Σελίδες

Τρίτη 28 Ιουλίου 2020

ΠΟΤΑΜΙ ΜΑΥΡΟΖΟΥΜΕΝΑ, ΜΥΛΟΣ ,ΑΥΛΑΚΙ, ΑΡΧΑΙΑ ΓΕΦΥΡΑ, ΨΑΡΙΑ, ΠΟΤΙΣΤΙΚΑ , ΕΓΓΡΑΦΑ

ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ

ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ 26-7-2020

Κάθε χρόνο επισκέπτομαι το ποτάμι που οι αναμνήσεις μου θυμίζουν ένα από τους πολλούς παραδείσους που βίωσα στο χωριό μας Βαλύρα.
Το μύλο, το αυλάκι, το ποτάμι, το ψάρεμα, τα Ποτιστικά και την Αρχαία Γέφυρα.
Στο μύλο έρχονταν με τα διάφορα ζώα τα αλέσματα από τη Βαλύρα και τα γειτονικά χωριά και ήταν μια πανδαισία χρωμάτων και ήχων. Η χούρχουρη ,η φτερωτή, το αυλάκι, τα λιθάρια, η μυρωδιά του αλευριού, η παροχή νερού, το πιάσιμο των ψαριών, ήταν όλα μια μαγεία που μένει ανεξίτηλη στη μνήμη μας.

Παρασκευή 24 Ιουλίου 2020

ΓΕΩΡΓΙΑ- ΠΡΟΙΟΝΤΑ- ΑΡΚΑΔΙΑΝΗ-ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗ-ΑΓΙΑ ΘΕΟΔΩΡΑ ΒΑΣΤΑ

ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ 
"Ούτε οι ευτυχέστεροι μπορούν να αποστασιοποιούνται από τη γε­ωργία. Φαίνεται, δηλαδή, ότι η φροντίδα για τη γεωργία προκαλεί και ευχαρίστηση και ευημερία της οικογένειας και άσκηση τον σώματος, ώστε να μπορούν οι ασχολούμενοι να κάνουν όσα ταιριάζουν σε ελεύ­θερο άνθρωπο.

Δευτέρα 20 Ιουλίου 2020

OI ΑΔΙΚΟΧΑΜΕΝΟΙ:ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΟΡΜΑΣ ΚΑΙ ΛΥΚΟΥΡΓΟΣ ΛΑΤΖΟΥΝΗΣ

ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ

Ο ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΟΡΜΑΣ ΚΑΙ ΛΥΚΟΥΡΓΟΣ ΛΑΤΖΟΥΝΗΣ ήταν δικηγόροι.
Τον ΘΕΟΔΩΡΟ ΚΟΡΜΑ  τον σκότωσαν  το 1946 στη Θουρία όταν επέστρεφε από το συνέδριο της ΕΠΟΝ  πού έγινε στην Αθήνα ήταν ενεργό μέλος  στα γεγονότα με το σταφιδικό το 1935 υποστηρίζοντας τους σταφιδοπαραγωγούς, και τον ΛΥΚΟΥΡΓΟ ΛΑΤΖΟΥΝΗ  το 1943 στα γεγονότα του Μελιγαλά με την Πηγάδα και το Μπεζεστένι .
Υπάρχει το έγγραφο του δάσκαλου Νιφόρου  που είχε αναλάβει ο Θεόδωρος Κορμάς  και άλλα 7  έγγραφα που την υπόθεση είχε αναλάβει ο Λυκούργος Λατζούνης .

Πέμπτη 16 Ιουλίου 2020

ΒΙΒΛΙΟΝ ΠΡΑΞΕΩΝ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΒΑΛΥΡΑΣ 1930-42 .OI 6 ΠΡOTEINOMENOI ΑΓΡΟΦΥΛΑΚΕΣ ΒΑΛΥΡΑΣ

ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ .

Το βιβλίον πράξεων του Αγροτικού συμβουλίου Βαλύρας 1930-42 , μα διάφορες πράξεις, σε 164 σελίδες από τις 200, βρέθηκε πεταμένο μαζί με πολλά άλλα, φωτογραφίες, κ.λ.π. από   τη σύζυγο του πρόσφατα αποθανόντα άνδρα της.
Στάθηκα τυχερός γιατί πήγα να φωτογραφίσω τον καλοκαιρινό νερόμυλο της Βαλύρας και βρήκα όλο αυτό το σπάνιο συλλεκτικό υλικό που δείχνει όχι μόνο το γίγνεσθαι της Βαλύρας αλλά και της Ελλάδος.
Το τετράδιο αυτό ευτυχώς που ήταν με χονδρό εξώφυλλο και προστατεύτηκε το περιεχόμενό του από την κακοκαιρία και βροχή.

Δευτέρα 13 Ιουλίου 2020

Ευεξία και Καρκίνος

Αθήνα,9/6/2020
         Το ακόλουθο κείμενο είναι γραμμένο από την Ε.Κ., Κλινική Ψυχολόγο-Ψυχοθεραπεύτρια  που ήταν παράλληλα   ασθενής στην Ογκολογική Μονάδα του  Νοσοκομείου Αλεξάνδρα,  κατά την χρονική περίοδο 5/5 έως 2/6, 2020.Δεν είναι ένα επιστημονικό άρθρο, αλλά μία βιωματική εμπειρία, βασισμένη σε επιστημονικά-ψυχολογικά τεκμήρια. Απευθύνεται στις γυναίκες που πάσχουν από καρκίνο, αλλά και στο ευρύτερο κοινό των καρκινοπαθών , των συγγενών και φίλων αυτών, επίσης στους επιστήμονες που ασχολούνται θεραπευτικά με καρκινοπαθείς και διαχειρίζονται την επικοινωνία με τους συγγενείς αυτών.

Παρασκευή 10 Ιουλίου 2020

ΤΑ 138 ΤΑΜΕΙΑ ΚΑΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΣΤΑ 83 ΧΩΡΙΑ ΤΗΣ ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΜΕΣΣΗΝΗΣ ΚΑΙ 4 ΣΤΗ ΒΑΛΥΡΑ, ΤΟ 1927 ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΣΟ


 ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ

Όταν έκλεισε ο ΑΣΟ (ΑΥΤΟΝΟΜΟΣ ΣΤΑΦΙΔΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ), που ιδρύθηκε τον Ιούλιο του 1925,  και γινόταν η εκκαθαρισή του στην Πάτρα, γνωρίζοντας τότε τον πατρινό Δημήτρη Κοσμόπουλο, τον παρακάλεσα να μου φωτοτυπήσει ένα αντίγραφο του ΑΣΟ. Πράγματι μου το φωτοτύπησε και έχει από την   Πελοπόννησο τους 5 νομούς (εκτός Λακωνίας και Αρκαδίας) και από νησιά του Ιονίου την Ζάκυνθο και Κεφαλληνία, που παρήγαγαν το μαύρο χρυσό ,τη σταφίδα.
Είναι 224 σελίδες και ακολουθούν αρκετοί πίνακες με διάφορα στατιστικά στοιχεία μεγάλου ενδιαφέροντος.
Φωτοτύπησα από την Μεσσηνία την επαρχία Μεσσήνης και όποιος ενδιαφέρεται για τους άλλους νομούς μπορώ να το αποστείλλω, γιατί δείχνει την ιστορία του κάθε χωριού που είχε ταμείο τράπεζα, συνεταιρισμό.
Ο χαρακτηρισμός του συνεταιρισμού είναι: Πιστωτικός, προμηθευτικός, γεωργικός, πωλήσεως.

Τετάρτη 8 Ιουλίου 2020

Η ΛΑΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ της ΒΑΛΥΡΑΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ 16 ΑΠΟΔΕΙΚΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 1933-1940 ΚΑΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ .


 ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ 

Ο πατέρας της μάνας μου Χρίστος Παπαγεωργίου έχει 13 έγγραφα  από τα οποία τα 10 μέχρι το 1937 έγραφαν  ΛΑΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΒΑΛΥΡΑΣ  και τα  3 επόμενα ΓΕΩΡΓΙΚΟΣ ΠΙΣΤΩΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΥΚΩΝ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΒΑΛΥΡΑΣ.
Υπάρχουν και τα ονόματα των εγγυητών βαλυραίων για κάθε γραμμάτιο είσπραξης, και σε ορισμένα οι εκτάσεις καλλιέργειας, και φυσικά το ποσό της οφειλής.

1. 1940\15\9 ΔΡΑΧΜΕΣ 1654
ΕΓΓΥΗΤΗΣ ΔΗΜ. ΧΡΙΣ. ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ, 15-11-1939
2. 1940\11\1  ΔΡΑΧΜΕΣ 594
ΕΓΓΥΗΤΗΣ ΔΗΜ. ΙΩΑΝ ΣΤΑΥΡΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
3. 1940\10\4 ΔΡΑΧΜΕΣ 668
ΕΓΓΥΗΤΗΣ ΜΑΡΙΑ Π. ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΥ
4.1939\15\9 ΔΡΑΧΜΕΣ 516
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΠΥΡΟΣ ΚΑΡΤΕΡΟΛΙΩΤΗΣ

Δευτέρα 6 Ιουλίου 2020

ΤΑ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΑ ΓΑΤΑΚΙΑ ΤΟΥ 2020


ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ


Κάθε καλοκαίρι που ερχόμαστε από Αθήνα στο χωριό η γάτα μας  αποκτά καινούργια οικογένεια.Πέρυσι είχε 3 γατάκια διαφορετικού χρώματος και φέτος άλλα 3 πάλι διαφορετικού χρώματος  , αλλά το ασπρόμαυρο ήταν από την αρχή καχεκτικό και δεν παρουσιάσθηκε ξανά μετά από λίγες ημέρες. Από τα 3 περσινά έρχεται το ένα και  η πρωινή και βραδυνή απασχόληση είναι η φροντίδα τους. Έτσι βιώνουμε τη στοργή και προστασία της μάννας και όταν πέφτουν από τις φωλιές τους μικρά σπουργίτια τα κράζει και γευματίζουν μαζί.

Πέμπτη 2 Ιουλίου 2020

ΛΑΟΓΡΑΦΙΑ

                                                                                   ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ 
Μου τηλεφώνησε ένας φίλος μου από Αμερική να πάω να του μαζέψω μαγιοβότανα. Πήγα και του μάζεψα Θυμάρι, Παναγιόχορτο, Ύσσωπο και άγρια Μέντα.Εκείνο που διαπίστωσα είναι ότι η άγρια μέντα φέτος, άνθισε πολύ νωρίς ενώ πέρυσι  άνθισε τον Σεπτέμβριο.Φυσικά μάζεψα και βαλσαμόχορτο το οποίο φέτος ενίσχυσα με 8 μαγιοβότανα και έχει πάρει ένα πολύ βαθύ  κόκκινο χρώμα. Τα φωτογράφισα  για να τα γνωρίσουν οι διάφοροι διαδικτυακοί μου φίλοι. Πήγα και στο εκκλησάκι  στην Παναγία στο Καμάρι και φωτογράφισα το εκκλησάκι  όπου ήταν κρεμασμένη η καμπάνα της εκκλησίας και, δυστυχώς εκλάπη πριν μερικά χρόνια και την αιωνόβιο  κυπελλοφόρο βελανιδιά, που το δεκαπενταύγουστο που γιορτάζει, προστατεύει με τον ίσκιο της τους πιστούς