ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ Η ΠΡΩΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΑΘΗΤΩΝ-ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ , ΤΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΜΕΛΙΓΑΛΑ,ΣΤΙΣ 27-5-2011, ΣΤΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΜΕΛΙΓΑΛΑ
Μετά από 46 χρόνια οι αναμνήσεις και συγκινήσεις μεταξύ καθηγητών και μαθητών, στο πνευματικό κέντρο Μελιγαλά, έδωσαν μια ευχάριστη νότα αισιοδοξίας στην περιοχή μας. Από τους 55 αποφοιτήσαντες , το σχολικό έτος 1964-5 του Γυμνασίου Μελιγαλά (15 του πρακτικού τμήματος , όλοι άρρενες και 40 του κλασσικού 24 θήλεις και 16 άρρενες) παρευρέθησαν στην εκδήλωση η Βούλα Νανοπούλου, πρόεδρος της Αδελφότητας των Μελιγαλαίων, ο Δεδούσης Κωνσταντίνος , ο Παναγιωτακόπουλος Σταύρος (από το κλασσικό) και από το πρακτικό οι: Αντωνόπουλος Δημήτριος, Καρζής Νικήτας, Λύρας Ιωάννης, Μαρινόπουλος Αντώνιος, Μπουρκουλας Πέτρος, Νίκας Περικλής, Παπαντωνόπουλος Κωνσταντίνος, Περδίος Περικλής και Σταυρόπουλος Κωνσταντίνος. Φυσικά στο ακροατήριο παρευρέθηκαν και άλλοι μαθητές από προηγούμενες και επόμενες τάξεις .
Από τους εν ζωή καθηγητές που προσκλήθηκαν και βραβεύτηκαν ήταν οι; Μαθηματικός Αποστολόπουλος Κωνσταντίνος, Φυσικός Φώτης Καραβίτης και Φιλόλογος Νάκης Σπύρος.
Οι πιο συγκινητικές στιγμές ήταν στην απονομή των πλακετών όπου μαθητές καθηγητές ένιωσαν τα νοσταλγικά χρόνια του παρελθόντος και ειπώθηκαν αλήθειες, γιατί στην συνάντηση αυτή έσμιξαν τρείς γενιές καθηγητών του Γυμνασίου Μελιγαλά.
Ο δήμαρχος Οιχαλίας Μπάμης Φίλιππος, η πρώην δήμαρχος Ελένη Αλειφέρη και η πρόεδρος της αδελφότητας Μελιγαλαίων Βούλα Νανοπούλου αναφέρθηκαν, στο παλιό κτίριο των πολλών κληρονόμων, που στέγαζε για πολλά χρόνια τους μαθητές του Γυμνασίου Μελιγαλά. Η πρώην δήμαρχος πρότεινε τη δημιουργία Ιστοσελίδας και να δηλώνουν οι αποφοιτήσαντες την ιδιοτητά τους και το τηλεφωνό τους, για τη διάσωση, επισκευή και αξιοποίηση του κτιρίου, μιας και οι συνθήκες είναι πλέον ώριμες,. Αυτό θα το αναλάβει ο απόφοιτος Γιάννης Λινάρδος.
Στη διάρκεια της παρουσίασης υπήρχε φωτογραφικό υλικό, με σχολικό περιεχόμενο, από τα αρχεία των Αποστολόπουλου Κώστα, Καρζή Νικήτα, και Λύρα Γιάννη, έγγραφα από τα γενικά αρχεία Καλαμάτας που είχαν σχεση με το γυμνάσιο Μελιγαλά και βιβλία σχετικά με την εκπαίδευση, προσφορά της υπεύθυνης των ΓΑΚ Καλαμάτας κυρίας Μηλίτση, του βιβλίου Α Αρρένων Καλαμών προσφορά της διευθύντριας κυρίας Παναγάκου , η οποία και παρευρέθηκε στην εκδήλωση , πρακτικά της κοινότητας Βαλύρας, , νόμοι και προεδρικά διατάγματα των μεταβολών των σχολείων μέσης εκπαίδευσης, στη διάρκεια του νεοσύστατου Ελληνικού κράτους, βιβλία που αναφέρονταν στο σχολείο Μελιγαλά και φυσικά η κατάσταση με τους αποφοιτήσαντες το σχολικό έτος 1964-5.
Στην έκθεση υπήρχε η ποιητική συλλογή του Γεωργίου Τσιλίκα, απόφοιτου του γυμνασίου Μελιγαλά, από Σκάλα, , το οποίο και πρέπει στο άμεσο μέλλον να γίνει η παρουσιασή του, το βιβλίο του Αριστομένη Μαρμαρά του οποίου μα θεματική ενότητα ήταν αφιερωμένη στο 4ετές δημοτικό σχολείο της γενετειράς του, το Στενύκλαρο, με τα ονοματεπώνυμα των φοιτησάντων μαθητών , τα έτη 1904-1929 και το βιβλίο του Ευάγγελου Κάψια του οποίου μια θεματική ενότητα είναι αφιερωμένη στο γυμνάσιο Μελιγαλά, από Ρευματιά, ο οποίος ίδρυσε και συντηρεί στο χωριό του λαογραφικό μουσείο.
Με τη λήξη της εκδήλωσης ή συνάντηση ολοκληρώθηκε με γεύμα στο κέντρο Ρομάντζα του Αγίου Φλώρου όπου εκεί μαθητές καθηγητές αναδίφησαν γεγονότα και καταστάσεις της μαθητικής ζωής, που ήταν και η εποχή της αθωότητας.
Κλείνοντας θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τους διευθυντές Λυκείου και Γυμνασίου Σταυριανόπουλο Θεόδωρο και Αντωνόπουλο Ευάγγελο αντίστοιχα, την πρώην δήμαρχο κυρία Ελένη Αλειφέρη, την αντιδήμαρχο Γιώτα Γεωργακοπούλου, τη δημοτική υπάλληλο Ουρανία Κωτσιοπούλου -Μακρή , που δημιούργησε, εκτύπωσε και παρουσίασε το πρόγραμμα, το προσωπικό του δήμου που καθάρισε το Πνευματικό Κέντρο, το διευθυντή του δημοτικού σχολείου Βαλύρας , για τη δωρεάν παραχώρηση του βιντεοπροβολέα, το σούπερ μάρκετ Παναγιωτόπουλος, για τη δωρεάν προσφορά αναψυκτικών και νερών, και τέλος όλους τους παρευρισκόμενους που συμμετείχαν στην εκδήλωση, παρά τις δύσκολες καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν εκείνη την ημέρα.
Εύχομαι η συνάντηση αυτή να γίνει θεσμός και αφορμή να αναβαθμιστούν οι πολιτιστικές-πολιτισμικές εκδηλώσεις-δράσεις-δραστηριότητες στην περιοχή μας και να γίνει η διάσωση –επισκευή - αξιοποίηση του παλιού κτιρίου, που στέγαζε για πολλές γενιές τους μαθητές του γυμνασίου Μελιγαλά.
ΓΙΑΝΝΗΣ Δ. ΛΥΡΑΣ. Ενας από τους 55 αποφοιτήσαντες το σχολικό έτος 1964-65
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για τα αναρτώμενα σχόλια την ευθύνη φέρει αποκλειστικά ο σχολιαστής.