Σελίδες

Σάββατο 29 Ιουλίου 2017

ΔΕΥΤΕΡΟ ΒΑΛΥΡΑΙΚΟ ΠΑΖΑΡΙ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΒΑΛΥΡΑΣ ΙΟΥΛΙΟΥ 2Ο17

ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥ  ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΒΙΟΛΟΓΟΥ
Το δεύτερο βαλυραίικο παζάρι στη Βαλύρα ελιναι γεγονός .Στήθηκαν οι πάγκοι, η πλατεία ήταν γεμάτοι κόσμο, και με τη συνοδεία της μουσικής του δήμου Μεσσήνης όλοι οι συμμετέχοντες απολάμβαναν τη βραδυά. Πιστεύουμε και το επόμενο διήμερο να υπάρχει η χτεσινή κίνηση.
Συγχαρητήρια σε όλους.
Ο ΚΗΠΟΣ ΤΟΥ ΙΠΠΟΚΡΑΤΗ.
 ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ-ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΟ ΥΛΙΚΟ
Ο καθένας μας πρέπει να έχει στον κήπο του, για δική του χρήση, τα αρωματικά-θεραπευτικά-φαρμακευτικά φυτά ΑΘΦΦ, και να δωρίζει σε γνωστούς ,φίλους , πάσχοντες, και την προβολή τους διάδοση-διάσωση.
Μαζεύονται πρωί ή απόγευμα, χωρίς υγρασία, στο μέγιστο της αποδοσής τους, τα διάφορα μέρη τους, προς χρήση, αποξηραίνονται σε σκιερό μέρος και φυλάσσονται σε γυάλινα βάζα, που να κλείνουν αεροστεγώς, για 1,5 χρόνο.
Για ενημέρωση παραθέτω την έγκυρη επιστημονική βιβλιογραφία 10 ηλεκτρονικών  διευθύνσεων που υπάρχουν στο διαδίκτυο, και κυρίως από το πανεπιστήμιο Πατρών, του συμφοιτητή μου πανεπιστημιακού Γρηγόρη Ιατρού.

Αναζητώντας την Ανδανία στις πηγές και τα αρχαιολογικά δεδομένα


Το Στενυκλάριο πεδίο κατοικήθηκε από πολύ νωρίς από προελληνικά, πελασγικά φύλα. Σύμφωνα με τις μυθικές παραδόσεις, η Άνω Μεσσηνία «χώραν ἔρημον οὖσαν», ώσπου η Μεσσήνη και ο Πολυκάονας να κατοικίσουν στο Στενυκλάριο πεδίο και να ιδρύσουν μεταξύ άλλων την Ανδανία, η οποία έγινε η έδρα του ζεύγους(Παυσανίας, «Ελλάδος Περιήγησις»: 4.1.). Κατά το τέλος της 2ης π. Χ. χιλιετηρίδας, η πεδιάδα της Στενυκλάρου άνηκε στο προδωρικό κράτος των Νηλειδών της Πύλου(Παπαχατζής 2002: 3.). Ωστόσο, ήδη από το τέλος του 12ου π.Χ. αι., το ανάκτορο της Πύλου κλονίζεται και γρήγορα αφανίζεται(Κορρές 2012: 439.). Τον 11ο π.Χ. αι. τα πράγματα αλλάζουν ριζικά. Η δωρική εξάπλωση είχε ως αποτέλεσμα μια ομάδα Δωριέων υπό τον Κρεσφόντη να εγκατασταθούν στην περιοχή της Ανδανίας, και να την κάνουν κέντρο τους(Αραπογιάννη 2012: 440.). Σύμφωνα με τον Στράβωνα: «Όταν ο Κρεσφόντης κατέλαβε τη Μεσσηνία, τη μοίρασε σε πέντε πόλεις, έτσι ώστε η Στενύκλαρος, που βρισκόταν στη μέση της χώρας, έγινε η πρωτεύουσά του. Στις άλλες, Πύλο, Ρίο, Μεσόλα και Υαμείτιδα, έστειλε βασιλιάδες κι έκανε ισότιμους σε όλα τους Μεσσήνιους με τους Δωριείς. Οι Δωριείς αγανάκτησαν, κι έτσι άλλαξε γνώμη, καθόρισε ως πόλη μόνο τη Στενύκλαρο και συγκέντρωσε εκεί όλους τους Δωριείς»(Στράβων, «Γεωγραφικών Η’»: 8.4.7.).  Η ονομασία Ανδανία πάντως είναι προελληνικής προέλευσης ή κατά μία άλλη άποψη προέρχεται από το ρ. ἁνδάνω που σημαίνει αρέσω, ευχαριστώ, τέρπω(Λεξικό: Liddell& Scott).