Σελίδες

Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2022

Η ΒΑΛΥΡΑ –ΛΑΜΠΑΙΝΑ ΣΤΟ ΠΟΛΕΜΟ ΤΟΥ 1940-41

 

ΤΟΠΟΙ ΙΣΤΟΡΙΑ ΑΝΘΡΩΠΟΙ

ΤΙΜΟΥΜΕ ΤΗ ΜΝΗΜΗ ΤΩΝ  ΘΑΝΟΝΤΩΝ-ΕΠΙΖΩΝΤΩΝ

ΕΡΕΥΝΑ ΜΕΛΕΤΗ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ

ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΒΑΛΥΡΑ 2022

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΜΟΥ 24-10-2010, 28-1-2012,  ΚΑΙ  27-10-2016
Οι λαοί σε όλο τον κόσμο δεν έχουν να μοιράσουν τίποτα μεταξύ τους, ο καθημερινός αγώνας για επιβίωση είναι αυτό που τους ενώνει,  κόντρα στα σχέδια των κατά καιρούς παράφρονων, των ιμπεριαλιστών, των πλουτοκρατών κ.λ.π.

  Η παρελθοντική εμπειρία και η αξιοποιητική διάσαση της ιστορίας, εύχομαι να γίνει σύγχρονος μοχλός ανάπτυξης, σε κοινωνικό. πολιιστικό και οικονομικό επίπεδο.

ΒΑΛΥΡΑΙΟΙ ΠΕΣΟΝΤΕΣ ΚΑΙ ΑΓΩΝΙΣΘΕΝΤΕΣ (ΣΕ ΚΕΙΜΕΝΟ ΚΑΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ)
Α. ΚΕΙΜΕΝΟ
.Το 1940-41 κάθε πόλη και κάθε χωριό της Ελλάδος έχουν να επιδείξουν τους δικούς τους ήρωες, τους δικούς τους ηρωικούς αγωνιστές της ελευθερίας που έδωσαν το αίμα και την ζωή τους σε αυτό των υπέρ πάντων αγώνα. Η Βαλύρα έχει και αυτή την δική της συμμετοχή και τους δικούς της ηρωικούς μαχητές και ήρωες νεκρούς. Σαν μια ελάχιστη τιμή στη μνήμη τους είναι αφιερωμένο το δημοσίευμά μας αυτό.
Νομίζουμε ότι είναι παράληψη που δεν γίνεται κάθε χρόνο στη σχολική γιορτή για την 28η Οκτωβρίου προσκλητήριο νεκρών. Ας το δουν το θέμα οι δάσκαλοί μας.

Παρασκευή 28 Οκτωβρίου 2022

Παραδοση στο εκκλησιαστικό συμβούλιο του ναού τα σχέδια της αρχιτεκτονικής αποτύπωσης του ιστορικού ναού της Κοίμησης της Ευας 1811

 ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ

Του Αγίου Δημητρίου του Μυροβλήτη σήμερα 26 Οκτωβρίου και στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου , εκκλησίας του χωριού μας Εύα, γιορτάστηκε η μνήμη του Αγίου καθώς το δεύτερο προσκυνητάριο του ναού είναι αφιερωμένο στην μνήμη του. Συλλειτούργησαν οι ιερείς και εφημέριοι των ενοριών της Εύας και Καλαμαρά, παπα- Παναγιώτης Βλάχος και παπα-Παντελεήμων Μάργαρης.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας είχα την τιμή και την χαρά μαζί με τον φίλο Γιάννη Λύρα, να παρουσιάσω και να παραδώσω στο εκκλησιαστικό συμβούλιο του ναού τα σχέδια της αρχιτεκτονικής αποτύπωσης του ιστορικού ναού μας που είναι χαρακτηρισμένος "ιστορικό μνημείο" καθώς είναι προεπαναστατικό κτίριο του 1811, κτισμένος σύμφωνα με την παράδοση "εντός 40 ημερών" από κορυφαίους Λαγκαδινούς πρωτομάστορες με έξοδα και φροντίδα του τότε προεστού της επαρχίας Εμπλακίων Αναγνώστη Ανδρέα Παπατσώνη.

Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2022

100 χρόνια Μικρασιατικής Καταστροφής. Οι τελευταίες ημέρες του Ελληνισμού στην περιοχή και η τραγική του μοίρα.

 

Μόσχα, Οκτώβριος 2022.

  Θεοδώρα Γιαννίτση, διδάκτωρ ιστορίας, δ/ντρια κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού – Κ.Ε.Π.

 Ελληνοτουρκικός Πόλεμος 1919-1923. Μικρασιατική Καταστροφή.

Με τη λήξη του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, η Συνθήκη των Σεβρών (10.08.1920) έδινε στην Ελλάδα την Ανατολική Θράκη, τα νησιά Ίμβρο και Τένεδο, επικύρωνε την κυριαρχία της στα άλλα νησιά του Αιγαίου που κατείχε από το 1913 και της εμπιστευόταν τη διοίκηση της περιοχής της Σμύρνης απ΄ τον κόλπο του Αδραμυττίου ως τον κόλπο της Σκάλα Νόβα, έδαφος που η Ελλάδα θα προσαρτούσε με πλήρη κυριαρχία μέσα σε πέντε χρόνια, ύστερα από ευνοϊκό δημοψήφισμα. Στη συνθήκη αυτή, όμως, δεν υπήρχε τίποτα για τη Βόρειο Ήπειρο κι η Τουρκία παραιτούνταν για χάρη της Ιταλίας από τα δικαιώματά της στα Δωδεκάνησα. Η ιταλοελληνική συμφωνία της 29ης Ιουλίου 1919, που επιχειρούσε να διευθετήσει αυτά τα τελευταία ζητήματα, είχε χαρακτήρα αόριστο. Ως προς την Κύπρο, η συνθήκη των Σεβρών επικύρωνε την προσάρτησή της στην Αγγλία. 

Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2022

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΑ - ΔΙΑΦΟΡΑ

 ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Η ιστορία της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης στην Ελλάδα.
Η Περιβαλλοντική εκπαίδευση με το νόμο 1892\1990 είναι τμήμα του αναλυτικού προγράμματος του σχολείου και από το 1992   που θεσμοθετήθηκαν τα εθελοντικά  προγράμματα (εκτός ωρολογίου και αναλυτικού προγράμματος)   της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, αγωγής υγείας, πολιτιστικών, αγωγής σταδιοδρομίας, το σχολείο μας συμμετέχει συνεχώς. (Δημιουργήθηκε το πρώτο περιβαλλοντικό κέντρο (Κ.Π.Ε.) στην Ελλάδα, το 1993, στην Κλειτορία Καλαβρύτων, στο οποίο συμμετείχε και ο βιολόγος καθηγητής Γιάννης Δ. Λύρας,  ο οποίος μαζί με άλλους συναδέλφους, δημιούργησαν τα έντυπα με τίτλους: Το Νερό και την Ενέργεια, για τη χρήση του περιβαλλοντικού κέντρου, που το επισκέπτονται, μαθητές φοιτητές και ιδιώτες.