Σελίδες

Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2011

Διοικητικές μεταβολές της Βαλύρας-Πράξεις Κοινοτικού Συμβουλίου

TOY ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ -  ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ
ΒΑΛΥΡΑ ΙΘΩΜΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ
Τ.Κ.24002, ΤΗΛ.2724071016

ΑΡΧΕΙΟ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΒΑΛΥΡΑΣ* 13 ΤΟΜΟΙ

1914-1961

ΤΡΙΑ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΑ 1925-1933

Η παλιά κοινότητα της Βαλύρας διαθέτει πλούσιο αρχείο, μέσα από το οποίο φαίνονται όλες οι αλλαγές στο κοινωνικό, οικονομικό, πολιτικό, αστικό γίγνεσθαι κ.λ.π. Κάναμε μια επιλογή από κάθε τόμο, για διάφορα θέματα, με τις αντίστοιχες πράξεις,  δίνοντας ένα μπούσουλα, σε οποιοδήποτε ερευνητή, ο οποίος θέλει να ασχοληθεί με τα θέματα που τον ενδιαφέρουν, αρχίζοντας από το 1914 και τελειώνοντας το 1961.

Διοικητικές μεταβολές της Βαλύρας

1835-1840:  Δήμος Δερρών (τον αποτελούσαν τα χωριά Σκάλα και Βαλύρα.

1841-1914:  Κοινότητα Βαλύρας

1998-2010: Με το νόμο Καποδίστρια δημιουργείται ο Δήμος Ιθώμης που τον αποτελούν τα χωριά Βαλύρα, Λάμπαινα, Αριστοδήμειο, Αρσινόη, Αρχαία Μεσσήνη, Ζερπίσια, Ρευματιά, Βουρνάζι,, Χρυσότοπος Πετράλωνα και  Κοχύλι.

2010: Με τον Καλλικρατικό νόμο έγιναν νέες συνενώσεις και η Βαλύρα ανήκει στον νέο δήμο Μεσσήνης ο οποίος προέκυψε, από  τη συνένωση 8 δήμων.

ΜΟΥΣΕΙΑΚΟΣ ΕΚΘΕΣΙΑΚΟΣ ΧΩΡΟΣ 3ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ...

Στο Διδακτήριό μας, Μαθητές, Καθηγητές, και ο τέως Διευθυντής Γεώργιος Καρακατσάνης, βοηθούμενοι και από Γονείς, δημιουργήσαμε  ένα Μουσειακό – Εκθεσιακό χώρο, Λαογραφικού, Ιστορικού και Εκπαιδευτικού περιεχομένου.
         Την προσπάθεια μας αυτή τη συνεχίζουμε και σήμερα φυσικά και με τη βοήθεια και τη συμπαράσταση της νυν Διευθύντριας  Πετρίδου Μαργαρίτας.
         Σκοπός και φιλοδοξία μας ήταν και παραμένει να δημιουργήσουμε ένα χώρο ο οποίος δεν θα είναι μόνο μια Κιβωτός Μνήμης, αλλά και ένα εργαστήρι που θα προσφέρει γνώση και ψυχαγωγία και θα αναβιώνει μνήμες στη τοπική κοινωνία και στους μαθητές της Α/βάθμιας και Β/βάθμιας Εκπαίδευσης, να συμμετέχει σε προγράμματα αλλά και να παράγει εκπαιδευτικά προγράμματα, να διοργανώνει εκθέσεις, διαλέξεις, συνέδρια, παρουσιάσεις προγραμμάτων και άλλες εκδηλώσεις.
Τη στιγμή αυτή στο χώρο αυτό :

Εργογραφία περιβαλλοντικής 3ου Γυμνασίου Πατρών 1992-2011



Οι εκδόσεις των προγραμμάτων,  με υπεύθυνο το συντονιστή  Βιολόγο Καθηγητή ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ*, τους συνεργάτες καθηγητές και με τη συμμετοχή των μαθητών του σχολείου, τα έτη 1992-2011 είναι:

ΤΡΙΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΠΑΤΡΩΝ: 7 Μαθητικά περιβαλλοντολογικά Συνέδρια



ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΒΑΛΥΡΑ ΙΘΩΜΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ Τ.Κ.24002, ΤΗΛ.2724071016

ΤΡΙΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΠΑΤΡΩΝ
12 προγραμματα 2006- 2009
ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ
ΑΓΓΕΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ,  ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΟΣ
ΛΥΡΑΣ ΓΙΑΝΝΗΣ, ΒΙΟΛΟΓΟΣ
ΡΗΓΟΠΟΥΛΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ, ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΣ
ΡΟΜΠΟΛΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ,ΤΕΧΝΟΛΟΓΟΣ
ΤΑΒΛΑ ΑΡΓΥΡΩ, ΑΓΓΛΙΚΩΝ
ΤΣΑΚΩΝΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ, ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ ΣΧΟΛΕΙΟΥ, ΠΕΤΡΙΔΟΥ ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ, ΧΗΜΙΚΟΣ
ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΣΧΟΛΕΙΟΥ, ΧΡΥΣΑΝΘΑΣΚΟΠΟΥΛΟΥ ΔΩΡΑ

Η ιστορία της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στην Ελλάδα-Η μαγεία της Περιβαλλοντικής-Εκπαίδευσης-Η μεθοδολογία της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης-Συστημική Επιστημολογική Εκπαίδευση


ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Α. Η ιστορία της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης στην Ελλάδα.
Η Περιβαλλοντική εκπαίδευση με το νόμο 1892\1990 είναι τμήμα του αναλυτικού προγράμματος του σχολείου και από το 1992   που θεσμοθετήθηκαν τα εθελοντικά  προγράμματα (εκτός ωρολογίου και αναλυτικού προγράμματος)   της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, αγωγής υγείας, πολιτιστικών, αγωγής σταδιοδρομίας, το σχολείο μας συμμετέχει συνεχώς. (Δημιουργήθηκε το πρώτο περιβαλλοντικό κέντρο (Κ.Π.Ε.) στην Ελλάδα, το 1993, στην Κλειτορία*** Καλαβρύτων, στο οποίο συμμετείχε και ο βιολόγος καθηγητής Γιάννης Δ. Λύρας,  ο οποίος μαζί με άλλους συναδέλφους, δημιούργησαν τα έντυπα με τίτλους: Το Νερό και την Ενέργεια, για τη χρήση του περιβαλλοντικού κέντρου, που το επισκέπτονται, μαθητές φοιτητές και ιδιώτες. 

Πειραιάς: 8ο Συνέδριο ''Το ψηφιακό Σχολείο''

ΥΠΟΒΟΛΗ  ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ
ΣΤΟ 8ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΜΕ ΤΙΤΛΟ: «ΤΟ ΨΗΦΙΑΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ», Πειραιάς 22-23 Οκτωβρίου 2011, ΕΕΕΠ-ΔΤΠΕ

 Περίληψη
Έχουμε καθυστερήσει τη χρήση των νέων τεχνολογιών στην Ελλάδα ,σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Θα παρουσιάσουμε τη χρήση του Η\Υ με τις άπειρες δυνατότητες που διαθέτει  και θα αποδείξουμε ότι αφενός αποτελεί βασικό εργαλείο μάθησης και λύνει πολλά προβλήματα στην εκπαιδευτική διδακτική διαδικασία, αφετέρου πως γίνεται η παθητική μάθηση βιωματική συμμετοχική και διαμορφώνεται  ισότιμα η σχέση εκπαιδευτικού – εκπαιδευομένου.
Η αισθητοποίηση(οπτικοποίηση) δύσκολων όρων – εννοιών – λειτουργιών, με τη χρήση του υπολογιστή, κάνει πιο γρήγορη την κατάκτηση και αφομοίωση της γνώσης με το τρίπτυχο. 
Φτιάχνω και Μαθαίνω
Βλέπω και Θυμάμαι
Αποχτώ Δεξιότητες
: Η βιολογία , με γνωστικό αντικείμενο τη ζωή, είναι η πλέον ανθρωποκεντρική επιστήμη των θετικών επιστημών

Λέξεις – κλειδιά : Μοντέλα, Προσομοιώσεις, Εικονική Πραγματικότητα, Μέθοδος Οrigami  και Βιωματική Μάθηση με Θεατρικό Δρώμενο.
Εισαγωγή
Η “ΔΥΝΑΜΗ” ΤΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΗ
  Εμείς οι εκπαιδευτικοί έχουμε μια τρομακτική δύναμη και ευθύνη διότι επηρεάζουμε και καθορίζουμε τη ζωή των μαθητών μας.  Για να χτίσουμε καλύτερες σχέσεις με τους μαθητές μας στην τάξη πρέπει να είμαστε μέντορες και γητευτές και   όχι πρόσωπα εξουσίας και να θεωρούμε το σχολείο και τη μάθηση κάτι το σημαντικό και ευχάριστο. Να διαθέτουμε καινοτόμες μεθόδους διδασκαλίας διδάσκοντας με διεπιστημονική- πολυεπιστημονική προσέγγιση που να συνδέουν γεγονότα, ιδέες και έννοιες με μοντέλα-προσομοιώσεις –εικονική πραγματικότητα (πηγές από βιβλία, επικαιρότητα, βιβλιοθήκες, διαδίκτυο).

Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2011

Ο ΠΟΤΑΜΟΣ ΠΑΜΜΙΣΟΣ

ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ - ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ 
ΒΑΛΥΡΑ ΙΘΩΜΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ 
ΤΚ 24002, ΤΗΛ.2724071016

 Στις 11-8-1888 ψηφίστηκε ο νόμος ΑΧΜΖ  για τα υδραυλικά εργα του Παμμίσου  και με τη συμπαράσταση του τότε πρωθυπουργου Χαρ. Τρικούπη.Μεσολάβησαν διάφορες άλλες αποφάσεις  και εγιναν διάφορα έργα. 1890-1900-1900-1936,1937-1960,1962-1975.
Οι εταιρείες ΑΛΙΑΚΜΩΝ,ΝΕΟΤΕΧΝΙΚΗ και ΕΤΚΑ  ολοκλήρωσαν τη κατασκευή της τσιμεντένιας διώρυγας με πλήρες αρδευτικό δίκτυο για τη κάτω και πάνω Μεσσηνία. Η κάτω αρδεύεται με φυσική ροή από τσιμεντένια κανάλια ,ενώ η πάνω γίνεται με τεχνική βροχή έκτασης 16800 στρεμμάτων των χωριών Αγίου Φλώρου, Σκάλας, Αρφαρών, Βαλύρας, Λαμπαίνης, Αριστοδημείου, Πλατύ, Αλωνίων και Ανεμόμυλου. Τα έργα ολοκληρώθηκαν το 1975. Στη πηγή ΜΠΟΥΡΜΠΟΥΛΗΘΡΕΣ του Παμμίσου  το 1962 λειτούργησε το αντλιοστάσιο και υδρεύονταν τα χωριά ΣΚΑΛΑ, ΧΡΙΣΤΟΦΑΛΕΙΚΑ, ΤΣΟΥΛΑΛΕΙΚΑ, ΚΑΤΣΑΡΟΥ, ΒΑΛΥΡΑ, ΛΑΜΠΑΙΝΑ, ΑΡΙΣΤΟΔΗΜΙΟ, ΚΑΛΟΒΡΥΣΗ, ΕΥΑ, ΒΡΩΜΟΒΡΥΣΗ, ΤΡΙΟΔΟΣ και ΑΝΔΡΟΥΣΑ. Το 1969 έγινε το νέο αντλιοστασιο  και υδρεύονται τα χωριά ΜΕΛΙΓΑΛΑ Ανθούσα, Σολάκι, Σιάμου, Καλύβια, Αλλαγή, Μερόπη, Οιχαλία, Λουτρό, Φίλια, Μάλτα, Σαντάνι, Ζευγολατιό,  Μαγούλα, Στενύκλαρο, Ματζάρι, Κεντρικό, Δεσσύλλα, Πολίχνη, Κωνσταντίνοι, Αγριλόβουνο, Ηλέκτρα, Μάστρες  και Καλιρρόη.
και ένα τρίτο του Αγίου φλώρου .
O Πάμμισος ήταν πλωτός από μικρά πλεούμενα μέχρι τα Μάτια ( πηγές )  και αποδεικνύεται από τα κομμάτια αλυσίδων που βρεθήκαν περασμένα στις τρύπες του βράχου που υψώνεται στο Μεγάλο Μάτι.  Δίπλα  του από τα πανάρχαια χρόνια υπήρχε ιαματική πηγή για τα μικρά παιδιά και  ο ναός του θεού Παμμίσου.