙ-ΣΚΟΥΡΙΚΙ-ΤΖΙΤΖΙΦΟ,ΤΑ ΦΡΟΥΤΑ ΤΟΥ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟΥ 
 ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ
Eίχαμε αναρτήσει τους ξηρούς καρπούς του Φθινοπώρου, συνεχίζουμε με τα φρούτα και θα κλείσουμε σε νέα ανάρτηση με τα ρόδια ,κυδώνια και βατόμουρα.Στη συνέχεια θα περιγράψουμε το ρύζι, το οποίο καταναλώτεται, από το μεγαλύτερο ποσοστό του ανθρώπινου πληθυσμού της γης.
Στην Ελλάδα ο καστανάς είναι από τα πιο παλιά και παραδοσιακά επαγγέλματα και η εικόνα ενός ανθρώπου με μία μικρή ψησταριά με το όνομα φουφού, να ψήνει κάστανα το χειμώνα στους δρόμους των μεγάλων πόλεων έχει μείνει κλασική. Καστανιές βρίσκονται κυρίως στη Θεσσαλία, Μακεδονία και στις ορεινές περιοχές της Κρήτης και της Λέσβου. Ονομαστές ποικιλίες είναι τα κάστανα Πηλίου και Κρήτης.
Στην ΄Αρνα Λακωνίας, Καστάνιτσα Αρκαδίας, Άνω Χώρα Ναυπακτίας, Λιβάδι δήμου Θέρμης και Ξουρίχτι Πηλίου, κοντά στην Τσαγκαράδα, έχει καθιερωθεί η γιορτή του κάστανου και τσίπουρου, στο τέλος του Οκτωβρίου-αρχές Νοεμβρίου.
Υπάρχουν επίσης στην Άλωνα Φλώρινας, Κέρτεζη Καλαβρύτων και Εμπόριο Κοζάνης,  δάσος από καστανιές (καστανόδασος)που θα πρέπει το ελληνικό κράτος να προστατεύσει, γιατί κινδυνεύουν. Το καστανόδασος του Εμπορίου και Κέρτεζης το έχω επισκεφθεί, και αξίζει τον κόπο για τους φυσιολάτρες να το επισκεφτούν και να απολαύσουν τη μαγεία της φύσης.

ΦΡΟΥΤΑ ΤΟΥ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟΥ ΡΟΔΙΑ,ΚΥΔΩΝΙΑ,ΒΑΤΟΜΟΥΡΑ,ΓΛΥΚΟΡΙΖΑ

               ΒΑΛΥΡΑ ΙΘΩΜΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΤΚ 24002
                                ΤΗΛ.2724071016

Η ΡΟΔΙΑ (Punica granatum),της οικογένειας των Πουνικιδών
Η Ιωνική ονομασία της ροδιάς ήταν Ρόα, στους Επικούς ήταν Ροιή  και στην Αττική γλώσσα ήταν Ροιά.
Το ρόδι στην αρχαιότητα ήταν αναγκαίο στοιχείο στην εορτή των Ανθεστηρίων και Θεσμοφορίων.
Το δέντρο ήταν γνωστό στην αρχαία Ελλάδα. Στον Όμηρο και στην Οδύσσεια υπάρχει αναφορά στη ροδιά. Ειδικότερα, αναφέρεται ότι το φυτό καλλιεργούνταν στους κήπους του βασιλέα Αλκίνοου. Ο Θεόφραστος την αναφέρει ροιά ή ρόα. Ήδη από την αρχαιότητα, χρησιμοποιούσαν τη φλούδα της στη βυρσοδεψία και στην ιατρική.
Κι’  έπειτα  αυτός κρυφά στο χέρι μου έβαλε σπειρί ροδιού,μελίγευστη τροφή (….αυτάρ ο λάθρη.  Έμβαλε  μοι  ροιής  κόκκον, μελήδε  εδωδήν,  Ομηρικός ύμνος στη Δήμητρα).

Κυριακή 28 Οκτωβρίου 2012

ΟΓΔΟΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΒΙΟΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ 18-20\10\2012,ΠΑΤΡΑ

ΜΕΡΟΣ Τέταρτο και τελευταίο

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΦΥΣΙΟΓΝΩΣΤΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΣΤΟ ΝΕΟΣΥΣΤΑΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟ 1836 ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ, ΚΑΙ ΤΑ ΣΧΟΛΙΚΑ ΔΙΔΑΚΤΙΚΑ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΑ ΤΗΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ,ΓΥΜΝΑΣΙΟ, ΛΥΚΕΙΟ
ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ-ΒΙΟΛΟΓΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ, ΒΑΛΥΡΑ ΙΘΩΜΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ,ΤΚ 24002,ΤΗΛ.2724071016
Tα φυσιογνωστικά μαθήματα δηλώνουν τη γνώση της φύσης και περιλαμβάνουν: Τη φυσική, χημεία, γεωγραφία-ανθρωπογεωγραφία, γεωλογία-ορυκτολογία, βοτανική ή φυτολογία, ζωολογία, ανθρωπολογία-υγιεινή,και βιολογία. Θα περιγράψουμε την ιστορία των νόμων, φυσιογνωστικών τμημάτων, διδακτικών εγχειριδίων και ο αναγνώστης μελετητής, να προβληματιστεί και  εξάγει τα συμπερασματά του. 
 Ο εκπαιδευτικός νόμος της 31ης Δεκεμβρίου 1836 στις 2 βαθμίδες το τριτάξιο ελληνικό σχολείο και τετρατάξιο γυμνάσιο καθόριζε 15 ώρες διδασκαλίας την εβδομάδα με κύρια μαθήματα τη φυτολογία-ζωολογία και ελάχιστα τη φυσική, καθώς και το πανεπιστήμιο του Όθωνα δεν έλαβε ιδιαίτερη φροντίδα, για τις φυσικές επιστήμες. Πέρασαν 70 χρόνια, για να ιδρυθεί η φυσικομαθηματική σχολή που η διδακτέα ύλη και οι σκοποί διδασκαλίας καθορίζονται για πρώτη φορά με το νομοθετικό διάταγμα του 1897 με 16 ώρες διδασκαλίας την εβδομάδα, για τη διδασκαλία των φυσικών στη μέση εκπαίδευση. Οκτώ ώρες ήταν για τη φυσική και οι υπόλοιπες για τη φυτολογία-ζωολογία.
Η ίδρυση της φυσικομαθηματικής σχολής το 1905,στο πανεπιστήμιο Αθηνών, η διδασκαλία του μαθήματος της χημείας  2 ώρες την εβδομάδα από το 1909, η ίδρυση του διδασκαλείου της μέσης εκπαίδευσης, το 1910, και η ίδρυση του πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης το 1926, μπορούν να θεωρηθούν σημαντικά μέτρα, για τη βελτίωση της διδασκαλίας των φυσικών επιστημών στη μέση εκπαίδευση.

Παρασκευή 26 Οκτωβρίου 2012

ΟΓΔΟΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΒΙΟΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ, ΠΑΤΡΑ18-20\10\2012

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ, ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΔΙΔΑΚΤΙΚΑ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΑ, ΑΠΟ ΤΟ 1810 -1975» 
ΜΕΡΟΣ ΤΡΙΤΟ 
ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ 
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ-ΒΙΟΛΟΓΟΥ 
ΒΑΛΥΡΑ ΙΘΩΜΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ
 ΤΚ24002 
ΤΗΛ 2724071016

Αγαπητοί σύνεδροι, αγαπητοί εισηγητές, αγαπητοί φοιτητές.
Λόγο του περιορισμού του χρόνου, θα περιγράψουμε επιλεκτικά ορισμένους συγγραφείς  διαπιστώνοντας  και ορισμένα παράδοξα στη ελληνική εκπαίδευση, το ίδιο  διδακτικό εγχειρίδιο να διδάσκεται σε διαφορετικές τάξεις.
1. Δημήτρης Δάρβαρης
Το 1797 εγκαταστάθηκε μόνιμα στη Βιέννη και ανέλαβε τη διεύθυνση του σχολείου της ελληνικής παροικίας. Προσπαθούσε να παντρέψει τη χριστιανική πίστη με την αρχαία ελληνική φιλοσοφία και θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του Ελληνικού Διαφωτισμού και  ανήκε στον κύκλο που εξέδιδε το περιοδικό Ερμής ο Λόγιος. Βοήθησε τους δασκάλους της εποχής με τα πονηματά του και έδινε συμβουλές στην διδακτική γνωστικών αντικείμενων, στα μαθηματικά και στη φυσική.  Ήταν ο παραγωγικότερος συγγραφέας των σχολικών εγχειριδίων της προεπαναστατικής περιόδου. Από τα περίπου 35 πονηματά του  αυτό που μου άρεσε περισσότερο έχει   τίτλο: Οικιακή διδασκαλία της φύσεως, 1810, σελίδες 384, περιλαμβάνει. Ομιλίαι, Έπαυλη, Λιβάδι, Χωράφι, Αμπέλι, Όσπρια, Κάνναβη, Λινάρι, Λατομία, Λιθάνθρακες, Μέταλλα,  Ζώα, Πτηνά, Φωλιές, Ψάρια, Ουράνια σώματα κ.λ.π.

Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2012

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟ ΓΙΑΝΝΗ ΛΑΜΠΡΗ











Πάνω από όλα όμως ήταν η απλότητα της ομιλίας του Γιάννη Λάμπρη και με χαροποίησε ιδιαίτερα και η συμμετοχή του παλιού μαθητή μου και ανηψιού του  Πέτρου Κόκκινου που συμμετείχε με δύο εισηγήσεις, και ήταν μέλος στην επιστημονική και οργανωτική επιτροπή του συνεδρίου.
Ήταν ένα τριήμερο γεμάτο εμπειρίες και συναισθήματα και το χάρηκα που παρακίνησα και συμμετείχε για πρώτη φορά με εισήγηση που είχε τίτλο: Βιολογικά Θέματα και πρώτοι αριθμοί, ο Μαρίνος Σπηλιόπουλος, από Κόνιτσα .