Σελίδες

Τρίτη 23 Ιουνίου 2015

Το μυστήριο των Προπυλαίων του Μνησικλή στην αθηναϊκή Ακρόπολη Ένα

Αθηναίοι είναι όσοι την Αθήνα αγαπούν
 Το μυστήριο των Προπυλαίων του Μνησικλή στην αθηναϊκή Ακρόπολη 
Ένα από τα ωραιότερα οικοδομήματα της κλασικής ελληνικής αρχιτεκτονικής κρύβει ένα μεγάλο αίνιγμα.  
Η θέα από τα Προπύλαια προς τα δυτικά. Braun, Clément και Σία, Ανθρακοτυπία χρονολογούμενη το 1890, από ένα προγενέστερο αρνητικό. © The J. Paul Getty Museum. 
Ένα από τα ωραιότερα αλλά και πιο αινιγματικά οικοδομήματα της κλασικής ελληνικής αρχιτεκτονικής είναι τα περίφημα Προπύλαια στην αθηναϊκή Ακρόπολη. Το όνομα παραπέμπει σε «πύλες» –Προπύλαια– στον πληθυντικό λόγω των πέντε θυρών διαφορετικών μεγεθών που διαπερνούν τον εγκάρσιο τοίχο του κεντρικού διαδρόμου. Οι εργασίες ξεκίνησαν το 437 π.Χ. και μέχρι το 432 π.Χ. είχαν ολοκληρωθεί στο μεγαλύτερο μέρος τους. Αν και ορισμένες λεπτομέρειες της μνημειώδους εισόδου στην Ακρόπολη δείχνουν ότι ήταν ημιτελής, οι Αθηναίοι της εποχής θαύμαζαν το οικοδόμημα σε μεγάλο βαθμό, όπως και οι επόμενες γενιές, αρχαίες και σύγχρονες. Μάλιστα, αρκετοί Έλληνες και Ρωμαίοι συγγραφείς, ξεκινώντας από τον Αισχίνη και τον Δημοσθένη και φτάνοντας μέχρι τον Κικέρωνα και τον Παυσανία, περιγράφουν τα Προπύλαια ως ένα από τα μεγαλύτερα οικοδομικά προγράμματα της Κλασικής Περιόδου, μαζί με τον Παρθενώνα, τους νεώσοικους του Πειραιά και τις στοές της Αγοράς. 

Τι είναι η Πατρίδα;

Τι είναι η Πατρίδα; (Για παιδιά απο 5 - 99 χρονών)

Η Πατρίδα είναι σαν ένα Μεγάλο Δέντρο (με όλα τα μέρη του Κορμού και της Ρίζας):  Πατρίδα:

Α. Οι Ανθρωποι (1)
Β. Ο Κορμός (Χώρος) (2+3+4+5)
Γ. Η Ρίζα (6+7+8+9).

Υπάρχει πια αμφιβολία;


Υπάρχει πια αμφιβολία ότι υπάρχει μια βαθειά και μακρόχρονη πλεκτάνη για να καταστραφεί η Ελλάδα ολοκληρωτικά[Οικονομικά - Γεωγραφικά - Ιστορικά - Θρησκευτικά – Ηθικά -  Πληθυσμιακά (με Λαθρομετανάστες-εποίκους, Υπογεννητικότητα, Μετανάστευση, διάβρωση Παιδαγωγικής και Νεολαίας)].

Με Πλατια Οπτικη Γωνια


Ζουμε στην εποχη της Απατης.  Αυτη την εποχη, το να χρησιμοποιεις απατη θεωρειται "μεγαλη εξυπναδα" γιατι η Ηθικη διασταση θεωρειται πια οχι μονο αχρειαστη αλλα και εμποδιο στην επιτυχια της επικρατησης.  

Το επαναλαβανομενο Ψεμα περιστρεφεται μεσα στη σκεψη του ανθρωπου και τελικα, μεσα απο το συναισθημα, γινεται  μια κυριαρχουσα ιδεα και η καινουργια “πραγματικοτητα”.  Γιατι τα αρνητικα συναισθηματα οπως ο φοβος η ο φθονος μπορουν πολυ ευκολα να επιρεαζουν σκεψεις (εκλογικευσεις) και συμπεριφορες.