Σελίδες

Δευτέρα 29 Φεβρουαρίου 2016

ΜΑΘΗΤΕΣ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΒΑΛΥΡΑΣ,ΑΡΧΕΙΟ ΣΤΑΘΑ ΑΦΡΟΥΛΑ.ΜΕΡΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ

ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ


H Γεωργία Μπουρίκα το καλοκαίρι που μας πέρασε ,  μας έκανε μια ευχάριστη έκπληξη. Μας έδωσε φωτογραφίες μαθητών-μαθητριών του δημοτικού σχολείου Βαλύρας, παρελθόντων ετών και  άγνωστης χρονολογίας. Οι φωτογραφίες αυτές προέρχονται από το αρχείο της αείμνηστης δασκάλας Αφρούλας (Αφροδίτης) Σταθά, όταν υπηρετούσε στο δημοτικό σχολείο Βαλύρας. Η Γεωργία  την οποία και ευχαριστούμε, φρόντιζε τη δασκάλα μέχρι την τελευταία της πνοή, η οποία μας βλέπει από ψηλά και χαίρεται.

Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2016

457 ονόματα μαθητών και μαθητριών με καταγωγή από τη Βαλύρα.ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ



ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ
 Ο Γιάννης Ρήγας συνταξιούχος πολιτικός μηχανικός από τη Μερόπη έχει καταγράψει σε αρχείο Excel και έχει επεξεργαστεί ανέκδοτο υλικό από ψηφιακές φωτογραφίες 3.000 σελίδων μαθητολογίων 6, συνολικά, σχολείων με έδρα τον Μελιγαλά και τη Μερόπη Μεσσηνίας που καλύπτουν 82 έτη (1889 - 1971) λειτουργίας. Το σύνολο των εγγραφών στα μαθητολόγια αυτά προσεγγίζει τις 48.000 που αντιστοιχούν σε 14.000, περίπου, μαθητές και μαθήτριες με έτος γέννησης μεταξύ 1863 και 1947, προερχόμενους από 326 διαφορετικούς τόπους γέννησης (καταγωγής).

Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2016

6 ΣΧΟΛΕΙΑ ΜΕΡΟΠΗΣ-ΜΕΛΙΓΑΛΑ.ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ



 ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ
Ο Γιάννης Ρήγας συνταξιούχος πολιτικός μηχανικός από τη Μερόπη έχει καταγράψει σε αρχείο Excel και έχει επεξεργαστεί ανέκδοτο υλικό από ψηφιακές φωτογραφίες 3.000 σελίδων μαθητολογίων 6, συνολικά, σχολείων

με έδρα τον Μελιγαλά και τη Μερόπη Μεσσηνίας που καλύπτουν 82 έτη (1889 - 1971) λειτουργίας. Το σύνολο των εγγραφών στα μαθητολόγια αυτά προσεγγίζει τις 48.000 που αντιστοιχούν σε 14.000, περίπου, μαθητές και μαθήτριες με έτος γέννησης μεταξύ 1863 και 1947, προερχόμενους από 326 διαφορετικούς τόπους γέννησης (καταγωγής). Η εργασία της καταγραφής έχει ολοκληρωθεί αλλά συνεχίζεται η έρευνα-μελέτη προκειμένου να εξαχθούν συμπεράσματα γενικού ενδιαφέροντος.

Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2016

ΟΙ ΟΜΟΡΦΙΕΣ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ 2016.ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ

ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ
Η Αθήνα έχει πολλές ομορφιές τις οποίες προσπερνάμε και δεν τις γευόμαστε και χαιρόμαστε.Ένα παρατηρητικό μάτι μπορεί να θαυμάσει τα δημιουργήματα της Αθήνας,γεμίζοντας τις 5 αισθήσεις που γράφει ο Νίκος Καζαντζάκης.Το ξαναδιάβασα και κράτησα σημειώσεις μιας και είναι ένα από τα αγαπημένα μου βιβλία, από τα αξιόλογα βιβλία του.

Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2016

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΟΠΛΑΡΧΗΓΟ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΜΕΦΑΛΑ.ΜΕΡΟΣ ΠΕΜΠΤΟ ΚΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ.

 ΗΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΕΡΓΑ ΤΟΥ ΟΠΛΑΡΧΗΓΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΚΕΦΑΛΑ
ΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΚΕΦΑΛΑ
5.ΕΠΙΛΟΓΟΣ ΣΤΟ ΜΑΝΙΑΚΙ
Ο εμφύλιος πόλεμος, που ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 1823, διάρκεσε μέχρι και τον Ιανουάριο του 1825 και έδωσε μεγάλες ανάσες στους καταπονημένους Τούρκους του Μωριά. Τότε, τον Φεβρουάριο του 1825, αποβιβάστηκε  στη Μεθώνη με 10.000 άντρες (14)   – μετά από εντολή του Σουλτάνου Μαχμούτ προς τον  Διοικητή  της Αιγύπτου Μεχμέτ Αλή – ο γιος του τελευταίου, ο Ιμπραήμ Πασάς Ο Ιμπραήμ Πασάς είχε μεγάλη στρατηγική εμπειρία και απέβλεπε σε πολύμορφη διεξαγωγή πολέμου για την κατάπνιξη της επανάστασης στην Πελοπόννησο. Ο αιγυπτιακός στρατός είχε αποτελέσει τα τελευταία χρόνια καταφύγιο για πολλούς Γάλλους αξιωματικούς, βετεράνους των ναπολεόντειων πολέμων, οι οποίοι συντέλεσαν στην εκ βάθρων αναμόρφωση του και στην κορύφωση της μαχητικής του ικανότητας.
Ο καπετάν Κεφάλας απέκτησε προσωπική αντίληψη για την κατάσταση αυτή κατά την συμμετοχή του - τον Αύγουστο του 1825 -   στη μάχη του Κρεμμυδιού Πυλίας (6), όπου συναντήθηκαν - σε ανοικτή σύγκρουση - ο ελληνικός επαναστατικός στρατός με τον άρτια οργανωμένο στρατό του Ιμπραήμ κι η κατάληξη της μάχης ήταν ιδιαίτερα ατυχής για τους Έλληνες.

Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2016

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΒΑΛΥΡΑΣ .ΑΦΡΟΥΛΑ ΣΤΑΘΑ ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ.

ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ

H Γεωργία Μπουρίκα το καλοκαίρι που μας πέρασε ,  μας έκανε μια ευχάριστη έκπληξη. Μας έδωσε 31 φωτογραφίες μαθητών-μαθητριών του δημοτικού σχολείου Βαλύρας, παρελθόντων ετών και  άγνωστης χρονολογίας. Οι φωτογραφίες αυτές προέρχονται από το αρχείο της αείμνηστης δασκάλας Αφρούλας (Αφροδίτης) Σταθά, όταν υπηρετούσε στο δημοτικό σχολείο Βαλύρας. Ευχαριστούμε τη Γεωργία, η οποία φρόντιζε τη δασκάλα μέχρι την τελευταία της πνοή, και  μας βλέπει από ψηλά και χαίρεται.

Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2016

ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ, ΑΠΟ ΛΑΜΠΑΙΝΑ ΚΑΛΝΤΕΡΙΜΙ-ΑΛΩΝΙ

ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ.
Με τον Παντελή Οικονόμου  όταν ζούσε, στο ξυλουργικό του εργοστάσιο, στη Λάμπαινα, πίνοντας τον καφέ μας συζητούσαμε για την Πολιτιστική-Πολιτισμική κληρονομιά της περιοχής μας, την οποία δεν σεβαστήκαμε και τα αφήσαμε να καταστραφούν από την αδιαφορία μας, το πλιάτσικο και τις καταστρεπτικές δυνάμεις της φύσης.Τελικά αποφασίσαμε και πήγαμε να φωτογραφίσουμε το καλντερίμι, που απόμεινε από την μπουλτόζα,  και το πέτρινο αλώνι του.Μου υποσχέθηκαν οι παλιοί μαθητές μου από Λαμπαινα Περικλής Καλογερόπουλος και Δημήτρης Οικονόμου, το ερχόμενο καλοκαίρι να πάμε να καθαρίσουμε και να φωτογραφίσουμε όλα τα πέτρινα αλώνια της Λάμπαινας. Επίσης ο Χρίστος Χαντζής έχει ένα κτήμα με πηγή και πέτρινο αλώνι από το οποίο έχουν αφεραιθεί πέτρες.
Η Λάμπαινα έχει 4 βυχαντινούς ναούς, την πέτρινη βρύση με το πλυσταριό και είχε τα 2 καμίνια του Δικαίου και Μιχαλόπουλου,στα οποία  δουλέψαμε, βγάζοντας το χαρτζιλίκι μας το οποίο ξοδεύαμε στα πανηγύρια Μελιγαλά-Μεσσήνης.

Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2016

Προς όλους τους Αρχηγούς των Ενόπλων Δυνάμεων 06-02-16



      Ανοιχτή  Επιστολή
   Κύριοι  Στρατηγοί & Ναύαρχοι.
      Θέμα: Καταυλισμοί Λαθρομεταναστών
   Με τους καταυλισμούς λαθρομεταναστών,
καταντήσατε τα στρατευμένα παιδιά μας, υπηρέτριες Ισλαμιστών λαθρομεταναστών.
Ντροπή σας!!!
Οι στρατιώτες έχουν άλλο σκοπό.
Να πολεμούν για τη πατρίδα.

Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2016

ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ και άλλα τινά


        Κύριε  Πρωθυπουργέ,
1.-Έχοντας υπ’ όψιν την ανακοίνωση της Ένωσης Δικαστών & Εισαγγελέων, με την οποίαν ζητούν
Α.-την απόσυρση του σχεδίου νόμου περί Ασφαλιστικού, και
Β.-Η Ελλάς έγινε οικονομικό πειραματόζωο μέσα στην Ε.Ε.
2.-Την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) περί απονομής συντάξεων αξιοπρεπούς διαβίωσης,
Παραθέτω τα κάτωθι,
Η Κυβέρνηση αποφάσισε χορήγηση βασικής κύριας σύνταξης 384 ευρώ ανά ασφαλισμένο.
Η σύνταξη των γερόντων είναι το εισόδημα χιλιάδων Ελληνικών οικογενειών.
Γίνεται προσπάθεια από τους δανειστές, να Βαλκανοποιηθούν οι συντάξεις των Ελλήνων, και τη διαφορά να την αρπάξει ο Εβραίος Κοσμοκράτορας ΡΟΤΣΙΛΝΤ!!!

Κυριακή 14 Φεβρουαρίου 2016

ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΑΓΡΟΤΩΝ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΑΠΟ ΧΑΝΔΡΙΝΟΥ ΚΑΙ ΓΕΙΤΟΝΙΚΑ ΧΩΡΙΑ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ
Με 2 πούλμαν οι αγρότες από Χανδρινού και γειτονικά χωριά  της Μεσσηνίας ήλθαν στο συλλαλητήριο από τους πρώτους και εγκαταστάθηκαν στο Σύνταγμα, στήνοντας σκηνή για τις 2 ημέρες, 12-13\2\2016,δίπλα από τα μπλόκα της Νίκαιας και Τρικάλων. Δυστυχώς  στη διαδικασία μεταφοράς των φωτογραφιών από τη φωτογραφική μηχανή στον υπολογιστή μου χάθηκαν 14 φωτογραφίες και εδώ θα μελετήσουν το θέμα οι ειδικοί.

ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ 12-2-2016

ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ
Είχε μεγάλη επιτυχία και ξεπέρασε σε συμμετοχή αγροτών το συλλαλητήριο, στο διήμερο στο Σύνταγμα 12-13-2-2016.Αξίζει να τονιστεί μεταξύ των αγροτών απότα διάφορα μπλόκα της Ελλάδος συμμετε΄ιχε και  η ΑΔΕΔΥ τις 2 ημέρες  ενισχύοντας και συμμετέχοντας στο συλλαλητήριο των αγροτών, μοιράζοντας δωρεάν σε αγρότες και συμμετέχοντες στο συλλαλητήριο 4500 σάντουιτς και 4500 μπουκάλια νερού.

Σάββατο 13 Φεβρουαρίου 2016

Πλήγμα στην ενημέρωση και τους Περιφερειακούς Σταθμούς


Η ενημέρωση του Ελληνικού κοινού για γενικές ειδήσεις, πολιτισμόν, γράμματα, λογοτεχνία και ευρύτερα μορφωτικά προγράμματα, φαίνεται πλέον όνειρον  βαθείας νυκτός.
Η απόφαση της Κυβερνήσεως να χορηγήσει μόνον τέσσερις (4) άδειες πανελληνίου εμβελείας, σίγουρα αποτελεί πλήγμα στην ευρεία ν ενημέρωσην των πολιτών.

Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2016

«Η Μεσσήνη είναι ένα πάθος, μια αγάπη τρελή. Και ας μην με πληρώνει κανείς»

Ο επίμονος σκαπανέας που ανέδειξε τον θαυμαστό κόσμο της αρχαίας Μεσσήνης μιλάει στο BHMAgazino για την αγάπη που τον κρατά ζωντανό
Πέτρος Θέμελης: «Η Μεσσήνη είναι ένα πάθος, μια αγάπη τρελή. Και ας μην με πληρώνει κανείς»
Ο καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας Πέτρος Θέμελης. Φωτογραφία: Ανδρέας Σιμόπουλος


  Ηρεμος, με χαμηλή φωνή, αλλά με γέλιο αυθόρμητο και δυνατό, ο καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας Πέτρος Θέμελης, ο άνθρωπος που έχει επωμισθεί την ανασκαφή μιας ολόκληρης αρχαίας πόλης, της Μεσσήνης, με δέχτηκε στο γραφείο του στην Αθήνα. Η ημέρα ήταν ηλιόλουστη και λαμπερή, αν και χειμερινή, ο χώρος γεμάτος βιβλία, πίνακες ζωγραφικής, ωραία γλυπτά που καμία σχέση δεν έχουν με την αρχαιότητα - «δεν μου αρέσουν τα γραφεία που είναι γεμάτα αντίγραφα μνημείων» λέει -, το χριστουγεννιάτικο δέντρο στεκόταν στολισμένο δίπλα στην ανοιχτή μπαλκονόπορτα, από όπου και η απαράμιλλη θέα: ο αρχαιολογικός χώρος του Κεραμεικού και η Ακρόπολη.

Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2016

Βαλύρα: Πέθανε η υπεραιωνόβια Νικολέτα Α. Γκομέση σε ηλικία 105 ετών!!!

ΤΟΥΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ
Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου και ώρα 12:00 η κηδεία της από τον Άι Θανάση
Έφυγε, σήμερα  Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου από τη ζωή, σε ηλικία 105 ετών η υπεραιωνόβια Νικολέτα χήρα Αθανασίου Γκομέση.Είχε γεννηθεί το 1911 αλλά είχε γραφτεί στο ληξιαρχείο του Τζεφερεμινίου το 1913. Η κηδεία της θα γίνει αύριο στις 12:00 το μεσημέρι από τον ενοριακό ναό Αγίου Αθανασίου Βαλύρας. Ο Θεός να την αναπαύσει και να είναι ελαφρύ το χώμα του Άι Γιώργη που θα την σκεπάσει.

Παγόπληκτοι και θερμαινόμενοι!!

Στις 25 Ιανουαρίου εορτάσθηκε πανηγυρικώς  η παρέλευση ενός έτους από την αριστερήν διακυβέρνησην της χώρας από τον ΣΥΡΙΖΑ. Κατάμεστον κάποιο στάδιον με μη Ελληνικόν όνομα. Όλοι βρέθηκαν εκεί για να χαρούν τον ευτυχή ενιαυτόν της γενναιδωρίας του κυρίου!
Δεν ανήκομεν σε πολιτικόν Κόμμα, γιατί ακολουθούμεν την αρχήν της Αθηναϊκης Δημοκρατίας, ήτοι είμεθα απολύτως πολιτικοποιημένοι. Ενδιαφερόμεθα μόνον για το καλόν της Πολιτείας που σημαίνει  και καλόν όλων μας.

Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2016

ΜΑΝΟΥΣΙΑ-ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ-ΣΥΓΚΙΝΗΣΕΙΣ

ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ
Ποιος δεν θυμάται τα μανούσια των παιδικών μας χρόνων που μαζεύαμε στον κάμπο της Βαλύρας, Πλατύ, Σολάκι,Σκάλα, Άγιο Φλώρο και τα πωλούσαμε στα τραίνα, βγάζοντας το χαρτζιλίκι μας;
Ο χρόνος έχει συνέχεια, όπως και η ζωή. Εμείς διαιρούμε και μετράμε το χρόνο για να περιγράψουμε τα διάφορα φαινόμενα που συμβαίνουν στον πλανήτη γη, στη ζωή μας, στην τοπική κοινωνία και στο περιβάλλον.
Τα παιδικά μας βιώματα έχουν αφήσει τα ίχνη τους στη μνήμη μας . Αυτήν την εποχή είναι η άνθιση των μανουσιών στους κάμπους της Μεσσηνίας.

Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2016

Δε γουστάρω συγκεντρωτισμό, δε γουστάρω αυτά τα πράγματα!



Ανυπότακτος

 «Για πρώτη φορά, ζω σε μια κοινωνία, η οποία δείχνει να 'χει πάθει εγκεφαλικό! Δεν αντιδρά με τίποτα!», δήλωνε πριν από περίπου ένα χρόνο στην Κρυσταλία Πατούλη και το tvxs.gr, ο Χρόνης Μίσσιος. Ο αντιστασιακός, αγωνιστής της Αριστεράς και συγγραφέας άφησε την τελευταία του πνοή σε ιδιωτικό νοσηλευτήριο της Αθήνας, έπειτα από πολύχρονη μάχη με τον καρκίνο.

Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2016

ΑΟ ΒΟΥΛΚΑΝΟΥ ΛΑΜΠΑΙΝΑ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ 1970

ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ
Για να θυμόμαστε την ιστορία του ποδοσφαίρου,από την γειτονική Λάμπαινα , πριν 46 χρόνια. Να είστε γεροί και δυνατοί.
Οι φωτογραφιζόμενοι λαμπαινέοι είναι τώρα οικογενειάρχες και τους διακινούμε ευχάριστα συναισθήματα.
 Το κάθε χωριό τότε είχε την ομάδα του και κατά συνέπεια υπήρχε  επικοινωνία, ψυχαγωγία, συλλογικότητα, ομαδικότητα, σχέσεις αλληλεγγύης. Τώρα όλα μειώνονται με πρώτο το δημογραφικό  και δεν μπορεί πλέον να επανέλθει το ευχάριστο παρελθόν, της ποδοσφαιρικής ομάδας της Λάμπαινας. Ας τους θυμηθούμε όλοι μας.Λαμπαινέοι, βαλυραίοι, οικογενειές τους, γνωστοί και φίλοι.,

Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου 2016

ΣΥΝΘΗΚΗ ΣΕΝΓΚΕΝ

 Αυτές τις ημέρες γίνεται πολύς θόρυβος για τη Συνθήκη Σένγκεν.
Προς ενημέρωση του Ελληνικού κοινού παραθέτουμε τα κάτωθι.
Η συνθήκη Σένγκεν είναι μια συμφωνία που υπεγράφη κατά καιρούς, από όλα σχεδόν τα κράτη-μέλη της Ε.Ε.
Η συνθήκη Σένγκεν συμφωνήθηκε τον Ιούνιο του 1985 δηλαδή προ 30 ετών, στο χωριό Σένγκεν του Λουξεμβούργου, από το οποίο έλαβε το όνομα.
Αρχικά η συνθήκη Σένγκεν συμφωνήθηκε από τα πέντε πρώτα ιδρυτικά κράτη-μέλη της Ε.Ε. (πρώην Ε.Ο.Κ.), δηλαδή τη Γερμανία, Γαλλία, Ολλανδία, Βέλγιο, & Λουξεμβούργο.

Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2016

Τα μπλόκα των αγροτών, η ιστορία της σταφίδας και τα ρούχα των στρατιωτών που φτιάχνονται στα Άδανα!


Η Ελλάδα από τη στιγμή που έγινε κράτος το 1827 και για περίπου 100 χρόνια ζούσε σχεδόν από ένα προϊόν. Τη σταφίδα. Με αυτή μεγάλωσαν και σπούδασαν σχεδόν τέσσερις γενιές. Η σταφίδα κάλυπτε το 50% των εξαγωγών μας ως χώρα, συνολικά. Δηλαδή αν υποθέσουμε ότι σήμερα που οι εξαγωγές μας είναι 27 δις ευρώ, σαν να έχουμε εξαγωγές σταφίδας 13,5 δις. Ενημερωτικά φέτος κλείσαμε με εξαγωγές σταφίδας 39 εκατ. ευρώ. Λίγο πριν το ’80 στην Ελλάδα το 35% του πληθυσμού ασχολείτο με την αγροτική παραγωγή και παρήγαγε το 12% του ΑΕΠ. Σήμερα τα νούμερα είναι 11% του πληθυσμού και μόλις το 2,9% του ΑΕΠ. Θα μπορούσε να πει κάποιος, και τι έγινε;

Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2016

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟ ΔΥΡΡΑΧΙΤΗ ΟΠΛΑΡΧΗΓΟ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΚΕΦΑΛΑ. ΜΕΡΟΣ ΤΕΤΑΡΤΟ



ΗΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΕΡΓΑ ΤΟΥ ΟΠΑΡΧΗΓΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΚΕΦΑΛΑ
ΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΚΕΦΑΛΑ. 

4.ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΕΛΚΥΣΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ
Παρά τις κυβερνητικές διακρίσεις του και τις προαγωγές του στην ιεραρχία του επαναστατικού στρατού, ο Κεφάλας έμεινε, μέχρι και μετά τον πρόωρο θάνατο του στη συνείδηση των αγωνιστών του σώματος του με τον αρχικό του προσδιορισμό,  σαν «ο Καπετάνιος μας» . Ο αριθμός των αντρών που συγκέντρωνε στις διάφορες επιχειρήσεις του πλήθαινε όσο η δημοτικότητα του στην επαναστατημένη Ελλάδα αυξανόταν αλλά  – όταν ο πόλεμος έγινε παρατεταμένος - προσαρμοζόταν αντίστοιχα με τις όποιες απώλειες και με  την κατακόρυφη αύξηση των απαιτούμενων δαπανών συντήρησης τους. Επίσης πτωτικός θα ήταν αναμφίβολα ο ρυθμός στρατολόγησης κατά την περίοδο των εμφυλίων πολέμων, όπου ο ξενόφερτος, απροσάρμοστος και αιώνια αποστασιοποιημένος .