Οι Καύκωνας-Πολυκάονας και η Αρχαία Μεσσήνη
Τα εισήγαγε ο Καύκωνας στην Ανδανία, πρώτη πρωτεύουσα της Μεσσηνίας όταν βασίλευαν οι προδωρικοί βασιλείς Πολυκάονας και Μεσσήνη
Η Αρχαία Μεσσήνη συνδέεται άμεσα με το τελετουργικό των Μυστηρίων της Ανδανίας Το ύπατο αίτημα της Μύησης είναι να αναχωνεύει τη θεία τελείωση, μέσα στην τελείωση της ψυχής, το δε μυστικό της γνώσης, επιστήμης και τέχνης εδρεύει μέσα στην αλληλουχία αναλογιών που ενώνει σε ολοένα αποκλίνοντες κύκλους, το ατομικό με το καθολικό, το πεπερασμένο με το άπειρο.
Στον 1ο βαθμό μύησης η επιλογή των μαθητών ήταν φυσιογνωμική. Στη συνέχεια γίνονταν μαθήματα ηθικής. Η νηστεία, συζήτηση, αποκρυφιστική διδασκαλία διαρκούσε 2 χρόνια, με πενταετή προοπτική, κλείνοντας ο πρώτος κύκλος της αρχής των Μυστηρίων.
Στο 2ο βαθμό μύησης γινόταν Κάθαρση, η θεωρία των Αριθμών και η Θεογονία. Οι 9 Μούσες έφερναν κάθε μια το όνομα των απόκρυφων επιστημών και ιερών Τεχνών: Κοσμογονία, Ανθρωπολογία, Ψυχολογία, Γήινη Φυσική και Χημεία..
Στο 3ο βαθμό μύησης, γινόταν η τελείωση. Μελετούσαν Κοσμογονία, Ψυχολογία και Εξέλιξη της Ψυχής . Οι μυημένοι πίστευαν πάντοτε τα φανερώματα του Κάλλους, Φιλότητας, Αλήθειας.
Ο 4ος και τελευταίος βαθμός μύησης ήταν για τον έρωτα, γάμο, γνωσιολογική μύηση Πρέπει η ψυχή με την αδιάκοπη φώτιση του Νου, να κάνει κτήμα της το Θάρρος, την Αυταπάρνηση, την Αυτοθυσία, την Πίστη με μια λέξη την Αρετή. Πρέπει τέλος η Νόηση να εγγίζει την Σοφία και τη Γνώση κατά τέτοιον τρόπον ώστε να μπορεί να διακρίνει το καλό και το κακό, να βλέπει το Θεό, τόσο, στο πλέον ασήμαντο ον, όσο και μέσα στο σύνολο των Κόσμων.
ΤΑ ΜΥΣΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΑΝΔΑΝΙΑΣ
ΕΙΣΗΓΗΣΗ
Τα πρότυπα ανθρώπων, αξίες, οράματα, ιδανικά, τείνουν να ισοπεδωθούν. Η γνωριμία της περιοχής μας αποτελεί το θεμέλιο που θα κρατήσει το οικοδόμημα που λέγεται «εθνική συνείδηση». Όσο περισσότερο μελετά κάποιος τον τόπο του, τόσο συνειδητοποιεί εκείνα που ακόμη λείπουν, για να τον γνωρίσει σε βάθος..
. Η Αρχαία Μεσσήνη αποτελεί πολιτισμικό κόσμημα για όλον τον κόσμο και συνδέεται άμεσα με το τελετουργικό των Μυστηρίων της Ανδανίας Το ύπατο αίτημα της Μύησης είναι να αναχωνεύει τη θεία τελείωση, μέσα στην τελείωση της ψυχής, το δε μυστικό της γνώσης επιστήμης και τέχνης εδρεύει μέσα στην αλληλουχία αναλογιών που ενώνει σε ολοένα αποκλίνοντες κύκλους, το ατομικό με το καθολικό, το πεπερασμένο με το άπειρο.
Η διδασκαλία είχε 3 μέρη.
*Η επιστήμη των παγκοσμίων αξιωμάτων η Θεογονία,
*Η Φυσική ή Κοσμογονία
*Η Ηθική, δηλαδή το κάθε τι με τον Άνθρωπο, Επιστήμη και Τέχνη
Στον 1ο βαθμό μύησης η επιλογή των μαθητών ήταν μια κρίσιμη φυσιογνωμική δοκιμασία, για τον αν ήταν κατάλληλοι ή όχι στη μύηση. Στη συνέχεια γίνονταν μαθήματα ηθικής του τύπου των ερωτήσεων: Τι σημαίνει ένα τρίγωνο εγγεγραμμένο στον κύκλο. Η νηστεία, συζήτηση, αποκρυφιστική διδασκαλία διαρκούσε 2 χρόνια, με πενταετή προοπτική, κλείνοντας ο πρώτος κύκλος της αρχής των Μυστηρίων.
Στο 2ο βαθμό μύησης γινόταν Κάθαρση, η θεωρία των Αριθμών και η Θεογονία. Οι 9 Μούσες έφερναν κάθε μια το όνομα των απόκρυφων επιστημών και ιερών Τεχνών.
Ουρανία: Αστρονομία, Αστρολογία
Πολύμνια: Μαντική Τέχνη, Μεταθανάτια Ζωή.
Μελπομένη: Επιστήμη, Ζωή, Θάνατο, Μεταμόρφωση, Αναγέννηση. Και οι 3 μαζί αποτελούσαν την ενότητα Κοσμογονία ή Ουράνια Φυσική
Καλλιόπη: Ιατρική
Κλειώ: Μαγεία
Ευτέρπη:Ηθική, και οι 3 μαζί αποτελούν την ενότητα Ανθρωπολογία ,Ψυχολογία.
Τερψιχόρη:Ορυκτολογία
Ερατώ: Φυτολογία
Θάλεια:Ζωολογία. Και οι 3 μαζί αποτελούν την ενότητα Γήινης φυσικής και χημείας.
Στο 3ο βαθμό μύησης, γινόταν η τελείωση. Μελετούσαν Κοσμογονία, Ψυχολογία και Εξέλιξη της Ψυχής .Η μυστηριακή κοσμογονία και ψυχολογία άγγιζαν τα πλέον μεγάλα μυστήρια της ζωής, μυστικά επικίνδυνα των απόκρυφων επιστημών και τεχνών.. Οι μυημένοι πίστευαν πάντοτε τα φανερώματα του πνευματικού Κάλλους, της Φιλότητας και της Αλήθειας.
Ο 4ος και τελευταίος βαθμός μύησης ήταν για τον έρωτα, το γάμο, τη γνωσιολογική μύηση που διαδεχόταν η μύηση της θέλησης και να αξιοποιήσει την αλήθεια μέσα στη νόηση, την αρετή μέσα στη ψυχή, την αγιότητα μέσα στο σώμα. Συνεπώς το σώμα πρέπει να είναι αγνό και καθαρό, για να είναι καθαρή και αγνή η ψυχή. Πρέπει η ψυχή με την αδιάκοπη φώτιση του Νου, να κάνει κτήμα της το Θάρρος, την Αυταπάρνηση, την Αυτοθυσία, την Πίστη με μια λέξη την Αρετή. Πρέπει τέλος η Νόηση να εγγίζει την Σοφία και τη Γνώση κατά τέτοιον τρόπον ώστε να μπορεί να διακρίνει το καλό και το κακό, να βλέπει το Θεό, τόσο, στο πλέον ασήμαντο ον, όσο και μέσα στο σύνολο των Κόσμων.
Ολόκληρο το σύστημα των μυστικών γνώσεων λεγόταν ΜΥΣΤΗΡΙΑ και στη γνώση αυτή ήταν υποχρεωμένοι να μην πουν, ότι είδαν και άκουσαν.. Κατά τη διάρκεια της διδασκαλίας και δοκιμασίας άπλετο φως διαδεχόταν το βαθύ σκοτάδι. Η κατάπληξη διαδεχόταν την ευθυμία, ο φόβος τη χαρά και η αγαλλίαση την λύπη. Γενικά υποβάλλονταν σε ψυχική έκσταση για να ριζωθεί βαθύτερα ο Σεβασμός και η Πίστη προς το Θείο. Αυτός που συμπλήρωνε τη μαθητεία λεγόταν μύστης, η μαθητεία μύησις, ο διδάσκοντος Ιερέας Μυσταγωγός και η διδασκαλία Μυσταγωγία (από το ρήμα μυώ που σημαίνει διδάσκω απόκρυφα πράγματα). Οι λέξεις Ιεροφάντης Ιεροθύτης Αγωνοθέτης, Δαδούχος, Μυσταγωγός, χαλειδοφόρος κ.λ.π., δηλώνουν αξιώματα της ιερατικής τάξης.
Τα μυστήρια στην Ανδανία έφερε ο Καύκωνας, την εποχή που βασίλευαν στη Μεσσηνία ο Πολυκάονας και η Μεσσήνη. Ο Λυκάονας μύησε στα μυστήρια τη βασίλισσα Μεσσήνη, η οποία καθιέρωσε τις γιορτές, στις Μεγάλες Θεές. Αργότερα, ο Λύκος έκαμε τα μυστήρια περισσότερο σεβαστά μυώντας και το βασιλιά της Αρήνης Αφαρέα και τη γυναίκα του. Όταν υποδουλώθηκε η Μεσσηνία
καταργήθηκαν με τη βία όλες οι λατρείες και ιερές τελετές.
Με την απελευθέρωση της Μεσσηνίας, ο Επαμεινώνδας και Επιτέλης βρέθηκαν σε αμηχανία που θα κτίσουν την νέα πρωτεύουσα. Τότε παρουσιάστηκε στον ύπνο τους ο Καύκωνας ντυμένος ιεροφάντης και τους υπέδειξε το χώρο κοντά στην Ιθώμη όπου υπήρχε θαμμένη χάλκινη υδρία στην οποία υπήρχε το τυπικό των οργίων των Μεγάλων Θεών, γραμμένο σε λεπτότατο έλασμα από κασσίτερο, τυλιγμένο σε ρολό. Την υδρία είχε θάψει ο Αριστομένης, στην πτώση της Είρας. Ο Επαμεινώνδας κάλεσε τον Αθηναίο οργανωτή μυστηριακών τελετών, τον Μέθανο, αναδιοργανώνοντας τα μυστήρια.
Λεπτομέρειες σχετικές με την τέλεση των μυστηρίων μας είναι γνωστές από τις 2 πέτρινες επιγραφές, του 92 π.χ., οπότε έγινε και η τελευταία αναδιοργανωσή τους, από τον Ιεροφάντη Μνασίστρατο, ύστερα από Δελφικό Χρησμό. Η επιγραφή βρέθηκε το 1858, στην τοποθεσία Καμάρες και είναι εντοιχισμένη στην εκκλησία του αγίου Κωνσταντίνου, στους Κωσταντίνους,
Η Επιγραφή περιέχει 27 παραγράφους, άρθρα που δίνονται οι εντολές και οι υπηρεσίες σε κάθε αρμόδιο για τα καθηκοντά του, στη διάρκεια των τελετών.
Από την επιγραφή διαπιστώνεται ότι οι Μεσσήνιοι μετά την απελευθερωσή τους, διατήρησαν το θεσμό της δουλείας αλλά υπήρχαν και για τους δούλους προστατευτικές διατάξεις, Ο δούλος είχε τη δυνατότητα να ζητήσει άσυλο στο ιερό, εάν έκρινε ότι είχε κακή μεταχείριση , ο δε ιερέας δικαιούτο να ζητήσει ανάκριση και να εξετάσει τα παράπονα του Δούλου. Εάν πeίθοταν ότι δίκαια δραπέτευσε, από τον κυριό του, απαλασσόταν των ποινών της δραπετευσής του. Αντίθετα αν οι αιτιάσεις ήταν ψεύτικες, παραδινόταν πάλι στον κυριό του. Συμμετείχαν στην τελετή των μυστηρίων και αι δούλαι φέρουσαι χιτώνα ή σινδόνι και ιμάτιο μη πλείονος δραχμάς πεντήκοντα, ενώ οι γυναίκες και παιδιά των ελευθέρων έφεραν ιματισμό αξίας διπλασίας, των δούλων. Το ψήφισμα προβλέπει εξ άλλου αυστηρούς κανόνες ευταξίας και προσήλωσης στη διάρκεια τέλεσης των μυστηρίων. Οι δούλοι μετέφεραν ξύλα στο βαλανείο και απαγορευόταν να αλειφθούν με λάδι, Για οποιαδήποτε παράβαση οι δούλοι είχαν σωματική τιμωρία με μαστιγώσεις. Γι αυτό το λόγο ορίζονταν 20 ραβδοφόροι επιμελητές, που έκαμαν χρήση επιμελητών. Η όλη οργάνωση των μυστηρίων αποδεικνύει την επιβίωση των θρησκευτικών παραδόσεων και το σεβασμό των aπογόνων στην «παρακαταθήκη» των πατέρων τους.
Στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Μεσσήνης βρίσκονται :
*Το ιερό της Δήμητρας και των Διοσκούρων.
*Το Βαλανείο:.
*Το Ιεροθύσιο είχε άμεση σχέση με τους Ιεροθύτες, αιρετούς αξιωματούχους της πόλης , υπεύθυνους για τον εορτασμό των Ιθωμαίων, Καρνασείων και άλλων θρησκευτικών εορτών, οι οποίοι μνημονεύονται σε πολλές επιγραφές με τους αγωνοθέτες και χαλειδοφόρους (οινοχόους). Ιεροθύτα ήταν τα σφάγια των θυσιαζομένων ζώων .
*Το Στάδιο και το Γυμνάσιο Η μετόπη Γ γράφει:«εις εκάτερα τα Γυμνάσια επί γραμματέως συνέδρων Μνασιστράτου του Φιλοξενίδα».
*Στον ιερό ναό του Αγίου Γεωργίου , στο Στενύκλαρο , στο βάθρο της αγίας Τράπεζας υπάρχει η επιγραφή:
«Η Πόλις Ασκληπιάδην Μνασίστρατον του Αστέρος της Ιεράς Βουλής
*Στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Μεσσήνης, βρέθηκε στήλη 11895, που αναφέρει:Καρνειαστής Λέων και ιεροί Καρνείωι, Παλίσσκιος, Τελέσστας, Φίλων, Θάλων, Ξενόλας, Νικόστρατος ανέθηκαν και 9665 που έφερε άγαλμα της {-----}ας Δάμωνος, είχε διατελέσει «Θοιναρμάστρια» της Δήμητρας και κατείχε τιμητική θέση, στην πομπή των μυστηρίων της Ανδανίας
*.Στον άγιο Αθανάσιο Καλλιρόης, ο Νάταν Βαλμίν είδε την επιγραφή: Το κοινόν Αχαιών Τιβέριον Κλαύδιον Κρισπιάνον, συμφερόντως άρξαντα της Ελλάδος, ανετέθη δε των Μεγάλων Θεών, ιερώμενος. Ο Κρισπιάνος ήταν «ιερώμενος» των μεγάλων θεών της Ανδανίας, δηλαδή ασκούσε την ιεροσύνη των Θεών, όταν είχε μυηθεί τα μυστήρια της Ανδανίας.
*Σε επιγραφή εντοιχισμένη στον άγιο Νικόλαο Αρχαίας Μεσσήνης (κοιμητήριο), είναι επιγραφή που αναφέρει:
ΕΠΙ ΙΕΡΕΩΣ ΚΡΕΣΦΟΝΤΟΥ* ΕΤΟΥΣ ΡΝΖ ΑΓΩΝΟΘΕΤΗΣ ΤΙΒ. ΚΛΑΥΔΙΟΣ ΚΡΙΣΠΙΑΝΟΣ ΥΙΟΣ ΑΡΙΣΤΟΜΕΝΗΣ ΙΕΡΟΘΥΤΑΙ ΑΡΙΣΤΟΒΟΥΛΟΣ ΑΡΙΣΤΟΒΟΥΛΟΥ ΝΟΒΙΟΣ ΑΙΛΙΑΝΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΥΣ ΣΟΦΟΣ ΧΑΛΕΙΔΟΦΟΡΟΣ ΚΛΑΥΔΙΟΣ ΤΡΩΙΛΟΣ
Ο χώρος τέλεσης, των μυστηρίων της Ανδανίας, ήταν η Ανδανία και ο αρχαιολογικός χώρος της Αρχαίας Μεσσήνης. Η διάρκεια τελεσής τους ήταν 9 ημέρες, από 14 – 22 του μηνός Βοηδρομιώνος (Σεπτεμβρίου).
Ο ΧΡΗΣΜΟΣ ΤΟΥ ΜΑΝΤΕΙΟΥ ΤΩΝ ΔΕΛΦΩΝ
Επι γραμματέως των συνέδρων Ιέρωνος του Επικύδεος Ιερέος δε του ο Πυθαέος Δαμοσθενέος του Νικοκράτεος Παιονίδα, προμαντίων δε Σωιβίου του Σωιβίου, Αντιγένεος του Πολυκράτεος Ναυπλιαδάν, γροφέων δε Θερσαγόρου του Νικοφάεος, Φιλοκλέος του Ξενοφάντου Δμαιπιδάν πυροφόρου Τιμαγόρου και Χαριτίμου Κλαιοδέδα προμάντειος Φιλοκρατείας τας Λυσίωνος Αιθαλαίες, χρησμός ο γενόμενος ται πόλει των Μεσσανίων ανεγράφη κατά το ψήφισμα των αρχόντων και συνέδρων , μαντευομένου Μνασιστράτου του Ιεροφάντα περί τας θυσίας και των μυστηρίων, ο θεός έχρησθε Μεγάλοις θεοίς Καρνείοις καλλιεργούντι κατά τα πάτρια. Λέγω δε και Μεσσανίοις επιτελείν τα μυστήρια.
Μικρά Mυστήρια
Τα Μικρά Mυστήρια τελούνταν κάθε άνοιξη έξω από την Ανδανία σε κάποια πηγή. που υπήρχε στην ιερά οδό. Πιστεύεται ότι είναι η πηγή ,το Aρχαίο Διβάρι ,στην Πολίχνη. Εκεί οι Ιερείς έψαλλαν ευχές και το νερό της πηγής μετά θεωρείτο καθαγιασμένο. Κατόπιν οι ιερείς έχυναν νερό πάνω σε κάθε μύστη, ή τους ράντιζαν ομαδικά όταν ήταν πολλοί. Η ενέργεια αυτή λεγόταν Καθαρμός των μυστών μετά από αυτό γινόταν ο καθαρμός και εξαγνισμός της ψυχής και με αυτόν τον τρόπο ήταν προετοιμασμένοι και για την τελετή των μεγάλων μυστηρίων.
Τα Μεγάλα Μυστήρια τελούνταν κάθε 4 χρόνια, από 14-22 Βοηδρομιώνος, του μηνός Σεπτεμβρίου.
Την 1η ημέρα γινόταν η μεταφορά των αγιοτάτων ιερών συμβόλων και μυστικών ιερών, από την Ανδανία στη Μεσσήνη και τοποθετούντο στο εκεί Iερό της Δήμητρας. Η μεταφορά γινόταν από τους Ιερείς και Ιέρειες και ακολουθούσε πίσω το πλήθος. Μετά ενώνονταν με το πλήθος της Μεσσήνης που ερχόταν προς προϋπάντηση. Τα 2 αρχαιότερα γεφύρια της Ελλάδος, της Ελευσίνας και Μαυροζούμενας, πρέπει να προστατευθούν και προβληθούν, γιατί είναι αντικείμενο πολυεπιστημονικής μελέτης, λόγω της μεγάλης σπουδαιοτητάς τους.
Τη 2η ημέρα γινόταν η συγκέντρωση των μυστών ,στο Iερό της Δήμητρας και ο Ιεροκήρυκας καλούσε αυτούς για νέο καθαρμό στη παρακείμενη πηγή.
Την 3η και 4η ημέρα όλος ο λαός της Μεσσήνης και Ανδανίας συγκεντρωνόταν προ των βωμών των θεών και απαγγέλοντο προσευχές, ψάλλονταν άσματα και γίνονταν δημόσιες θυσίες.
Την 5η ημέρα γινόταν η πομπή των μυστών στη Μεσσήνη για επιστροφή .Προηγείτο ο Ιεροφάντης ακολουθούσαν ο Ιερεύς και η Ιέρεια της Δήμητρας και Περσεφόνης, οι Aγωνοθέτες, οι Iεροθύτες, oi Aυλητές οι Ιέρειες και οι Παρθένοι που οδηγούσαν τα άρματα όπου μέσα είχαν τα κιβώτια που ήταν φυλαγμένα τα Iερά Mυστικά. Επειτα ακολουθούσε η Θοιναρμάστρια (η προϊσταμένη της οργάνωσης του ιερού δείπνου) και οι Υποθοιναρμόστριαι, η Iέρεια της Δήμητρας στον Iππόδρομο και η της εν Αιγίλη, οι Ιέρειαι και οι Ιερείς με τάξη που την έκριναν οι δέκα. Ο Γυναικονόμος είχε την επίβλεψη της τάξης. Ακολουθούσαν οι Mύστες άδοντες ιερά άσματα Οδηγούντο δε χοίρος προς θυσία, στο βωμό της Δήμητρας, κριάρι προς θυσία για τον Ερμή, δάμαλις για τους Μεγάλους Θεούς Κάπρος για τον Κάρνειον Απόλλωνα και πρόβατο για την Αγνή. Η πομπή καθ΄οδόν όπου συναντούσε ιερό σταματούσε και τελούσε ιερούς χορούς με άσματα προς το θεό του οποίου ανήκε το ιερό. Έτσι βραδυπορούντες έφθαναν στην Ανδανία όπου τους γινόταν πανηγυρική υποδοχή. Ο Ιεροφάντης παραλάμβανε τα Iερά και τα κατέθετε πάλι στο Τελεστήριο και οι μύστες υποβάλλονταν σε νέο καθαρμό στo άγάλμα της Αγνής πλησίον της Κρήνης.
Την 6η ημέρα γίνονταν οι θυσίες στους ειρημένους θεούς δια των θυμάτων που αναφέραμε παραπάνω. Οι δύο αυτές ημέρες ήταν οι σπουδαιότερες των έορτών.
Τις υπόλοιπες ημέρες στο Τελεστήριο εισέρχονταν οι μύστες από το βράδυ και εγίνοντο οι μυστικές τελετές των μυστηρίων, όπου συνεχιζόταν η δοκιμασία.
Η 7η ημέρα ήταν ημέρα ευχών, θυσιών , αυστηρής νηστείας και ανάπαυσης. Έπρεπε τα σώματα των μυστών να καθαριστούν και να εξαγνιστούν. Γι’ αυτό επιβαλλόταν η νηστεία, η οποίας γινόταν σε ανάμνηση της αποχής της Δήμητρας από κάθε τροφή, μέχρι που ξαναβρήκε τη χαμένη κόρη της.. Όταν νύχτωνε οι μύστες, ντυμένοι στους κατάλευκους και άσπιλους χιτώνες τους , κλείνονταν στο Tελεστήριο όπου άρχιζε η τελετή (δεύτερος βαθμός μύησης) με δρώμενα και λεγόμενα (ιεροπραξίες και αναπαραστάσεις από το μύθο της Δήμητρας και της Κόρης). Η μύηση συνεχιζόταν και την επόμενη νύχτα με την Εποπτεία, τον τρίτο και τελευταίο βαθμό μύησης με δρώμενα και δεικνύμενα (ιερουργίες Δία και Δήμητρας). Αν τύχαινε να είναι πολλοί οι μύστες επαναλαμβανόταν την επόμενη βραδυά.
Την τελευταία ημέρα γινόταν ο Ιερός Δείπνος, λεγόταν Πλημοχόες και ήταν αφιερωμένη στη λατρεία των χθόνιων θεών και νεκρών. Το όνομα πήρε από την πλημοχόη αγγείο χωρίς λαβές, χαμηλό σκέπασμα και υψωμένη βάση , που έμοιαζε με αλατιέρα.
Οι Ομηρος, Ησίοδος, Πλάτωνας, Σωκράτης και αρχαίοι έλληνες φιλόσοφοι στις διδασκαλίες τους είχαν για την τελειότητα του θείου , ο χριστιανισμός συμπληρώνει με τα δυο νέα στοιχεία: Της Ισότητας των Ανθρώπων και την Αγάπη. Τα ιδανικά του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού ήταν η αλήθεια και η αγάπη για το ωραίο , για να φτάσει στο θείο, ο χριστιανισμός κατέρχεται από το θείο προς τη γη.
Το πνεύμα, η τέχνη και η επιστήμη είναι οι σημαντικότεροι τρόποι που έχει η ανθρωπότητα να προσεγγίσει την αλήθεια για τον κόσμο και το σύμπαν. Η θρησκεία, τέχνη, επιστήμονες και πολιτική πολλές φορές για λόγους σκοπιμότητας μας την αποκρύπτουν.
Θέτοντας στον εαυτό μας ερωτήματα ανοίγουμε καινούργιους δρόμους, για την υπαρξή μας στον κόσμο. Άρχίζει να φυσά μέσα μας φρέσκος αέρας. Η ζωή γίνεται πιο χαρούμενη. Το κόλπο με τη ζωή δεν είναι να είμαστε καλά πληροφορημένοι, αλλά να ζούμε μέσα στο μυστήριο.
Υπάρχει μια αλήθεια βαθιά κρυμμένη μέσα μας. Μια αλήθεια που περιμένει να την ανακαλύψουμε. Η αλήθεια αυτή είναι η εξής.Αξίζετε όλα τα καλά που έχει να σας προσφέρει η ζωή. Τα καλά πράγματα είναι το κληρονομικό σας δικάιωμα. Είστε ο δημιουργός του εαυτούσας, και ο νόμος της έλξης είναι το μεγαλειώδες εργαλείο μεσω του οποίου θα δημιουργήσετε ο,τι θελήσετε στη ζωήσας. Καλώς ορίσατε στη μαγεία της ζωής και στο μεγαλείο του Εαυτού σας.
Η παραπάνω έρευνα, μελέτη, καταγραφή, για την ανασύσταση των Μυστηρίων της Ανδανίας έχει αποδεικτικά στοιχεία:
* Το χρησμό του Μαντείου των Δελφών
* Το Διάγραμμα ή Νόμο, από τις 2 επιγραφές που είναι εντοιχισμένες στην είσοδο του ναού του Αγίου Κωνσταντίνου, στους Κωνσταντίνους, του δήμου Ανδανίας, που αναφέρουν το όνομα Μνασίστρατος 8 φορές.
* Τις 2 επιγραφές που αναγράφουν το όνομα Μνασίστρατος ο Φιλοξενίδας και Μνασίστρατος ο Ασκληπιάδης στο γυμνάσιο της Αρχαίας Μεσσήνης και στο βάθρο της αγίας τράπεζας του ναού αγίου Γεωργίου, στο Στενύκλαρο και από εδώ αρχίζει το μπέρδεμα σχετικά με την ταυτοποίηση ονομάτων και χρονολογιών.
* Τις επιγραφές: Επιγραφή 11985 που αναφέρει τον Καρνειαστή και τους 6 ιερούς και η επιγραφή 9665 που αναφέρει την θοιναρμόστρια, που είχε τιμητική θέση, στην πομπή των Μυστηρίων της Ανδανίας, που βρέθηκαν στον αρχαιολογικό χώρο, της Αρχαίας Μεσσήνης
* Τα κτίρια του Αρχαιολογικού χώρου της Αρχαίας Μεσσήνης Ιεροθυσίο, Βαλανείο, Γυμνάσιο, Στάδιο και Ιερό Δήμητρας, που σχετίζονταν με τα μυστήρια της Ανδανίας και τα ανασκαφικά ευρήματα που βρέθηκαν μέσα σε αυτά.
* Τις 2 επιγραφές που γράφουν το όνομα του Τιβερίου Κλαύδιου Κρισπιάνου, την εποχή της Ρωμαϊκής κυριαρχίας, στην Ελλάδα.
* Την περιγραφή του Παυσανία και των άλλων αρχαιολόγων μελετητών, ερευνητών, σχολιαστών με τις δημοσιευμένες και μη εργασίες τους.
*Το Χρονικό του Μορέως
* Το χώρο της Ανδανίας με το Διβάρι και τον Ταξιάρχη Πολίχνης και τέλος από τη συνέχιση των ανασκαφών που συνεχίζονται στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Μεσσήνης, με υπεύθυνο τον καθηγητή αρχαιολογίας, κύριο Πέτρο Θέμελη, θα μας λύσουν το ερώτημα που μας απασχολεί, για τα Μυστήρια της Ανδανίας και την ταυτοποίηση των χρονολογιών και προσώπων.
Βιβλιογραφία
*Οι Μεγάλοι Μύσται, Εδουάδρου Συρέ, Δοκίμιο της απόκρυφου ιστορίας των Θρησκειών, Ράμα, Κρίσνα, Ερμής, Μωυσής, Ορφεύς, Πυθαγόρας, Πλάτων, Ιησούς, Εκδόσεις Παπαζήση, Αθήνα 1948
*Πρόταση για ένα «corpus» , των Βυζαντινών μνημείων του δήμου Ιθώμης, Γιάννης Δ. Λύρας, 2004
*Δήμος Ιθώμης, Ένα Οδοιπορικό στο Χρόνο και το Χώρο, Γιάννης Δ. Λύρας, 2005
*Λεξικό τελετών εορτών και αγώνων, των Αρχαίων Ελλήνων, Λάμπρου Βρεττού, εκδόσεις Κονιδάρη, Αθήνα 2002
*Τουριστικός Οδηγός Μεσσηνίας , Γιάννη Αναπλιώτη , 1970
*Τα σωζόμενα εν Ιθώμη Σ. Οικονομάκη, Αθήνα 1897
*Γουλιέλμος Ντιττενμπεργκέρο, σελίδες 400 – 411 με τίτλο: SYLLOGE INSCRIPTIONYM GRAECARUM, LIPSIE,MCMXVII
* INSCRIPTIONES, LAKONIAE,MESSENIAE, ARKADIAE, MCMXIII, BEROLINI APVD GEORGIUM REIMERVM
ΤΑ ΜΥΣΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΑΝΔΑΝΙΑΣ ΟΠΩΣ ΑΝΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ ΣΤΙΣ ΔΥΟ (2) ΣΤΗΛΕΣ
Η Επιγραφή στις 2 στήλες που είναι εντοιχισμένες στον ιερό ναό του αγίου Κωνσταντίνου, στους Κωνσταντίνους, περιέχει 27 παραγράφους - άρθρα που στο καθένα δίνονται οι εντολές και οι υπηρεσίες σε κάθε αρμόδιο για τα καθηκοντά του, στη διάρκεια των τελετών, που διαρκούσαν 9 ημέρες, δηλαδή μαθαίνουμε τις λεπτομέρειες της τέλεσης των μυστηρίων
1. ΠΕΡΙ ΤΩΝ ΙΕΡΩΝ ΑΝΔΡΩΝ ΚΑΙ ΓΥΝΑΙΚΩΝ
Ο Γραμματεύς των Συνέδρων κατά τη διάρκεια των θυσιών θα ορκίσει όσους διορίστηκαν Ιερείς, εκτός αν κάποιος είναι άρρωστος, ενώ θα καίγονται ταυτόχρονα στους βωμούς οι προσφορές και θα γίνονται σπονδές αίματος και οίνου, με τον ακόλουθο τρόπο, τον όρκο τον υπογεγραμμένο:
« Ορκίζομαι στους θεούς, στο όνομα των οποίων τα μυστήρια εκτελούνται , ότι θα επιμεληθώ, όπως η τελετή γίνει θεοπρεπώς, ότι θα εμποδίσω κάθε άλλον να ασεβήσει προς την τελετή , θα ορκίσω δε και τα Ιερείας και τον Ιερέα του Απόλλωνα σύμφωνα με το Διάγραμμα, τηρών τον όρκον μου , είθε να έχω όσα αρμόζουν στους ευσεβείς , διαφορετικά αν είμαι επίορκος, ας έχω τα ενάντια».Αν κάποιος δεν θέλει να ορκιστεί, να τιμωρηθεί με πρόστιμο 1000 δραχμών και να οριστεί δια κλήρου άλλος αντί τούτου.
Τις ιερές γυναίκες να ορκίζουν οι ιερείς άνδρες στο ιερό του Καρνείου την προηγούμενην των μυστηρίων κατά τον ίδιο όρκο με την προσθήκη, ότι δικαίως και οσίως συμβιούν με το συζυγό τους. Αν κάποια δε θέλει να ορκιστεί οι ιεροί να της επιβάλλουν πρόστιμο χιλίων δραχμών και να μην της επιτρέπουν να συμμετέχει στην τελετή των θυσιών, ούτε να συμμετέχει στα μυστήρια, ενώ αυτές που έχουν ορκιστεί θα εκτελούν τα έργα τους. Αυτοί που συμπληρώνουν το 55ον έτος της ηλικίας τους Ιερείς και Ιέρειαι, επαναλαμβάνουν τον όρκο κατά τον 11ον μήνα ,προ των μυστηρίων (Ιούλιος ή Αύγουστος).
2. ΠΕΡΙ ΠΑΡΑΔΟΣΕΩΣ
Πρόκειται για τα βιβλία, στα οποία είχον αναγραφεί τα όνόματα των Ιερέων, οι οποίοι γίνονταν κληρονομικά. Ηδη μετά την επανίδρυση της πολιτείας των Μεσσηνίων ο Ιεροφάντης Μνασίστρατος έχει παραδώσει τα βιβλία αυτά με τη θήκη τους στους ιερείς και αυτοί διατάσσονται να τα παραδώσουν στους διορισμένους τώρα Ιερείς, ίνα τα εξαφανίσουν , διότι από τώρα οι ιερείς δεν θα γίνονται κληρονομικά, αλλά διορίζονται από τους Αρχόντες, καθώς και όλα όσα τυχόν θα παρασκευαστούν, για χάρη των μυστηρίων.
3.ΠΕΡΙ ΣΤΕΦΑΝΩΝ
Σαν στόλισμα στο κεφάλι οι μεν Ιερείς και Ιέρειες θα φέρουν λευκόν πίλον (κάλλυμα) στη διάρκεια των τελετών , οι δε πρωτομύσται στλεγγίδα, (κάλλυμα που θα μοιάζει με στέμμα, δηλαδή επίχρυσο δέρμα). Στην προσήκουσα δε στιγμή όλοι θα φορέσουν στεφάνια από δάφνη (ειδικά δε κατά την πορεία) ή πομπή και θα αφήσουν κάτω τη στλεγγίδα.
4.ΠΕΡΙ ΕΙΜΑΤΙΣΜΟΥ
Οι τελούντες τα μυστήρια θα είναι ξυπόλητοι με απλό λευκό ιματισμό φτηνό και χωρίς χρώματα, οι δε γυναίκες χωρίς διαφανή φορέματα και τα σειρήτια του ενδύματος δεν θα είναι πλατύτερα από μισό δάχτυλο και όσες δεν έχουν υπηρεσία στην τελετή θα φορούν λινό χιτώνα και φόρεμα που η αξία δεν θα είναι μεγαλύτερη των 20 δραχμών , οι δε δούλες την ίδια ενδυμασία, όχι όμως μεγαλύτερης των 50 δραχμών και οι παίδες εσωτερικό μακρύ φόρεμα ή συνδόνι και ιμάτιο που η αξία δεν θα είναι μεγαλύτερη της μιας μνας. Οι δε ιερές όσες μεν είναι παντρεμένες μακρύ εσωτερικό φόρεμα (καλάσηριν) ή εσωτερικό χιτώνα χωρίς χρωματιστές γιρλάντες και φόρεμα όχι ακριβότερο από 2 μνάς, οι δε ανύπαντρες κροσσωτό φόρεμα ή άλλο φόρεμα όχι ακριβότερο από 100 δραχμές.
5.ΟΡΚΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΝΟΜΟΥ
Οι ιεροί όταν και οι ίδιοι συμφωνήσουν με όρκο, ας ορκιστούν και για την τήρηση του νόμου που αφορά τις γυναίκες, πάνω στα ίδια ιερά για τον γυναικονόμο, στον ίδιο όρκο, για να έχει τη φροντίδα και για τα ρούχα του ιματισμού, και για όλα τα άλλα που έχουν έχουν διαταχθεί από μένα στο διάγραμμα.
6. ΣΤΗΝ ΠΟΜΠΗ
Κατά την πομπή η ενδυμασία θα είναι ίδια για όλους. Οι μεν γυναίκες θα φορούν μεσοφόρι και φόρεμα μάλλινο με σειρήτια όχι πλατύτερα από μισό δάχτυλο, οι δε κοπέλλες μακρύ εσωτερικό φόρεμα που να μην είναι διαφανές . Απαγορεύεται όμως σε αυτές να έχουν χρυσά κοσμήματα και να έχουν στο πρόσωπο ψυμίθιο (βαφή στα χείλια), ούτε πούδρα και φτιασίδια, ούτε κορδέλα στα μαλλιά, ούτε να είναι γυρισμένα προς τα πάνω,και τα μαλλιά πρέπει να έχουν πλεγμένα κατά τον συνήθη απλό τρόπο, ούτε παπούτσια εκτός αν είναι φτιαγμένα από τσόχα ή από δέρμα θυσιασθέντος ζώου. Όσες δε έχουν υπηρεσία στις τελετές να φορούν τα ρούχα που έχουν καθορίσει οι ιεροί. Αν δε κάποια έχει διαφορετικά ρούχα απ’ αυτά που έχουν καθοριστεί, ή κάτι άλλο απ’ όσα απαγορεύονται να μην το επιτρέψει ο γυναικονόμος και να έχει το δικαίωμα να τα αφαιρέσει με τη βία και να τα κατασχέσει υπέρ των θεών. Αι Ιέρειαι όμως επιτρέπεται να χρησιμοποιούν για την πορεία της πομπής δίφρον με προσκέφαλον Προβλέπονται ποιναί για κάθε παράβαση.Οι Ιερείς ματά τον όρκο τους ορκίζουν και ειδικά ό Αξιωματικός ο καλούμενος Γυναικονόμος, ο οποίος θα επιβλέπει υπεύθυνα την τήρηση των διατασσομμένων ως προς τις γυναίκες και Ιέρειες.
7.ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΠΟΜΠΗΣ
Η Πομπή είναι η παρέλαση κατά τάξη των επισήμων ορίζεται δε ότι το προβάδισμα θα το έχει ο Ιεροφάντης Μνασίστρατος έπειτα ακολουθεί ο ιερέας των θεών, για χάρη των οποίων γίνονται τα μυστήρια μαζί με την ιέρεια, θα ακολουθεί έπειτα ο αγωνοθέτης, οι ιεροθύτες, οι αυλητές. Μετά από αυτούς ακολουθούν οι ιερές παρθένες, με τη σειρά που έχει καθοριστεί με κλήρωση, οδηγώντας τα άρματα, πάνω στα οποία έχει τοποθετηθεί η κιβωτός, που περιέχει τα ιερά μυστικά. Κατόπιν ακολουθεί η (Θυναρμόστρια) , η προϊστάμενη του ιερού δείπνου της θεάς Δήμητρας και οι υποθοιναρμόστριες που ανέλαβαν υπηρεσία, έπειτα η ιέρεια του ναού της Δήμητρας που βρίσκεται στον ιππόδρομο και η ιέρεια του ναού της Αιγίλης. Έπειτα οι ιερές γυναίκες μία-μία όπως καθορίστηκε η σειρά τους με κλήρωση και έπειτα οι ιεροί άνδρες με σειρά που θα καθορίσουν οι Δέκα. Να οδηγούνται στην πομπή τα ζώα που θα θυσιαστούν, στη Δήμητρα ετοιμόγεννη γουρούνα, στον Ερμή κριάρι, στους Μεγάλους Θεούς μικρή γουρνοπούλα, στον Κάρνειο Απόλλωνα κάπρο και στην Αγνή (Περσεφόνη) πρόβατο.
8.ΠΕΡΙ ΣΚΗΝΩΝ
Οι Ιερείς καθορίζουν τη θέση των σκηνών των οποίων δεν δικαιούνται οι ιδιώτες.
Στις σκηνές απαγορεύονται οι κλίνες και κάθε άλλη πολυτέλεια, να μην είναι μεγαλύτερη από 30 τετραγωνικά πόδια, να μην περιβάλλεται από μικρά ή μεγάλα παραπετάσματα και αξλιας όχι μεγαλύτερης των 300 δραχμώνκαι να μην μπει κανείς αμύητος στον τόπο που θα περιχαράξουν. Να τοποθετήσουν δοχεία με καθαρτήριο νερό (άγιασμα).Να αναγράψουν σε ποιες περιπτώσεις επιβάλλεται ο καθαρισμός και τι δεν πρέπει να έχει μαζί του αυτός που θα μπεί στον περιφραγμένο χώρο.
9.ΠΕΡΙ ΑΚΟΣΜΟΥΝΤΩΝ
Όταν τελούνται οι θυσίες και τα μυστήρια όλοι οφείλουν να ευφημούν και να ακούνε με ευλαβεια, τα παραγγελόμενα. Οι παραβάτες ή οι απρεπείς προς το Θείο να μαστιγώνονται και να τους απαγορεύουν τη συμμετοχή τους στα μυστήρια.
10.ΠΕΡΙ ΤΩΝ ΡΑΒΔΟΦΟΡΩΝ
Οι ραβδοφόροι είναι 20 και τιμωρούν τους παραβάτες.
Να διαλεχτούν από τους ιερούς 20 άνδρες ως ραβδοφόροι και να εκτελούν τις διαταγές αυτών που εποπτεύουν, στις τελετές των μυστηρίων (των 10) και να φροντίζουν να γίνονται όλα όσα πρέπει απ’ αυτούς που προέρχονται, με καλούς τρόπους και με τάξη, σύμφωνα με τις εντολές των αρχόντων που έχουν οριστεί για τις τελετές. Όσοι δεν πειθαρχούν ή συμπεριφέρονται απρεπώς να τους τιμωρούν με μαστίγωμα. Αν κάποιος από τους ραβδοφόρους δεν εκτελεί σωστά τα καθηκοντά του ,σύμφωνα με τις διαταγές, ή συμπεριφέρεται άδικα ή κάνει κάτι σε βάρος των μυστηρίων, να καλείται σε απολογία από τους ιερούς και αν κατηγορηθεί να στερείται της συμμετοχής του στα μυστήρια.
11. ΠΕΡΙ ΤΩΝ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ( ΕΙΣΠΡΑΞΕΩΝ ΚΑΙ ΔΑΠΑΝΩΝ)
Τις εισπράξεις που ανήκουν στα μυστήρια να τις εισπράττουν οι 5 που θα διοριστούν από το δήμο. Αυτούς τους 5 θα τους προτείνουν όλοι υποχρεωτικά οι άρχοντες, αλλά όχι τους ίδιους δυο φορές τον ίδιο χρόνο, από εκείνους που έχουν φορολογήσιμη περιουσία όχι λιγότερη από ένα τάλαντο. Οι 5 που θα διοριστούν θα προσημειώνει η γερουσία την περιουσία τους καθώς και την περιουσία εκείνων που τους πρότειναν. Αυτοί που θα κάνουν τις εισπράξεις θα τους βοηθάει υποχρεωτικά ο αργυροσκόπος. Όταν τελειώσει η τέλεση των μυστηρίων, θα γίνει, από αυτούς που έκαναν τις εισπράξεις απολογισμός σε δημόσια συνεδρίαση την πρώτη κατά τον νόμο συνέλευση των συνέδρων και θα παραδώσουν αμέσως στον επιμελητή κατάλογο στον οποίο θα αναγράφονται ονομαστικά όσοι κατεβάλανε τα διάφορα ποσά για τον καθαρμό και για την μύηση αυτοί που για πρώτη φορά μυήθηκαν ή από ότι άλλο τυχόν εισπράχτηκε κάτι, καθώς και τα έξοδα που πραγματοποιήθηκαν, και αν υπάρχει κάποιο υπόλοιπο, να το καταθέσουν σε μετρητά στον Ταμία που θα είναι υπόλογος αν υπάρχει κάποια αδικαιολόγητη δαπάνη, να καταβάλλουν τα διπλάσια και επί πλέον πρόστιμο χίλιες δραχμές και οι δικαστές να μην κάνουν καμιά ελάττωση. Αυτοί δε που θα διοριστούν για το προσεχές έτος να προβούν σε εξόφληση και του ποσού που δίνεται στο Μνασίστρατο για το στεφάνι που προσφέρεται από την πόλη και που είναι 6 χιλιάδες δραχμές. Να δώσουν δε και στον Ταμία όσα αυτός έχει ξοδέψει προηγουμένως για τα κατασκευαζόμενα στο Καρνάσιο έργα, ή όσα ξοδεύτηκαν απ’ αυτόν για την ετοιμασία των μυστηρίων. Τα υπόλοιπα από τις εισπράξεις αυτού του έτους να τα διαθέσουν οι 5 για τα επισκευαζόμενα στο Καρνάσιο οικοδομήματα και αν υπάρχει επί πλέον ανάγκη πέρα από αυτά τα έσοδα να την αναφέρουν γράφοντας κατηγορηματικά ποιες ανάγκες υπάρχουν, για να εκδώσουν οι άρχοντες και οι σύνεδροι απόφαση, ότι ο ταμίας πρέπει να πληρώσει τις δαπάνες. Τα χρήματα που θα πληρώσει ο ταμίας να αποδοθούν σε αυτόν από τις εισπράξεις των μυστηρίων και να αποδώσουν λογαριασμό στον Επιμελητή της διαχειρισής τους και να είναι υπόλογοι αν έχουν κάνει καμιά παράβαση, όπως καθορίζεται παραπάνω. Ο ταμίας όποιο χρηματικό υπόλοιπο παραλάβει να το διαθέσει σύμφωνα με σχετική έκθεση, για την επισκευή των έργων του Καρνασίου και να μην το χρησιμοποιήσει για καμιά άλλη δαπάνη, μέχρι να κατασκευαστούν όλα τα έργα που χρειάζονται, για την τέλεση των μυστηρίων και κανείς να μην κάνει πρόταση ότι αυτές οι εισπράξεις πρέπει να χρησιμοποιηθούν για κάτι άλλο. Σε αντίθετη περίπτωση η πρόταση πρέπει να θεωρηθεί άκυρη και εκείνος που την έκανε να καταβάλλει πρόστιμο 2000 δραχμών, το ίδιο και ο ταμίας για ότι έχει τυχόν ξοδέψει σε άλλη εργασία , να το καταβάλλει στο διπλάσιο και επί πλέον πρόστιμο 2000 δραχμές .Οι δικαστές να μην κάνουν καμιά ελάττωση, οι δε εισπράξεις που θα προέρχονται από τις παραπάνω καταδίκες, να διατίθενται για την επισκευή των έργων του Καρνασίου. Όταν δε γίνουν όλα τα έργα που χρειάζονται για να τελούνται τα μυστήρια, τότε όσα έσοδα θα γίνονται από την τέλεση των μυστηρίων να διατίθενται σαν έσοδα της πόλης.
Οι μύστες όταν γίνεται ο καθαρμός τους απορρίπτουν τα πράγματα που φέρουν μαζί τους και οι 5 αρμόδιοι διατάσσονται να τα περισυλλέγουν και ότι άλλο αδέσποτο και να το παραδίνουν στον Ταμία. Από την πώληση αυτών τα προκύπτοντα χρήματα να διατίθενται για τις επισκευές των εν γένει πραγμάτων στο Καρνάσειο.
12.ΠΕΡΙ ΠΑΡΟΧΗΣ ΘΥΜΑΤΩΝ
Οι Ιερείς να ετοιμάζουν τα θύματα κατά τις θυσίες και τον καθαρμό. Να έχουν έτοιμα και όλα τα είδη των ζώων , τα οποία προ της έναρξης των μυστηρίων θα θυσιάζονται σε κάθε θεότητα.Οι ιεροί μετά το διορισμό τους να αναθέσουν ύστερα από μειοδοτικό διαγωνισμό, την προμήθεια των ζώων αυτών που πρέπει να θυσιαστούν ή να οδηγηθούν ζωντανά στα μυστήρια καθώς και όσα προορίζονται για τους καθαρμούς αναθέτοντας αν το κρίνουν συμφέρον, στον ίδιο μειοδότη την προμήθεια όλων των ζώων, είτε χωριστά σε εκείνον που θα δεχτεί να πάρει λιγότερο κέρδος. Πρέπει μερικά από τα θύματα να τα παραδώσει πριν αρχίσουν τα μυστήρια. 2 άσπρα πρόβατα για την τέλεση του καθαρμού και 1 κριάρι με ωραίο χρώμα. Όταν γίνεται ο καθαρμός στο θέατρο 3 χοιρίδια, στην τελετή των πρωτομυστών 100 πρόβατα, για την πομπή της Δήμητρας ετοιμόγεννη γουρούνα, για τους μεγάλους θεούς μια γουρούνα 2 ετών, για τον Ερμή κριάρι, για τον Κάρνειο Απόλλωνα κάπρο (αρσενικό γουρούνι) και για την Αγνή (Περσεφόνη) πρόβατο. Ο ανάδοχος της προμήθειας αφού εγγυηθεί στους ιερούς να πάρει το αντίτιμο και να παραδώσει τα κατάλληλα ζώα καθαρά, για θυσία, χωρίς σωματικά ελαττώματα να τα επιδείξει 10 ημέρες πριν τη τέλεση των μυστηρίων. Όσα από τα ζώα εγκριθούν να τα σημαδεύουν οι ιεροί και ο ανάδοχος να παραδώσει όσα σημαδεύτηκαν . Αν όμως δεν τα φέρει για τον έλεγχο να εισπράττουν οι ιεροί από τους εγγυητές το ποσό της αξίας και μισό ακόμη, τα δε ζώα να τα προσκομίσουν αυτοί και να κρατήσουν τη δαπάνη της αγοράς των θυμάτων απ’ όσα εισπραχθούν.
13. ΠΕΡΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ ΜΟΥΣΙΚΩΝ
Οι Ιερείς να καθορίζουν κάθε χρόνο τους Αυλητές και Κιθαριστές , για την τέλεση των Θυσιών και Μυστηρίων, που θα κρίνουν κατάλληλους , για να υπηρετήσουν τιμητικά στη διάρκεια των θυσιών και μυστηρίων. Όσοι δε διαλεχτούν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους , στους θεούς.
14. ΠΕΡΙ ΑΔΙΚΗΜΑΤΩΝ
Αν συλληφθεί κάποιος τις ημέρες που γίνονται τα μυστήρια και οι θυσίες, είτε γιατί έκλεψε, είτε γιατί έκανε κάποιο άλλο αδίκημα, να οδηγείται στους ιερούς. Ο μεν ελεύθερος αν κριθεί ένοχος να πληρώνει το διπλάσιο ο δε δούλος να μαστιγώνεται και να πληρώνει στο διπλάσιο την αξία του πράγματος που έκλεψε, για δε τα άλλα αδικήματα να καταβάλλεται πρόστιμο 20 δραχμών. Αν δεν καταβάλλει την αξία , αμέσως να παραδίνεται ο δούλος στον αδικηθέντα, για να πληρώσει το χρέος με εργασία αλλιώς δικάζεται στο διπλάσιο.
15. ΠΕΡΙ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΚΟΒΟΥΝ ΔΕΝΤΡΑ ΣΤΟ ΙΕΡΟ ΑΛΣΟΣ
Και οι κόπτοντες δένδρα και θάμνους στον Ιερό Χώρο υπάγονται στην κατηγορία των αδικούντων ως ανωτέρω.
Κανείς να μην κόβει ξύλα από τον ιερό τόπο. Αν πιαστεί κάποιος να κόβει ξύλα αν είναι δούλος να μαστιγώνεται από τους ιερούς, αν είναι ελεύθερος να πληρώνει όσα τον καταδικάσουν οι ιεροί. Αυτός δε που θα τους ανακαλύψει να τους οδηγήσει στους ιερούς και να παίρνει τα μισά.
Οι Κλέφτες και οι Αδικούντες θα τιμωρούνται με χρηματικές ποινές , οι δε δούλοι θα μαστιγώνονται.
16. ΑΣΥΛΟ ΓΙΑ ΔΟΥΛΟΥΣ
Μόνο οι Ιερείς δικαιούνται κατά την κρίση τους να παρέχουν άσυλο ,στους ζητούντας δούλους. Το ιερό τέμενος να είναι άσυλο για τους δούλους μόνο στο χώρο της περιοχής που θα καθορίσουν οι ιεροί και κανείς να μην υποθάλπει τους δραπέτες, ούτε να τους τροφοδοτεί , ούτε να τους δίνει εργασία. Όποιος ενεργεί αντίθετα από αυτή τη διάταξη, γίνεται υπόχρεος απέναντι στον κύριο του δραπέτη δούλου και είναι υποχρεωμένος να καταβάλλει στον κύριο του δούλο τη διπλάσια αξία του δούλου και επί πλέον 500 δραχμές πρόστιμο, ο δε ιερέας βγάζει δική του απόφαση για τους δραπέτες που θα ζητήσουν άσυλο, από τη δική του πόλη και όσοι καταδικαστούν να παραδοθούν στους κυρίους τους. Αν δεν τους παραδώσει ο ίδιος μπορεί ο κύριος να παραλάβει το δούλο από το σπίτι του.
17. ΠΕΡΙ ΚΡΗΝΗΣ
Η Κρήνη ανατίθεται στον Ιεροφάντη Μνασίστρατο και η προστασία της που βρίσκεται στο άγαλμα της Αγνής (Περσεφόνης). Αυτός θα παίρνει σαν αμοιβή το 1\3 των δερμάτων που είναι αφιερωμένα δώρα στου θεούς , ο μεν ένας στο ναό των Μεγάλων Θεών , ο δε άλλος παρά την Kρήνη.
Για την κρήνη που από τους αρχαίους καλείται κρήνη της Αγνής και για το τοποθετημένο άγαλμα κοντά στην κρήνη τη φροντίδα να έχει ο Μνασίστρατος όσο καιρό ζει και να μετέχει μαζί με τους ιερούς στις θυσίες και στα μυστήρια. και από όσα δώρα καταθέσουν αυτοί που θυσιάζουν κοντά στην πηγή στον ανοιχτό δίσκο ή μέσα στον κλειστό θησαυρό, όταν αυτός κατασκευαστεί ο Μνασίστρατος να παίρνει το ένα τρίτο. Τα 2\3 να προσφέρονται υπέρ των θεών από αυτούς που προσφέρουν αφιερώματα και θυσιάζουν. Ο ιερέας και οι ιεροί να έχουν την φροντίδα να κατασκευάζονται από τις εισπράξεις αφιερώματα για τους θεούς, σύμφωνα με τη γνώμη των συνέδρων.
18. ΠΕΡΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΘΗΣΑΥΡΩΝ
Οι συμπληρώσαντες το 55ο έτος της ηλικίας τους Ιερείς αναλαμβάνουν με τον Αρχιτέκτονα την επιμέλειαν όπως κατασκευαστούν δύο θησαυροί (οικήματα προς εναποθήκευση των δώρων προς τους θεούς) , που να κλειδώνουν ο μεν ένας πλησίον του ναού των Μεγάλων Θεών, ο δε άλλος πλησίον της Kρήνης, σε τοποθεσία που θα κρίνουν ότι είναι ασφαλής. Να βάλουν κλειδιά του μεν κιβωτίου της κρήνης όπου το ένα θα κρατεί ο Μνασίστρατος και το άλλο οι ιεροί του δε κιβωτίου που βρίσκεται στο ναό να έχουν το κλειδί οι ιερείς και να το ανοίγουν κάθε χρόνο στην τελετή των μυστηρίων και το ποσό που θα καταμετρηθεί στο κάθε κιβώτιο να το καταγράφουν χωριστά και να το ασφαλίσουν. Να αποδώσουν δε στον Μνασίστρατο το ποσό που καθορίστηκε από το διάταγμα.
19. ΠΕΡΙ ΤΟΥ ΙΕΡΟΥ ΔΕΙΠΝΟΥ
Οι Ιερείς από τα φερόμενα στη πομπή θύματα (ζώα) κρατούν τα νόμιμα , και δι’ αυτών παρασκευάζουν τον Ιερό Δείπνο μαζί με τις ιερές και τις παρθένες. Σε αυτό παρακάθηνται αι Ιέρειαι και αι Παρθέναι ο Ιερεύς και η Ιέρεια του Καρνείου Απόλλωνα ο Ιεροφάντης Μνασίστρατος, η γυναίκα του , τα παιδιά του και τα παιδιά των παιδιών του και από τους καλλιτέχνες όσους πήραν μέρος στους ομίλους του χορού και από το υπηρετικό προσωπικό, όσους τους βοήθησαν, και όλοι οι κατώτεροι λειτουργοί των μυστηρίων.Και για τα υπόλοιπα που θα χρειαστούν στο δείπνο να μην ξοδευτούν περισσότερα από… δραχμές.
20. ΠΕΡΙ ΑΓΟΡΑΣ
Οι ιερείς να διαλέξουν μια τοποθεσία που θα γίνονται οι αγοροπωλησίες και ο Αγρονόμος της πόλης να έχει τη φροντίδα αυτοί που πουλάνε να πουλάνε αγνά και καθαρά πράγματα να ελέγχει τα σταθμά και τα μέτρα των πωλητών καθώς και τις τιμές των εμπορευμάτων. Όσοι δεν πουλάνε σύμφωνα με αυτά που καθορίστηκαν τους μεν δούλους να μαστιγώνει τους δε ελεύθερους να τιμωρεί με πρόστιμο 20 δραχμών και την απόφαση της ποινής να την βγάζουν οι ιεροί.
21. ΠΕΡΙ ΥΔΑΤΟΣ
Ο Αγρονόμος αναλαμβάνει επίσης την ευθύνη , όπως να μην βλάπτει κανείς το σύστημα της υδρευσης, στη διάρκεια του πανηγυριού, να μην κακοποιεί κανείς τη δεξαμενή της πηγής, ούτε τα αυλάκια που τρέχει το νερό, ούτε οτιδήποτε έχει φτιαχτεί μέσα στο ιερό τέμενος, για το νερό. Το νερό να τρέχει στις διευθύνσεις που έχουν οριστεί και κανείς να μην εμποδίζει την ελεύθερη χρησιμοποιησή του από όλους.. Αν πιαστεί κάποιος να κάνει κάτι από αυτά που απαγορεύονται ,τον μεν δούλο να μαστιγώνει, τον δε ελεύθερο να τον τιμωρεί με πρόστιμο 20 δραχμών και η καταδίκη να γίνεται από τους ιερούς.
22. ΠΕΡΙ ΑΛΕΙΜΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΛΟΥΤΡΟΥ
Στον Αγρονόμο ανατίθεται και η επιμέλεια της κανονικής λειτουργίας των Βαλανείων. Οι δούλοι θα μεταφέρουν καυσόξυλα για τη θέρμανση του νερού και οι μεν ελεύθεροι μετά το λουτρό τους μπορούν να ζητήσουν από το βαλανέα λάδι προς επάλειψη του σώματος , στους δε δούλους απαγορεύεται η επάλειψη- Ποινές οι συνήθεις, ήτοι χρηματικαί και για τους δούλους μαστιγώσεις.
Ο αγρονόμος να φροντίζει αυτοί που θέλουν να κάνουν χρέη ενοικιαστού του λουτρού στο ιερό, να μην εισπράττουν από τους λουόμενους περισσότερο από 2 χάλκινα νομίσματα (1\3 του οβολού) και να προσφέρουν φωτιά και αίθουσα ζεστή, για όσους αλείφονται μετά το λουτρό και σε όσους λούζονται στη λεκάνη ζεστό νερό και ο εργολάβος της προμήθειας των ξύλων για το αλειπτήριο προμηθεύει σε αυτούς που αλείφονται αρκετά ξερά ξύλα κάθε ημέρα, από της 4ης μέχρι της 7ης ώρας. Κανείς δούλος να μην αλείφεται και οι ιεροί να αναθέτουν σε εργολάβο την προμήθεια των ξύλων. Αν κάποιος από τους εργολάβους ή τους λουτροκόμους δεν εκτελεί τα καθηκοντά του όπως έχουν καθοριστεί, ο αγρονόμος να μαστιγώνει το δούλο και τον ελεύθερο να τιμωρεί για κάθε αδίκημα με 20 δραχμές και η καταδίκη να γίνεται από τους ιερούς.
23. ΣΥΝΕΣΙΟΣ ΑΝΑΦΟΡΑ (ΥΠΟΒΟΛΗ ΕΚΘΕΣΗΣ ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΩΝ)
Μετά τη γιορτή οι Ιερείς υποβάλλουν αναφορά στο Πρυτανείο περί των συμβάντων κατά τη γιορτή.
Οι ιερείς για τα έργα της διοικησής τους στη διάρκεια των τελετών ή για τις καταδικαστικές αποφάσεις που εκδώσανε, να υποβάλλουν έκθεση στο Πρυτανείο. Να αναφέρουν εγγράφως στον οίκο που βρίσκεται στον ιερό χώρο αυτούς που έχουν καταδικάσει αναφέροντας και το είδος του αδικήματος
24. ΑΝΤΙΓΡΑΦΟΝ ΕΧΕΙΝ ΤΟΥ ΔΙΑΓΡΑΜΜΑΤΟΣ
Να δοθεί αντίγραφο του κανονισμού σε όσους διοριστούν , για να κάνουν αντίγραφα και αφού ελεγθεί η ακρίβεια της αντιγραφής και επικυρωθεί να δώσουν αντίγραφο στους φύλακες των νόμων. Αυτοί αφού παραλάβουν το αντίγραφο να το δείχνουν σε όσους έχουν ανάγκη να το δούν.
Όλοι οι λειτουργοί των μυστηρίων οφείλουν να έχουν αντίγραφο του παρόντος Διαγράμματος και να το επιδεικνύουν στους Αρχοντες- Πρυτάνεις.Στα μυστήρια να εκτελούν υπηρεσία μαζί με τους ιερούς και ο κήρυκας και ο αυλητής και ο μάντης και ο αρχιτέκτονας.
25. ΠΕΡΙ ΔΙΟΡΙΣΜΟΥ ΤΩΝ 10
Οι προϊστάμενοι του δήμου κατά τη δωδέκατη ήμερα του 6ου μήνα ,πριν γίνει η κλήρωση για τους ιερούς και ιερές, να αναθέσουν στο δήμο με χειροτονία να διορίσει 10 από όλους τους πολίτες που δεν θα είναι κάτω από 40 ετών και ούτε 2 φορές τους ίδιους στον ίδιο χρόνο. Να μετέχουν στην εκλογή και οι άρχοντες και από τους άλλους πολίτες όποιος θέλει, προτείνοντας κατόπιν από εκείνα τα πρόσωπα από τα οποία σύμφωνα με το νόμο γίνεται η κλήρωση. Αυτοί που θα διοριστούν να τους ορκίσει ο γραμματέας των συνέδρων με τον ίδιο όρκο που ορκίζει τους ιερούς. Οι διοριζόμενοι να έχουν σαν καθηκοντά τους τη φροντίδα για όσα πρέπει να γίνονται κατά τη διάρκεια των μυστηρίων και όλα όσα χρειάζονται στην τελεσή τους. Να εκλέγουν για ραβδοφόρους τους καλλίτερους από τους ιερούς καθώς και τους μυσταγωγούς.. Αυτοί που πρέπει να εκτελούν υπηρεσία μαζί με τον Μνασίστρατο να τους εκλέγουν έφ’ όσον υπάρχουν κατάλληλοι και από αυτούς που δεν διορίστηκαν ως ιεροί. Και όσοι εκλέχτηκαν να πειθαρχούν και να εκτελούν οτιδήποτε τους ανατεθεί. Αυτόν που δεν θα συμμορφωθεί να τον καταδικάζουν σε πρόστιμο 20 δραχμών και να τον καταγράφουν στα βιβλία των οργάνων της τάξεως και οι ραβδοφόροι να εκτελούν τις μαστιγώσεις που θα διατάξουν οι 10. Εκλέγονται οι 10 που έχουν συμπληρώσει το 40ο έτος της ηλικίας τους και δεν είχαν εκλεγεί το προηγούμενο έτος.(Αυτοί είχαν την υπερτάτη διεύθυνση της λειτουργίας των τελετών των μυστηρίων, στη διάρκεια τους).
26. ΠΕΡΙ ΔΙΑΒΟΥΛΙΟΝ
Οι διορισθέντες 10 εκδικάζουν όλες τις υποθέσεις. Αν υπάρξει ανάγκη να παρθεί κάποια εξαιρετική απόφαση τότε να συγκροτείται συμβούλιο να συγκαλούν οι 10 όλους τους ιερούς και να γίνεται ότι αποφασίσει η πλειοψηφία. Ναφορούν οι 10 στην τελετή των μυστηρίων κόκκινο περιβραχιόνιο.
27.ΙΣΧΥΟΥΝ ΟΣΑ ΕΙΝΑΙ ΓΡΑΜΜΕΝΑ ΣΤΟ ΔΙΑΓΡΑΜΜΑ
Αν λοιπόν υπάρχουν μερικά άγραφα στο διάγραμμα (για καθένα από τα μυστήρια ή τις θυσίες) ας αποφασίσουν οι σύνεδροι το τέλος τους, χωρίς να αλλάζουν γνώμη καθόλου για την κατάλυση των μυστηρίων σχετικά με το διάγραμμα, διαφορετικά ας είναι αυτό που γράφτηκε ατελές, το δε διάγραμμα ή νόμος ας είναι έγκυρο για πάντα, αιωνίως.
ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ ΔΙΑΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΕΠΙΓΡΑΦΗΣ
Από την επιγραφή παίρνουμε πολλά στοιχεία του δημοσίου βίου της εποχής εκείνης. Διαπιστώνεται ότι οι Μεσσήνιοι μετά την απελευθερωσή τους, διατήρησαν το θεσμό της δουλείας αλλά υπήρχαν και για τους δούλους προστατευτικές διατάξεις, Ο δούλος είχε τη δυνατότητα να ζητήσει άσυλο στο ιερό, εάν έκρινε ότι είχε κακή μεταχείριση , ο δε ιερέας δικαιούτο να ζητήσει ανάκριση και να εξετάσει τα παράπονα του δούλου. Εαν πείθοταν ότι δίκαια δραπέτευσε, από τον κυριό του, απαλασσόταν των ποινών της δραπετευσής του. Αντίθετα αν οι δικαιολογίες ήταν ψεύτικες, παραδινόταν πάλι στον κυριό του. Συμμετείχαν στην τελετή των μυστηρίων και οι δούλες να φορούν χιτώνα ή σινδόνι και ιμάτιο, αξίας όχι μεγαλύτερης των 50 δραχμών, ενώ οι γυναίκες και παιδιά των ελευθέρων έφεραν ιματισμό αξίας διπλασίας, των δούλων και τα ρούχα να είναι αδιαφανή. Το ψήφισμα προβλέπει εξ άλλου αυστηρούς κανόνες ευταξίας και προσήλωσης στη διάρκεια τέλεσης των μυστηρίων. Οι δούλοι μετέφεραν ξύλα στο βαλανείο και απαγορευόταν να αλειφθούν με λάδι, Για οποιαδήποτε παράβαση οι δούλοι είχαν σωματική τιμωρία με μαστιγώσεις. Γι αυτό το λόγο ορίζοντο 20 ραβδοφόροι επιμελητές, που έκαμαν χρήση επιμελητών.
Τη διοίκηση της πόλης είχαν οι σύνεδροι με επικεφαλής το γραμματέα των συνέδρων, σημερινό αξίωμα του πρωθυπουργού. Στην τέλεση των μυστηρίων εκλέγονταν οι 10 μεταξύ των σεβαστών πολιτών έχοντας ηλικία πάνω από 40 έτη, τη δωδέκατη ημέρα του έκτου μηνός Φεβρουαρίου και είχαν τη γενική εποπτεία με τη συνεργασία των ιερών ανδρών που εκλέγονταν με κλήρο από τη γραμματεία των συνέδρων και ορκίζονταν τον ενδέκατο μήνα Ιούλιο. Οι ιεροί ήταν εκλεκτοί πολίτες και προέρχονταν από όλες τις φυλές σε ίσο αριθμό από κάθε φυλή, οι οποίοι διεύθυναν την τελετή με επικεφαλείς τους 10.Οι ιερείς όρκιζαν τον ιερέα, τις ιερές γυναίκες που έπρεπε να συμβιώνουν αρμονικά με τους άνδρες τους, και το γυναικονόμο, φυλάνε τα ιερά βιβλία και σκεύη, φροντίζουν για την προμήθεια των ζώων που προορίζονται για θυσίες, την προμήθεια ξύλων για το δημόσιο λουτρό, καθορίζουν την έκταση του ιερού ασύλου, το χώρο των σκηνών και το μεγεθός τους, το χώρο που θα γίνονται οι αγοροπωλησίες, φροντίζουν την κατασκευή θησαυροφυλακίων για τις εισφορές, διαλέγουν τους αυλητές και κιθαριστές, ορίζουν το είδος ενδυμάτων και κοσμημάτων που θα φέρουν οι μετέχοντες στην πομπή, οργανώνουν τον ιερό δείπνο, επιβλέπουν να μην γίνονται παρανομίες, επιβάλλουν ποινές, πρόστιμα ξυλοδαρμούς, τους οποίους εκτελούν οι ραβδοφόροι που εκλέγονται από τους 10, υποβάλλουν στο πρυτανείο έκθεση πεπραγμένων και γράφουν τα ονόματα των τιμωρηθέντων σε μητρώο, που φυλάσσεται στο διοικητήριο μέσα στο ιερό άλσος. Διαπιστώνεται ότι όλη η τέλεση ήταν άψογη, γιατί υπήρχε τάξη και ευπρέπεια με καθορισμένο το χώρο και το σκοπό. Ο οικονομικός απολογισμός γινόταν δημόσια και οι 5 προσημείωναν την περιουσία τους καθώς και αυτοί που τους πρότειναν
Δείγμα ενάρετης διοίκησης ήταν και διαχείριση εσόδων – εξόδων, συμμετείχαν στις εορτές ελεύθεροι και δούλοι και η διοίκηση οργάνωση της πόλης ήταν καθαρά δημοκρατική γιατί η εξουσία προερχόταν από τους πολίτες γιατί ο δήμος εκλέγει τους 5 διαχειριστές της εορτής και ήταν πολίτες με μεγάλη περιουσία. Παρουσιάζεται μια λαμπρή διοικητική,, κοινωνική, και οικονομική οργάνωση, πνεύμα αρμονικής συνύπαρξης και ήρεμης διαβίωσης, της τότε εποχής.
Στη ρωμαϊκή περίοδο ο Ελλαδάρχης εκλεγόταν από τους αντιπροσώπους των ελληνικών πόλεων, που διηύθυνε τους αγώνες που τις εξύψωσε ο αυτοκράτορας Ανδριανός 117-133μ.χ. και ο Τιβέριος Κλαύδιος Κρισπιάνος. Ο Παυσανίας παραβρέθηκε το 160 μ.χ. στις τελετές αποφεύγει όμως να μιλήσει με λεπτομέρειες, γιατί ήταν μυημένος και είχε ορκιστεί να μην δημοσιοποιήσει όσα είδε και άκουσε στη διάρκεια της μύησης.
Ο Ιεροφάντης (ιερό + φανερώνω ) αναλαμβάνει την διάσωση της αλήθειας, με εγγύηση την ίδια τη ζωή του όπως και οι μυημένοι στους οποίους την αποκάλυπτε.
Το πόσο σημαντική ήταν η τήρηση της μυστικότητας των πραγμάτων που αποκαλύπτονταν στους μυημένους φαίνεται από την καταδίκη του Σωκράτη, την αποπομπή του Αριστοτέλη,κλπ.
Η όλη οργάνωση των μυστηρίων αποδεικνύει την επιβίωση των θρησκευτικών παραδόσεων και το σεβασμό των απογόνων στην «παρακαταθήκη» των πατέρων τους, από τα οποία πολλά εφαρμόζουν και σήμερα οι διάφορες θρησκείες του κόσμου, καθώς και η ορθόδοξη θρησκεία. Ο ναός, οι κίονες (ο Δωρικός ρυθμός συμβολίζει την Ισχύ, ο Ιωνικός ρυθμός τη Σοφία και ο Κορινθιακός ρυθμός συμβολίζει το Κάλλος), το λιβάνι, τα μυστήρια της εκκλησίας, ο σταυρός που είναι αρχαιολογικό σύμβολο και συμβολίζει τα 4 στοιχεία νερό – γη – φωτιά – αέρα, τα 4 σημεία του ορίζοντα, η οριζόντια γραμμή του συμβολίζει το δέσιμο και την επικοινωνία μεταξύ των ανθρώπων, η κάθετος το δέσιμο και την επικοινωνία των ανθρώπων με το θεό, (γι΄αυτό και σταύρωσαν το Χριστό και απόστολο Ανδρέα πάνω στο σταυρό, για να ξεφτιλίσουν αυτό το σύμβολο) οι βαθμοί διακονίας, η καμπάνα, το φως του κεριού, το παγκάρι της εκκλησίας, ο οβολός των πιστών, η ενδυμασία των ιερωμένων, ο αμνός του Πάσχα, η κατήχηση κ.λ.π. είναι αντίστοιχα τα μικρά και μεγάλα μυστήρια, το λυσεργικό οξύ που το έβγαζε ο ιεροφάντης από το σκληρώτιο, για να πάθουν οι μύστες ομαδική έκσταση, το φως, οι σπονδές αίματος και οίνου, η κάθαρση των μυστών, οι 2 θησαυροί, η ενδυμασία του ιεροφάντη καθώς και πολλά άλλα τα εφαρμόζει σήμερα η ορθόδοξη εκκλησία και τα άλλα θρησκευτικά δόγματα
Ο καναδός καθηγητής του πανεπιστήμιου Laval,του Καναδά, Μιζότ Λεοπόλντ εξετάζει συνολικά την οικονομία των αρχαίων πόλεων από την αρχαϊκή περίοδο μέχρι τους πρώιμους αυτοκρατορικούς χρόνους και αναλύει τις οικονομικές δραστηριότητες και συμπεριφορές των αρχαίων Ελλήνων. Εξετάζει και αναλύει την οικονομία, το γεωγραφικό περιβάλλον και την εργασία, το ενδιαφέρον των διανοουμένων για τα οικονομικά προβλήματα, τους ιδιωτικούς, δημόσιους και ιερούς χώρους, τη φορολογία και τις δημόσιες δαπάνες, τα νομίσματα τις αγροτικές εργασίες και τα αγροτικά προϊόντα, τις καλλιέργειες, το Απόσπασμα του κανονισμού των μυστηρίων της Ανδανίας Μεσσήνης 92 π.χ. Ο καθηγητής στο έργο του αυτό θέλησε να δείξει σε λίγες σελίδες με ποιο τρόπο οι αρχαίοι Έλληνες συνέλαβαν και οργάνωσαν τις οικονομικές τους δραστηριότητες στο πλαίσιο των πόλεων ενώ περιγράφει τα χαρίσματά τους ανά τομέα και συγχρόνως προσπάθησε να σκιαγραφήσει στο μέτρο του δυνατού την εξέλιξη της παραγωγής και των συναλλαγών που φαίνεται ότι συνδέθηκε πριν απ’ όλα με τις πολιτικές αλλαγές και αναστατώσεις της περιόδου εκείνης.
Ο κανονισμός των μυστηρίων της Ανδανίας, το 92 π.χ., περιέχει αυστηρές διατάξεις κατά της χλιδής, συγκεκριμένα απαγορεύει τη χρήση ενδυμάτων αξίας ανώτερης απο 200 δραχμές, πράγμα που σημαίνει ότι τα πλούτη δεν ήταν άγνωστα. Οι πέντε ανώτατοι λειτουργοί των μυστηρίων έπρεπε να έχουν εισόδημα ενός τουλάχιστον ταλάντου, άρα τέτοιες περιουσίες δεν ήταν τίποτε το εξαιρετικό
Μια δραχμή=6 οβελοί, μια μνα=100 δραχμές, δίδραχμο ή στατήρας, τετράδραχμο, ένα τάλαντο= 60 μνες= 6000 δραχμές.
ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΩΝ ΜΥΣΤΗΡΙΩΝ
Ο Παυσανίας στα Μεσσηνιακά του μας περιγράφει για τα μυστήρια της Ανδανίας.Τα παιδιά του Λέλεγα Μύλης και Πολυκάονας, όταν απέθανε ανέλαβε ο πρώτος την εξουσία στην Λακωνική (Λελεγία) και ο Πολυκάονας παντρεύτηκε τη κόρη του βασιλιά του Αργους ,Τρίοπα. Αφού μάζεψε στρατό από Άργος και Λελεγία κατέλαβαν την περιοχή και την ονόμασαν Μεσσηνία από το όνομα της γυναίκας του. Εδώ έχτισαν την πρωτεύουσα Ανδανία και τα ανακτορά τους. Η περιοχή της Ανδανίας οριοθετείται, από το σιδηροδρομικό σταθμό Δεσύλλα μέχρι το χωριό Καλλιρόη και νοτιοανατολικά στην πεδιάδα, βρίσκεται το Καρνάσιο Άλσος.
Η απόδειξη για την ύπαρξη της Ανδανίας είναι η ενεπίγραφη πλάκα που βρέθηκε το 1858 στη θέση Καμάρες κοντά στο Διβάρι στο χωριό Πολίχνη. Η Ανδανία ήταν πρωτεύουσα της Μεσσηνίας, πατρίδα του Αριστομένη και καταστράφηκε από τους Σπαρτιάτες μετά την κατάληψη της Είρας το 489. π.χ. Πιθανολογείται ότι ξαναχτίστηκε μετά τη μάχη της Χαιρώνειας το 338 π.χ. όταν ο βασιλιάς Φίλιππος ανακήρυξε ελεύθερες όλες της Μεσσηνιακές πόλεις.
Ο Παυσανίας στα Μεσσηνιακά του μας περιγράφει για το Καρνάσιο Άλσος, τα ερείπια της παλιάς Ανδανίας, τις ιερές τελετές και για την ακριβή θέση της πόλης δεν αναφέρει τίποτε επειδή ήταν μυημένος.
Στο Χρονικό του Μορέως περιγράφεται η καταστροφή όλης της περιοχής ,στη μάχη, στο Μακρυπλάγι.
Η λέξη Καρνάσιο σημαίνει Κάρνος (¨Αρνος), δηλαδή Κριός πανάρχαιος θεότητα ζωόμορφου θεού. Στη Μεσσηνία τα κέντρα λατρείας ήταν η Ιθώμη, το Σαμικό και η Ανδανία. Από τον Ελευσίνιο Καύκωνα μεταφέρθηκαν στην περιοχή τα μυστήρια των Μεγάλων Θεών Δήμητρας και Περσεφόνης, τελειοποιήθηκαν από το Λύκο, το γιο του Πανδίονα που εκδιώχθηκε από την Αττική ,από τον αδελφό του Αιγέα. Πέντε γενιές μετά τον Πολυκάονα οι μεσσήνιοι έκαναν βασιλιά τον Περιήρη, γιο του Αιόλου, από Θεσσαλία, ο οποίος έφερε και το φίλο του Μελανέα, δεινό τοξότη, θεωρούμενος γιος του Απόλλωνα.
Ο Περιήρης παραχώρησε το Καρνάσιο στο Μελανέα και το ονόμασε Οιχαλία από το όνομα της γυναίκας του και εισήγαγε τη λατρεία του Απόλλωνα η οποία ενσωματώθηκε με τις τελετές που γίνονταν για τις μεγάλες θεές. Οι τελετές γίνονταν συνεχώς από την εποχή του Πολυκάονα 3000π.χ. ,μέχρι τη λήξη του πρώτου Μεσσηνιακού πολέμου, το 720.π.χ., γιατί οι σπαρτιάτες απαγόρευσαν την τέλεση των μυστηρίων, στους υπόδουλους πλέον Μεσσήνιους. Με την ελευθέρωση των μεσσηνίων ,από το Θηβαίο Επαμεινώνδα το 370 π.χ. και την προσκλησή του να γυρίσουν στην πατρίδα τους οι εξόριστοι Μεσσήνιοι, γύρισαν και οι απόγονοι του Ιερατικού Γένους. Όταν βρέθηκε η χάλκινη υδρία που είχε ταφεί από τον Αριστομένη που περιείχε το κείμενο τελετής γραμμένο σε κασσίτερο περιτυλιγμένο σε κύλινδρο, τις αντέγραψαν .Αυτά ήταν τα βιβλία που παρέδωσε ο Μνασίστρατος, γιατί το Ιερατικό γένος είχε την ιδιοκτησία και το δικαίωμα της τέλεσης των μυστηρίων. Η στήλη που βρέθηκε, στις 30\7\1904 ,στο Ιερό του Πυθικού Απόλλωνα ,στο Άργος, αναφέρεται στο μαντείο των Δελφών, και με ψήφισμα, έδωσε το δικαίωμα στους μεσσηνίους να τελούν τα μυστήρια. Ο αυτοκράτορας Ιουλιανός, 361-363μ.χ., σαν ζηλωτής και γνώστης της Αρχαίας θρησκείας προσπάθησε να την επαναφέρει, γι’ αυτό και ονομάστηκε «παραβάτης», ενώ το 394 ο αυτοκράτορας Θεοδόσιος, απαγόρευσε με νόμο την τέλεση αρχαίων θρησκειών, βάζοντας ταφόπλακα και οριστικό τέλος. Όμως στο Βουλκάνο οι 2 κορυφές του Ιθώμη και Εύα αποτελούν συνεχώς θρησκευτικό κέντρο, από το 3000 π.χ. μέχρι και σήμερα, λόγω των μοναστηριών που υπάρχουν, το Πάνω Μοναστήρι ή Καθολικό κτισμένο από υλικά του ναού του Ιθωμάτα Διος και το Κάτω.
Η περιγραφή του Παυσανία, το Χρονικό του Μορέως, , οι εντοιχισμένες πλάκες, το Διβάρι, οι Καμάρες, η επιγραφή στο Πρόπυλο του Γυμνασίου του αρχαιολογικού χώρου της Αρχαίας Μεσσήνης και το βάθρο της αγίας τράπεζας του ιερού ναού του Αγίου Γεωργίου, στο Στενύκλαρο (Αλειτούργι) που αναφέρουν το όνομα Μνασίστρατος,οι επιγραφές με το όνομα του Ελλαδάρχη Κλαύδιου Κρισπιάνου στον άγιο Αθανάσιο Καλλιρόης και στο κοιμητήριο της Αρχαίας Μεσσήνης, το ιερό της Δήμητρας, Βαλανείο, Ιεροθυσίο, που βρίσκονται στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Μεσσήνης, ο Χρησμός στο Ιερό του Πυθικού Απόλλωνα στο Άργος και η επιγραφή στο Μαντείο των Δελφών, αποδεικνύουν το υψηλό επίπεδο της πολιτιστικής – πολιτισμικής κληρονομιάς της περιοχής μας. Μακάρι το τελετουργικό των 27 άρθρων να είχε τη συνέχεια και εφαρμογή μέχρι της ημέρες μας.
Σήμερα όμως οι κυρίαρχοι του κόσμου, η υπερεθνική ελίτ, οι παγκόσμιοι τραπεζίτες ,η άρχουσα τάξη και οι πολυεθνικές με την παγκοσμιοποίηση μας λένε τη μισή αλήθεια, ενώ η άλλη μισή είναι ψεύτικα κατασκευασμένη, για τις ραγδαίες εξελίξεις των τελευταίων χρόνων, στον πλανήτη γη όπως, τη δολοφονία Κένεντυ και Μάρτιν Λούθερ Κίνγκ, τη διάλυση της Σεβιοτικής Ένωσης και Ανατολικής Γερμανίας, τον πόλεμο στον Κόλπο, στο Ιράκ, στη Σερβία, στο Αφγανιστάν, η πτώση των δίδυμων πύργων την 11η Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη κ.λ.π.. Διαπιστώνεται ότι επιδιώκουν την υποδούλωση των λαών με τη δημιουργία οικονομικών κρίσεων, πολέμων, σπέρνουν το φόβο και πανικό με τα διάφορα παγκόσμια προβλήματα και καταβάλλουν προσπάθεια να έχουν τον έλεγχο και τη συνένωση των τεσσάρων κέντρων της πολιτικής, νομισματικής, διανοητικής και εκκλησιαστικής ισχύος.
Όμως εμείς ας προβληματιστούμε, έχοντας στη σκέψη μας την αειφορία και αειφόρο ανάπτυξη συνδέοντας το παρελθόν, παρόν και μέλλον, της περιοχής μας.ΤHE MYSTERIES OF ANDANIA (A summary)
By Liras Ioannis, teacher of Biology at 3rd Junior High School of Patras
50-54 Ben. Roufou, Patras, 26224. Tel 2610334215
ΤHE MYSTERIES OF ANDANIA
They were introduced by Cafcon in Andania which was the first capital city of Messinia ,during the reign of the pre-doric king and queen Polycaon and Messini.
There is a direct connection between ancient Messini and the Mysteries of Andania.
The utmost question on the initiation is to approach Holy Perfection through Soul Perfection, while the secret for Knowledge,Science and Art is situated in the coherence of ratios which join constantly diverging cycles,the individual with the whole,the finite with the infinite.
At the 1st grade of initiation the choice of students was based on appearance.Later they attended ethics courses.Fasting,discussion,occult teaching lasted 2 years with a 5-year perspective for the 1st grade to be completed.
At the 2nd grade of initiation purification (Catharsis),the Theory of Numbers and Theogonia (the birth of Gods) were introduced.
Each of the nine Muses represented the occult sciences and sacred arts: Cosmogony,Anthropology,Psychology ,Earth Physics and Chemistry.
At the 3rd grade of initiation the perfection was completed.They studied Cosmogony,Psychology and Soul Evolution.The initiated always believed in revelations of Beauty,Honour and Truth.
The last (4th) grade was for love,marriage,initiation for Knowledge.
The soul must, having been enlightened by the Mind, acquire Bravery,Altruism,Self-sacrifice,Faith. In one word Virtue.
Finally, the Mind must approach Wisdom and Knowledge in such a way, that it can discern the good and the bad,see God,not only in a minor being but also in a group of Worlds (Cosmoses)
Bibliography
• The Great Initiator,Edward Syree, An Essay on the occult history of Religions,Rama,Krisna,Hermes,Moses,Orpheus,Pythagoras,Plato,Jesus.
• A suggestion for a “corpus” of the Byzantine monuments of the Municipality of Ithomi,Ioannis Liras,2004
• Municipality of Ithomi,an Itinerary through Time and Place,Ioannis D. Liras,2005
• A dictionary of ceremonies,celebrations and games in Ancient Greece,Labros Vretos,Conidari publications,Athens 2002
• Tourist guide of Messinia ,Ioannis Anapliotis,1970
• The remnants of Ithomi,S.Ikonomakis,Athens 1897
• William Dittenbergerro,pg.400-411 under the title “SYLLOGE INSCRIPTIONYM GRAECARUM,LIPSIE,MVMXVII
• INSCRIPTIONES,LACONIAE,MESSENIAE,ARCADIAE,MCMXII,BEROLINI APVD GEORGIUM REIMERUM
THE MYSTERIES OF ANDANIA
Human patterns, like values, visions, ideals tend to be levelled . Learning about our region forms the foundation of holding the structure called national conscience . The more one studies about their region, the more they realize that there are still more to know in depth.
Ancient Messene forms a cultural jewel for the whole world and is associated directly with the ritual of Andania’s Mysteries . The supreme request of Initiation is to refound the devine completion in the soul’s completion , and the secret of knowledge , of science and art resides in the sequence of analogies which unites the atomic with the universal , the finite with the infinite in always divergent circles .
Teaching included 3 parts .
The science of universal postulates ,theogony
Physics or Cosmogony,
Ethics, that is everything about Man, Science and Art.
In the first degree of initiation the choice of the scholars was a crucial physiognomical test of whether they were suited or not to initiation. Afterwards, ethics lessons were given in the form of questions like, what a triangle enrolled in a circle mean.
Fast , conversation , teaching of occult lasted for 2 years with a 5-year perspective when the first round of the beginning of Mysteries closed .
In the second degree of initiation Catharsis took place as well as the theory of Numbers and Theogony .Each of the 9 Muses bear the name of the occult sciences and sacred Arts .
Urania ;Astronomy , Astrology
Polymnia ; Prophetic (oracular )Art , Posthumes Life
Melpomene ; Science ,Life , Death , Metamorphosis , Rebirth .
The three of them constituted the unit of Cosmogony or Celestial Physics .
Kalliope; Medicine
Cleo ; Magic
Euterpe ; Ethics and the three of them constituted the unit of Anthropology , phsychology .
Terpsichore; Mineralogy.
Erato; Phytology.
Thaleia; Zoology. And the three of them constituted the unit of Terrestrial Physics and Chemistry.
In the 3rd degree of initiation, completion took place. Cosmology, Psychology and the Evolution of Psyche were studied. The occult cosmogony and psychology touched (bordered on) the greatest mysteries of life, dangerous secrets of the occult sciences and arts. The initiated ones always believed in the revelation of spiritual Beauty and Truth.
The 4th and last degree of initiation was for love, marriage, the gnosiologic initiation which the initiation of will succeeded and developing truth in intellect, virtue in the psyche and sanctity in the body. Consequently, the body must be pure so as the psyche is pure, too.the psyche, through the continuous enlightment of the Mind, must obtain Courage Unselfis hness, Self- Sacrifice, Faith, in one word, Virtue. Finally, Intellect must touch Wisdom and Knowledge in such a way that it is able to distinguish good from bad, see the God in the less important being do well as in the total of the Cosmoses.
The whole system of this Knowledge of occult was called MYSTERIA and behalf of this Knowledge they were obliged not to say what they saw and heard. During the teaching and trial, complete light succeeded deep dark. Wonder succeeded gaiety, fear succeeded sorrowness. Generally, they were submitted to a psychic ecstasy so that Respect and Faith in the devine,were obtained. The one who completed schooling was called mystic (initiate), schooling was called initiation, the priest who taught was called mystagogist and the teaching Mystagogy (from the verb “initiate”meaning teach secreb/mysterious things). The words Ierophantes, Ierothytes, Agonothetes, Thathouhos, Mystagogist, haleithophoros etc. signify offices of the hieratic class.
It was Kaukonas who introduced the mysteries in Andania during Polycaonas and Messene’s, reign in Messenia. Lycaonas initiated the queen Messene, who established the celebrations for the Great Godesses, into the mysteries. Later, Lycos made the mysteries more venerable by initiating the King of Arene, Aphareas and his wife, too. When Messenia was subjugated, all both worship and rituals were abolished.
After the liberation of Messinia, Epaminondasa and Epitelis were perplexed as to where to build the new capital. Then appeared in their sleep Kaukon dressed as an ierophant-the priest in charge of the Elefsinian rituals- and pointed to them the place near Ithomi where he had buried a copper urn which contained the regulation for the orgies of the Great Gods written in a very thin plate made out of pewter and wrapped in a roll. The urn had been buried by Aristomenis at the fall of Eira. Epaminondas invited the Athenian organizer of mystery ceremonies, Methano, to reorganize the mysteries.
Details about the mystery ceremonies are known from the two stone inscriptions dating from 92 BC, the time of their last reorganization by Ierofanti Mnasistratos, after the Delphic Oracle. The inscription was found in 1858 in the location of Kamares and is engraved in the wall of the church of St. Konstantin in Konstantinous.
The inscription contains 27 paragraphs, articles outlining the orders and duties of each responsible during the execution of the ceremonies. From the plaque it became known that Messinians after their liberation maintained slavery but there were some protective arrangements for the slaves. The slave could seek asylum in the temple, if he thought that he was being maltreated, and the priest was permitted to ask for an interrogation to examine the slave’s complaints. If the priest was convinced that the slave was right in fleeing from his master, he was freed from the punishment for his escape. On the contrary, if the slave’s reasons proved to be false, he was returned to his master. In the mysteries participated also female servants wearing a chiton or a tunic and a himation worth 50 drachmas while the wives and the children of the free citizens wore clothing worth twice that of the slaves. The decree foresaw strict rules of good behavior and attention during the time of the mysteries. The slaves carried wood to the valanio and it was forbidden that they rub themselves with oil. In case of transgression, slaves were punished physically with whippings. For this reason there were 20 overseers carrying canes who performed the duty of superintendents. The whole organization of the mysteries proves the survival of the religious traditions and the respect of the younger generation to the heritage of their parents.
In the archeological site of Ancient Messinia one can find:
• The sanctuary of Dimitra and Dioskouri
• The valaneio
• The altar (ierothysio) which was related directly to the ierothytes , who were elected officers responsible for the celebration of the Ithomaia, Karnassia and other religious holidays which are mentioned in many plaques with the agonothetes (games responsibles)and halidophorous (winners). Ierothyta was the flesh of the animals which had been offered.
• The Stadium and Gymnasium: Metopi (reads “to either Gymnassia during the period of secreteriat of Mnasistratos, the star of Holy Parliament”.
• The holy church of St. George in Stenyklaro whose altar carries an inscription: “The City Asklipiandes Mnasistratos, the star of Holy Parliamenta”.
• In the archeological site of Ancient Messinia were found columns 11895 which report: “Karniastis Leon and the Holy priests at Karneion, Paliskios, Telestas, Philon, Thalon, Xenolas, Nikostratos the donators” and 9655 which carried a statue of priestes Damonos, who has serviced as a Thinarmastria of Dimitra and was highly respected during the procession of the mysteries of Andania.
• St. Athanasios of Kalliroe, where Natan Valmin saw an inscription mentioning Krispianos as being the priest of the Great Gods of Andania, meaning that he was involved in the priesthood after he had been initiated in the mysteries of Andania.
On an inscription installed on St. Nickolas of Ancient Messini (a cemetery) it says: .
“While the priest was Kresphontis, year RNZ, Games responsible Tiberios Claude Krispianos, son Aristomenes, Holy Sacrificers Aristoboulos Aristoboulou Novios Aelianos, Secretery the Wise Haleidophorous Claude Troilos”
The place where the mysteries of Andania took place is Andania and the archeological site of Ancient Messinia. Their duration was 9 days from the 14-22 of September.
The oracle of Delphi
The small mysteries took place each spring outside of Andania in some spring by a sacred road. It is believed that the spring was in the Ancient Divari in Polihni. There the priests sang prayers and the water of the spring was considered sanctified. Afterwards the priests sprinkled the water over every initiate or group, if there were many. This act was called Katharmos of the initiates. This was followed by the purification of the soul so that they were prepared for the ceremony of the great mysteries.
The Great Mysteries were held every 4 years from14-22 Boidromionos month (September).
On the 1st day there was the transfer of the sacred symbols and holy secrets from Andania to Messini and they were placed into the temple of Demetra..The transfer was conducted by the priests and priestesses followed by the crowd.On the way they met with the crowd of Messini who came towards them.
The two oldest bridges in Greece ,the one in Elefsis and the other in Mavrozoumena,must ,therefore,be protected and alleged,because they are a subject of multi-scientific study,due to their great importance.
On the 2nd day there was the meeting of the Initiates in the temple of Demetra and the Preacher invited them for a new cleaning at a nearby fountain.
On the 3rd and 4th days all the people of Messini and Andania were gathered in front of the altar of the gods and they sang songs,said prayers and conducted sacrifices in public.
On the 5th day there was the parade back.Ierophantes was ahead, followed by the priests and priestesses of Demetra and Persephone,the Agonothetes(responsible for the games),Ierothites(responsible for sacrifices),Avlites(musicians),Priestesses and Virgins who drove the carts where the Holy Secrets were kept. Then the parade was followed by the Thinarmastria(the woman in responsibility for the holy dinner) and the Subthinarmastria ,the Priestess of Demetra at the hippodrome and the one in Aegili,the priestesses and priests in the order arranged by the ten.The Gynaeconome was responsible for keeping the order.Then the Initiators followed singing holy songs.They also led the following animals to be sacrificed:a pig to Demetra,a ram to Hermes,a calf to Great Gods,a wild boar to Karneion Appollo and a sheep to Agnes.While the parade was on the way, it stopped wherever there was a temple and performed holy dances and sang holy songs in honour of the god to whom the temple was dedicated.After this long lasting parade they reached Andania where they had a festive reception.Ierophantes received the Sacred things and placed them on the sacrificial altar and the initiators underwent another cleaning at the statue of Agnes near the fountain.
On the 6th day they sacrificed the formerly mentioned animals to the gods.
These two days were the most important of the celebrations.
On the next days the initiators entered the ceremony place the night before and held secret ceremonies and continued with the trials.
The 7th day was for wishes,sacrifices,strict fasting and relaxation.
The initiators’ bodies had to be cleaned and purified..For this reason fasting was compulsory(in remembrance of Demetra’s abstention from any kind of food until she found her missing daughter).
When the night came, the initiators ,dressed in white spotless robes,were locked up in the Ceremony altar,where the ceremony took place(2nd grade of initiation) with activities and sayings(sanctities and representations from Demetra and her daughter’s myth).
The initiation went on on the following night with the Supervision,the 3rd and last grade of initiation with activities and revelations (ceremonies for Zeus and Demetra).The ceremony was repeated the next evening if there were a lot of initiators.
On the last day the Holy Dinner,named Plimohoes, took place in honour of the worship of the earthly gods and the dead.It was named after plimohoi,a vessel with no handles,a low lid and a high base,that looked like a salt cellar.
Homer,Hessiodos,Plato,Socrates and many ancient Greek philosophers taught about the perfection of god while Christianity adds two more elements:Equality among people and Love.The ideals of ancient Greek civilization were Truth and Love for beauty. Christianity,in order to reach god , descends from heaven towards earth.
Evidence for the above research, study, and recording of the re-establishment of the Mysteries of Andania offer the following:
• The oracle of Delphi
• The diagram or law from the 2 inscriptions in the wall of the entrance of the church of St. Konstantin, in Konstantinous, of the municipality of Andania which mention the name Mnisitratos 8 times.
• The two plaques which mention the name Mnisistratos the Filoxenidas and Mnasistratos the Asklepiades in the gymnasium of Ancient Messini and the one in the church of St. George in Steniklaro which cause confusion regarding the identification of the names and dates
• The plaques: Plaque 11895 mentions Karniastis and the 6 priests and the inscription 9655 which was found in the archaeological site of Ancient Messinia.and mentions “thinarmostria” who had an honorary place in the procession of the mysteries of Andania.
• The buildings of the Archeological site of Ancient Messinin, Ierothysio, Balanio, Gymnasium, Stadium and the of Demeter which are associated with the mysteries of Andania and the excavation findings which were found in them
• The two plaques which carry the names of Tiberios Klaudius Krispianus, during the occupation of Greece by the Romans.
• The description of Pausanias and the other archeologists, researchers, commentators in their published or not published works
• The Chronicle of Moreas
The site of Andania with the Divari and the Taxiarchis Polihnis and finally the excavations which are being continued in the archaeological site of Ancient Messini under Archeaology Professor Petros Themelis and will provide answers to our question about the Mysteries of Andania and the identification of dates and persons.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για τα αναρτώμενα σχόλια την ευθύνη φέρει αποκλειστικά ο σχολιαστής.