Σελίδες

Τετάρτη 7 Ιανουαρίου 2015

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ-ΕΡΓΑΛΕΙΑ-ΜΗΧΑΝΕΣ. ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ

ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ
Στο διαδίκτυο υπάρχουν αρκετές πληροφορίες για τα επαγγέλματα, εργαλεία, μηχανές, που συνεχώς εξελίσσονται,εξαφανίζονται, παροπλίζονται ή δημιουργούνται νέα.Οι τηλεπικοινωνίες, τα μαζικά μέσα μεταφοράς, η τυπογραφία κ.λ.π. έχουν στην εποχή μας μεγάλες διαφορές συγκριτικά με τα προηγούμενα 50 χρόνια.Υπάρχουν επίσης στο διαδίκτυο εργασίες ελληνικών  σχολείων, που με την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών τους,  είναι άξιες μελέτης και θα πρέπει το υπουργείο παιδείας να τις καταγράψει και τις συγκεντρώσει σε μια ιστοσελίδα, με σκοπό την προβολή και διάσωση των εργασιών αυτών. Τα παλιά επαγγέλματα, εργαλεία, μηχανές, ευτυχώς τα διασώζει ο λαϊκός πολιτισμός, που είναι στα διάφορα μουσεία διασπαρμένα σε όλη την Ελλάδα.
Σε δύο συνέχειες με φωτογραφικό υλικό από Βαλύρα, θα αναρτήσουμε τα επαγγέλματα εργαλεία, μηχανές. Φυσικά λείπουν πολλά, τα οποία με το χρόνο θα προστεθούν  για να υπάρχει επαρκής ενημέρωση.

NA ΔΙΔΑΧΤΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΑ ΟΜΗΡΙΚΑ ΕΠΗ, ΤΟ ΠΝΕΥΜΑ ΤΟΥ ΟΔΥΣΣΕΑ. ΑΣΤΡΑΙΑ ΛΕΩΝΙΔΟΥ

Είναι πολύ σημαντικό, αυτές τις κρίσιμες ώρες, να ρίξουμε μια ματιά  στα ΟΜΗΡΙΚΑ ΕΠΗ και να διδαχτούμε, έστω και την τελευταία στιγμή, από το πνεύμα του Οδυσσέα.
ΔΗΛΑΔΗ: Να κρατήσουμε την ψυχραιμία μας, να ελέγξουμε την παρόρμηση να έχουμε τις αισθήσεις μας και τις αντένες μας ΑΝΟΙΧΤΕΣ και να μην παρασυρθούμε από την οργή και το μένος που μας διακατέχει, ώστε να γίνουμε βορρά, στους σύγχρονους “μνηστήρες”.

Το «1ο Σχολείο Τουρισμού» ιδρύθηκε στη Καλαμάτα

Το «1ο Σχολείο Τουρισμού» ιδρύθηκε στη Καλαμάτα

Γράφει: Βάσω Μιχοπούλου

Μια ιδέα που γεννήθηκε από την ανάγκη αναβάθμισης του τουριστικού προϊόντος της Μεσσηνίας, μαζί με τη διορατικότητα μιας μικρής ομάδας ανθρώπων που ερμήνευσαν τα ελπιδοφόρα μηνύματα του τουρισμού, συνδυασμένη με μπόλικο μεράκι, έμπνευση και αρκετή "τρέλα", στάθηκαν η αφορμή να υλοποιηθεί το "1ο Σχολείο Τουρισμού 2014" στην Καλαμάτα λίγο πριν τα Χριστούγεννα του 2014, αποδεικνύοντας περίτρανα ότι για τα μεγάλα εγχειρήματα δεν χρειάζονται χρήματα, παρά μόνο ιδέες, αγάπη για τον τόπο σου και όρεξη.