Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου 2020

ΑΓΑΠΗΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΒΑΛΥΡΑΣ ΠΟΥ ΠΟΛΛΑ ΜΑΣ ΒΛΕΠΟΥΝ ΑΠΟ ΨΗΛΑ ΚΑΙ ΧΑΙΡΟΝΤΑΙ

 ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ

Στην κάθε εποχή της ανθρωπότητας υπάρχουν άνθρωποι Άξιοι, Ικανοί, του Είναι και του Γίγνεσθε και άνθρωποι Ανάξιοι, Ανίκανοι του Δήθεν και του Φαίνεσθε. Αυτά καθορίζονται, επηρεάζονται και προσδιορίζονται από τους παράγοντες Κληρονομικότητα και Περιβάλλον(φυσικό και ανθρωπογενές). Ανάλογα με τη διαφοροποίηση των τριών πυλώνων μας που είναι η Πίστη, το Συναίσθημα και η Λογική οδηγούμεθα στις δυο παραπάνω κατηγορίες ανθρώπων. Δηλαδή και γεννιόμαστε και γινόμαστε. Αυτά σύμφωνα με την  επιστήμη που σπούδασα, τη ΒΙΟΛΟΓΙΑ

.

  Η αγάπη μας,  για τη γενέθλια  πρέπει να μεγαλώνει  και να την μεταλαμπαδεύουμε  στους απογόνους μας, για να αγαπούν και αυτοί την πατρώα γη. Να μην ξεχαστούν πρόσωπα, γεγονότα, καταστάσεις και πράγματα που έχουν σχέση με την υπαρξή μας, στον τόπο που γεννηθήκαμε.

Η πορεία της εξέλιξης του καθενός μας , ακολουθεί το  δρόμο της,  και ωφέλησε  τους καλούς που είχαν αξίες, οράματα και ιδανικά  και έβλαψε αυτούς  που είχαν στο μυαλό τους, στις σκέψεις, ιδέες  και πράξεις τους την καταστροφή και αδικία.

Το παρελθόν ενός τόπου έχει μεγάλη  ιστορική σημασία για το παρόν και το μέλλον του. Λαός που δεν γνωρίζει την ιστορία του τόπου του, του χωριού του, της οικογενείας  του, που διακόπτει  τη συνέχεια  με το χθες είναι καταδικασμένος. Είναι λυπηρό που ο τόπος μας έχει ιστορία, κληρονομιά, πλούτο,  δόξα, ομορφιά, δύναμη που   να μην έχει καταλογογραφηθεί τον 21ο αιώνα,  όλο αυτό το υλικό σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή   από τους ειδικούς επιστήμονες, για να μπορεί ο καθένας μας να έχει άμεση πρόσβαση στην ενημέρωση-πληροφόρηση-γνώση-έρευνα.

Είναι ντροπή να λέμε ότι είμαστε απόγονοι των αρχαίων Ελλήνων και να τους  αγνοούμε παντελώς. Θα πρέπει το υπουργείο παιδείας, οι νέοι δήμαρχοι και περιφερειάρχες να δώσουν κίνητρα σε φοιτητές-μελετητές-ερευνητές, να καταγράψουν την τοπική ιστορία κάθε περιοχής, από τα διάφορα αρχεία, για το καλό της Πατρίδας μας και του Ελληνικού  Έθνους και να βλέπουμε με αισιοδοξία το μέλλον.

Τέλος η σύνδεση της τοπικής με τη γενική ιστορία,  το τρίπτυχο χώρος- χρόνος-φαινόμενα, τα κείμενα, οι περιγραφές, το φωτογραφικό υλικό, οι χάρτες, θα δώσουν στον αναγνώστη τη δυνατότητα να γνωρίσει, κατανοήσει, αγαπήσει, και σεβαστεί τον πλούτο της περιοχής μας.

 Η ερευνητική εργασία πρωτογενούς υλικού  συνιστά αντικείμενο έρευνας από  ειδικούς και με σκοπό τη διοργάνωση σεμιναρίων, συνεδρίων, εκθέσεων εκπαιδευτικών προγραμμάτων, διαλέξεων και εκδηλώσεων, με στόχο τη βιωματική μάθηση-γνώση και ενσωμάτωση της μνημειακής-πολιτιστικής-πολιτισμικής κληρονομιάς, στην καθημερινή μας ζωή.

Η ΜΕΤΑΝΑΣΤΗΣ ΣΤΗΝ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ ΔΗΜΗΤΡΑ ΜΠΟΥΖΑΛΑ ΟΤΑΝ ΕΙΧΕ ΕΠΙΣΚΕΦΤΕΙ ΤΗ ΒΑΛΥΡΑ ΠΡΙΝ ΜΕΡΙΚΑ ΧΡΟΝΙΑ ΜΑΖΕΥΟΝΤΑΣ ΒΑΛΣΑΜΟ ΚΑΙ ΓΛΥΚΟΡΙΖΙ
ΤΑ ΕΞΑΔΕΛΦΙΑ ΜΠΟΥΖΑΛΑ 

ΜΕ ΤΗ ΜΗΤΕΡΑ ΤΗΣ 



ΧΙΟΝΙΑ ΣΤΗ ΒΑΛΥΡΑ 
ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΓΕΡΩΡΓΙΟΥ ΣΤΡΑΤΗ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΗΨΙΑ
ΟΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΣΤΟ ΜΠΙΖΑΝΙ ΤΗΣ ΒΑΛΥΡΑΣ 
ΠΛΕΝΟΝΤΑΣ ΟΙ ΜΠΙΖΑΝΙΩΤΙΣΣΕΣ ΤΑ ΣΚΟΥΤΙΑ ΣΤΙΣ ΚΑΚΑΒΟΣΤΡΕΣ ΣΤΟ ΑΥΛΑΚΙ ΠΟΥ ΤΩΡΑ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΜΑΣ ΤΟ ΘΥΜΙΖΟΥΝ ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΙΑ ΠΑΡΕΑ ΟΛΟ ΤΟ ΜΠΙΖΑΝΙ ΤΗΣ ΒΑΛΥΡΑΣ 
ΤΟ ΜΑΓΓΑΝΟΠΗΓΑΔΟ ΝΟΡΙΑ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ΛΙΟΝΤΗΡΗ ΠΟΥ ΑΡΔΕΥΕ ΤΟΥΣ ΜΠΑΞΕΔΕΣ, ΠΑΙΡΝΟΝΤΑΣ ΝΕΡΟ ΑΠΟ ΤΟ ΑΥΛΑΚΙ
ΤΟ ΜΠΙΖΑΝΙ ΣΤΗΝ ΟΙΚΙΑ ΛΙΟΝΤΗΡΗ 
Ο ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΕ ΤΗ ΓΥΝΑΙΚΟΠΑΡΕΑ ΤΟΥ ΣΤΟ ΚΑΤΩ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΤΗΣ ΜΟΝΗΣ ΒΟΥΛΚΑΝΟΥ
ΑΠΟΚΡΗΕΣ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΒΑΛΥΡΑΣ 


ΟΙ 5 ΜΠΙΖΑΝΙΩΤΙΣΣΕΣ 
ΑΠΟΚΡΗΕΣ ΣΤΗ ΒΑΛΥΡΑ ΤΟΝ ΠΑΛΙΟ ΚΑΛΟ ΚΑΙΡΟ.ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΜΠΙΖΑΝΙΩΤΙΣΣΕΣ



Η ΣΥΛΛΕΚΤΙΚΗ ΑΥΤΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ,ΔΕΙΧΝΕΙ ΤΟ ΠΩΣ ΗΤΑΝ  ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΠΡΙΝ ΠΟΛΛΑ ΧΡΟΝΙΑ, ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΤΟ ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΕΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ  ΚΑΡΥΔΗ 
ΑΠΟΚΡΗΕΣ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΒΑΛΥΡΑΣ 
ΤΑ ΑΔΕΛΦΙΑ ΜΠΟΥΝΤΟΥ ΠΟΥ ΠΡΩΤΟΣΤΑΤΟΥΣΑΝ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ ΣΤΟΥΣ ΙΠΠΙΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΣΤΟ ΠΛΑΤΥ

ΣΤΗ ΛΑΜΠΑΙΝΑ ΜΠΟΥΝΤΟΣ ΓΚΟΜΕΣΗΣ 
ΤΟ ΑΓΩΓΙ ΚΑΤΕΒΑΙΝΟΝΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗ ΜΟΝΗ ΒΟΥΛΚΑΝΟΥ.ΑΓΩΓΙΑΤΕΣ ΦΕΦΟΠΟΥΛΟΣ ΜΠΟΥΝΤΟΣ 
ΜΑΘΗΤΙΚΗ ΒΑΛΥΡΑΣ 1951
ΟΙ ΝΕΟΛΑΙΑ ΤΗΣ ΒΑΛΥΡΑΣ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ

1 σχόλιο:

ΧΡ.ΠΑΠ είπε...


Εξάδελφε Γιάννη-Λύρα θερμά συγχαρητήρια για το πλούσιο και σπάνιο συλλεκτικό σου ΑΡΧΕΙΟ!!!