Σελίδες

Σάββατο 9 Νοεμβρίου 2013

ΜΑΚΡΟΝΗΣΟΣ – ΓΥΑΡΟΣ 1948-9. ΜΝΗΜΕΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΒΑΛΥΡΑΙΩΝ



Μετά το έπος του ’40 ακολούθησαν τα δυσάρεστα. Εμφύλιοι, εκτοπίσεις, εκτελέσεις, βάζοντας το χεράκι τους και  οι ¨Προστάτες-Δυνάστες, συμμαχοί μας. Έλληνες εναντίον Ελλήνων.Παντού σε όλη την Ελλάδα υπήρχαν 2 στρατόπεδα και οι μεν να μάχονται τους δε. Τελικά βρέθηκε ζημιωμένη και κατεστραμμένη η Ελλάδα και με πολλούς έλληνες ανάπηρους ,νεκρούς και αγνοούμενους.
Ευτυχώς που υπάρχει και το ντοκουμέντο.Η φωτογραφία. Πέρασαν από τότε 66 χρόνια και με την ανάρτηση αυτή μνημονεύουμε τα ονοματά τους.  Μας θυμίζει τις δυσάρεστες εποχές,  στα κολαστήρια της Γυάρου και Λέρου , βαλυραίων γιατί ήταν αντίθετοι με την κυρίαρχη ιδεολογία, της τότε εποχής.Μας βλέπουν από ψηλά και χαίρονται.Ποτέ ξανά εμφύλιοι,ποτέ ξανά άδικες εκτελέσεις,ποτέ ξανά καταστροφή της Ελλάδος, ποτέ ξανά Πηγάδα του Μελιγαλά, ιδίως τώρα που πολλοί έλληνες βρίσκονται στο στάδιο εξαθλίωσης με τα μνημόνια, κουρέματα, μεσοπρόθεσμα κ.λ.π.

Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2013

1836.ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ (ΔΗΜΟΙ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ,ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΑ, ΔΙΟΡΙΣΜΕΝΟΙ ΔΗΜΑΡΧΟΙ, ΕΙΣΠΡΑΚΤΟΡΕΣ,AΣΤΥΝΟΜΟΙ).

  ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ


    Με την απελευθέρωση του Ελληνικού κράτους , το 1833, με το νόμο « περί συστάσεως δήμων » το κράτος διαιρέθηκε σε 10 νομούς .Οι νομοί διαιρέθηκαν σε 42 επαρχίες και αύτές με τη σειρά τους σε δήμους,ΦΕΚ 12 , Διαίρεση-Διοίκηση του Ελληνικού Bασιλείου. 


1836.Ο νομός Μεσσηνίας είχε τις 3 διοικήσεις και 41 δήμους: Τριφυλίας με 10 δήμους, Πυλίας με 13 δήμους, και Μεσσηνίας με 18 δήμους. Στις σελίδες 18-24, για το νομό Μεσσηνίας, υπάρχουν οι δήμοι με τα χωριά, οι διορισμένοι δήμαρχοι , εισπράκτορες  και αστυνόμοι του κάθε δήμου.
 1840 Ο νομός Μεσσηνίας  είχε 5 επαρχίες: ΚΑΛΑΜΑΤΑ, ΜΕΣΣΗΝΗ ΠΥΛΙΑ, ΤΡΙΦΥΛΙΑ ΚΑΙ ΟΛΥΜΠΙΑ με αντίστοιχες έδρες ΚΑΛΑΜΑΤΑ, ΜΕΣΣΗΝΗ, ΠΥΛΟ, ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ και ΑΝΔΡΙΤΣΑΙΝΑ. Είχαν αντίστοιχα δήμους :5,6,6,8,6.Η επaρχία Μεσσήνης είχε τους δήμους ΠΑΜΜΙΣΟΥ με έδρα το ΝΗΣΙ, ΕΥΑΣ με έδρα την ΑΝΔΡΟΥΣΑ, ΑΡΙΣΤΟΜΕΝΟΥΣ με εδρα τον ΑΡΙΣΤΟΜΕΝΗ, ΟΙΧΑΛΙΑΣ με έδρα το ΜΕΛΙΓΑΛΑ.ΙΘΩΜΗΣ με έδρα το ΜΑΥΡΟΜΜΑΤΙ και την ΑΝΔΑΝΙΑ με έδρα το ΔΙΑΒΟΛΙΤΣΙ.
Στις 2-5-1911 κατετέθη στην βουλή Νομοσχέδιο περί συστάσεως δήμων και κοινοτήτων με τον νόμο ΔΝΖ/1912. Προκυρήχθηκαν εκλογές στις 4-11-1912 αλλά λόγω των βαλκανικών πολέμων αναβλήθηκαν με νόμο ΔΡ12/1912 και έγιναν στις 9-2-1914.Το 1915 καθορίστηκαν τα όρια της Κοινότητας Βαλύρας  μεταξύ των όμορων κοινοτήτων :Χασάμπασα,Πλατύ, Σκάλας και Μαυρομματίου.Οι λόγοι των ορίων  μεταξύ των νέων κοινοτήτων ήταν:

Δευτέρα 4 Νοεμβρίου 2013

ΠΑΜΜΙΣΟΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ.ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ ΓΙΑ ΠΟΛΛΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ


ΕΝΑ ΧΑΡΟΥΜΕΝΟ ΠΡΩΙΝΟ ΜΕ ΑΡΚΕΤΗ ΔΡΑΣΗ ...ΗΤΑΝ ΤΟ ΠΡΩΙΝΟ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ 3 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2013...ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΕΠΙΣΚΕΦΘΗΚΑΝ ΤΟ ΠΑΡΚΟ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΦΛΩΡΟΥ, ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΜΆΔΑ ΠΕΡΙΠΑΤΗΤΏΝ "ΠΑΜΕ ΒΟΛΤΑ" ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ.

Παρασκευή 1 Νοεμβρίου 2013

TA 12 ΕΠΩΝΥΜΑ ΒΑΛΥΡΑΙΩΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ ΤΩΝ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ Φ-Ψ. ΜΕΡΟΣ ΕΒΔΟΜΟ ΚΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ

ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ
Μέρος έκτο και τελευταίο, σελίδες 51-57.Του δημοδιδασκάλου Δημητρίου Καρακίτσου και πρώτου γραμματέα της κοινότητας Βαλύρας.
1478.Χριστάκη Παν. Αθανασία, ετών 4
1588.Μαρία Γεωργίου Θεοδωροπούλου, ετών 1.
 Ακολουθούν άλλα 75 ονόμτα χωρίς αρίθμηση και αλφαβητική σειρά
Αυτή είναι η τελευταία ανάρτηση  με τα 118 επώνυμα των βαλυραίων οικογενειών, το έτος 1912, και ακαλουθεί η κατάσταση με τα 180 επώνυμα το 2013. Εδώ ο καθένας μπορεί να συγκρίνει το πριν και το μετά και να διαπιστώσει ποια επώνυμα συνεχίζουν, εξαφανίζονται και προστίθενται.έχουμε και 4 μαθητικές φωτογραφίες με τα επώνυμα των μαθητών τριών διαφορετικών χρονολογιών.Λείπουν φωτογραφίες από επώνυμα οικογενειών  και όποιος έχει μπορεί να μας τις στείλει ,για να τις αναρτήσουμε. Η επόμενη ανάρτηση θα έχει όλες τις μαθητικές τάξεις, τη σχολική χρονιά, του έτους 1958, για να συγκρίνουμε τα επώνυμα.