Σελίδες

Τρίτη 4 Φεβρουαρίου 2014

Μεσσηνιακή ντομάτα που πάει για βραβείο…

Όταν ακούς success story από τη Μεσσηνία, το μυαλό σου πάει περίπου ενστικτωδώς… στο κακό. Άδικα, όμως, εν προκειμένω! Καθότι η μεσσηνιακή θερμοκηπιακή μονάδα «Γεωργική Ανάπτυξη Α.Ε.», η οποία ασχολείται αποκλειστικά με την καλλιέργεια ντομάτας, έχει στ” αλήθεια κερδίσει τη διεθνή αναγνώριση και καταξίωση στο χώρο της.
Η Μεσσηνιακή ντομάτα που πάει για βραβείο…Προετοιμάζεται, δε, να εκπροσωπήσει την Ελλάδα στη «Fruit Logistica», την κορυφαία διεθνή συνάντηση των εμπόρων λαχανικών και φρούτων του κόσμου, το τριήμερο 5-7 Φεβρουαρίου στο Βερολίνο. Είναι ενδεικτικό ότι την αντίστοιχη περσινή έκθεση επισκέφθηκαν περισσότερα από 58.000 άτομα από 130 χώρες, ενώ φέτος η συμμετοχή των εκθετών αναμένεται να ξεπεράσει τους 2.300.
Βέβαια, σ” αυτή την προσπάθεια δεν είναι μόνος του ο Δημήτρης Ζωγόπουλος, που σπούδασε στη Γεωπονική Αθηνών και συνέχισε με Οικονομικά και MBA στο Κλίβελαντ των ΗΠΑ και δούλευε σε μεγάλη χημική βιομηχανία φυτοφαρμάκων, αλλά αποφάσισε να γίνει αγρότης.

Αφηγήσεις Εύμαιου και Ευρύκλειας, Μπαλούμη Κλεονίκη για την Ομηρική Πολιτεία


Πριν από 19 χρόνια ,ο κ. Αθανάσιος Παπαδόπουλος και η κα Λίτσα Κοντορλή, λάτρεις και φανατικοί μελετητές του Ομήρου ήρθαν στην Ιθάκη με ένα Ονειρο. Την ανεύρεση στοιχείων που θα τεκμηρίωναν επιστημονικά και αδιαμφισβήτητα ότι η σύγχρονη Ιθάκη είναι η Ομηρική , και ο πολύτροπος Βασιλιάς της Οδυσσέας και εμπνευστής του καταλυτικού σχεδίου άλωσης της Τροίας  και δεν ήταν καθόλου μυθικό πρόσωπο.
Μακρόχρονη και κοπιαστική ήταν η προσπάθειας  τους και δεν έχασαν στιγμή την πίστη τους.
«Ακόμη θυμάμαι την κα Κοντορλή να σκάβει στην βροχή, τυλιγμένη με ένα κίτρινο αδιάβροχο, με πνευμονία, αύπνη και νηστική για να προλάβει τον χειμώνα». Αναφέρει η  κα Γρηγορίου Αικατερίνη Πρόεδρος της Ενωσης των απανταχού Ιθακησίων.
Εντοπίζεται και αναγνωρίζεται προιστορική Ακρόπολη, τειχισμένη με κυκλώπειο τείχος και τέσσερις πύλες. Ανω και κάτω άνδηρο, προιστορικά κτίρια, λουτρό, εργαστήριο μεταλλοτεχνίας, δωμάτια,  η εστία, η αίθουσα του θρόνου, εσωτερική και εξωτερική σκάλα, καθώς επίσης επιγραφές με θέματα από τα έπη και η κρήνη.