Σελίδες

Κυριακή 30 Απριλίου 2017

Ο ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟΣ ΜΑΘΗΤΗΣ ΜΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΡΕΤΑΣ ΑΥΤΟΠΡΟΣΔΙΟΡΙΖΕΤΑΙ

Μεθαύριο κλείνω τα 55 και μιάς και οι ευχές και τα κεράσματα δεν θα επιτρέπουν για κάτι άλλο γράφω κάποιες σκέψεις απο σήμερα. Ετσι όπως μου έρχονται.
Γεννήθηκα στα Προσφυγικά της Πάτρας και έζησα την ζωή της επαρχίας σε ενα προστατευμένο οικογενειακό περιβάλλον όπως όλα τα παιδιά εκείνης της εποχής. Μπήκα στη Φαρμακευτική Αθηνών το 1980. Ομως τα πράγματα ηρθαν πάνω κάτω με τον χωρισμό των γονέων τότε. Τα φοιτητικά χρόνια ηταν δυσκολα γιατι δουλευα να τελειωσω τις σπουδες μου. Δουλειές του ποδαριού, σεντόνια και καθρεφτάκια στο δρόμο. Μετα διδακτορικο και μετα Αμερική. Δυσκολα χρόνια όμως μου εδωσαν τρια πραγματα : αυτοπεποίθηση, προνοητικόττηα και επιμονή. Εμαθα να κάνω τα πράγματα με αποτελεσματικότητα. Ειχα φαινεται ενα ταλεντο να μετατρέπω την δυσκολιες σε ικανότητες.

Σάββατο 29 Απριλίου 2017

KΑΛΛΩΠΙΣΤΙΚΟ ΦΥΤΟ ΜΠΟΧΙΝΙΑ

ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ
ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΟΝ ΕΡΧΟΜΟ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑΣ
Στην Πλατεία της Μεσσήνης και έξω από το δικαστικό μέγαρο, νομαρχιαό κτίριο και δρόμους της Καλαμάτας υπάρχει το δένδρο Μποχίνια.
Το φυτό Μποχίνια  είναι ξενόφερτο. Μοιάζει με τη δικη μας ΚΟΥΤΣΟΥΠΙΑ, στα φύλλα και  έχει μεγαλύτερα άνθη. Η κουτσουπιά  στολίζει πολλές πόλεις της Ελλάδος και είναι ένα πολυετές δένδρο το οποίο δεν απαιτεί πολλές φροντίδες και μπορεί ο κλαδούχος γεωπόνος να του σχηματίσει τη μορφή που επιθυμεί. Η Μποχίνια είναι ένα επιθετικό ατσούμπαλο δένδρο, το οποίο απαιτεί μεγάλη φροντίδα.

Παρασκευή 28 Απριλίου 2017

ΟΜΟΡΦΙΕΣ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ
Η Αθήνα έχει τις ομορφιές της , αρκεί να έχει κάποιος  παρατηρητικό  μάτι και να αποαμβάνει το φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον της .Το Νομισματικό Μουσείο , η Ακαδημία Αθηνών, το Πανεπιστήμιο, η Βιβλιοθήκη, και πολλά άλλα κτίρια  στολίζουν την Αθήνα .
Από την άλλη μεριά η φύση δημιουργεί τη  χλωρίδα της με χρώματα και αρώματα. Οι ροζ και μωβ ακακίες, οι νερατζιές, οι κουτσουπιές σκορπούν το αρωμά τους στον αέρα, και τα χρώματα-αρώματα  πλουτίζουν τις αισθήσεις μας. Το φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον συμβιώνουν αρμονικά. Να το γευόμαστε και το χαιρόμαστε.

Πέμπτη 27 Απριλίου 2017

ΔΙΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΝ ΣΥΝΕΔΡΙΟΝ.ΠΡΟΣΩΚΡΑΤΙΚΟΙ ΦΙΛΟΣΟΦΟΙ ΚΑΙ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ

ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ
Η διεθνής επιστημονική εταιρεία Αρχαίας Ελληνικής Φιλοσοφίας και η ΄Ενώση Ελλήνων Φυσικών ,συνδιοργάνωσαν στις 25-6\4\2017 Πανεπιστημίου 30, στην αίθουσα Αργυριάδη το παραπάνω συνέδριο.
Η πρώτη ημέρα μετά την εγγραφή των συνέδρων είχε 4 συνεδρίες με 21 εισηγητές, με εναρκτήρια ομιλία του  Ευάγγελου Μουτσόπουλου. Η δεύτερη ημέρα είχε 3 συνεδρίες και  15 εισηγητές.
Με τη λήξη των ομιλιών ο καθηγητής Κων\νος Νιάρχος παρουσίασε την επισκόπηση των εργασιών του συνεδρίου.
Στη διάρκεια του διήμερου συνεδρίου υπήρχε έκθεση μετεωριτών του αναπληρωτή καθηγητή Τάκη Θεοδοσίου και το τελευταίο τεύχος του περιοδικού και εκδόσεις της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών.
Η γραμματεία του συνεδρίου είχε όλη την προετοιμασία την οποία αποτελούσαν  η Τάσση Ελένη και Γιούλη Παπαγιάννη-Γιωτοπούλου.

Τετάρτη 26 Απριλίου 2017

Κρυονέρι Τριφυλλίας. Ένα χωριό γεμάτο … «Άνθη της Πέτρας»




Αγαπητέ Γιάννη, Καλησπέρα και χρόνια πολλά .
Σας στέλνω ένα άρθρο και φωτογραφίες από την καταγραφή πέτρινων οικιών και εκκλησιών που κάναμε στο χωριό Κρυονέρι Τριφυλίας.
Η πρόσκληση ήταν από τον φίλο και συνεργάτη Σωτήρη Θεοδωρόπουλο  , έκπρόσωπο της Ομάδας πολιτών της Καλαμάτας  " Πάμε βόλτα"  (https://www.facebook.com/pamevoltakalamata/?fref=ts)  ,  που κατάγεται από αυτό το χωριό.
Το άρθρο δημοσιεύτηκε στον τοπικό τύπο της Καλαμάτας (εφημερίδες ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ-ΘΑΡΡΟΣ-ΦΩΝΗ)

Τρίτη 25 Απριλίου 2017

Έγινε η πρεμιέρα της ταινίας “Η δική μας Μαρία Κάλλας”


 ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ.

Η προβολή της ταινίας του σκηνοθέτη Μπάμπη Τσόκα “Η δική μας Μαρία Κάλλας” έγινε με πρωτοβουλία της “Ε” το Σάββατο το μεσημέρι στο Cine Center Καλαμάτας, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, μετά από μία επιτυχημένη πορεία σε Καναδά και Αμερική στις 22-4-2017, και στην  Αθήνα 23-4-2017 στην ΟΠΕΡΑ Ακαδημίας 55-57, από τη Μεσσηνιακή Αμφικτυονία.Συγχαρητήρια σε όλους τους συντελεστές και καλοτάξιδη η ταινία στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Μετά την προβολή μίλησαν με συγκινητικά λόγια  ορισμένοι από τους συντελεστές , έγιναν οι αναγκαίες φωτογραφίσεις, συνάντησα αρκετούς γνωστούς στο μπουφέ και ανταλλαξαμε απόψεις.

Σάββατο 22 Απριλίου 2017

Η ΧΛΩΡΙΔΑ ΤΟΥ ΛΥΚΑΒΗΤΤΟΥ ΚΑΙ Η ΑΘΗΝΑ

ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ
Στις 2-4-2017 ξαναεπισκέφτηκα τον Λυκαβηττό, περπατώντας  με τα πόδια φωτογραφίζοντας τη χλωρίδα του Λυκαβηττού και τις ομορφιές της Αθήνας.Είναι ένα από τα πιο όμορφα μέρη της Αθήνας που απολαμβάνεις τη φύση, τα χρώματα-αρώματα των φυτών και απολαμβάνεις απο το Λυκαβηττό τις όμορφες περιοχές της Αθήνας. Αξίζει τον κόπο και το περπάτημα, γιατί αποζημιώνεσαι συναισθηματικά. Διαπιστώνεις το μεγαλείο της φύσης, το μεγαλείο του Θεού,και τα δημιουργήματα του ανθρώπου.

Πέμπτη 20 Απριλίου 2017

ΟΙ ΟΜΟΡΦΙΕΣ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ. ΛΕΥΚΗ ΚΑΙ ΜΩΒ ΑΚΑΚΙΑ

ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ
Φωτογραφίζοντας τις ομορφιές της Αθήνας , στις 9-4-2017, νιώθεις ευχάριστα συναισθήματα, γιατί σε αποζημιώνουν οι 5 αισθήσεις. Παρότι είναι η Αθήνα πυκνοκατοικημένη υπάρχει αρκετό πράσινο σε πολλές περιοχές, αρκεί να το παρατηρήσεις, μελετήσεις, απολαύσεις και φυσικά φωτογραφίσεις. Εκείνο που είναι σημαντικό την άνοιξη στην Αθήνα είναι οι λευκές πασχαλιές στο Ζάππειο, οι νερατζιές με το έντονο αρωμά τους και οι ακακίες με το μωβ χρώμα, δίπλα στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Τετάρτη 19 Απριλίου 2017

ΙΔΡΥΜΑ ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΙΑΡΧΟΣ

ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ
Το 2006 το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος ανακοίνωσε την πρόθεσή του να κατασκευάσει σε περιοχή του ελληνικού δημοσίου τις νέες εγκαταστάσεις της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδας και της Εθνικής Λυρικής Σκηνής καθώς και ένα εκπαιδευτικό και περιβαλλοντικό πάρκο που θα φέρει το όνομα "Σταύρος Νιάρχος". Ύστερα από συζητήσεις με την ελληνική κυβέρνηση αποφασίστηκε η παραχώρηση του χώρου του παλαιού ιπποδρομίου στην περιοχή του Φαληρικού Δέλτα συνολικού εμβαδού 240.000 μ². Από αυτά τα 210.000 μ² ορίστηκαν για το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και τα υπόλοιπα 30.000 μ² για τη δημιουργία δημοτικού αθλητικού πάρκου για τον Δήμο Καλλιθέας.

Τρίτη 18 Απριλίου 2017

Κώνειο το στικτόν – Conium maculatum L.

ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ.
Περπαντώντας στην Αθήνα στους πρόποδες του Λυκαβηττού και της Ακρόπολης στην Αεροπαγίτου στις 2, 7, 9, 11 και 17- 4 2017, με μεγάλη μου χαρά φωτογράφισα το κώνειο του Σωκράτη και τη χλωρίδα της Αθήνας. Τέτοιο μεγάλο μέγεθος του κώνειου φυτού δεν έχω ξανασυναντήσει στη ζωή μου , κάτω από τους πρόποδες του Λυκαβηττού, της οδού Κόνιαρη.
Στο διαδίκτυο υπάρχουν αρκετές πληροφορίες που μπορεί να μελετήσει ο κάθε ενδιαφερόμενος, για το κώνειο του Σωκράτη..

Πέμπτη 13 Απριλίου 2017

Ἡ ἀνάστασις Τοῦ Θεανθρώπου, ἂς εἶναι καί Ἀνάστασις τοῦ Ἒθνους μας.



Καί σᾶς διαβεβαιῶ πώς ΘΑ ΕΙΝΑΙ, διότι, ὃπως λέγω πάντοτε, ΟΡΟΘΟΔΟΞΙΑ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ, ΟΣΟ ΔΙΩΚΟΝΤΑΙ ΤΟΣΟ ΘΡΙΑΜΒΕΥΟΥΝ.!
Μαζί μέ τίς ΟΛΟΘΕΡΜΕΣ εὐχές μου, σᾶς διαβιβάζω 4 ἐντολές πού ἀκούστηκαν τήν Μεγάλη Δευτέρα ( πόσοι, ἂραγε, τίς  ἂκουσαν...!) Εῑναι αὐτά πού πρέπει νά ΜΗ  ΞΕΧΝΟΥΜΕ καί εἰδικῶς, αὐτοί πού μᾶς...κυβερνοῦν  (ΟΛΟ ΤΟ  ΦΑΣΜΑ, μηδενός 'εξαιρουμένου....τρομάρα τους καί τρομάρα μας..!) Τό τί σημαίνουν αὐτά τά ..."'ακαταλαβίστικα" Ἑλληνικά ( ἒτσι μᾶς κατάντησαν,νά χρειάζωνται...μετάφραση  τά Ἑλληνικά μας...!) εἶναι ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ νά τό μάθωμε ΟΛΟΙ, διότι ἡ ἁπλῆ ..μεταγλώτισση ἢ ἀπόδοση στά νεοελληνικά, ΔΕΝ θά δώση τό ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ νόημα.

Τετάρτη 12 Απριλίου 2017

ΕΘΙΜΟ ΑΠΟ ΤΟ 1821.TΑ ΜΑΣΚΟΥΛΑ ΤΟΥ ΕΝΟΡΙΑΚΟΥ ΝΑΟΥ ΑΓΙΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΒΑΛΥΡΑΣ.

ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ
H κάθε ημέρα της Μεγάλης Εβδομάδας έχει ξεχωριστή τελετουργική σημασία αρχίζοντας με τα βάγια και το  το Ωσαννά, στο Άρον - Άρον Σταύρωσον Αυτόν και την Ανάσταση.Τροπάριο Κασσιανής, Μύρο, Μυστικός Δείπνος, Σταύρωση, Επιτάφιος, Ανάσταση, Τσούγκρισμα αυγών..
 Με τη χθεσινή ανάρτηση του εθίμου του βάγιου στη Ζάκυνθο, σήμερα βάζουμε το έθιμο με τα μάσκουλα του ενοριακού ναού αγίου Αθανασίου Βαλύρας, από το 1821.
Χτες γιορτή του Μύρου της Μεγάλης εβδομάδος, πήγα στον ενοριακό ναό της Βαλύρας ζητώντας τα κλειδιά της αποθήκης του ναού, από τον Παπαγιάννη, για να φωτογραφίσω τα μάσκουλα, που μας θυμίζουν έντονα παιδικά συναισθήματα..

Τρίτη 11 Απριλίου 2017

Αποτελέσματα του Διεθνή Διαγωνισμού για την επικοινωνία της επιστήμης



ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ
 Τα νέα πρόσωπα της επιστήμης
Δέκα νέοι επιστήμονες και ερευνητές διεκδίκησαν τη νίκη στον ελληνικό τελικό του FameLab 2017 #FameLabGreece
 Το British Council, σε συνεργασία με το Hub Science, διοργάνωσαν τον μεγάλο τελικό του FameLab Competition 2017, γιορτάζοντας παράλληλα τα δέκα χρόνια του διεθνή τελικού!
 Περισσότερα από 300 άτομα παρακολούθησαν τον μεγάλο τελικό ο οποίος διεξήχθη το Σάββατο 01 Απριλίου 2017 στο αμφιθέατρο της Τεχνόπολης του Δήμου Αθηναίων και στο πλαίσιο του  Athens Science Festival #ASF17. Οι δέκα finalists έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό και κατάφεραν μέσα από τις παρουσιάσεις τους να κρατήσουν αμείωτο το ενδιαφέρον του κοινού.

Δευτέρα 10 Απριλίου 2017

ΟΙ ΑΠΟΓΟΝΟΙ ΤΟΥ ΒΑΛΥΡΑΙΟΥ ΠΑΝΤΕΛΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΗΝ ΟΝΔΟΥΡΑ

ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ.
Αυτή είναι η αλληλογραφία μας με τον εγγονό του Παντελή Θεοδωρακόπουλου, από την Ονδούρα της Λατινικής Αμερικής.
Τους ευχόμαστε καλό Πάσχα , καλή Ανάσταση και με το καλό να έλθουν σύντομα στη γενέτειρα των προγόνων τους να τους φιλοξενήσουμε και περιηγήσουμε στην κληρονομιά της περιοχής μας.

En esta primer foto de izquierda a derecha los de pie. Sebastian Jose Theodoracopoulos, Bernardo Jose Theodoracopoulos, Pantelis Theodoracopoulos(nieto) y sentados de izquierda a derecha. Estefania Theodoracopoulos, Pantelis Theodoracopoulos(primogenito de mi abuelito Pantelis, mi papá) y Maribel Mejía(mamá de los 4 y esposa de Pantelis hijo)
 Σε αυτή την πρώτη εικόνα από τα αριστερά προς τα δεξιά το πόδι. Sebastian Jose Θεοδωρακόπουλος, Bernardo Jose Θεοδωρακόπουλος, Παντελής Θεοδωρακόπουλος (εγγονός) και κάθονται από αριστερά προς τα δεξιά. Estefania Θεοδωρακόπουλος, Παντελής Θεοδωρακόπουλος (Παντελής πρωτότοκος γιος του παππού μου, ο πατέρας μου) και Maribel Mejía (4 μαμά και γιος Παντελής σύζυγός)

Σάββατο 8 Απριλίου 2017

ΓΙΑΤΡΟΣΟΦΙΑ ΚΑΙ ΠΑΛΙΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ.ΓΕΩΠΟΝΙΚΟΝ

ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ.
Συγχαρητήρια στον αθηναικό εκδοτικό οίκο ΚΟΥΛΤΟΥΡΑ  για την επανέκδοση των 2 γεωπονικών βιβλίων, τα οποία δεν θα πρέπει να λείπουν από καμιά βιβλιοθήκη σχολείων, ΑΤΕΙ, Πανεπιστημίων, γεωπόνων, μελετητών, ερευνητών, και για όποιον ενδιαφέρεται για να συγκρίνει το τότε και το τώρα.Φωτογραφίσαμε τα εξώφυλλα, τον πίνακα περιεχομένων ,και ορισμένα κείμενα, από τα πολλά ενδιαφέροντα των περιεχομένων των βιβλίων.
Το πρωτότυπο του Κασσιανου ΒΑΣΣΟΥ βρίσκεται στη βιβλιοθήκη της Λειψίας και το έχω σε φωτοαντίγραφο στην τότε γλώσσα του.

Παρασκευή 7 Απριλίου 2017

ΚΑΣΣΙΑΝΟΣ ΒΑΣΣΟΣ.ΓΕΩΠΟΝΙΚΑ

ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ.
Συγχαρητήρια στον αθηναικό εκδοτικό οίκο ΚΟΥΛΤΟΥΡΑ  για την επανέκδοση των 2 γεωπονικών βιβλίων, τα οποία δεν θα πρέπει να λείπουν από καμιά βιβλιοθήκη σχολείων, ΑΤΕΙ, Πανεπιστημίων, γεωπόνων, μελετητών, ερευνητών, και για όποιον ενδιαφέρεται για να συγκρίνει το τότε και το τώρα.Φωτογραφίσαμε τα εξώφυλλα, τον πίνακα περιεχομένων ,και ορισμένα κείμενα, από τα πολλά ενδιαφέροντα των περιεχομένων των βιβλίων.

Πέμπτη 6 Απριλίου 2017

3 ΒΙΒΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑ


ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ.

Θα πρέπει οι εκλεγμένες τοπικές ηγεσίες, σύλλογοι, φορείς, ερευνητές μελετητές να έχουν υπόψην τους τα 2 σπάνια συλλεκτικά βιβλία για τη ΜΕΣΣΗΝΙΑ, καθώς και πολλά άλλα που κυκλοφορούν για να μάθουν την Πολιτιστική-Πολιτισμική μας Κληρονομιά.
Ο σύγχρονος πολιτισμός, σε πολλά μνημειακά κτίσματα μεγάλης αξίας από κάθε πλευρά, έχει την τάση να εκμηδενίζει και καταστρέφει παραδοσιακά στοιχεία  με την επικαλυψή τους από σύγχρονες κατασκευές αμφιβόλου αρμονίας, με αποτέλεσμα την αλλοίωση των πολιτιστικών  μας μνημείων.

Τετάρτη 5 Απριλίου 2017

ΟΥΜΠΕΛΙΦΕΡΕ-ΣΚΙΑΔΑΝΘΗ

ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ

ΟΥΜΠΕΛΙΦΕΡΕ ή Σκιαδανθή

ΕΙΔΗ 

1.  Άνηθος

2.  Γλυκάνισος

3.  Κάρδαμος- Αγριοκάρδαμος

4.  Καρώτο ή δαύκος ο καρωτός-Άγριο καρώτο

5.  Καυκαλήθρα με λευκά και κίτρινα άνθη

6.  Κόλιανδρος-Αγριοκόλιανδρος

7.  Κύμινο-Αγριοκύμινο

8.  Mαϊντανός

9.  Μάραθος

10.Μπελιανούδη ή αμπελιανός ή Κολοτριχίδα

11.Μυρώνι ή Σφελίτσι

12.Σγαντζίκι

13.Σγαρτζόνι

14.Σέληνο- Αγριοσέληνο

15.Άγριο Μυρώνι

 Υπάρχουν φυτά τα οποία πολλοί δεν γνωρίζουν για πολλούς και διάφορους λόγους. Δίνουμε πληροφοριακό υλικό και υπάρχει στο διαδίκτυο πάρα πολύ γύρω από τα σκιαδανθή.Υπάρχει το αγριοσέλινο,  ο αμπελιανός ή σγαρτζόνι ή σγαντζίκι με λείο και χνουδωτό βλαστό, η καυκαλήθρα με λευκά και κίτρινα άνθη, των οποίων οι βλαστοί όταν είναι τρυφεροί είναι εύγεστοι και τρώγονται ωμοί ή σαλάτα.Υπάρχει πλούσιο πληροφοριακό και φωτογραφικό υλικό που ο μελετητής-ερευνητής ,εκπαιδευτικά ιδρύματα, μπορούν να το αξιολογήσουν και αποθηκεύσουν.Τα φυτά αυτά έχουν μεγάλη βιολογική, φαρμακευτική θεραπευτική αξία και μαζεύω σπόρους, οι οποίοι για όποιον ενδιαφέρεται χορηγούνται δωρεάν,Το σκιάδιο της καυκαλήθρας με τα κίτρινα άνθη έχει όκτω ακτίνες όπως δείχνει η φωτογραφία.

Δευτέρα 3 Απριλίου 2017

ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΚΤΙΡΙΩΝ ΑΣΟ,ΟΣΕ, ΣΥΚΙΚΗ κ.λ.π.

ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ


Τα διάφορα κτίσματα του παρελθόντος θα έπρεπε να καταγραφούν, μελετηθούν και διασωθούν, για να χρησιμεύσουν στην παιδεία των μελλοντικών γενεών και είναι τα βασικά βιβλία, που θα έπρεπε να γίνονται κτήμα του κάθε μελετητή- ερευνητή- ιστοριοδίφη, κατανοώντας τον πολιτισμό της κάθε εποχής, με τα διάφορα, επαγγέλματα, καλλιέργειες, συγκομιδή, τεχνολογία, τεχνογνωσία, εργαλεία, μηχανές, ήθη, έθιμα, διατροφή κ.λ.π.