Σελίδες

Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2016

΄Αχαρεις ειδήσεις την κυριώνυμον των Χριστουγέννων



       Τα τηλεοπτικά κυρίως Μέσα, δεν στάθηκαν στο ύψος τους την Ημέραν των Χριστουγέννων αναφορικώς με τις ειδήσεις που προσέφεραν στο κοινόν. Η πρώτη που δεν έπρεπε ούτε ως σκέψη να αναφερθεί ήταν οι «απειλές» του τούρκου Ντενκτάς, υιού του  ψευτοπροέδρου  των κατεχομένων στην Κύπρον, ότι «θα γίνει της Κρήτης» αν υποχωρήσει η τουρκία στο Κυπριακό ή το Αιγαίον Πέλαγος.

Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2016

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 2017 ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΛΑΜΠΑΙΝΑΣ '

ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ.
Ο πολιτιστικός σύλλογος ΛΑΜΠΑΙΝΑΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ, για το 2017 κυκλοφόρησε ένα ημερολόγιο στην προσιτή τιμή των 5 ευρώ, που  προβάλλει -διασώζει  την 
"ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ-ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ"
 του χωριού τους. Οι εκκλησίες της, η βρύση, η γέφυρα, το σχολείο και πολλά άλλα σημαντικά στοιχεία του χωριού είναι αποτυπωμένα στο ημερολόγιο του 2017.
Είναι μια αξιόλογη συλλογική προσπάθεια του πολιτιστικού συλλόγου, την οποία πρέπει να στηρίξουμε όλοι μας, δίνοντας  έτσι δύναμη και αισιοδοξία, στη συνέχιση του θεάρεστου έργου τους.

Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2016

Μένουμε ή φεύγουμε από τη χώρα;Του Δημήτρη Κουρέτα

Μένουμε Ελλάδα ή φεύγουμε; Τι θα έπρεπε να συμβουλεύσω έναν φοιτητή που θα ζητούσε την γνώμη μου;
Αυτό για να απαντηθεί θα πρέπει να πάμε σε χώρες που πέρασαν τα ίδια με μας. Η Νέα Ζηλανδία είναι μια από αυτές, με παρόμοια δομή  σε εδαφικό και κλιματικό επίπεδο. Όπως επίσης και οικονομικό, με δομικές ομοιότητες με την Ελλάδα. Ειδικά την περίοδο που πέρασε  παρόμοια κρίση με μας, πριν 30 χρόνια, όταν η Αγγλία μπήκε στην Ε.Ε., και σταμάτησε να είναι ο σχεδόν αποκλειστικός πελάτης της κτηνοτροφικής παραγωγής της.

Κυριακή 25 Δεκεμβρίου 2016

ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ

ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ.
Η Αθήνα είναι μια πόλη με πολλά ενδιαφέροντα, αρκεί να έχει κάποιος παρατηρητικότητα, περπάτημα, και μια  φωτογραφική μηχανή.
Παραμονή Χριστουγέννων ποδαράτο απο τους Αμπελόκηπους, στο κέντρο της Αθήνας φωτογραφίσαμε, ότι μας κτυπούσε στο μάτι και τα αναρτήσαμε στην ιστοσελίδα μας.
Ευχόμαστε καλές γιορτές , καλή χρονιά με υγεία , δημιουργία,  και 2017 ευχές, στους απανταχού ΈΛΛΗΝΕΣ, εντός και εκτός Ελλάδος.

Σάββατο 24 Δεκεμβρίου 2016

4 ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΒΑΛΥΡΑΙΩΝ, ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ

ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ.
 Έφυγαν νέοι γεμάτοι ελπίδες και όνειρα σε άλλη γη, σε άλλα μέρη, για καλλίτερη ζωή. Τα χρόνια πέρασαν, απόκτησαν οικογένεια, ρίζωσαν στην ξένη γη και τώρα έγιναν παππούδες και γιαγιάδες. Ο ΝΟΣΤΟΣ για την πατρίδα παραμένει πάντα. Το χωριό  μας ΒΑΛΥΡΑ έχει πάντοτε ανοικτές τις αγκαλιές να δεχτεί και τις 3 γενιές, αλλά πολλά πρόσωπα θα τους είναι τελείως άγνωστα, και πολλά προσφιλή πρόσωπα έχουν εγκαταλείψει τον κόσμο τούτο, και μας βλέπουν από ψηλά και χαίρονται.
Από το προσωπικό μου αρχείο και το διαδίκτυο  οι οικογένειες Χριστάκη-Νανόπουλου-Καίσαρη-Μανιάτη από Βαλύρα μετανάστευσαν στην Αμερική και τώρα υπάρχουν απογονοι τρίτης γενιάς, οι οποίοι νοσταλγούν, τη πατρίδα των προγόνων τους.Τους ευχόμαστε  καλές γιορτές, καλα ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ, καλή χρονιά με υγεία, ΔΗΜΙΟΥΡΓΊΑ και 2017 ευχές.

Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2016

ΤΟ ΝΕΡΟ ΤΗΣ ΠΑΤΡΑΣ.

ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ
 ΔΡΑΣΕΙΣ 1992,1996,1998,2004,2005.
-Το 1992 δίδασκα με διάθεση 4 ώρες, βιολογία δέσμης στο Τέταρτο Λύκειο Πάτρας και είχα οργανική θέση στο Tρίτο Γυμνάσιο Πατρών. Διαχειριστήκαμε το  περιβαλλόντικό πρόγραμμα με θέμα:
" Το νερό της Πάτρας".
-Το 1996 στο πρώτο ΚΠΕ της Ελλάδος δημιουργήσαμε το  συλλογικό έντυπο για το νερό.
-Το 2004, 2005 δημιουργήσαμε 3 έντυπα και συμμετείχαμε σε ημερίδα του Επιμελητηρίου Αχαίας.
-Τέλος το υλικό αυτό παρουσιάστηκε στην Ισπανία, το 1998, που συμμετείχαμε σε περιβαλλοντικό πρόγραμμα εκπαιδευτικών, στα ελληνικά-αγγλικά.
Απολαύστε τα έντυπα και τις φωτό που δημιούργησαν οι μαθητές των σχολείων.

Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2016

ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΤΩΝ ΟΛΥΜΠΙΩΝ ΘΕΩΝ ΚΑΙ Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟΥΣ





Σύμφωνα με τον Γερμανό φιλόλογο και γλωσσολόγο George Curtius (1820-1885), η λέξη Όλυμπος προέρχεται από τη ρίζα -λαμπ- και ερμηνεύεται σαν ο ολολαμπής, ο ολόλαμπρος ή ο ολόλευκος. Έτσι, οι Ολύμπιοι θεοί είναι οι Λαμπεροί ή Λάμποντες θεοί.
Δίας ή Ζεύς
Το όνομα του Δία [ή με μια μικρή παραλλαγή του πρώτου γράμματος (Δίας – Βίας)], είναι ένα από τα κατ’ εξοχήν ονόματα δύναμης, δηλαδή παραπέμπει στη δύναμη (βία) και την εξουσία του μεγάλου θεού.

Μερικοί ετυμολογούν το όνομά του σε σχέση με τη ζωή (~Ζευς), δηλαδή«ζωοδότης», λόγω του ότι είναι ο γεννήτορας των θεών και των ανθρώπων ή από το αρχαιοελληνικό ρήμα «ζεύγνυμι» (= βάζω κάτω από τον ζυγό, υποτάσσω, συνδέω, ενώνω), επειδή ο Δίας, μετά την κατατρόπωση του πατέρα του, του Κρόνου, ανέλαβε να ενώσει ξανά τον κόσμο και να τον υποτάξει στη δική του κοσμική εξουσία.

Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2016

ΕΥΧΕΣ ΓΙΑ ΤΟ 2017



 ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ
Εὒχομαι ὁλοψύχως σέ ὃλους  τούς φίλους, ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ καί ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟ ΤΟ 2017.
Μακάρι ἡ Γέννησις Τοῦ Σωτῆρος Χριστοῦ, νά φέρη στίς καρδιές μας τόν ΕΛΛΗΝΑ πού ξέραμε, τόν Ὀρθόδοξο, τόν Ἐργατικό, τόν Μαχητή, τόν Ἀσυμβίβαστο, τόν ΠΑΝΤΟΤΕ ΘΡΙΑΜΒΕΥΤΗ.
Ἡ κρίσις πού ἒχομε ἐνώπιόν μας, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ μόνον ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ. Εἶναι πρωτίστως ΗΘΙΚΗ.
Μᾶς ἐκβιάζουν μέσω τῆς Οἰκονομικῆς δυσπραγίας πού μᾶς δημιουργοῦν, προκειμένου νά ἀπαρνηθοῦμε τήν Πίστη μας, τά Ἢθη καί τά Ἒθιμά μας καί τήν ΑΝΥΠΕΡΒΛΗΤΗ, ΜΟΝΑΔΙΚΗ καί γεμάτη θριάμβους (παρά τά μόνιμα ἐλαττώματά μας καί τήν αὐτοκαταστριφική μας τάση) ΙΣΤΟΡΙΑ μας.

Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2016

ΑΡΧΕΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΑΛΙΓΓΕΝΕΣΙΑΣ.ΝΕΡΟΜΥΛΟΙ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ-ΕΓΓΡΑΦΑ

ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ.

Το έργο αποτελείται από είκοσι πέντε τόμους. Οι τόμοι περιέχουν έγγραφα της περιόδου 1821-1832, τα οποία έχουν μεταγραφεί, φωτογραφικό υλικό και ομοιότυπα χειρογράφων που αντιστοιχούν σε αρκετά από τα μεταγραμμένα έγγραφα.
Πίνακας των τόμων
  • Θεματικές ενότητες
  • Δομή των τόμων
  • Στον τόμο 15Γ περιγράφει τους  νερόμυλους  στις σελίδες 32, 33, 37, 38, 46, 52, 57, 59, 89,  90, 97, 127, 130, 140, 152, 183 ,212, 304, 325, 326 (Πήδημα), 340. 
  • Το χωριό μας Τζαφερεμίνη, σημερινή Βαλύρα, αναφέρεται στις σελίδες 27,90, 183, 200. 
  • Το χωριό Μίσκα, σημερινό Νερόμυλος αναφέρεται στις σελίδες 57,58.

Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2016

ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΜΠΑΚΟΠΟΥΛΟΣ 1938, ΒΑΛΥΡΑ. ΔΕΝ ΠΗΡΕ ΤΟ ΠΤΥΧΙΟ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗΣ ΓΙΑ 1 ΜΑΘΗΜΑ

ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ.
O Λεωνίδας Μπακόπουλος ήταν φοιτητής της φιλοσοφικής σχολής Αθηνών το 1924-7. Για διάφορους λόγους δεν πήρε το πτυχίο στην ώρα του. Με έγγραφο που του έστειλε η σχολή, το 1938 είχε το δικαίωμα να προσέλθει στις εξετάσεις, στο 1 μάθημα που χρωστούσε. Μεσολάβησε ο πόλεμος του '40, δεν πήρε το πτυχίο του όπως και πολλοί άλλοι βαλυραίοι που φοιτούσαν σε διάφορες σχολές ,στην Αθήνα, στο εθνικό καποδιστριακό πανεπιστήμιο. Διορίστηκε δημόσιος υπάλληλος αορίστου χρόνου στην κοινωνική πρόνοια.

Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2016

ΜΕΡΙΚΑ ΧΡΗΣΙΜΑ. ΤΟΥ Θ.Β.

ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ
Στις 12-11-2016 συναντήθηκα με το συχωριανό μου ΘΟΔΩΡΟ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟ στην πλατεία της Βαλύρας, και μου παρέδωσε ένα φάκελο με 202 χειρόγραφες σελίδες με τους 2 τίτλους που αναφέρει εξωτερικά ο φάκελος.
 Τα φωτογράφισα και του τα επέστρεψα αυθημερόν.
Θα δρομολογήσουμε από κοινού σε πόσες διαφορετικές αναρτήσεις θα γίνουν οι παραπάνω σελίδες.
Είναι  ένα πόνημα πολλών εργατοωρών, γιατί εκτός από τη σκέψη, είναι και το γράψιμο και μάλιστα με το χέρι.
Η σημερινή ανάρτηση έχει 2 χειρόγραφες σελίδες με τίτλο:
<ΜΕΡΙΚΑ ΧΡΗΣΙΜΑ>, που αφορούν όλους μας.
Χάρηκα ιδιαίτερα γιατί συζητήσαμε για το ΜΕΝΕΛΑΟ ΛΟΥΝΤΕΜΗ, ο οποίος διακαώς ήθελε όλη τη σειρά, για να την ξαναδιαβάσει.

Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2016

ΤΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΥΠΟΛΟΓΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΟΙΧΑΛΙΑΣ 1885-7

ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ
Αυτά που διαπιστώνουμε τώρα με τους πολιτικούς και την πολιτική, είναι γνωστά  και στον παλιό δήμο ΟΙΧΑΛΙΑΣ, από το έτος 1865. Η διαστρέβλωση της αλήθειας, η εξουσία που φθείρει τους εξουσιάζοντες, οι λίστες που ακούσαμε και ακόμη δεν έχει γίνει τίποτε, απο τους εκάστοτε κυβερνώντες, η εξαπάτηση  για  εξουσία και καμαρίλα με διάφορες δικαιολογίες, η έλλειψη φόβου για την ατιμωρησία και πολλά αρνητικά της εποχής μας, επαναλαμβάνονται.

Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2016

ΔΗΜΟΙ ΜΕΣΣΗΝΗΣ 1836

ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ
Η οργάνωση των κοινοτήτων 1828-1831Η πολιτική οργάνωση της κοινωνίας στην Ελλάδα βασίστηκε στην οικογένεια. Οι οικογένειες συνδέονται με δεσμούς αίματος και δεσμούς αμοιβαίων συμφερόντων. Για να φροντίζουν τις υποθέσεις τους , όλα τα μέλη της κοινότητας συγκεντρώνονται κάθε χρόνο την πρώτη Κυριακή του Μάρτη για να εκλέξουν τους δημογέροντες ,δικαστές που το ονομά τους αναφέρεται στα ποιήματα του Ομήρου. Αρχίζουν με την εκφώνηση της έκθεσης των Δημογερόντων για τη διοίκηση της περασμένης χρονιάς και κάνουν έπειτα τον έλεγχο των λογαριασμών.

Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2016

ΓΑΚ. ΦΑΚΕΛΟΙ ΑΡΙΣΤΕΙΩΝ. ΟΔΗΓΟΣ ΕΥΡΕΣΗΣ ΟΝΟΜΑΤΩΝ, ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΧΩΡΙΟ ΚΑΙ ΔΗΜΟ

ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ
Από το βιβλίο του ΣΩΤΗΡΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ, στις σελίδες 277-287, υπάρχουν τα χωριά στον αντίστοιχο φάκελο. Κάποιος που θέλει να ασχοληθεί με τα αριστεία των προγόνων του βλέποντας το χωριό του, πηγαίνει στον αντίστοιχο φάκελο και βρίσκει τα ονόματα των συγχωριανών του. Ευχόμαστε καλή επιτυχία  σε όλους αυτούς που θέλουν να ασχοληθούν με τις ρίζες των προγόνων τους. Π.Χ. Η ΒΑΛΥΡΑ (Τζεφερεμίνι), υπάρχει στους φακέλους 32, 144, 258. Σε αυτούς τους φακέλους υπάρχουν τα ονόματα των βαλυραίων με τα αριστεία. Επειδή τα αρχεία είναι ψηφιοποιημένα, κτυπώντας φάκελοι αριστείων, επιλέγει το φάκελο, και στη συνέχεια, ψάχνει τα ονόματα.Καλή συνέχεια και επιτυχία

Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2016

Εκπαιδευτική Τηλεόραση-Φροντιστήρια-Από το Μαθαίνω στο Ξέρω,

ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ
 Μεταρρυθμίσεις 1833-2010
1964. Μεταρρύθμιση Παπανούτσου, Ακαδημαϊκό Απολυτήριο
1976..Μεταρρύθμιση Ράλλη .Διαχωρισμός Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε Γυμνάσιο -Λύκειο. Εκπαιδευτική Τηλεόραση.
1984. ΕΠΛ(Ενιαίο Πολυκλαδικό Λύκειο)
1991. Μεταρρύθμιση Σουφλιά.
1997. Μεταρρύθμιση Αρσένη,Πανελλήνιες β-γ Λυκείου σε όλα τα μαθήματα.
2010. Μεταρρύθμιση και πανελλήνιες εξετάσεις σε  5 μαθήματα
2015. Επιλογή διευθυντών με εδκλογές από το διδακτικό προσωπικό του κάθε σχολείου.

Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2016

ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΜΑΤΑ ΤΕΧΝΗΣ

ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ.
Αυτά τα δημιουργήματα τέχνης είναι από κόκκαλο. Δεν γνωρίζουμε ούτε τον κατασκευαστή, ούτε από τι κόκκαλο ζώου κατασκευάστηκαν, ούτε και την προελευσή του.
Χρειάζονται συντήρηση, γυάλισμα και βάψιμο. Είναι  2 διαφορετικά καλλιτεχνικά σχήματα, 4 από κάθε είδος, των οποίων η χρήση ήταν μάλλον, σε κάποιο αντικείμενο στη διακόσμηση του σπιτιού.

Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2016

ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΡΕΚΚΑ ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΥ.ΤΗΝ ΠΡΟΔΩΣΕ Η ΚΑΡΔΙΑ ΤΗΣ



 ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ.
Χτες γιορτή της αγίας Βαρβάρας και προστάτιδας του πυροβολικού ηλεκτρονικά-τηλεφωνικά, με πήρε ο παλιός μου μαθητής-συνεργάτης Γιάννης Λινάρδος, και  με ενημέρωσε για το ξαφνικό θάνατο της συναδέλφου Ρέκκα Αγγελικής-Κουτσούκου, αυτή τη Δευτέρα που πέρασε.

Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2016

Η ΜΑΚΑΡΙΑ ΠΕΔΙΑΔΑ. ΤΟ ¨"ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ" ΤΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ
 Η ΜΑΚΑΡΙΑ ΓΗ, στη ΜΕΣΣΗΝΙΑ δίνει απλόχερα τα προιόντα της, ακόμη και όταν δεν καλλιεργείται, χωρίς ανταλλάγματα και σκοπιμότητες. Το μόνο που ζητά είναι να μην την καταστρέφουμε.
 Μας κτύπησε φέτος καμπανάκι με τις ελιές που προσβλήθηκαν από το δάκο και το γλοιοσπόριο για να μας υπενθυμίσει ότι η φύση δεν δαμάζεται και ότι γνωρίζει περισσότερα από τον άνθρωπο, ο οποίος την μιμείται σε όλες τις εκφάνσεις και δραστηριότητες της ζωής μας. Ας γίνει το φετινό παράδειγμα προς μίμηση και αποφυγή γιατί η αρμονία και η ισορροπία της φύσης, δημιουργεί την αρμονία και ισορροπία στον άνθρωπο και στις σχέσεις μεταξύ τους.

Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2016

ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ ΜΠΟΥΚΕΤΟ, ΘΗΣΑΥΡΟΣ, ΡΟΜΑΝΤΖΟ

ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Εξώφυλλο περιοδικού Μπουκέτο
Το Μπουκέτο υπήρξε εβδομαδιαίο λαϊκό περιοδικό ποικίλης ύλης κατά την περίοδο του Μεσοπολέμου, το οποίο φιλοξένησε κείμενα πολλών γνωστών λογοτεχνών της εποχής και εκδιδόταν στην Αθήνα. Κυκλοφόρησε για πρώτη φορά στις 27 Απριλίου του 1924 και συνέχισε αδιάκοπα μέχρι τον Οκτώβριο του 1946, απαριθμώντας 1126 τεύχη. Η φήμη του περιοδικού ήταν τέτοια ώστε μέσω ταχυδρομείου πολλοί αναγνώστες το έστελναν στην υπόλοιπη Ελλάδα και σε μεγάλα κέντρα του Ελληνισμού στο εξωτερικό όπως στην Αλεξάνδρεια, στην Αμερική, στην Κωνσταντινούπολη κ.ο.κ.[1][2][3]

Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2016

H ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΗΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΟ 1810

ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ

Η εκπαίδευση καλείται να ετοιμάσει το μαθητή να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες και τα προβλήματα που θα συναντήσει στη ζωή του . Η ιστορία της ελληνικής εκπαίδευσης, μετά την απελευθέρωση του 1821,  μας δείχνει κάθε αλλαγή που σχεδιάζεται και θεσμοθετείται,   δεν έχει μέλλον, γιατί διαρκεί μικρό χρονικό διάστημα.