Σελίδες

Κυριακή 22 Απριλίου 2012

Αλιεύοντας χέλια στα δύο ποτάμια της Βαλύρας, Πάμμισο και Μαυροζούμενα

ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ
ΒΑΛΥΡΑ ΙΘΩΜΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΤΚ 24002
ΤΗΛ2724071016
Το κυνήγι του χελιού στα δυο ποτάμια γίνεται με καμάκι, καλαμωτή, καβούλα, κατσαφάνα  και κοφίνες. Ανήκει στην οικογένεια των εγχελίδων και έχει σώμα φιδιού, στρογγυλωπό και πολύ μακρύ, και είναι ένας πολύ νόστιμος μεζές, όπως και αν τον μαγειρέψεις.
Η καλαμωτή φτιάχνεται από καλάμια και στο κλείσιμό της βάζουν κατσαφάνα ή δίκτυ. Την  τοποθετούν στο ποτάμι, εκεί που υπάρχει κλίση του ποταμού, για να μην μπορούν να φεύγουν τα χέλια και ψάρια όταν πέσουν μέσα. Φράζουν το ποτάμι δεξιά και αριστερά της καλαμωτής με πέτρες, χόρτα και καλάμια, για να μην μπορούν να φεύγουν και να μπαίνουν μέσα στην καλαμωτή. Η καλαμωτή στήνεται την άνοιξη, όταν πέφτουν τα νερά και πρίν τα πρωτοβρόχια.
Η καβούλα είναι ένα καλάμι  στο οποίο έχουμε δέσει σκληρό σχοινί ή  νάιλον, το οποίο καταλήγει σε μολύβι, στο οποίο έχουμε δέσει το δόλωμα. Το δόλωμα είναι γλίστρες τις οποίες έχουμε περάσει σε σχοινί από κουβαρίστρα και μετά το διπλώνουμε πολλές φορές. Το δένουμε σφιχτά στο σχοινί ή νάιλον μετά το μολύβι. Το κυνήγι του χελιού με καβούλα χρειάζεται δεξιοτεχνία και προεργασία.
Στο χώρο του κυνηγιού ανοίγεται ένας λάκκος και όταν τσιμπήσει το  χέλι πρέπει να τραβήξεις απότομα το καλάμι. Το χέλι σφίγγει τα δόντια του και ο κυνηγός το βγάζει και το πετά στο λάκκο. Έχει εκεί μια ψαλίδα ή μαχαίρι και το σκοτώνει.  Το κυνήγι με καβούλα γίνεται όταν αρχίζει να σουρουπώνει ή μετά από βροχή που έχει θολώσει το ποτάμι
Το χέλι επειδή έχει βλέννα, για να καθαριστεί εύκολα, το βάζουμε σε νερό στο οποίο στύβουμε λεμόνι. Αυτό καθαρίζει τη βλέννα και ψήνεται ή τηγανίζεται ή γίνεται χελόπιτα με μυρωδικά της Άνοιξης .
Αφάνα ή κατσαφάνα Genista acanthoclada). Ανήκει στην οικογένεια Legominosae (Fabaceae) και είναι αγκαθωτός θάμνος, ύψους από 30 εκ. έως 1 μ.
Η κατσαφάνα είναι πυκνή αφάνα με την οποία φτιάχνουμε τα σαρώματα, τα οποία καθαρίζουμε τις αυλές, γιατί έχουν βελόνες  σκληρές. Βάζουμε διάφορα δολώματα μέσα στην αφάνα και τις τοποθετούμε μέσα στο ποτάμι, βάζοντας μια μικρή πέτρα, για να μένει σταθερή. Σηκώνουμε την αφάνα απότομα και τη βάζουμε κάτω από ένα δίκτυ ή δοχείο. Σε λίγα δευτερόλεπτα ότι χέλια υπάρχουν πέφτουν στο δίκτυ ή το δοχείο.
Οι  κοφίνες  γίνονται από βούρλα, καλάμια ή σύρμα. Έχει είσοδο και έξοδο. Η είσοδος γίνεται σε σχήμα Υ, στενεύει  προς τα μέσα, ώστε όταν μπει  μέσα το χέλι, δυσκολεύεται να βγει. Στην κοφίνα μέσα βάζουμε διάφορα δολώματα και φύλλα από υδρόβια φυτά, για να νιώθει το χέλι, ότι βρίσκεται στον οικολογικό του θώκο.
Πολλές πληροφορίες για το χέλι, υπάρχουν και στο διαδίκτυο.

Φωτογραφίες


 
Οι χελάδες Κοντοδήμος , Γεωργακόπουλος, Μπουρολιάς



Ψάρια, φίδι-στρείδι, κάβουρας

Στις καλαμωτές Μπατάλιας, Σπηλιώτης, Μακρής, αδελφοί Γεωργακόπουλοι


  Κυνηγετικά εργαλεία


Κατσαφάνα


Μαυροζούμενα
Καλαμωτή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για τα αναρτώμενα σχόλια την ευθύνη φέρει αποκλειστικά ο σχολιαστής.