Σελίδες

Δευτέρα 26 Δεκεμβρίου 2022

ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΒΑΛΥΡΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΝΗΓΥΡΙ .2009-2022

 ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ

 Έργα θεάρεστα, έργα οικεία που τα βλέπεις μνημονευμένα, διαιωνισμένα, σταματημένα, ανίκητα και ακίνητα, μέσα από το γεγονός της φωτογραφίας. Όλες οι φωτογραφίες είναι από το χωριό μας  Βαλύρα. Θα έλεγα η προσπάθεια αυτή να συμπληρωθεί διδακτικά πολύ γόνιμα, αν παρακινήσουμε τους μαθητές μας, να μελετήσουν την ιστορία των φωτογραφιών, να ονειρευτούν και να στοχαστούν ,πάνω σε αυτές.

Πάνω σε γελαστές μορφές που δεν γελούν πια.

Πάνω σε πόζες των ανθρώπων που δεν ποζάρουν πια.

Πάνω στην πλατεία ,που δεν υπάρχουν πια.

Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2022

ΔΙΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΤΗΣ ΕΛΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΛΑΔΙΟΥ.ΜΕΡΟΣ ΤΡΙΤΟ ΚΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ

ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ  

Επειδή πολλοί διαδικτυακοί φίλοι και επισκέπτες στην ιστοσελίδα μου μου ζήτησαν να τους αποστείλλω το πληροφοριακό υλικό για την ελιά και το λάδι, μπορούν να το αντιγράψουν και αποθηκεύσουν. Ευχαριστώ για την επισκεψιμότητα και την καλοπροαίρετη κριτική σας.

1.Μια διεπιστημονική προσέγγιση της Ελιάς

Ελιά Διατροφή, φωτισμό, θερμαντικούς σκοπούς

Η ελιά αποτελούσε το σύμβολο της Ειρήνης και της νίκης. Πριν  από τους αγώνες οι αθλητές αλείβονταν με λάδι. Κατά τα Παναθήναια οι «θαλλοφόροι» κρατούσαν πάντα κλάδους μορίας Ελαίας. Κατά τον Ξενοφώντα. Μόρια ονόμαζαν την ήμερη ελιά που κατά την μυθολογία φύτεψε η Αθηνά στην Ακρόπολη. Οι φαρμακευτικές ιδιότητες της ελιάς δεν περιορίζονται στον καρπό της αλλά και τα φύλλα της είναι άριστα υποτασικά, τονωτικά και ο φλοιός των νεαρών βλαστών έχει αντιπυρετικές ιδιότητες: Αθρίτιδα, δηλητηριάσεις, πυρετός, αρτηριακή υπέρταση.

Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2022

ΕΛΙΑ ΚΑΙ ΛΑΔΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ, ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ.ΔΙΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ.ΜΕΡΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ

ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ ΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ

 ΠΩΣ ΕΛΑΒΟΝ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΩΝ ΑΙ ΑΘΗΝΑΙ

Τον παλαιόν καιρόν πλησίον του Ιλισσού είχε κτισθεί εν μικρόν χωρίον. Εις την αρχήν δεν είχε όνομα και ήτο άγνωστον. Οι κάτοικοί του όμως ήταν γενναίοι και πολύ έξυπνη και είχον ως άρχοντα των τον Ερεχθέα.

 Ο Ζεύς ως παντογνώστης θεός, εγνώριζεν ότι το μικρόν αυτό χωρίον θα εγίνετο μιαν ημέραν η ενδοξοτέρα πόλις του κόσμου, και το είπε εις τους άλλους θεούς.

 Όταν ήκουσαν τούτο οι άλλοι θεοί, ήθελον καθείς από αυτούς να δώση εις το χωρίον του Ερεχθέως το ιδικόν του όνομα. Ο Ζεύς όμως απεφάσισε μόνον δύο θεοί να αγωνισθούν μεταξύ των, διότι οι κάτοικοι του νέου χωρίου δύο τέχνας ήξευραν να κάμνουν: στερεά πλοία, διά να ταξιδεύουν, και ωραία αγγεία και αγάλματα διά τους ναούς.

Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2022

Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ-ΤΕΧΝΟΓΝΩΣΙΑΣ, ΣΤΟ ΛΙΟΜΑΖΩΜΑ-ΛΙΟΤΡΙΒΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ .ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ

 ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ.

Η ΕΛΙΑ ΤΟ ΑΓΙΟ ΔΕΝΔΡΟ ΜΕ ΤΙΣ ΠΟΛΛΕΣ ΧΡΗΣΕΙΣ ΔΙΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΠΟΛΥΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΣΕ 3 ΣΥΝΕΧΕΙΕΣ

Στα παιδικά μου χρόνια η τεχνολογία-τεχνογνωσία για το λιομάζωμα ήταν δύσκολη, κουραστική, κακή ποιότητα λαδιού και για να βγάλεις λάδι έπρεπε να σου βγει το λάδι.

Δανεικαριά. Σε πρόσωπα, ελαιόπανα, τσαντίλια, ζώα, εργαλεία

Μεταφορικά μέσα. Άλογα, γαϊδούρια, μουλάρια, κάρα, βάρκα και τραίνο.

Αγροτικά εργαλεία. Τσεκούρι , πριόνι, κλαδευτήρι, φτυάρι για το λίχνισμα..

Ραβδιστικά. Τέμπλες ,καλάμι, ματσούκια ,μαγκούρες.

Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2022

ΕΠΙΖΩΝΤΕΣ ΒΑΛΥΡΑΙΟΙ ΠΟΥ ΕΓΡΑΨΑΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΤΟΥ ‘40

 ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ


Η αγάπη μας,  για τη γενέθλια  πρέπει να μεγαλώνει  και να την μεταλαμπαδεύουμε  στους απογόνους μας, για να αγαπούν και αυτοί την πατρώα γη. Να μην ξεχαστούν πρόσωπα, γεγονότα, καταστάσεις και πράγματα που έχουν σχέση με την υπαρξή μας, στον τόπο που γεννηθήκαμε.

Η πορεία της εξέλιξης του καθενός μας , ακολουθεί το  δρόμο της,  και ωφέλησε  τους καλούς που είχαν αξίες, οράματα και ιδανικά  και έβλαψε αυτούς  που είχαν στο μυαλό τους, στις σκέψεις, ιδέες  και πράξεις τους την καταστροφή και αδικία.