Σελίδες

Τρίτη 31 Δεκεμβρίου 2013

ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΣ-ΠΕΙΝΑ,1917-8.ΤΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΚΑΡΥΔΗ

 ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ - ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ
Ο Αθανάσιος Καρύδης μας περιγράφει την πείνα του 1917-18, όταν ήταν 10 χρονών παιδί .Το έσκασαν από το σχολείο που τότε υπηρετούσαν οι δάσκαλοι Θεοφιλόπουλος-Καρακίτσος και πήγαν στο Ζέζα (Ανθούσα) και δούλεψαν σε έναν μεγαλονοικοκύρη. Αναφέρουμε τα μικρά βιογραφικά των δασκάλων, τα ποία ήταν σε παλαιότερες αναρτήσεις, και τη φωτογραφία του 1919-20, και στη συνέχεια κάνει την περιγραφή της πείνας ο Αθανάσιος Καρύδης

Δημήτριος  Κωνσταντίνου   Θεοφιλόπουλος, από Λάμπαινα

Ο εφημέριος Ελισαίος,  που υπηρετούσε στη Λάμπαινα είχε μια κόρη, την οποία πάντρεψε με το δάσκαλο από Μάνη το γένος Αναστασιάδη. Ο εφημέριος είχε μεγάλη περιουσία την οποία ο Αναστασιάδης κληρονόμησε στη συνέχεια .Γαμπρός  του Αναστασιάδη έγινε ο δάσκαλος Δημήτριος Θεοφιλόπουλος του Κωνσταντίνου. Αδέλφια του ήταν ο Λεωνίδας και ο Γιάννης. Είχε και την αδελφή Ευτυχία, την οποία παντρεύτηκε ο Γεώργιος Στρατής από Βαλύρα. Παιδιά του ήταν ο Ηλίας και Κωνσταντίνος. Το σπίτι του είναι στην επάνω Λάμπαινα φτάνει μέχρι την πλατεία και σε ένα τμήμα του μένει ο Βαλυραίος Δημήτρης Λινάρδος .

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΕΡΟΠΗΣ 1901-1913-ΗΜΙΓΥΜΝΑΣΙΟ ΒΑΛΥΡΑΣ 1929-1938

ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ - ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ
1.ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΕΡΟΠΗΣ
Το ελληνικό τριτάξιο σχολείου Τσαουσίου (σημερινή Μερόπη) λειτούργησε από το 1901-1913.
Φοιτούσαν μαθητές από τα χωριά της άνω Μεσσηνίας, και μεταξύ αυτών, από το χωριό Τζεφερεμίνι(σημερινή Βαλύρα).
Είναι αναρτημένο, από τον Κρεσφόντη, στην ιστοσελίδα Meropitopik, και ο καθένας μπορεί να την επισκεφθεί και να μελετήσει, μαθητές, ηλικία, έτος σπουδών, τάξη και σχολάρχες. Το αρχείο των σχολείων υπάρχει στα Γενικά Αρχεία της Καλαμάτας, δίπλα από την Υπαπαντή.
Τα δώδεκα ονοματεπώνυμα των Βαλυραίων μαθητών, μου τα έστειλε ο Δημήτρης Πετρόπουλος, που κατάγεται από τη Μερόπη και με τον αδελφό του Περικλή, είμαστε συμμαθητές στο πρακτικό Λύκειο Μελιγαλά.
Αν σκεφθούμε τις τότε οικονομικές συνθήκες, τα τότε μεταφορικά μέσα, τις δυσκολίες που υπήρχαν τότε, διαπιστώνεται ότι οι μαθητές αυτοί, με τα τότε γράμματα που έμαθαν, οι πιο πολλοί μετανάστευσαν στην Αμερική και θα τους παρουσιάσουμε με μικρά βιογραφικά, όσα έχουμε στη διαθεσή μας.
Στη Μερόπη δίδαξα και εγώ, όταν έγινε το καινούργιο διδακτήριο διδάσκοντας παράλληλα και στα γυμνάσια-λύκεια Μελιγαλά –Ανδρούσα.
Τώρα το διδακτήριο είναι άδειο λόγο κατάργησης του γυμνασίου Μερόπης ,και  θα πρέπει να αξιοποιηθεί από το δήμο, για να μην  καταστραφεί, όπως καταστράφηκε και το παλιό σχολείο στο Μελιγαλά  όταν εγώ ήμουν μαθητής
2.ΗΜΙΓΥΜΝΑΣΙΟ ΒΑΛΥΡΑΣ 1929-1938

Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου 2013

ΠΑΙΔΙΚΕΣ ΜΝΗΜΕΣ.ΤΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΚΑΡΥΔΗ

ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ
ΠΑΙΔΙΚΕΣ ΜΝΗΜΕΣ,ΤΟΥ 1925. ΤΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΚΑΡΥΔΗ
Εύχομαι στους απανταχού βαλυραίους και αναγνώστες καλή χρονιά, υγεία και να κάνουν τα ονειρά τους πραγματικότητα.
 Συνεχίζουμε το αφιέρωμα στον Αθανάσιο Καρύδη, κάνοντας την πέμπτη ανάρτηση, που μας περιγράφει για τις παιδικές του μνήμες, το 1925.
Η μια περιγραφή σε μορφή διηγήματος έχει σχέση με το ποτάμι, το αυλάκι και τα ψάρια, και η άλλη έχει σχέση με την πώληση της σταφίδας, και η  είσπραξη των χρημάτων, δαπανήθηκε σε ψυχαγωγία, φαγητό και διασκέδαση στο πανηγύρι, στο Μελιγαλά.
Όλοι μας όταν μεγαλώνουμε, νοσταλγούμε τα παιδικά μας χρόνια, γιατί είναι η ηλικία της αθωότητας , χωρίς ευθύνες, και φρόντιζαν- νοιάζονταν, άλλοι για μας.
Μιας και αναφέρεται το πρώτο διήγημα, για το ποτάμι, αυλάκι και ψάρια, στα παιδικά μου χρόνια, τα καλοκαίρια, περπατούσαμε το ποτάμι , από τα Διπόταμα (εκεί που σμίγουν ο Πάμμισος με τη Μαυροζούμενα) μέχρι τον Κάκκαβο και το αυλάκι από τον κάμπο, μέχρι τη δέση.

Τρίτη 24 Δεκεμβρίου 2013

ΘΕΑΤΡΟ- ΚΥΝΗΓΙ-ΨΑΡΕΜΑ ΤΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΚΑΡΥΔΗ

ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ
ΘΕΑΤΡΟ, ΚΥΝΗΓΙ ΤΣΙΧΛΑΣ, ΨΑΡΕΜΑ. ΤΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΚΑΡΥΔΗ
Εύχομαι στους απανταχού βαλυραίους, και αναγνώστες , χαρούμενα χριστούγεννα, χρόνια πολλά, υγεία, θετική ενέργεια, θετική σκέψη, αισιοδοξία, χαμόγελο και οι δύσκολες μέρες θα περάσουν.
Η αγάπη μας για το χωριό – τη Βαλύρα της Μεσσηνίας – στην οποία γεννήθηκα και μεγάλωσα, έγινα από 15 χρονών μελισσάκι και μυρμηγκάκι. Γράφφουμε για χάρη των  σημερινών και αυριανών γενιών, καθώς και για αυτούς που την επισκέπτονται, τη σύντομη ιστορία της, από ανθρώπους που άφησαν στο συρτάρι τους γραμμένα κείμενα και  μας βλέπουν από ψηλά και χαίρονται.
 Η Ιστορία είναι ο  θεματοφύλακας των  μεγάλων πράξεων, μάρτυρας του παρελθόντος, παράδειγμα και διδάσκαλος για το παρόν, και σύμβουλος για το μέλλον.

Τρίτη 17 Δεκεμβρίου 2013

ΤΟ ΠΗΓΑΔΙ ΤΟΥ ΛΥΡΑ ΚΑΙ ΤΟ ΞΕΡΟΠΗΓΑΔΟ ΣΤΟ ΜΠΙΖΑΝΙ




Σε παλαιότερη ανάρτηση είχαμε αναφερθεί για όλα τα πηγάδια της Βαλύρας, του χωριού , των κτημάτων, του κάμπου, και της Πέρα Μεριάς. Στην σημερινή μας περιγραφή θα αναφερθούμε για το πηγάδι του Λύρα, το οποίο δυστυχώς μπαζώθηκε, χωρίς να πάρουμε ειδοποίηση, παρότι το έγγραφο που έχουμε στη διάθεση των αναγνωστών, διαψεύδει ότι θα μπαζωθεί. Ήταν ένα καλαίσθητο πηγάδι , το βαθύτερο στη Βαλύρα, όπου καθε πρωί πολλοί αγρότες τρόχιζαν τα  κοπτικά τους εργαλεία. Ήταν το μόνο πηγάδι του χωριού που το καλοκαίρι δεν στέρευε και προμηθευόταν νερό σχεδόν όλο το χωριό, πιάνοντας δουλειά από τα άγρια μεσάνυκτα,οι νυκοκοιρές,  γιατί μετά υπήρχαν οι αγροτικές δουλειές, οι δουλειές του σπιτιού και η φροντίδα των ζώων.
Ο Αθανάσιος Καρύδης μας περιγράφει την ιστορία ενός πηγαδιού, του Ξεροπήγαδου ,στο Μπιζάνι, (το οποίο δεν έβγαλε ποτέ νερό)που είναι στο υψηλό σημείο της Βαλύρας και το καλοκαίρι είχαν έντονο το πρόβλημα της λειψυδρίας.

Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2013

ΟΙ ΠΑΛΙΟΙ ΨΑΡΑΔΕΣ ΤΗΣ ΒΑΛΥΡΑΣ.ΤΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΚΑΡΥΔΗ


To ποτάμι της Βαλύρας Μαυροζούμενα, ήταν πηγή ζωής, διατροφής, πλούτου, για το χωριό , γιατί κάθε σχεδόν λίμνη είχε την καλαμωτή της με την οποία έπιαναν ψάρια, χέλια, καβούρια, κινούσε τους 8 νερόμυλους (Στενύκλαρο 2 , Νεοχώρι 2, Ανθούσα 2  , Βαλύρα 2) που άλεθαν τα σιτηρά και με το αυλάκι, ποτίζαμε τους μπαξέδες και τα ρύζια του κάμπου. Η δέση που υπάρχει κάτω από τον Κάκκαβο  και παροχέτευε το νερό στο αυλάκι, είναι έργο Ρωμαικής εποχής, όπως το είχε μελετήσει και προσδιορίσει ο αείμνηστος καθηγητής και Ακαδημαικός Αθανάσιος Πανάγος.

Κυριακή 15 Δεκεμβρίου 2013

ΤΑ ΝΟΜΙΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΩΝ ΠΟΛΕΩΝ ΤΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ



Εμείς φωτοτυπήσαμε τη Μεσσηνία, γιατί αυτή μας ενδιαφέρει, και μπορεί κάποιος από το διαδίκτυο,το νομισματικό μουσείο και τα βιλία που κυκλοφορούν, να μελετήσει την περιοχή που τον ενδιαφέρει


Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 2013

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΒΙΟΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ-ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΒΙΟΧΗΜΕΙΑΣ, ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2013


1.Η ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Στην Αθήνα, στο αμφιθέατρο του Μαρασλείου διδασκαλείου, 29,30 Νοεμβρίου και 1 Δεκεμβρίου 2013, η Πανελλήνια Ένωση Βιοεπιστημόνων, σε συνεργασία με το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, υπό την αιγίδα του υπουργείου παιδείας, πραγματοποιήθηκε το δεύτερο πανελλήνιο συνέδριο με θέμα: Η ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ.
Πραγματοποιήθηκαν 7 συνεδρίες, 39 εισηγήσεις, μία κεντρική ομιλία και τρία βιωματικά εργαστήρια, με διαφορετικό αντικείμενο το καθένα.

Τονίστηκε έντονα η  μεγάλη  έλλειψη διδακτικού προσωπικού καθηγητών βιολογίας, λόγο της αύξησης των ωρών στην πρώτη λυκείου.

Σάββατο 9 Νοεμβρίου 2013

ΜΑΚΡΟΝΗΣΟΣ – ΓΥΑΡΟΣ 1948-9. ΜΝΗΜΕΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΒΑΛΥΡΑΙΩΝ



Μετά το έπος του ’40 ακολούθησαν τα δυσάρεστα. Εμφύλιοι, εκτοπίσεις, εκτελέσεις, βάζοντας το χεράκι τους και  οι ¨Προστάτες-Δυνάστες, συμμαχοί μας. Έλληνες εναντίον Ελλήνων.Παντού σε όλη την Ελλάδα υπήρχαν 2 στρατόπεδα και οι μεν να μάχονται τους δε. Τελικά βρέθηκε ζημιωμένη και κατεστραμμένη η Ελλάδα και με πολλούς έλληνες ανάπηρους ,νεκρούς και αγνοούμενους.
Ευτυχώς που υπάρχει και το ντοκουμέντο.Η φωτογραφία. Πέρασαν από τότε 66 χρόνια και με την ανάρτηση αυτή μνημονεύουμε τα ονοματά τους.  Μας θυμίζει τις δυσάρεστες εποχές,  στα κολαστήρια της Γυάρου και Λέρου , βαλυραίων γιατί ήταν αντίθετοι με την κυρίαρχη ιδεολογία, της τότε εποχής.Μας βλέπουν από ψηλά και χαίρονται.Ποτέ ξανά εμφύλιοι,ποτέ ξανά άδικες εκτελέσεις,ποτέ ξανά καταστροφή της Ελλάδος, ποτέ ξανά Πηγάδα του Μελιγαλά, ιδίως τώρα που πολλοί έλληνες βρίσκονται στο στάδιο εξαθλίωσης με τα μνημόνια, κουρέματα, μεσοπρόθεσμα κ.λ.π.

Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2013

1836.ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ (ΔΗΜΟΙ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ,ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΑ, ΔΙΟΡΙΣΜΕΝΟΙ ΔΗΜΑΡΧΟΙ, ΕΙΣΠΡΑΚΤΟΡΕΣ,AΣΤΥΝΟΜΟΙ).

  ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ


    Με την απελευθέρωση του Ελληνικού κράτους , το 1833, με το νόμο « περί συστάσεως δήμων » το κράτος διαιρέθηκε σε 10 νομούς .Οι νομοί διαιρέθηκαν σε 42 επαρχίες και αύτές με τη σειρά τους σε δήμους,ΦΕΚ 12 , Διαίρεση-Διοίκηση του Ελληνικού Bασιλείου. 


1836.Ο νομός Μεσσηνίας είχε τις 3 διοικήσεις και 41 δήμους: Τριφυλίας με 10 δήμους, Πυλίας με 13 δήμους, και Μεσσηνίας με 18 δήμους. Στις σελίδες 18-24, για το νομό Μεσσηνίας, υπάρχουν οι δήμοι με τα χωριά, οι διορισμένοι δήμαρχοι , εισπράκτορες  και αστυνόμοι του κάθε δήμου.
 1840 Ο νομός Μεσσηνίας  είχε 5 επαρχίες: ΚΑΛΑΜΑΤΑ, ΜΕΣΣΗΝΗ ΠΥΛΙΑ, ΤΡΙΦΥΛΙΑ ΚΑΙ ΟΛΥΜΠΙΑ με αντίστοιχες έδρες ΚΑΛΑΜΑΤΑ, ΜΕΣΣΗΝΗ, ΠΥΛΟ, ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ και ΑΝΔΡΙΤΣΑΙΝΑ. Είχαν αντίστοιχα δήμους :5,6,6,8,6.Η επaρχία Μεσσήνης είχε τους δήμους ΠΑΜΜΙΣΟΥ με έδρα το ΝΗΣΙ, ΕΥΑΣ με έδρα την ΑΝΔΡΟΥΣΑ, ΑΡΙΣΤΟΜΕΝΟΥΣ με εδρα τον ΑΡΙΣΤΟΜΕΝΗ, ΟΙΧΑΛΙΑΣ με έδρα το ΜΕΛΙΓΑΛΑ.ΙΘΩΜΗΣ με έδρα το ΜΑΥΡΟΜΜΑΤΙ και την ΑΝΔΑΝΙΑ με έδρα το ΔΙΑΒΟΛΙΤΣΙ.
Στις 2-5-1911 κατετέθη στην βουλή Νομοσχέδιο περί συστάσεως δήμων και κοινοτήτων με τον νόμο ΔΝΖ/1912. Προκυρήχθηκαν εκλογές στις 4-11-1912 αλλά λόγω των βαλκανικών πολέμων αναβλήθηκαν με νόμο ΔΡ12/1912 και έγιναν στις 9-2-1914.Το 1915 καθορίστηκαν τα όρια της Κοινότητας Βαλύρας  μεταξύ των όμορων κοινοτήτων :Χασάμπασα,Πλατύ, Σκάλας και Μαυρομματίου.Οι λόγοι των ορίων  μεταξύ των νέων κοινοτήτων ήταν:

Δευτέρα 4 Νοεμβρίου 2013

ΠΑΜΜΙΣΟΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ.ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ ΓΙΑ ΠΟΛΛΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ


ΕΝΑ ΧΑΡΟΥΜΕΝΟ ΠΡΩΙΝΟ ΜΕ ΑΡΚΕΤΗ ΔΡΑΣΗ ...ΗΤΑΝ ΤΟ ΠΡΩΙΝΟ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ 3 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2013...ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΕΠΙΣΚΕΦΘΗΚΑΝ ΤΟ ΠΑΡΚΟ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΦΛΩΡΟΥ, ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΜΆΔΑ ΠΕΡΙΠΑΤΗΤΏΝ "ΠΑΜΕ ΒΟΛΤΑ" ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ.

Παρασκευή 1 Νοεμβρίου 2013

TA 12 ΕΠΩΝΥΜΑ ΒΑΛΥΡΑΙΩΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ ΤΩΝ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ Φ-Ψ. ΜΕΡΟΣ ΕΒΔΟΜΟ ΚΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ

ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ
Μέρος έκτο και τελευταίο, σελίδες 51-57.Του δημοδιδασκάλου Δημητρίου Καρακίτσου και πρώτου γραμματέα της κοινότητας Βαλύρας.
1478.Χριστάκη Παν. Αθανασία, ετών 4
1588.Μαρία Γεωργίου Θεοδωροπούλου, ετών 1.
 Ακολουθούν άλλα 75 ονόμτα χωρίς αρίθμηση και αλφαβητική σειρά
Αυτή είναι η τελευταία ανάρτηση  με τα 118 επώνυμα των βαλυραίων οικογενειών, το έτος 1912, και ακαλουθεί η κατάσταση με τα 180 επώνυμα το 2013. Εδώ ο καθένας μπορεί να συγκρίνει το πριν και το μετά και να διαπιστώσει ποια επώνυμα συνεχίζουν, εξαφανίζονται και προστίθενται.έχουμε και 4 μαθητικές φωτογραφίες με τα επώνυμα των μαθητών τριών διαφορετικών χρονολογιών.Λείπουν φωτογραφίες από επώνυμα οικογενειών  και όποιος έχει μπορεί να μας τις στείλει ,για να τις αναρτήσουμε. Η επόμενη ανάρτηση θα έχει όλες τις μαθητικές τάξεις, τη σχολική χρονιά, του έτους 1958, για να συγκρίνουμε τα επώνυμα.

Δευτέρα 28 Οκτωβρίου 2013

ΑΡΣΙΝΟΗ (ΣΙΜΙΖΑ) ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ. ΕΝΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚO-ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ


 Γιορτή του αγίου Δημητρίου, το 2013. Περάσαμε να πούμε τα χρόνια πολλά στον παλιό συμμαθητή μου Δημήτρη Οικονομόπουλο,στην Αρσινόη Μεσσηνίας,  με το Θόδωρο Χαμάκο,υπεύθυνο τεκμηρίωσης γεφυριών Πελοποννήσου πηγαίνοντας να κάνουμε την  καταγραφή των 4 πέτρινων γεφυριών,στον Αρκαδικό ποταμό. στο Καλογερέσι, Σελλά και Ραυτόπουλου,αφου προηγουμένως είχαμε καταγράψει τα 5 πέτρινα γεφύρια,στη διαδρομή Λάμπαινα-Εύα με τη βοήθεια του αεικίνητου ηλικιωμένου Νίκου Στούνου.


Σάββατο 26 Οκτωβρίου 2013

ΠΕΣΟΝΤΕΣ ΒΑΛΥΡΑΙΟΙ 1940-41.


Τιμή και δόξα σε αυτούς που έδωσαν τη ζωή τους για την πατρίδα και την ελευθερία.

Τα αδέλφια Νίκος, Χαρίλαος και Στυλιανός Βίγκος έχασαν  ο καθένας από ένα παιδί στον πόλεμο του '40. Ο Χαρίλαος Βίγκος απόκτησε αργότερα μία κόρη της οποίας το όνομα είναι Τρυφωνία, για να μνημονεύεται η μνήμη του χαμένου αδελφού. 
Αυτό το καλοκαίρι είχε έλθει στη Βαλύρα ο μοναχογιός του Χρίστου, Στέλιος, ο οποίος ήθελε να βρεί τις ρίζες του και τον πληροφόρησα σε ότι είχε μέσα στο μυαλό του. Τιμούμε τους  5 νεκρούς ηρωές μας που θυσιάστηκαν.

Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2013

17 ΕΠΩΝΥΜΑ ΒΑΛΥΡΑΙΩΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ ΠΟΥ ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΑΠΟ ΤΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ Σ-Φ .ΜΕΡΟΣ ΕΚΤΟ

ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ
Μέρος πέμπτο,σελίδες 41-50.Του δημοδιδασκάλου Δημητρίου Καρακίτσου και πρώτου γραμματέα της κοινότητας Βαλύρας.
1177.Σωτηροπούλου Φ. Θεοδώρα, ετών 25
1477. Χριστάκη σύζυγος Παναγιώτη Μαρία, ετών 35.
Η επόμενη ανάρτηση θα είναι η τελευταία η οποία θα περιέχει τα ονοματεπώνυμα των χρονολογιών του 1912 και του 2013. Στο χρονικό διάστημα των 100 χρόνων διαπιστώνεται ποιά ονοματεπώνυμα.συνεχίζονται,εξαφανίζονται και συμπληρώνονται.
Στη συνέχεια επειδή έχουμε στην κατοχή μας φωτογραφικό υλικό των μαθητών του σχολείου,όλων των τάξεων, διαφόρων σχολικών χρόνων ,κάναμε επιλογή, τη σχολική χρονιά του 1958, για να συγκρίνουμε, τη μεταβολή  στο μεσοδιάστημα, χωρίς φυσικά να είναι απόλυτα στατιστικά σωστό.

Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2013

ΤΑ 23 ΕΠΩΝΥΜΑ ΒΑΛΥΡΑΙΩΝ ΠΟΥ ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΑΠΟ ΤΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ Ν-Σ .ΜΕΡΟΣ ΠΕΜΠΤΟ


ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ
Μέρος τέταρτο, σελίδες 31-40.Του δημοδιδασκάλου Δημητρίου Καρακίτσου και πρώτου γραμματέα της κοινότητας Βαλύρας.
878.Νανοπούλου σύζυγος Νικολάου  Αστρινή, ετών 50
1176. Σωτηροπούλου σύζυγος Φ. Κωνσταντίνος, ετών 40
 Συνεχίζουμε την  πέμπτη  ανάρτηση των επωνύμων των οικογενειών της Βαλύρας με τα  22  επώνυμα από το γράμμα Ν εως και το Σ.
Η μεγάλη επισκεψιμότητα, η τηλεφωνική επικοινωνία και η επικοδομητική κριτική, μας δίνουν δύναμη και αισιοδοξία στη συνέχιση του έργου μας, γιατί είναι βάλσαμο στη ψυχή και στο σώμα των ξενιτεμένων μας, μαθαίνοντας και γνωρίζοντας το παρελθόν της Βαλύρας. Στο άμεσο μέλλον καλό θα είναι να εκδοθεί ένα λεύκωμα φωτογραφιών  με όλα τα επώνυμα και τις οικογένειες, συγκρίνοντας και διαπιστώνοντας ποιά επώνυμα συνεχίζονται,προσθέτονται, ή εξαφανίζονται.
Στις 2 επόμενες συνέχειες ολοκληρώνεται η ανάρηση  με όλα τα επώνυμα των βαλυραίων οικογενειών.

Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2013

ΤΑ 32 ΕΠΩΝΥΜΑ ΤΩΝ ΒΑΛΥΡΑΙΩΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ ΠΟΥ ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΑΠΟ ΤΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ Μ-Ν.ΜΕΡΟΣ TETAΡΤΟ

ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ
Μέρος Tρίτο, σελίδες 21-30.Του δημοδιδασκάλου Δημητρίου Καρακίτσου και πρώτου γραμματέα της κοινότητας Βαλύρας.
581.Μπακοπούλου Αρ. Νικόλαος, ετών 1
877.Νανόπουλος Αναστάσιος Νικολάου, ετών 50
Συνεχίζουμε την  τέταρτη ανάρτηση των επωνύμων των οικογενειών της Βαλύρας με 44 φωτογραφίες και 30 επώνυμα από το γράμμα M εως και το N.Από τα γράμματα των επιθέτων  οι περισσότερες οικογένειες έχουν τα επίθετα:Βασιλόπουλος.Γεωργακόπουλος,Καρτερολιώτης,Καρύδης, Λιοντήρης, Μπάκας ή Μπακόπουλος, Μακρής, Μπουρίκας και Ντουραμάκος
 Η μεγάλη επισκεψιμότητα, η τηλεφωνική επικοινωνία και η επικοδομοιτική κριτική, μας δίνουν δύναμη και αισιοδοξία στη συνέχιση του έργου μας, γιατί είναι βάλσαμο στη ψυχή και στο σώμα των ξενιτεμένων μας, μαθαίνοντας και γνωρίζοντας το παρελθόν της Βαλύρας. Στο άμεσο μέλλον καλό θα είναι να εκδοθεί ένα λεύκωμα φωτογραφιών  με όλα τα επώνυμα και τις οικογένειες, συγκρίνοντας και διαπιστώνοντας ποιά επώνυμα συνεχίζονται,προσθέτονται, ή εξαφανίζονται.

Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2013

ΤΑ 40 ΕΠΩΝΥΜΑ ΤΩΝ ΒΑΛΥΡΑΙΩΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ ΠΟΥ ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΑΠΟ Κ-Μ, . ΜEΡΟΣ ΤΡΙΤΟ

ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ
Σελίδες 11-20.Του δημοδιδασκάλου Δημητρίου Καρακίτσου και πρώτου γραμματέα της κοινότητας Βαλύρας.
291. Καλαμπόκη .Λ. Γεωργίτσα, Αμερική
580. Μπακοπούλου Αρ. Σταμάτα, ετών 4
Συνεχίζουμε την  τρίτη ανάρτηση των επωνύμων των οικογενειών της Βαλύρας με 46 φωτογραφίες και 37 επώνυμα από το γράμμα Κ εως και το Μ. Τα επώνυμα των βαλυραίων οικογενειών των γραμματων Κ-Μ, το 1912, ήταν συνολικά 44 (Κ=15,Λ=4, Μ-25), ενώ το 2013 τα επώνυμα  ήταν συνολικά 65 (Κ=25, Λ=10, Μ=30).
 Η μεγάλη επισκεψιμότητα και η επικοδομοιτική κριτική, μας δίνουν δύναμη και αισιοδοξία στη συνέχιση του έργου μας, γιατί είναι βάλσαμο στη ψυχή και το σώμα των ξενιτεμένων μας, μαθαίνοντας και γνωρίζοντας το παρελθόν της Βαλύρας. Στο άμεσο μέλλον καλό θα είναι να εκδοθεί ένα λεύκωμα φωτογραφιών  με όλα τα επώνυμα και τις οικογένειες, συγκρίνοντας και διαπιστώνοντας ποιά επώνυμα συνεχίζονται,προσθέτονται, ή εξαφανίζονται.Οι διάφορες οικογένειες των βαλυραίων έχουν πλούσιο και σπάνιο φωτογραφικό υλικό, το οποίο θα πρέπει να γίνει κτήμα όλων μας. Αυτό οφείλεται στο ότι η Βαλύρα είχε το φωτογράφο Δημήτριο Βίγκο, που δυστυχώς το αρχείο του χάθηκε, γιατί δεν είχαμε την ευαισθησία να το διαφυλάξουμε και κυρίως τα αρνητικά τζάμια και τις παλιές φωτογραφικές μηχανές με τον τρίποδα και την κουκούλα.
Πιστεύω προσωπικά ότι κανένα άλλο χωριό στην Ελλάδα, δεν διαθέτει τόσο πλούσιο και σπάνιο φωτογραφικό υλικό, που να περιλαμβάνει όλες τις δραστηριότητες των ανθρώπων, στο οποιοδήποτε γίγνεσθαι.

Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2013

ΤΑ 45 ΕΠΩΝΥΜΑ ΤΩΝ ΒΑΛΥΡΑΙΩΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ ΠΟΥ ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΑΠΟ Α ΕΩΣ Κ, ΜΕΡΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ

Το 1912 ο αριθμός των επωνύμων των οικογενειών της Βαλύρας ήταν 118.Το 2013 ο αριθμός των επωνυμων των οικογενειών της Βαλύρας είναι 180, από τα οποία τα 5 είναι ξένα. Με βάση το φωτογραφικό αρχείο που διαθέτουμε προσπαθούμε να αναρτήσουμε το φωτογραφικό υλικό των επονύμων κατά απόλυτη αλφαβητική σειρά. γράφοντας το επώνυμο , ή τα επώνυμα που είναι κοντά .Φυσικά το κάθε επώνυμο αντιστοιχεί σε μία ή και περισσότερες οικογένειες, οπότε εφόσον υπάρχει φωτογραφικό υλικό για διαφορετικές οικογένειες με το ίδιο επώνυ,ο, θα τις αναρτούμε.
Απολαύστε τις 50 πρώτες φωτογραφίες με τα 45 επώνυμα που αρχίζουν από το Α μέχρι και το Κ. Για οτιδήποτε παραλείψεις ή προσθήκες  μας ενημερώνετε τηλεφωνικά ή και ηλεκτρονικά.
Καλή σας ξενάγηση.
ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ

Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2013

ΓΕΝΕΑΛΟΓΙΚΑ ΔΕΝΔΡΑ ΣΠΗΛΙΩΤΗ -ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ,4 ΓΕΝΙΕΣ

ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ


Παντρεύτηκε την Αντωνία Νικολοπούλου, από το Μαυρομμάτι Μεσσηνίας. Γεννήθηκε το 1897 και απόκτησαν τα παιδιά Ασπασία 1929 και Γεώργιο 1932
Η οικογενειακή του μερίδα έχει αριθμό376 και οι οικογενειακές μερίδες με το επίθετο Σπηλιώτη έχουν  τους αριθμούς 373-381.
Ο  Ηλιόπουλος Κωνσταντίνος του Γεωργίου ,γεννήθηκε το 1870 και παντρεύτηκε τη Βασιλική Μανωλοπούλου του Κωνσταντίνου, από Βαλύρα. Γεννήθηκε το 1887.
Απόκτησαν τα παιδιά: Όλγα 1912, Κωνσταντίνα 1913, Αθανασία 1921 και Φώτιο 1937.

Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου 2013

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΦΩΤΗ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ, ΑΠΟ ΒΑΛΥΡΑ

 ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ.
Το επίθετο Ηλιόπουλος, με βάση τις παρακάτω καταστάσεις του 1912,είχε πολλές οικογένειες, τις οποίες μπορεί κάθε απόγονος της οικογένειας να μελετήσει και να βρει τρις ρίζες του και τη συγγένεια.
Ο Παναγιώτης Ηλιόπουλος με άλλους 4 συγχωριανους ,πολέμησαν στον πόλεμο του '40 και θυσιάστηκαν για την ελευθερία της Πατρίδας. Ήταν αδελφός του Φώτη Ηλιόπουλου, ο οποίος παντρεύτηκε την Ασπασία Σπηλιώτη και απόκτησαν τα 2 δίδυμα Κορίτσια τη Βάσω και Μαρία, τις οποίες είχα μαθήτριες, οταν δίδασκα στο Μελιγαλά. Η μάνα τους έφυγε νωρίς ,γιατί της κόπηκε το νήμα της ζωής σε σύγκρουση της αμαξοστοιχίας με νταλίκα, σε αφύλακτη διάβαση ,στο χωριό Άρι, μαζί με το βαλυραίικο ζευγάρι Βακαλόπουλου, στις 7 Ιουνίου το 1988

Σάββατο 31 Αυγούστου 2013

ΤΡΙΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΠΑΤΡΩΝ

 ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΥΣ ΕΠΙΤΥΧΟΝΤΕΣ,ΣΤΑ ΑΕΙ-ΑΤΕΙ, ΤΟ  2013, ΑΠΟΦΟΙΤΟΥΣ ΤΟΥ 3ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ,ΤΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ 2009-10
ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ
Η σχολική χρονιά 2009-10, ήταν για μένα η τελευταία, της επαγγελματικής μου καριέρας. Είχα την τρίτη γυμνασίου, του Τρίτου Γυμνασίου Πατρών και τους δίδασκα βιολογία και χημεία. Παράλληλα είχαμε περιβαλλοντικά και πολιτιστικα προγράμματα και διοργανώσαμε εκδρομές σε Δημητσάνα, ΚΠΕ Θέρμου και ΚΠΕ Άμφισας, στα πλαίσια των περιβαλλοντικών δραστηριοτων. Τα συναισθήματα ανάμεικτα, από την ενεργό δράση, στη σύνταξη.Πέρασαν 3 χρόνια και οι μαθητές αυτοί έγιναν ακαδημαικοί πολίτες. Στις29-8-2013 ανακοινώθηκαν οι βάσεις και σχολές εισαγωγής σε ΑΕΙ-ΑΤΕΙ των υποψηφίων φοιτητών. Εύχομαι σε όλους καλές σπουδές και σε όσους δεν κατάφεραν να εισαχθούν στη σχολή επιθυμίας τους, να προσπαθήσουν ξανά.Οι 4  πρώτοι εικονιζόμενοι  μαθητές της φωτογραφίας Καράβολα, Καρτσωνάκης, Καλογερόπουλος,Θεοδώρου,  και η Λυμπέρη τελευταία,   πέρασαν στις σχολές πρώτης επιλογής και τους εύχομαι απο καρδιάς και ψυχής να ολοκληρώσουν τα ονειρά τους, καθώς και όλους τους επιτυχόντες ,απόφοιτους του Τρίτου Γυμνασίου Πατρών.
Oι αριστεύσαντες του Τρίτου Λυκείου Πατρών τη σχολική χρονιά 2012-13 είναι οι παρακάτω:


Γ' ΤΑΞΗ
Όνομα Όνομα Μέσος Μέσος Όρος
α/α Επώνυμο Όνομα Πατέρα Μητέρας Όρος Ολογράφως
1 ΤΣΑΜΑΝΤΙΩΤΗ ΕΛΕΝΗ ΣΩΤΗΡΙΟΣ ΧΑΙΔΩ 19,7 ΔΕΚΑΕΝΝΕΑ και ΕΠΤΑ ΔΕΚΑΤΑ
2 ΛΑΤΑ ΑΡΙΑΔΝΗ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΙΩΑΝΝΑ 19,5 ΔΕΚΑΕΝΝΕΑ και ΠΕΝΤΕ ΔΕΚΑΤΑ
3 ΤΑΤΣΗΣ ΛΑΜΠΡΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΖΩΗ 19,5 ΔΕΚΑΕΝΝΕΑ και ΠΕΝΤΕ ΔΕΚΑΤΑ
4 ΚΟΖΙΩΡΗ ΑΝΤΙΓΟΝΗ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ 19,4 ΔΕΚΑΕΝΝΕΑ και ΤΕΣΣΕΡΑ ΔΕΚΑΤΑ
5 ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΣ ΡΑΦΑΗΛ ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΒΑΣΙΛΙΚΗ 19 ΔΕΚΑΕΝΝΕΑ
6 ΛΥΜΠΕΡΗ ΕΛΙΣΑΒΕΤ ΠΡΟΚΟΠΙΟΣ ΧΑΡΙΚΛΕΙΑ 19 ΔΕΚΑΕΝΝΕΑ
7 ΓΕΡΟΛΥΜΑΤΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΙΟΡΔΑΝΑ 18,8 ΔΕΚΑΟΚΤΩ και ΟΚΤΩ ΔΕΚΑΤΑ
8 ΖΑΜΠΕΤΑ ΧΑΡΙΚΛΕΙΑ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΘΕΟΔΩΡΑ 18,8 ΔΕΚΑΟΚΤΩ και ΟΚΤΩ ΔΕΚΑΤΑ
9 ΣΑΛΤΙΚΟΒ ΟΛΓΑ ΟΛΕΓΚ ΕΛΕΝΑ 18,7 ΔΕΚΑΟΚΤΩ και ΕΠΤΑ ΔΕΚΑΤΑ
10 ΖΑΧΑΡΟΠΟΥΛΟΥ ΕΛΕΝΗ ΘΩΜΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ 18,5 ΔΕΚΑΟΚΤΩ και ΠΕΝΤΕ ΔΕΚΑΤΑ
11 ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ ΣΠΥΡΙΔΟΥΛΑ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΙΩΑΝΝΑ 18,5 ΔΕΚΑΟΚΤΩ και ΠΕΝΤΕ ΔΕΚΑΤΑ

12 ΠΑΝΟΥΤΣΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΕΙΡΗΝΗ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΧΑΡΙΚΛΕΙΑ 18,3 ΔΕΚΑΟΚΤΩ και ΤΡΙΑ ΔΕΚΑΤΑ
13 ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΑΝΝΑ 18,2 ΔΕΚΑΟΚΤΩ και ΔΥΟ ΔΕΚΑΤΑ
14 ΜΑΓΕΡΑΚΗ ΔΗΜΗΤΡΑ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΕΛΕΝΗ 18,2 ΔΕΚΑΟΚΤΩ και ΔΥΟ ΔΕΚΑΤΑ
15 ΜΙΧΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΜΑΡΙΑ 18,2 ΔΕΚΑΟΚΤΩ και ΔΥΟ ΔΕΚΑΤΑ
16 ΜΙΚΕ ΝΙΚΟΛΙΤΣΑ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΕΛΕΝΗ 18,1 ΔΕΚΑΟΚΤΩ και ΕΝΑ ΔΕΚΑΤΟ

Με την κόκκινη γραμματοσειρά είναι οι απόφοιτοι του Τρίτου Γυμνασίου Πατρών.

 Η φωτογραφία αυτή είναι τραβηγμένη στη διάρκεια των περιβαλλοντικών δραστηριοτήτων που συμμετείχαν ανελλιπώς  στα περιβαλλοντικά που ήμουν υπεύθυνος εγώ,  και στα πολιτιστικά προγράμματα, που ήταν υπεύθυνη, η αγαπητή συνάδελφος Ταβλά Αργυρώ .Οι τριάντα δύο (32) επιτυχόντες  είναι οι παρακάτω και ζητώ συγνώμη άν κάποιος ή κάποια δεν έχει το ονομά της γραμμένο στη λίστα, γιατί αποφοίτησαν από διαφορετικά λύκεια και μπορεί να ξέφυγε κάποιος ή κάποια εισακτέα σε ΑΕΙ-ΑΤΕΙ.