Σελίδες

Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2011

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟ ΒΑΣΙΛΗ(ΒΑΚΗ) ΣΤΑΜ.ΣΤΑΥΡΙΑΝΟΠΟΥΛΟ

ΑΡΧΕΙΟ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΒΑΛΥΡΑΣ* 13 ΤΟΜΟΙ 1914-1961
ΤΡΙΑ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΑ 1925-1933


TOY ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ
ΒΑΛΥΡΑ ΙΘΩΜΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ
Τ.Κ.24002, ΤΗΛ.2724071016
Η παλιά κοινότητα της Βαλύρας διαθέτει πλούσιο αρχείο, μέσα από το οποίο φαίνονται όλες οι αλλαγές στο κοινωνικό, οικονομικό, πολιτικό, αστικό γίγνεσθαι κ.λ.π. Κάναμε μια επιλογή από κάθε τόμο, για διάφορα θέματα, με τις αντίστοιχες πράξεις, δίνοντας ένα μπούσουλα, σε οποιοδήποτε ερευνητή, ο οποίος θέλει να ασχοληθεί με τα θέματα που τον ενδιαφέρουν, αρχίζοντας από το 1914 και τελειώνοντας το 1961.
Διοικητικές μεταβολές της Βαλύρας
1835-1840. Δήμος Δερρών (τον αποτελούσαν τα χωριά Σκάλα και Βαλύρα.
1841-1914 Κοινότητα Βαλύρας
1998-2010.Με το νόμο Καποδίστρια δημιουργείται ο Δήμος Ιθώμης που τον αποτελούν τα χωριά Βαλύρα, Λάμπαινα, Αριστοδήμειο, Αρσινόη, Αρχαία Μεσσήνη, Ζερπίσια, Ρευματιά, Βουρνάζι,, Χρυσότοπος Πετράλωνα και Κοχύλι.
2010. Με τον Καλλικρατικό νόμο έγιναν νέες συνενώσεις και η Βαλύρα ανήκει στον νέο δήμο Μεσσήνης ο οποίος προέκυψε, από τη συνένωση 8 δήμων.


ΤΟΜΟΣ 4ος
22-2-1924 ΕΩΣ 23-8-25
1. ΓΕΩΡΓΙΚΑ ΔΕΛΤΙΑ ΓΗΣ-ΖΩΩΝ 1917-18 ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΥ ΔΗΜ ΛΥΡΑ
156. ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΦΩΤΙΣΜΟ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ
186. ΕΝΟΙΚΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΑΡΡΕΝΩΝ
187. ΑΝΕΓΕΡΣΗ ΔΙΔΑΚΤΙΡΙΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΑΡΡΕΝΩΝ
188. ΜΕΙΟΔΟΤΗΣ ΔΙΑ ΤΗΝ ΕΝΟΙΚΙΑΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΑΡΡΕΝΩΝ Ο ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΤΑΥΡΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ.

ΤΟΜΟΣ 7ος
24 -5-1934 ΕΩΣ 6-9-38
91.ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΑΔΕΙΑΣ ΣΕ Β. ΣΤΑΥΡΙΑΝΟΠΟΥΛΟ ΓΙΑ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΥΔΡΑΥΛΙΚΟΥ ΠΙΕΣΤΗΡΙΟΥ .ΈΝΑ ΥΔΡΑΥΛΙΚΟ –ΈΝΑ ΜΗΧΑΝΟΚΙΝΗΤΟ-ΤΕΣΣΕΡΑ ΙΠΠΟΚΙΝΗΤΑ
47.ΗΛΕΚΤΡΟΦΩΤΙΣΜΟΣ ΒΑΛΥΡΑΣ ΜΕ 84 ΛΑΜΠΤΗΡΕΣ ΤΩΝ 25,40,ΚΑΙ 100 WATTΜΕ ΑΡΙΘΜΟ ΛΑΜΤΗΡΩΝ 69,12 ΚΑΙ 3 ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΑ
48.ΕΝΤΕΚΑ ΑΡΘΡΑ ΜΕΤΑΞΥ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΝΑΔΟΧΟΥ Β. ΣΤΑΥΡΙΑΝΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΗΛΕΚΤΡΟΦΩΤΙΣΜΟ
ΑΡΘΡΑ
1.ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΑΠΟΠΕΡΑΤΩΣΗΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ
2.ΑΡΙΘΜΟΣ ΦΩΤΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΝΤΑΣΗ ΦΑΝΩΝ
3ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΦΑΝΟΣΤΑΤΩΝ ΚΑΙ ΒΡΑΧΙΟΝΩΝ
4.ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ-ΕΚΤΑΚΤΟΣ ΦΩΤΙΣΜΟΣ
5.ΠΡΟΣΤΙΜΑ
6.ΔΙΑΚΟΠΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ
7.ΕΝΑΡΞΗ ΦΩΤΙΣΜΟΥ
8. ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΕΓΓΥΗΣΕΩΣ
9.ΑΝΤΙΚΛΗΤΟΣ ΑΝΑΔΟΧΟΣ
10.ΔΙΑΙΤΗΣΙΑ
11.ΑΚΡΟΤΕΛΕΥΤΗΤΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ84



ΤΟΜΟΣ 12ος
17-2-1953 ΕΩΣ 9-11-1958
24. ΜΗ ΤΗΡΗΣΗ ΤΩΝ ΟΡΩΝ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΦΩΤΙΣΜΟΥ ΑΠΌ ΤΟ Β.ΣΤΑΥΡΙΑΝΟΠΟΥΛΟ
33. ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΗΛΕΚΤΡΟΦΩΤΙΣΜΟΥ
34.ΔΑΠΑΝΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΗΛΕΚΤΡΟΦΩΤΙΣΜΟΥ ΟΔΩΝ ΚΑΙ ΠΛΑΤΕΙΩΝ ΒΑΛΥΡΑΣ
37.ΣΤΕΓΑΣΗ ΑΓΡΟΤΟΛΕΣΧΗΣ ΣΤΟ ΟΙΚΗΜΑ ΑΓΓ.ΧΗΡΑ ΛΥΡΑ 220 ΔΡΑΧΜΕΣ ΜΗΝΙΑΙΩΣ 2-10 55

ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΑ ΠΡΑΞΕΩΝ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ
ΑΠΟ 6-12-1925 ΕΩΣ 28-10-1933

ΑΠΟ 26-8--1937 ΕΩΣ 6-5-1942

40.ΨΗΦΙΣΗ ΠΙΣΤΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΗΛΕΚΤΡΟΦΩΤΙΣΜΟ ΟΔΩΝ-ΠΛΑΤΕΙΩΝ ΚΑΤΑ ΤΟΝ ΕΟΡΤΑΣΜΟ ΤΗΣ ΤΕΤΑΡΤΗΣ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ
52.ΣΥΜΒΑΣΗ ΗΛΕΚΤΡΟΦΩΤΙΣΜΟΥ ΟΔΩΝ-ΠΛΑΤΕΙΩΝ ΒΑΛΥΡΑΣ
28.ΠΛΗΡΩΜΗ 5000 ΔΡΑΧΜΩΝ ΑΠΡΙΛΙΟΥ –ΙΟΥΝΙΟΥ 1940 ΣΤΟ Β. ΣΤΑΥΡΙΑΝΟΠΟΥΛΟ


* Η ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΩΝ ΠΡΑΞΕΩΝ ΕΓΙΝΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ ΚΑΤΑΓΡΑΦΟΝΤΑΣ ΤΙΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΣΠΟΥΔΑΙΕΣ ΜΕΤΑΒΟΛΕΣ ΣΤΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΜΑΣ. ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΑΥΤΑ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΘΟΥΝ ΚΑΙ ΦΥΛΑΧΤΟΥΝΑΠΟ ΤΟΥΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ.


O Βασίλειος Σταυριανόπουλος του Σταματίου ή Βάκης που στα αρχαία σημαίνει άτομο με μαντικές ικανότητες. Ήταν μαθητής του Ελληνικού σχολείου Βαλύρας, τη χρονολογία 1927-28, με αριθμό καταλόγου 116 και είχε συμμαθητή τον Αθανάσιο Λιοντήρη του Νικολάου με αριθμό καταλόγου 103, και αργότερα συνέταιρο στο καμίνι που λειτούργησε, στη Βαλύρα, την εποχή του ’50. Ο Βάκης είχε πτυχίο ηλεκτρολόγου μηχανικού, με τη μεγαλύτερη άδεια ισχύος, σε όλη την Πελοπόννησο.
Στο παλιό σπίτι του Δημήτρη Λύρα, εκεί που βρίσκεται τώρα η οικία του Αθανασίου Λύρα, είχε για την εποχή του ένα πρωτοποριακό εργοστάσιο στο οποίο τελούνταν τρεις παράλληλες δραστηριότητες. Λειτουργούσε χειροκίνητο πιεστικό λιοτρίβι, αλευρόμυλος, που οι μυλόπετρες κινούνταν με ηλεκτρικό ρεύμα, και με πετρελαιομηχανή, παρήγαγε ηλεκτρικό ρεύμα, για ηλεκτροφωτισμό του χωριού και για την κίνηση του αλευρόμυλου του.
Στο καμίνι του δουλέψαμε μικρά παιδιά μαζί με τη μάννα μου, τη Λύραινα, και τα 6 παιδιά του Βάκη σε όλες τις δραστηριότητες του καμινιού. Έφτιαχνε στο καμίνι τούβλα και δύο μεγέθη κεραμίδια, τα οποία πέρναμε με καλούπια και τα βάζαμε πάνω σε τζουβέρες. Το ίδιο κάναμε και με τα τούβλα. Ο Βάκις σαν ηλεκτρολόγος μηχανικός έλυνε τις μηχανές, τους ιμάντες, τους τροχούς, και η οποιαδήποτε βλάβη-επισκευή, γινόταν από τον ίδιο. Κάθε καλοκαίρι έκανε βίδες την πετρελαιομηχανή, κάνοντας συντήρηση-επισκευή και σε τρεις ημέρες την έλυνε και την έδενε, ξαναβαζοντάς τη σε επαναλειτουργία. Αυτό εμένα με μάγευε και χάζευα με τις ώρες, ήταν τη συναρμολόγηση της μηχανής. Όταν έβαζε μπρός τη μηχανή τραβούσαμε ταυτόχρονα και τον μεγάλο ιμάντα, ο οποίος κινούσε τις μικρότερες τροχαλίες του αλευρόμυλου. Στο λιτρουβιό και καμίνι είχε και ανταγωνιστές, γιατί λειτουργούσαν λιοτρίβια στη Βαλύρα και τα γειτονικά χωριά. Καμίνι είχαν οι αδελφοί Τσάμη από Βαλύρα, στη θέση Κουβέλια, κοντά στο χωριό Λάμπαινα καθώς και τυροκομείο-χασάπικο και μπακάλικο. Στο χωριό Λάμπαινα λειτουργούσαν τα καμίνια του Δικαίου και Μιχαλόπουλου και σε ένα νυχτέρι που καίγαμε το καμίνι του Μιχαλόπουλου, το αφήσαμε, και πήγαμε στα Χάνια, για να προϋπαντήσουμε, τη λιτανεία της εικόνας, από το Πάνω Μοναστήρι, προς τη Μεσσήνη, στις 19 προς 20 Σεπτεμβρίου. Ήμουν εγώ, ο Μάκης Γωεωργακόπουλος, Βασίλειος Τσιλίκας, και Ντίνος Καίσαρης. Επιστρέψαμε στη δουλειά δεν μας πήρε χαμπάρι ο Μιχαλόπουλος και όλα κύλησαν ομαλά.
Στο καμίνι του Βάκη δούλευαν τα Λυράκια, Μυλωνάκια ,Γκουμάκια, παιδιά του Βάκη, διάφορα άλλα παιδιά του χωριού, και είμαστε δεμένα όλα μαζί, κάνοντας και τις παιδιάστικες σκανταλιές μας βάζοντας κανά σύρμα ή πρόκα στη λάσπη, για να βουλώσει η μηχανή και να ξεκουραστούμε, όταν ο Βάκης θα επιδιόρθωνε τη ζημιά. Η πιο δύσκολη απόφαση ήταν το σταμάτημα στο ψήσιμο του καμινιού, γιατί τα τούβλα και κεραμίδια, έπρεπε να βγουν κανονικά ψημένα. Αυτό το καταλάβαινε ο Βάκης από το χρώμα του καπνού ο οποίος όταν ήταν καθαρός, σταματούσε η τροφοδοσία του καμινιού με ξύλα.
Αργότερα ο Βάκης πήρε τη μεγάλη απόφαση. Μετανάστευσε στην Αμερική οικογενειακά και τα άφησε όλα στην τύχη τους. Το 1963, ήρθε η ΔΕΗ στο χωριό μας και έγινε ο ηλεκτροφωτισμός του χωριού, της πλατείας και των δρόμων, στα προϋπάρχοντα σημεία που είχε ο Βάκης. Αν παρέμενε για λίγα χρόνια ακόμη στο χωριό θα είχε από τη ΔΕΗ μεγάλο πόστο. Άφησε την τελευταία του πνοή στην Αμερική και ο γιός του Σταμάτης αφού συνταξιοδοτήθηκε, επέστρεψε στη γενετειρά του, και εκεί που ήταν το παλιό καμίνι, έφτιαξε το σπίτι του.
Τώρα έχουν απομείνει ένα λιθάρι που έχω στο κήπο του σπιτιού μου, φωτογραφίες και μονωτήρες παλιών σπιτιών, που τα πιο πολλά έχουν κατεδαφιστεί.
Αυτός ήταν ο πολύ δραστήριος Βασίλης Σταυριανόπουλος ή Βάκης , και τέτοια άτομα σπανίζουν στην εποχή μας. Η πατρίδα κακώς τον άφησε να μεταναστεύσει, και έπρεπε να τον στηρίξει, για να παραμείνει εδώ με την οικογενειά του και να προσφέρει τις υπηρεσίες του.




































Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για τα αναρτώμενα σχόλια την ευθύνη φέρει αποκλειστικά ο σχολιαστής.