Σελίδες

Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2012

Το "σχέδιο Μάρσαλ", η Βαλύρα και οι αγελάδες...

Ένα σπάνιο φωτογραφικό υλικό, στην πλατεία της Βαλύρας που βαλυραίοι παραλαμβάνουν τις αγελάδες τους, προσφορά της αμερικανικής πολιτικής. Στις ημέρες μας ξανά από την αρχή, ο κύκλος επαναλαμβάνεται, γιατί τώρα η τρόικα δεν μας προσφέρει ζώα για ανάπτυξη, αλλά μας δανείζει χρήματα για να σώσουμε τα δημοσιονομικά, και από την άλλη γίνεται μείωση μισθών και συντάξεων, του χειμαζόμενου ελληνικού λαού. Τότε λειτουργούσαν τα μαθητικά συσσίτια, πίνοντας γάλα σκόνη και τρώγοντας το κίτρινο τυρί σαπουνέ .Τα συσσίτια επαναλειτουργούν σε ορισμένα σχολεία της Αθήνας, εν έτει 2012.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΥΚΛΟΥΣ ΚΑΝΕΙ( 1833, 1940, 2009). ΑΠΟ ΤΟ ΒΑΣΙΛΙΑ ΟΘΩΝΑ, ΜΕΤΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΟΧΗ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΣΤΟ ΤΟ ΚΟΥΡΕΜΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΝΕΟ ΔΑΝΕΙΟ, ΜΕ ΠΡΩΤΕΡΓΑΤΕΣ ΤΟΥΣ ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ, ΤΟΤΕ ΚΑΙ ΤΩΡΑ.

ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ
ΒΑΛΥΡΑ ΙΘΩΜΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΤΚ 24002
ΤΗΛ 2724071016

Στη Δ΄Εθνοσυνέλευση στο Άργος 11/6/1832 και στο Ναύπλιο 9-13/7/1832 και 14/7-20/8/1832 επικύρωνε με το Β’ ψήφισμα στις 27/7/1832 την εκλογή του Βαυαρού πρίγκιπα Όθωνα ως βασιλιά της Ελλάδος με την έγκριση των τριών προστάτιδων δυνάμεων (Αγγλία, Γαλλία, Ρωσία). Πρόεδρος της συνέλευσης ήταν ο Πανούτσος Νοταράς και αντιπρόεδρος ο Αλεξ. Μαυροκορδάτος.
Με την άφιξη του Όθωνα οι βαυαροί που ήρθαν μαζί του στην Ελλάδα, καταδυνάστευαν τους Έλληνες με αποτέλεσμα να γίνουν πολλά επαναστατικά κινήματα και οι εμφύλιοι του 1834, 1848 και 1862.
Επί Καποδίστρια οι 3 προστάτες δυνάμεις επιδίωκαν ποια από τις 3 θα επικρατήσει, στην Ελλάδα, δεν εγγυήθηκαν δάνειο στον Καποδίστρια, και αργότερα το έδωσαν επί Όθωνα, χωρίς να ερωτηθεί η Ελλάδα. Το δάνειο του 1833 ήταν 64 εκατομμύρια δραχμές με 94%, προκαταβολή έμειναν καθαρά 57 εκατομμύρια. Από αυτά τα 33 δόθηκαν για τοκοχρεολύσια του δανείου των 2.800.000 του 1824, που δαπανήθηκε στον εμφύλιο και σκοτώθηκε ο γιός του Κολοκοτρώνη Πάνος, και έμειναν 24. Τα 12.531.000 ξοδεύτηκαν στην εξαγορά της νοτιοδυτικής Ελλάδος, και 2.228.000 ξοδεύτηκαν για την απόσβεση προκαταβολών του Καποδίστρια. Έμειναν 9.098.000 τα οποία απορροφήθηκαν από την αντιβασιλεία, για εξοδά της, που ήταν περιττά και γελοία. 
Αναλυτικά παρακάτω βλέπουμε τα ποσά πως κατανέμονται:

ΕΠΤΑ ΦΙΛΟΙ ΣΤΟ ΠΑΝΗΓΥΡΙ ΤΗΣ ΒΑΛΥΡΑΣ

ΦΕΙΔΑΣ ΧΡΙΣΤΟΣ. ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ ΟΣΕ ,ΣΤΑΘΜΑΡΧΗΣ,ΜΠΟΒΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ. ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ ΟΤΕ-ΤΕΧΝΙΚΟΣ,ΒΙΓΚΟΣ ΝΙΚΟΣ.ΜΑΤΑΝΑΣΤΗΣ ΜΕ ΕΠΙΧΗΡΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΦΡΙΚΗ,ΚΑΡΥΔΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ. ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ ΕΚΤΕΛΩΝΙΣΤΗΣ, ΡΑΜΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ. ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ-ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ,ΜΠΟΥΖΑΛΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ. ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ ΑΣΤΥΦΥΛΑΚΑΣ,ΡΑΜΜΟΣ ΧΡΙΣΤΟΣ. ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΣ ΣΤΟΝ ΚΑΝΑΔΑ, ΑΠΟΘΑΝΩΝ.

Η ΟΔΥΣΣΕΙΑ ΕΝΟΣ ΒΑΛΥΡΑΙΟΥ, ΑΠΟ ΤΗ ΒΑΛΥΡΑ ΣΤΗΝ ΟΝΔΟΥΡΑ ΤΗΣ ΛΑΤΙΝΙΚΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ

ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ
 ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ
ΒΑΛΥΡΑ ΙΘΩΜΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΤΚ 24002
ΤΗΛ.2724071016
 Από τις 28 Οκτωβρίου 1940 μέχρι τον Απρίλη του 1941,για περίπου έξι μήνες, πάνω στα βουνά της Ηπείρου και της Αλβανίας, ο ελληνικός στρατός ταπείνωνε τις ιταλικές στρατιές. Η αδύναμη Ελλάδα αντιστεκόταν και νικούσε. Τον Απρίλη, οι Γερμανοί ανέλαβαν να βγάλουν από τη δύσκολη θέση τους συμμάχους τους. Περνώντας την ελληνική μεθόριο από τα βουλγαρικά σύνορα στις 6 Απριλίου 1941 και εφαρμόζοντας την τακτική του κεραυνοβόλου πολέμου προήλασαν ταχύτατα προς την Αθήνα.
Για τους λόγους αυτούς η Ελλάδα χωρίστηκε σε ζώνες κατοχής υπό την ευθύνη του γερμανικού, του ιταλικού και του βουλγαρικού στρατού .
Οι Γερμανοί κράτησαν ως νικητές τις πιο ενδιαφέρουσες στρατηγικά περιοχές: Αθήνα, Θεσ/νίκη, Έβρο, Χίο, Σάμο, Λήμνο, Λέσβο, Σκύρο, Μήλο, Κύθηρα, Αντικύθηρα και Κρήτη.
Οι Βούλγαροι για τις διευκολύνσεις που προσέφεραν πήραν τη Δυτική Θράκη και τη Μακεδονία αποκτώντας την πολυπόθητη έξοδο στο Αιγαίο και αποκαθιστώντας εν μέρει τα σύνορα του 1912.
Οι Ιταλοί πήραν όλα τα υπόλοιπα, δηλαδή λίγο περισσότερο από το 70% του ελληνικού εδάφους.
Στρατηγοί, απάτριδες, πολιτικάντηδες, τυχοδιώκτες με την πρόφαση να περισώσουν την Ελλάδα από την καταστροφή, μα στην πραγματικότητα για να εξασφαλίσουν αξιώματα, πρωτοκαθεδρίες, φαγοπότια, ρεμούλες για τον εαυτό τους, τους συγγενείς τους και τους φίλους τους. Εδέχθησαν να κυλιούνται καθημερινά στη λάσπη της προδοσίας, να υποβοηθάνε τη λεηλασία και την ερήμωση της χώρας τους και να δίνουνε πρόσχημα νομιμότητας σε όλα τα κακουργήματα των κατακτητών. Για τ’ όνομα του Θεού, δεν σας στείλαμε εκεί για να δουλέψετε για την ευημερία των λαών που σας εμπιστευτήκαμε, αλλά για να πάρετε όσο περισσότερα μπορείτε ώστε να μπορέσει να ζήσει ο γερμανικός λαός.

ΙΘΩΜΗ:ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΜΝΗΜΕΣ ΓΡΑΜΜΕΝΕΣ ΑΠΟ ΣΥΝΔΗΜΟΤΕΣ ΜΑΣ

ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ
ΒΑΛΥΡΑ  ΙΘΩΜΗΣ  ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΤΚ 24002
ΤΗΛ 2724071016

Από το δήμο Ιθώμης  έχουν κάνει  καταγραφή των γεγονότων της Μεσσηνιακής Τοπικής ιστορίας 20  συνδημότες μας οι οποίοι είναι:
1. Παναγιώτης Παπαγεωργίου
2. Κωνσταντίνος Φερμάνης
3. Θανάσης Καρύδης
4. Δημήτρης Κοντοπανάγος
5. Σοφία Κoντοπανάγου
6. Γαρυφαλιά Κατσαμπάνη – Τσαγκάρη
7. Φώτιος Τσαγκάρης
8. Στέλιος Βασιλόπουλος
9. Θοδωρος Μαργαρίτης
10. Ιωνάς Κεφάλας
11. Αθανάσιος Καρύδης
12. Βασίλης Κλεφτόγιαννης
13. Βενετσάνος Κουβελάκης
14. Αννα Σιδηροκαννέλη
15. Γιαννούλης Παναγιωτόπουλος
16. Κ ων-νος Κορμάς
17. Δημήτριος Θεoδωρακόπουλος
18. Γεώργιος Τσώνης
19. Απόστολος Στ. Δρακόπουλος
20. Ευάγγελος Κάψιας
Τ΄ αντιστασιακά τραγούδια, τραγουδήθηκαν και γράφτηκαν στα κελλιά και στα μπουντρούμια, της σκοτεινής φυλακής της Γυάρου. Στα στρατόπεδα συγκέντρωσης των τιμίων αγωνιστών, σ΄ ένα θέατρο τρόμου, σ΄ αυτόν τον ξερότοπο της εξορίας, που δε λαλεί μήτε τζιτζίκι στο καβούκι του, γιατί δε βρίσκει χλόη, κλαρί, λουλούδι και θάμνο να σταθεί. Η πνοή των τραγουδιών του μεταξύ των άλλων, εκφράζει την αγανάκτηση και τη διαμαρτυρία ενός τίμιου αγωνιστή, πυρωμένου από τη δίκαια οργή, για τα΄ απάνθρωπα βασανιστήρια των αγωνιστών της αντίστασης, από τους οχτρούς του λαού, μέσα στα βαθειά δεσμωτήρια, ξένους και ντόπιους. Δεν αυτοκαλείται ποιητής, είναι ο σεμνός προμάχος τιμίων λαϊκών αγώνων. Απευθύνεται προς ένα μαρτυρικό και περήφανο λαό, π΄ αγωνίζεται ως το θάνατο, για τις ανθρώπινες αξίες.