ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ
ΒΑΛΥΡΑ ΙΘΩΜΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ
Τ.Κ. 24002, ΤΗΛ. 2724071016
Μια από τις δημοφιλείς αναρτήσεις μας, είναι το λαογραφικό θέμα « Καλαθοπλεκτική-Καλαμοπλεκτική», και ο υπεύθυνος του μοναδικού μουσείου καλαθοπλεκτικής στην Ελλάδα, με έδρα την Κομοτηνή, Αντώνης Λιάπης, αφού μας αναζήτησε και επικοινωνήσαμε τηλεφωνικά,, έστειλε εδώ τους συνεργάτες του, τη Λιανοπούλου Λένα με τον άνδρα της Γιάννη. Αφού τους φιλοξενήσαμε και ξεναγήσαμε στον Πάμμισο, Αρχαιολογικό χώρο Αρχαίας Μεσσήνης, είδαν από κοντά την καλαμωτή στα Μούλκια με την οποία πιάνουμε ψάρια στο ποτάμι Μαυροζούμενα, επισκεφθήκαμε τον παλιό καλαθοπλέκτη Γιάννη Φάβα, από το Αριστοδήμειο, και τους δώρισε ένα δίχρωμο καλάθι. Φωτογράφισαν το καλάθι μινιατούρα που έχει φτιάξει ο δάσκαλος, από τη Λάμπαινα Γιάννης Αργυρόπουλος, που έχει ακόμη μέσα τα είδη μοδιστρικής της μητέρας του και έχει μεγάλη συναισθηματική αξία. Εγώ τους δώρισα παλιά καλάθια και ένα πανέρι κατασκευασμένο από σχοίνο, μια φλογέρα, μια καλαθούνα, ένα ψαθί και ένα χελοκόφινο. Η φλογέρα είναι κατασκευή του φίλου μου Τσουρούχη (Λάκη Μπακόπουλου), από τρίχρονο καλάμι και παίζει χωρίς γλωσσίδιο, η καλαθούνα ήταν δωρεά της Χριστίνα Καραλέκα, από το χωριό Ηλέκτρα, προίκα της πεθεράς της στην οποία φύλαγαν το ψωμί, το χελοκόφινο ήταν κατασκευής του Παναγιώτη Αδαμόπουλου και το ψαθί ήταν άγνωστης κατασκευής, από κάποιο χωριό της Αιτωλοακαρνανίας. Όλα τα είδη προσφέρθηκαν δωρεάν και με πολύ αγάπη, γιατί έχουν ένα ιερό σκοπό, στο μουσείο που θα τοποθετηθούν. Τέλος τους προσφέραμε τα τοπικά προϊόντα που παράγει η Μεσσηνιακή γη, και γεμάτοι εμπειρίες, έφυγαν ευχαριστημένοι για να τα παραδώσουν στον Αντώνη Λιάπη. Παρακάτω βάζουμε την απάντηση του Αντώνη, και είμαστε πάντοτε ανοικτοί σε τέτοιου είδους συνεργασίες να προσφέρουμε γνώσεις και υλικά από όποιον φορέα ή ιδιώτη μας ζητηθεί. Η απάντηση του υπεύθυνου του λαογραφικού μουσείου, κυρίου Αντώνη Λιάπη είναι η παρακάτω:
Κύριε Γιάννη, μου έφερε η Λένα τα καλάθια και σε ευχαριστώ θερμά. Πλέον σε θεωρούμε συνεργάτη και μέλος του μουσείου.
Σου στέλνω φωτο των καλαθιών (φλογέρας και ψάθας). Το κάθε ένα έχει λάβει αρίθμηση (από το 1 έως το 10) .
Σε παρακαλώ αν έχεις την καλοσύνη για το κάθε κομμάτι, εφόσον υπάρχουν στοιχεία, θα ήθελα τις παρακάτω πληροφορίες, για να μπουν στο αρχείο του μουσείου:
1) Πώς ονομάζεται το καλάθι
2) Τί χρήση είχε
3) Από τί υλικό είναι κατασκευασμένο
4) Πότε κατασκευάστηκε
5) Από ποιόν κατασκευάστηκε
6) Το όνομα (διεύθυνση και τηλέφωνο) αυτού που το δώρησε στο μουσείο
7) λοιπές πληροφορίες
Με εκτίμηση
Αντώνης
Αφού έγιναν οι διευκρινίσεις που ζητήθηκαν, του ευχηθήκαμε καλή επιτυχία στο έργο του, να είναι γερός, και να συνεχίζει να εμπλουτίζει το μουσείο με νέα σπάνια λαογραφικά αντικείμενα, τιμώντας έτσι το πολιτισμό, τη λαογραφία, και τις ρίζες μας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για τα αναρτώμενα σχόλια την ευθύνη φέρει αποκλειστικά ο σχολιαστής.