Σελίδες

Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2011

ΜΟΥΣΕΙΑΚΟΣ ΕΚΘΕΣΙΑΚΟΣ ΧΩΡΟΣ 3ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ...

Στο Διδακτήριό μας, Μαθητές, Καθηγητές, και ο τέως Διευθυντής Γεώργιος Καρακατσάνης, βοηθούμενοι και από Γονείς, δημιουργήσαμε  ένα Μουσειακό – Εκθεσιακό χώρο, Λαογραφικού, Ιστορικού και Εκπαιδευτικού περιεχομένου.
         Την προσπάθεια μας αυτή τη συνεχίζουμε και σήμερα φυσικά και με τη βοήθεια και τη συμπαράσταση της νυν Διευθύντριας  Πετρίδου Μαργαρίτας.
         Σκοπός και φιλοδοξία μας ήταν και παραμένει να δημιουργήσουμε ένα χώρο ο οποίος δεν θα είναι μόνο μια Κιβωτός Μνήμης, αλλά και ένα εργαστήρι που θα προσφέρει γνώση και ψυχαγωγία και θα αναβιώνει μνήμες στη τοπική κοινωνία και στους μαθητές της Α/βάθμιας και Β/βάθμιας Εκπαίδευσης, να συμμετέχει σε προγράμματα αλλά και να παράγει εκπαιδευτικά προγράμματα, να διοργανώνει εκθέσεις, διαλέξεις, συνέδρια, παρουσιάσεις προγραμμάτων και άλλες εκδηλώσεις.
Τη στιγμή αυτή στο χώρο αυτό :
1.     Αποτυπώνεται μια τάξη του 3ου Γυμνασίου Αρρένων  Πατρών και κατ' επέκταση μια τάξη των παιδικών και εφηβικών μας χρόνων με :
·        Τα παλαιά ξύλινα θρανία
·        Ξύλινο γραφείο του 3ου Γυμνασίου Αρρένων Πατρών
·        Χάρτες του 3ου Γυμνασίου  Αρρένων Πατρών
·        Το παλαιό φαρμακείο του
·        Τις φωτογραφίες των τριών πρώτων Γυμνασιαρχών, Μπουσιώτη        ( 1923 – 1940 ), Μπαδογιαννάκη ( 1940 – 1957 ), Σκαλοπόρτα ( 1948 – 1957 )
·        Βραβείο του μαθητή του 1932 ( Στ. Παπαπάνου )
·        Βιβλίο ύλης του Σχολικού Έτους 1948-1949
·        Δύο τετράδια μαθητών του Σχολικού έτους 1950-1951
2.     Επίσης
·        Το κατασταστικό Ίδρυσης της ΕΛΜΕ Αχαΐας (5-4-1945)
·        Το καταστατικό Ίδρυσης της Ενώσεως Δημοσίων Υπαλλήλων Ν.Αχαΐας(25-10-1951)
·        Το καταστατικό Ίδρυσης της ΟΛΜΕ(24-9-1949)
·        Τα πρακτικά της Κ΄ Γενικής Συνέλευσης της ΟΛΜΕ
     (15-20 Ιουλίου 1954)
3.     Συλλέχθηκαν όργανα και συσκευές θετικών επιστημών, που θα αυξηθούν   και θα αποτελέσουν μαζί με τα προηγούμενα   Μουσείο εκπαίδευσης του χώρου αυτού.
4.     Δημιουργήσαμε με όργανα και συσκευές ενότητες,  ή ταξίδια όπως τα ονομάσαμε εμείς και είναι :
·        Το ταξίδι της Εικόνας
·        Το ταξίδι του Ήχου
·        Το ταξίδι της Γραφής
·        Το ταξίδι της Σκέψης
5.     Υπάρχει μια σειρά με φωτογραφίες από εκπαιδευτικά ιστορικά ιδρύματα της Πελοποννήσου της περιόδου 1830 – 1940, σαράντα ( 40 ) στον αριθμό, που είναι δημιούργημα πολιτιστικής ομάδας του σχολείου μας.
6.     Υπάρχουν εβδομήντα πέντε ( 75 ) κάδρα με φωτογραφίες που αποτυπώνουν την αρχιτεκτονική και πολεοδομική φυσιογνωμία της Πάτρας τους τελευταίους αιώνες,από το προσωπικό φωτογραφικό αρχείο του συλλέκτη βιολόγου καθηγητή του σχολείου μας Γιάννη Δ. Λύρα.
7.     Υπάρχει μια συλλογή από λαογραφικό υλικό που εμπλουτίζεται συνεχώς, και το περισσότερο υλικό προέρχεται από το βιολόγο καθηγητή του σχολείου μας Γιάννη Δ. Λύρα .
8.     Διαθέτουμε τους οδηγούς Πατρών  των ετών 1910, 1920, 1927 – 28, 1930 και 1934 και φυσικά όλους τους νεώτερους.
9.     Επίσης διαθέτουμε ένα Ιστορικό Λεύκωμα με τίτλο " Αι θυσίαι της Ελλάδος τον Δεύτερον Παγκόσμιον  Πόλεμον " Γραμμένο στην Ελληνική, Γαλλική, Αγγλική, και Ρωσική γλώσσα και που παρουσιάστηκε το 1945 στην Αθήνα στο Παρίσι, στο Λονδίνο και στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στον Άγιο Φραγκίσκο των ΗΠΑ.
10. Στο ηλεκτρονικό μας αρχείο έχουμε επιπλέον:
·   140 Φωτογραφίες της παλαιάς Πάτρας
·   120 Καρτ – ποστάλ  της παλαιάς Πάτρας
·    19 Γκραβούρες της Πάτρας                                        
·     67 Σκίτσα της Πάτρας
·    CD με τα φυσικά μνημεία της Αχαΐας. Εργασία περιβαλλοντικής      ομάδας του Σχολείου μας.
·    CD με την ύδρευση της Πάτρας από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, εργασία, επίσης περιβαλλοντικής ομάδας του Σχολείου μας.
·    DVD με εργασία και παρουσίαση από μαθητές, με θέμα : " Η φύση και το τοπίο, καθοριστικοί παράγοντες ανάπτυξης του Μελοδράματος στα Ιόνια Νησιά και στη Πάτρα ", συνοδευόμενο από ωραίο θεατρικό δρώμενο με τίτλο " Ο Σκανταλιάρης ……… Ερμής."
11. Τέλος θέλουμε να τονίσουμε τη μεγάλη δυναμική, όπως εμείς πιστεύουμε,         του χώρου αυτού τόσο για την εκπαίδευση, όσο και για τη πολιτιστική ,   και   όχι μόνο, παρουσία της πόλης μας.
  Στο σημείο αυτό, πρέπει να πούμε ότι, η περιοχή μας συνδυάζει άριστα, την υπέροχη φύση της, με την ιστορία της Πατρίδας μας, τη παράδοση και τον πολιτισμό μας, και αυτά έχουμε χρέος να τα διαφυλάξουμε και να τα προβάλουμε.
           Από το σεισμό της 8ης Ιουνίου 2008, που ως γνωστό συγκλόνισε τη περιοχή μας και δημιούργησε τόσα προβλήματα,  θύμα είναι και το Σχολείο μας. Το κτήριο               " λαβώθηκε  βαριά ", κρίθηκε ακατάλληλο, επικίνδυνο και κατεδαφίστηκε το καλοκαίρι του 2009.
   Το υλικό  μεταφέρθηκε σε κάποια αποθήκη του δήμου Πατρέων, εγώ συνταξιοδοτήθηκα  το 2010 και η όλη αυτή προσπάθεια θα δείξει  στο μέλλον, ο πανδαμάτωρ  χρόνος αν θα αξιοποιηθεί, διασωθεί, και προβληθεί από κάποιο φορέα του δήμου σε συνεργασία με το Τρίτο Γυμνάσιο Πατρών, ή θα παραμείνει στα αζήτητα λόγο οικονομικής δυσκολίας, Καλλικράτη και συγχωνεύσεων-συνενώσεων σχολείων.
 Έγινε η ανάρτηση στο διαδίκτυο για να υπενθυμίζουμε  ότι υπάρχει κάποιο υλικό που χρειάζεται την αξιοποιησή του, από φωτισμένα μυαλά που σέβονται και τιμούν την πολιτιστική-πολιτισμική-ιστορική-εκπαιδευτική και λαογραφική κληρονομιά της Πατρίδας μας.
 ΓΙΑΝΝΗΣ Δ. ΛΥΡΑΣ
ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΤΡΙΤΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΘΕΙΣ 16-7-2010


























Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για τα αναρτώμενα σχόλια την ευθύνη φέρει αποκλειστικά ο σχολιαστής.