Σελίδες

Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2018

ΔΙΦΟΡΙΣΑΝ ΤΑ ΦΥΤΑ ΤΕΛΗ ΟΚΤΩΒΡΗ,TO 2018


ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΒΙΟΛΟΓΟΥ.

Παρατηρώντας τα δένδρα πηγαίνοντας προς Μεσσήνη, είδα ορισμένα ανθισμένα ,και επιστρέφοντας στο χωριό μου, πήρα τη φωτογραφική μου μηχανή και τα φωτογράφισα.
Ξανάνθισαν πασχαλιές ,κουτσουπιές, αχλαδιές και μπουρνελιές,στα τέλη του Οκτώβρη.
Το ίδιο και οι σπαραγγιές στα 2 κτηματά μου,στην Πέρα Μεριά, που μάζεψα πολύ πρώιμα σπαράγγια, και ήταν πεντενόστιμα, τα οποία έφαγα ωμά και κράτησα μερικά για φωτογράφιση.

Κυριακή 28 Οκτωβρίου 2018

Η ΒΑΛΥΡΑ ΤΙΜΑ ΤΟ ΕΠΟΣ ΤΟΥ'40 ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΗΡΩΕΣ ΤΗΣ.ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑΝΝΗ ΖΑΦΕΙΡΟΠΟΥΛΟΥ.

ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ.
ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ**.
Ο Ελληνοϊταλικός πόλεμος του 1940-41 (στην Ελλάδα αναφέρεται και ως Πόλεμος του '40 ή Έπος του '40) ήταν η πολεμική σύγκρουση μεταξύ Ελλάδας και συνασπισμού Ιταλίας και Αλβανίας, η οποία διήρκεσε από τις 28 Οκτωβρίου1940 μέχρι τις 31 Μαΐου 1941, όταν και ολοκληρώθηκε η κατάληψη της χώρας από τις Γερμανικές δυνάμεις, οι οποίες επιτέθηκαν στην Ελλάδα στις 6 Απριλίου 1941. Τη στιγμή της γερμανικής εισβολής, ο Ελληνικός στρατός είχε προελάσει στα Αλβανικά εδάφη, ως αποτέλεσμα της μέχρι τότε αποτελεσματικής αντιμετώπισης των Ιταλο-Αλβανικών δυνάμεων. Η ιταλική κυβέρνηση απέστειλε στην Ελλάδα τελεσίγραφο με το οποίο και απαιτούσε την ελεύθερη διέλευση του ιταλικού στρατού από την Ελληνοαλβανική μεθόριο προκειμένου στη συνέχεια να καταλάβει κάποια στρατηγικά σημεία της Ελλάδος. Η άρνηση της Ελλάδας εορτάζεται στην Επέτειο του Όχι.

Παρασκευή 26 Οκτωβρίου 2018

Η ΒΑΛΥΡΑ-ΛΑΜΠΑΙΝΑ ΣΤΟ ΠΟΛΕΜΟ ΤΟΥ 1940-41

TOY ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ

Το 1940-41 κάθε πόλη και κάθε χωριό της Ελλάδος έχουν να επιδείξουν τους δικούς τους ήρωες,τους δικούς τους ηρωικούς αγωνιστές της ελευθερίας που έδωσαν το αίμα και την ζωή τους σε αυτό των υπέρ πάντων αγώνα.

Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2018

Ο ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΚΑΙ ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΥΕΤΑΙ

ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ
Ο αείμνηστος γιατρός ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ, στο πονημά του των 62 σελίδων ,όπως γράφει στον τίτλο του βιβλίου του είναι ένας πολύ καλός οδηγός , στο πως να αποφύγουμε την καρκινογένεση, μιας και ο καρκίνος είναι η αιτία θανάτου σε πολύ μεγάλο ποσοστό.
Η διατροφή και ο τρόπος ζωής που μας περιγράφει είναι οι 2 πυλώνες προστασίας της υγείας και και αποφυγή της καρκινογένεσης.
Φωτογράφισα το εξώφυλλο και το τέλος του με ένα ποίημα.
Το έχω φωτογραφίσει και όποιος ενδιαφέρεται, μπορώ να το στείλω εντελώς δωρεάν ηλεκτρονικά.

Σάββατο 20 Οκτωβρίου 2018

ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ :ΠΥΛΟΣ ,ΜΕΘΩΝΗ, ΦΟΙΝΙΚΟΥΝΤΑ ,ΚΟΡΩΝΗ, ΠΕΤΑΛΙΔΙ

ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ
ΠΥΛΟΣ - ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ 191η ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ ΝΑΥΜΑΧΙΑΣ ΤΟΥ ΝΑYΑΡΙΝΟΥ
ΠΕΜΠΤΗ 18 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2018

Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2018

ΑΠΟ ΤΟΝ TOYΡΙΣΤΙΚΟ ΟΔΗΓΟ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΔΑΚΗ 1926.,ΣΤΟ 2018


ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ

Έχω στην κατοχή μου τους 2 από τους 3 ταξιδιωτικούς οδηγούς του ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΔΑΚΗ, του έτους 1926 και περιγράφει την περιοχή μας, το χωριό μας ,την Αρχαία Μεσσήνη, τη σιδερένια γέφυρα, κ.λ.π.έχει και σπάνιο φωτογραφικό υλικό, όπου μέρος τους αναρτούμε, θυμίζοντας το παρελθόν της περιοχής μας .
Η φωτογραφία είναι στην πηγή ΚΛΕΨΥΔΡΑ, και μας δείχνει το πως ήταν τότε η πηγή, με το πλήθος των ζώων και προσκυνητών, καθώς και το πέτρινο σπίτι που τώρα δεν υπάρχει

Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2018

Η ΒΑΛΥΡΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ 5 ΟΔΗΓΟΥΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΤΟΥ Ν.Γ. ΙΓΓΛΕΣΗ

ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ
Οι οδηγοί της Ελλάδος, του Νικόλαου Γ.  Ιγγλέση κυκλοφόρησαν πρώτη φορά το 1907-8. Η λαϊκή βιβλιοθήκη Καλαμάτας  έχει στο αρχείο της, τους οδηγούς των ετών της Ελλάδος:
1916-7
1921
1925-6
1930
1934-4
Στον οδηγό 1916-7 ,είναι το φύλλο σχισμένο για το χωριό μας, ΤΖΕΦΕΡΕΜΙΝΙ ή ΒΑΛΥΡΑ σελίδα 630 του οδηγού.
Στον οδηγό 1925-6 , για το χωριό μας αναφέρεται στη σελίδα, 1601 του οδηγού.
Στον οδηγό  1930 , για το χωριό μας αναφέρεται στη σελίδα, 1387 του οδηγού.
Στον οδηγό 1934-5 , για το χωριό μας αναφέρεται στη σελίδα, 1229 του οδηγού και για το Μελιγαλά-Μερόπη στις σελίδες 1239-40.

Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2018

O ZEYΓΟΛΑΤΑΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΡΟΝΟΠΟΥΛΟΣ


ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ
ΙΣΤΟΡΙΑ-ΛΑΟΓΡΑΦΙΑ-ΠΡΟΣΩΠΑ-ΓΕΓΟΝΟΤΑ-ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ
Το ζευγολαταίο Δημήτρη Χρονόπουλο, γνώρισα στην Πάτρα όταν πήρα μετάθεση για το ΤΡΙΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΠΑΤΡΩΝ. Γνωριστήκαμε ,γράφτηκα στο σύλλογο Μεσσηνίων της Πάτρας και κάναμε απο κοινού 2 παρουσιάσεις.
Πριν λίγες μέρες μου έστειλε το βιβλίο του, καθώς και ένα αντίγραφο που παρέδωσα στα ΓΑΚ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ, καθώς και ένα άλλο με τα λαογραφικά του.
Φωτογράφισα τα εξώφυλλα των 2 βιβλίων του και το φωτογραφικό υλικό, το οποίο και αναρτώ, για ενημέρωση των απανταχού ζευγολαταίων και για όλους που θέλουν να γνωρίσουν την τοπική ιστορία της περιοχής μας

Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2018

H BAΛΥΡΑ ΣΤΙΣ 2-10-2018 ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΦΥΡΑ ΜΕΧΡΙ ΤΙΣ ΓΡΑΜΜΕΣ


ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ

ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ.
Η κόρη μου, μου δώρισε μια ψηφιακή φωτογραφική μηχανή Canon και  αφού  μου έμαθε το χειρισμό ο επαγγελματίας φωτογράφος, στο φωτογραφείο του, στην Καλαμάτα  Γιώργος Μπαλασόπουλος, ανέλαβα δράση  φωτογραφίζοντας το χωριό μας και τη χλωρίδα του Οκτωβρίου στο χωριό μας Βαλύρα. Η εμπειρία δεν διδάσκεται, αλλά κατακτιέται. Έτσι δείχνει το αποτέλεσμα των φωτογραφιών τις οποίες και αναρτώ.

Κυριακή 7 Οκτωβρίου 2018

Η ΧΛΩΡΙΔΑ ΤΟΥ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΣΤΗ ΒΑΛΥΡΑ ΣΤΙΣ 2-10-2018

ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ
ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ.
Η κόρη μου, μου δώρισε μια ψηφιακή φωτογραφική μηχανή Canon και  αφού  μου έμαθε το χειρισμό ο επαγγελματίας φωτογράφος, στο φωτογραφείο του, στην Καλαμάτα  Γιώργος Μπαλασόπουλος, ανέλαβα δράση  φωτογραφίζοντας το χωριό μας και τη χλωρίδα του Οκτωβρίου στο χωριό μας Βαλύρα. Η εμπειρία δεν διδάσκεται, αλλά κατακτιέται. Έτσι δείχνει το αποτέλεσμα των φωτογραφιών τις οποίες και αναρτώ.

Παρασκευή 5 Οκτωβρίου 2018

ΤΟ ΠΡΙΝ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΤΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΒΑΛΥΡΑΣ, ΚΟΝΤΑ ΣΤΗ ΓΕΙΤΟΝΙΑ ΜΟΥ

ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ
100 πολύτιμες και συγκινητικές φωτογραφίες από μια ανέμελη εκδρομή στην Ελλάδα του 1961.Περιγράφει και το χωριό μας ΒΑΛΥΡΑ


 Ένας τουρίστας απαθανάτισε τη χώρα μας πριν από 55 χρόνια. Αυτόν τον φωτογραφικό θησαυρό του ταξιδιού του παρουσιάζουμε σήμερα 100 πολύτιμες και συγκινητικές φωτογραφίες από μια ανέμελη εκδρομή στην Ελλάδα του 1961   

Από τον ΑΡΗ ΔΗΜΟΚΙΔΗ 

Εντοπίσαμε έναν θησαυρό που ψηφιοποιήθηκε πριν από μερικά χρόνια. Ο νεαρός τότε φοιτητής Derek Wagon απ' την Αγγλία, έκανε ένα μεγάλο ταξίδι στη χώρα μας. Επισκέφθηκε μερικά απ' τα σημαντικότερα μνημεία της και αφηγείται εκείνο το ταξίδι, παρουσιάζοντας και σχολιάζοντας τις φωτογραφίες που είχε τραβήξει τότε...   Ήταν την περίοδο του Πανεπιστημίου, πίσω στο 1961.

Τρίτη 2 Οκτωβρίου 2018

Η ΠΑΛΙΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΣΤΗ ΒΑΛΥΡΑ,ΣΕ ΑΓΙΟ ΔΗΜΗΤΡΗ-ΜΠΙΖΑΝΙ, ΠΟΥ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΕΤΑΙ.


ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Δ.ΛΥΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ.

Διάφοροι λόγοι, όπως κόστος συντήρησης, μη αποδοχή κληρονομιάς, ασυμφωνία κληρονομικών, εγκατάλλειψη, αδιαφορία από ιδιοκτήτες και πολιτεία, πολλοί άλλοι διάφοροι λόγοι οδήγησαν ώστε ένα μεγάλο μέρος της  να έχει καταστραφεί και  εξαφανιστεί. Πολλά σπίτια  είναι ετοιμόρροπα, άλλα είναι ερείπια, άλλα έχουν κατεδαφιστεί, και πολλά χρειάζονται επισκευή, για να διατηρηθεί αυτός ο πλούτος της σπάνιας  αυτής αρχιτεκτονικής κληρονομιάς μας. Ο φωτογραφικός μου  φακός, εδώ και 30 χρόνια, έχει αποτυπώσει στο πέρασμα του χρόνου την καταστροφή που γίνεται. Γι' αυτό έχουμε το πριν και το μετά, μπας και προβληματιστούν οι εκλεγμένες τοπικές αρχές, για να περισωθεί ότι είναι δυνατόν , από την πλούσια αρχιτεκτονική του χωριού μας.

Δευτέρα 1 Οκτωβρίου 2018

ΤΑ ΟΛΥΜΠΙΑ ΤΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΗ ΖΑΠΠΑ ,ΤΟ 1858


ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ.

Σε συνεργασία με την Ελένη Ζερβή , υπεύθυνη της ΛΑΙΚΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ, φωτογράφισα τα έντυπα που υπάρχουν σχετικά με τα Ολύμπια του Ευαγγέλη Ζάππα. Δημοσιεύουμε τα έντυπα  και από τον επίσημο κατάλογο του 1859, από  τις 22 κλάσεις της έκθεσης συμμετείχε και ο νομός Μεσσηνίας (εκτός από τις κλάσεις 5, 6, 9, 13, 14,16,20, και 22).
Σε κάθε κλάση υπάρχει ο αριθμός των εκθετών , το είδος, και το ονόματα. Μπορεί ο καθένας να βρει ότι τον ενδιαφέρει και να γνωρίσει το παρελθόν των προγόνων του .Συνολικά από τη Μεσσηνία συμμετείχαν στην έκθεση 70 εκθέτες.