Σελίδες

Τετάρτη 22 Αυγούστου 2012

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΥΣ ΠΑΛΙΟΥΣ ΔΑΣΚΑΛΟΥΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΒΑΛΥΡΑΣ 1890-1966


ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ
ΒΑΛΥΡΑ ΙΘΩΜΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΤΚ 24002
ΤΗΛ. 2724071016
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΥΣ ΒΑΛΥΡΑΙΟΥΣ ΔΑΣΚΑΛΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟ 1890-1966 ΠΟΥ ΥΠΗΡΕΤΗΣΑΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΒΑΛΥΡΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΓΥΡΩ ΧΩΡΙΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΜΑΣ.
ΜΕΡΟΣ ΤΕΤΑΡΤΟ

1923-24.ΟΙ ΔΑΣΚΑΛΟΙ-ΘΕΟΦΙΛΟΠΟΥΛΟΣ-ΚΑΡΤΕΡΟΛΙΩΤΗΣ

Ο Μέγας Αλέξανδρος είχε ειπεί ότι στους γονείς μου οφείλω το ζην και στους δασκάλους μου το ευ ζην.
Ποιος από εμάς δε θυμάται τα πρώτα μαθητικά χρόνια στο δημοτικό σχολείο και ειδικά την πρώτη τάξη του δημοτικού, που όλα τα παιδιά μαζί επαναλαμβάναμε το γράμμα που μας έλεγε η δασκάλα και το απόγευμα ή το βράδυ στο χαρτονάκι κεντούσαμε το γράμμα  κεφαλαίο και μικρό με το αντίστοιχο ζωάκι  με διαφορετικό χρώμα κλωστής.
Ποιος δεν θυμάται τα δύο φυλάκια, το ένα δίπλα στο σχολείο και το άλλο δίπλα στις γραμμές στα οποία κρυβόμαστε  και παίζαμε τους κλέφτες και αστυνόμους.
Ποιος δε θυμάται τα μαθητικά συσσίτια με το γάλα σκόνη και το κίτρινο τυρί σαπουνέ;
Ποιος δε θυμάται τους σχολικούς κήπους, τα μαθήματα ιχνογραφίας ,καλλιγραφίας με το μελάνι, τις πέννες και το στυπόχαρτο που γίνονταν τα χέρια μας και τα ρούχα μας έγχρωμα τρώγοντας ξύλο από τους δασκάλους και γονείς μας;
Ποιος δεν θυμάται την τιμωρία όρθιοι στον πίνακα, η το ξύλο με τη βέργα ή το να γράψουμε ένα κείμενο ή λέξεις πολλές φορές γιατί δεν το ξέραμε, ή δεν το προφέραμε καλά;
Ποιος δεν θυμάται τους ήρωες του 1821 στις αίθουσες διδασκαλίας και τους πίνακες με τα διάφορα φυτά και ζώα της πατρίδας μας;
Στους δασκάλους που με δίδαξαν στο δημοτικό σχολείο και σε αυτούς που δεν με δίδαξαν, θα αφιερώσουμε σε τρεις συνέχειες μνημονεύοντας τους με μικρά βιογραφικά ,αντίστοιχα έγραφα, φωτογραφικό υλικό και ΦΕΚ.
Τιμούμε την εν ζωή δασκάλα Ευτυχία Κυριακοπούλου και μνημονεύουμε τους βαλυραίους δασκαλους Θεόδωρο Καυκούλα και Γαρυφαλλια Καρύδη που έφυγαν πρόωρα από τη ζωή οι οποίοι μας βλέπουν από ψηλά και χαίρονται.
H πρώτη μας ανάρτηση που έγινε στις 4\8 είχε τίτλο τα ελληνικά αλφαβητάρια-αναγνωστικά του δημοτικού, η δεύτερη ανάρτηση που έγινε στις 7\8 είχε τίτλο τα φυσιογνωστικά μαθήματα του δημοτικού, και η τρίτη ανάρτηση που έγινε 11\8 είχε τίτλο τη μελέτη περιβάλλοντος-φυσικός κόσμος.
Στις τέσσερις επόμενες αναρτήσεις θα μνημονεύσουμε τους δασκάλους που υπηρέτησαν στη Βαλύρα ως δάσκαλοι ή και διευθυντές του δημοτικού σχολείου Βαλύρας.
 Η  τέταρτη  ανάρτηση περιγράφει τις δασκάλες  Παναγιώτα Βρεττού (Καρύδη), από Ύδρα, μετέπειτα σύζυγο του βαλυραίου Παναγιώτη Καρύδη, την κόρη της Χρυσούλα και τους πρώτους δάσκαλους του δημοτικού σχολείου Βαλύρας Ιωάννη Δημητρακόπουλο από Τεγέα,  Δημήτριο Καρακίτσο από Βαλύρα  και Δημήτριο Θεοφιλόπουλο του Κωνσταντίνου, από Λάμπαινα.
 Σε επόμενες αναρτήσεις θα αναφερθούμε και στους υπόλοιπους  Βαλυραίους δασκάλους και πιο συγκεκριμένα .
 Στην πέμπτη ανάρτηση θα περιγράψουμε τους 4 βαλυραίους δασκάλους Νικόλαο Νιφόρο του Λεωνίδα, Γεώργιο Γεωργόπουλο του Ιωάννη, Αλέξιο Λιοντήρη του Βασιλείου και Παναγιώτη Βίγκο .
Στην έκτη ανάρτηση θα περιγράψουμε τους δασκάλους Χρίστο Καρτερολιώτη του Ιωάννη, από Βαλύρα και Κυριακοπούλου Ευτυχία, από Καλαμάτα.
Στην  έβδομη και τελευταία ανάρτηση θα περιγράψουμε τις δασκάλες Αντιγόνη Νέζη και Ελένη Τζαβάρα από Μελιγαλά, την Πηνελόπη Μπακοπουλου, από Μαυρομμάτι (Αρχαία Μεσσήνη) και την Αφροδίτη (Αφρούλα) Σταθά από Βαλύρα.
Σε όλες τις αναρτήσεις θα υπάρχει πλούσιο και σπάνιο φωτογραφικό υλικό, διάφορα στοιχεία από το δημοτικό σχολείο Βαλύρας, έγραφα, ΦΕΚ, ιστορικά γεγονότα, συμβόλαια, πρακτικά της κοινότητας Βαλύρας κ.λ.π.
Στα μαθητικά μου χρόνια η πρώτη δασκάλα στην Πρώτη δημοτικού ήταν η Αφροδίτη (Αφρούλα ) Σταθά. Στη Δευτέρα τάξη είχα την Ελένη Τζαβάρα ,από Μελιγαλά, στην Τρίτη τάξη είχα την Πηνελόπη (Πόπη) Μπακοπούλου, από το Μαυρομμάτι Ιθώμης ,στην Τετάρτη και Πέμπτη την Ευτυχία Κυριακοπούλου, από Καλαμάτα και στην Πέμπτη και έκτη το βαλυραίο Χρίστο Καρτερολιώτη.
Το δημοτικό σχολείο Βαλύρας στεγάστηκε σε διάφορα οικήματα της Βαλύρας. Αρχικά στεγάστηκε στην οικία των αδελφών Σταυριανόπουλου ,εκεί που είναι τώρα η οικία και το σούπερ μάρκετ Μακρή  (υπάρχει φωτογραφία μαθητών που κάνουν γυμναστικές επιδείξεις), στη συνέχεια στην οικία του Γεωργίου Καρύδη, κάτω από το σταθμό,,στην οικία του Κώστα Τσώνη, δίπλα στο σταθμό, στην οικία του Παναγιώτη Καρύδη το δημοτικό θηλέων, όταν η Κυριακούλα διορίστηκε στη Βαλύρα, και τέλος από το 1936, εγκαταστάθηκε στο χώρο που στεγάζεται σήμερα.