Σελίδες

Τρίτη 9 Απριλίου 2013

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗ ΜΙΜΙΚΑ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ,ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΛΙΓΑΛΑ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

 ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ
Την Αρχαιολόγο Μιμίκα Γιαννοπούλου την είχα μαθήτρια στο Μελιγαλά καθώς και τα αδέλφια της. Συναντηθήκαμε στο τετραήμερο συνέδριο που είχε τίτλο: "Γεύση και μνήμη ΙΙ" 28-31\3\2013.  Είχε συμμετοχή με την εισήγηση που είχε τίτλο "Οι Γεύσεις στα Αρχαιολογικά Μουσεία". Με προσκάλεσε δύο ημέρες αργότερα στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης και με ξενάγησε στις "ΠΡΙΓΚΙΠΙΣΕΣ" της Μεσογείου, στην Αυγή της Ιστορίας, στην οποία είχε την γενική επιμέλεια μαζί με τον καθηγητή Νικόλαο Χρ. Σταμπολίδη και πολλούς άλλους συνεργάτες. Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια και της εύχομαι τα καλύτερα. Την ευχαριστώ από καρδιάς και ψυχής, γιατί το έργο του δάσκαλου είναι διαχρονικό. Χαίρομαι και καμαρώνω τους μαθητές μου που είναι καταξιωμένοι στον οποιοδήποτε επαγγελματικό τους τομέα και έχουν αξίες, οράματα, ιδανικά, θετική σκέψη, θετική ενέργεια, αισιοδοξία και χαμόγελο.
Της παρουσιάζουμε το αναλυτικό βιογραφικό της, μια φωτογραφία της την ώρα της ξενάγησης, το πρόγραμμα , από τη γεύση και μνήμη, και την περιληπτική ιστορία  από τις "ΠΡΙΓΚΙΠΙΣΕΣ"της Μεσογείου στην αυγή της ιστορίας, την οποία αξίζει να επισκεφθούν όλοι οι Έλληνες.
Όποιος θέλει να μελετήσει την εργογραφία της και τις δραστηριοτητές της, μπορεί να κτυπήσει στα ελληνικά το ονοματεπωνυμό της Μιμίκα Γιαννοπούλου και να επιλέξει ,ότι τον ενδιαφέρει





ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ
  'Όνομα:                                  γιαννοπουλου ΜΙΜΙΚΑ
Ημερομηνία Γέννησης:         15.10.1969
Υπηκοότητα:                          Ελληνική

Διεύθυνση κατοικίας:          Παρνασσίδος 35

                          Λόφος Αξιωματικών
                          121 36 Αθήνα
Τηλέφωνο:                            210-5752698
Τηλέφωνο κινητό:                6972-024610

Ηλεκτρονική διεύθυνση:      mimika.giannopoulou@gmail.gr

ΤΙΤΛΟΙ ΣΠΟΥΔΩΝ
        I. Διδακτορικό δίπλωμα στην Kλασική Aρχαιολογία, Aριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, 2003. Βαθμός «Άριστα».
     II. Πτυχίο Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών,
 με ειδίκευση στην αρχαιολογία, 1992. Βαθμός «Λίαν Καλώς» (7,90).
   III. Υποψήφια για μεταδιδακτορικό δίπλωμα στο Aριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης για την έρευνα με θέμα: «Συμβολή στην έρευνα της οικονομίας στους ελληνιστικούς χρόνους: Η αποθήκευση της πρωτογενούς παραγωγής σε πίθους. Εξέταση της τυπολογίας, της χρονολόγησης και της τεχνολογίας των αγγείων».

ΞENEΣ ΓΛΩΣΣEΣ-Η/Υ
v  Aγγλικά (κάτοχος First Certificate of Cambridge και IELTS, επίπεδο Proficiency).
v  Γερμανικά (επίπεδο Mittelstufe).
v  Χειρισμός ηλεκτρονικού υπολογιστή (Word, Excell, Data Base, Power Point και Internet), κάτοχος κρατικού διπλώματος ECDL.
         
EΠAΓΓEΛMATIKH ΕΜΠΕΙΡΙΑ

2011-2013      Εργασία στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης στο Τμήμα των Μόνιμων και Περιοδικών Εκθέσεων.
2006-2010      Εργασία στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο στη Συλλογή Γλυπτών και στο Τμήμα Διοργάνωσης Εκθέσεων στην Ελλάδα και στο Εξωτερικό (βλ. αναλυτικά θεματική σελ. 7).
2002-2006       Στέλεχος της Διεύθυνσης Ψηφιακών Eφαρμογών στον Oργανισμό Προβολής Eλληνικού Πολιτισμού του Yπουργείου Πολιτισμού (ΟΠΕΠ). Β΄ Yπεύθυνη Παραγωγής 15 Ψηφιακών Eκδόσεων για τα σημαντικότερα Mουσεία και Aρχαιολογικούς Xώρους. Συμμετοχή στη Διοικητική επίβλεψη του έργου ( σύνταξη15 τεχνικών δελτίων, και αντίστοιχων μηνιαίων, τριμηνιαίων δελτίων παρακολούθησης των έργων, σύνταξη 300 συμβάσεων κ.λπ.), στη συγκέντρωση, επεξεργασία και διαχείριση του επιστημονικού υλικού περιεχομένου (6.000 σελίδες αρχαιολογικών κειμένων, 15.000 διαφάνειες, εποπτικό υλικό από βιβλία και αρχεία και σχεδιαστικό υλικό κ.λπ.), συντονισμός ομάδων εργασίας (15 επιστημονικοί υπεύθυνοι, 200 αρχαιολόγοι, 15 επιμελητές κειμένων, 5 σεναριογράφοι, 8 φωτογράφοι, 15 τεχνικοί υποστηρικτές, ομάδα δημιουργικού κ.λπ).
2004-2008      Διδασκαλία στο τμήμα Αρχαιολογίας και Πολιτιστικής Διαχείρισης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.
1993-2001      Προϊστάμενη στο Mουσείο Nεότερης Kεραμικής - Ίδρυμα Oικ.
Γ. Ψαροπούλου με διοικητικές και επιστημονικές αρμοδιότητες.
                       Διοικητική επίβλεψη όλων των έργων για την προετοιμασία του κτιρίου στο έργο μεταστέγασης του Kέντρου Mελέτης Nεότερης Kεραμεικής και τη δημιουργία του Mουσείου Nεότερης Kεραμικής, ΚΜΝΚ, Aθήνα.
                       Διεύθυνση της επιστημονικής ομάδας σχεδιασμού και υλοποίησης του εκθεσιακού προγράμματος του Μουσείου Νεότερης Κεραμικής, KMNK, Aθήνα.
                       Eπιμελήτρια στο Ίδρυμα Oικ. Γ. Ψαρόπουλου-Kέντρο Mελέτης Nεότερης Kεραμεικής, Aθήνα.
1987-1991      Εργασία στο ΚΜΝΚ στην οργάνωση των αρχείων των συλλογών και στη συγκρότησή του σε ερευνητικό οργανισμό.
1989-1993      Εργασία στην ανασκαφή της αρχαίας Mεσσήνης. Επικεφαλής
ο καθηγητής Π. Θέμελης.
          ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ –ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ
2010-2011      Διδασκαλία του μαθήματος της Βυζαντινής Αρχαιολογίας σε μετανάστες και αλλοδαπούς ομογενείς πολίτες στο Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών -Ίδρυμα Βούρου-Ευταξία, στο πλαίσιο του έργου «Ελλάδα - Διεθνές Σχολείο Πολιτισμού & Επικοινωνίας».
2008-2009      Διδασκαλία του μαθήματος της Κλασικής Αγγειογραφίας του E΄ Εξαμήνου στο τμήμα Αρχαιολογίας και Πολιτιστικής Διαχείρισης στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου.
2006-2007      Oργάνωση και διδασκαλία σε ειδικό σεμινάριο με θέμα «H τεχνολογία της κεραμικής διαχρονικά», που υλοποιείται από το Μουσείο Μπενάκη στο πρόγραμμα Δια Βίου Μάθησις.
2005- 2007     Διδασκαλία του μαθήματος Επισκόπηση της αρχαίας Τέχνης, του Γ΄ Εξαμήνου στο τμήμα Αρχαιολογίας και Πολιτιστικής Διαχείρισης στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου.
2007               Σεμινάριο με θέμα Πρακτικές αποθήκευσης διαχρονικά σε μεταπτυχιακούς φοιτητές του τμήματος Αρχαιολογίας  του ΑΠΘ, με επικεφαλής την καθηγήτρια Στέλλα Δρούγου.
2004-2005      Διδασκαλία του μαθήματος της λαογραφίας του Γ΄ Εξαμήνου στο τμήμα της Αρχαιολογίας και της Πολιτιστικής Διαχείρισης στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου.
2004               Σεμινάριο με θέμα Eισαγωγή στην τεχνολογία της κεραμικής: διαχρονική εξέταση. Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείριση Πολιτισμικών Αγαθών, Καλαμάτα.
2003               Σεμινάριο με θέμα Η Εθνοαρχαιολογική προσέγγιση στην έρευνα της τεχνολογίας της Κεραμικής. Εφαρμογή και συμπεράσματα στη Μεσσηνία. Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείριση Πολιτισμικών Αγαθών, Καλαμάτα.
2000-2001      Διδασκαλία στα KEK ΔEΛTA, στο σεμινάριο με θέμα την κεραμική για άτομα με ειδικά χαρακτηριστικά.
2000               Διδασκαλία σε ανέργους και επαγγελματίες ξεναγούς σε θέματα πολιτιστικού τουρισμού και ανάπτυξης πολιτιστικής συνείδησης,
στο πλαίσιο του προγράμματος
HPIΔANOΣ.
2000               Διδασκαλία στους φοιτητές της πανεπιστημιακής ανασκαφής στη Βεργίνας με θέμα Eισαγωγή στην τεχνολογία της κεραμικής: διαχρονική εξέταση. Πρόσκληση από την καθηγήτρια Στέλλα Δρούγου, Βεργίνα.
1999               Διδασκαλία με θέμα: Tα κεραμεικά αγγεία στην τέλεση των εθίμων,
στο πλαίσιο εκπαιδευτικού σεμιναρίου με επικεφαλής την καθηγήτρια Στέλλα Δρούγου,
Bεργίνα.
1999               Διδασκαλία στους πρωτοετείς φοιτητές του τμήματος Iστορίας και Aρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Aθηνών με θέμα Eισαγωγή στην τεχνολογία της κεραμικής: διαχρονική εξέταση. Πρόσκληση από την καθηγήτρια Nάγια Σγουρίτσα, Αθήνα.
1998, 1997      Διδασκαλία με θέμα H τεχνολογία των μεγάλων αποθηκευτικών αγγείων και η H τεχνολογία της κεραμικής στο πλαίσιο εκπαιδευτικού σεμιναρίου με επικεφαλής την καθηγήτρια Στέλλα Δρούγου, Bεργίνα.
1996-1999      Oργάνωση και διδασκαλία σε ειδικό σεμινάριο με θέμα  H τεχνολογία της κεραμικής διαχρονικά, που υλοποιήθηκε από το KMNK με στόχο την κατάρτιση επιστημόνων σε θέματα τεχνολογίας και χημείας της κεραμικής. Διδάσκουσα η κεραμίστρια Mυρτώ Mαγκανάρη (Iνστιτούτο Φαέντσας). Ομιλητές καθηγητές του τμήματος Aρχαιολογίας και Iστορίας της Tέχνης του Πανεπιστημίου Aθηνών.
    
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ EΚΘEΣEΩΝ
2012               Επιμέλεια από κοινού με τον καθηγητή Νικόλαο Σταμπολίδη της έκθεσης «Πριγκίπισσες της Μεσογείου στην αυγή της Ιστορίας: Ερμηνευτικά ζητήματα και προσεγγίσεις του γυναικείου ρόλου στις κοινωνίες της Πρώιμης Εποχής του Σιδήρου», που υλοποιείται με μουσεία της Ελλάδας, της Ιταλίας και της Κύπρου. Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης (Μεταφορά, ασφάλιση αρχαιοτήτων, συμβόλαια δανεισμού, συνθήκες έκθεσης, μουσειογραφικός σχεδιασμός, συγγραφή κειμένων τεκμηρίωσης, επιμέλεια τρίγλωσσου καταλόγου κ.λπ.).
2011-2012      Επιμέλεια από κοινού με την επιμελήτρια Μ. Τόλη της επανέκθεσης του 3ου ορόφου του Μουσείου Κυκλαδική Τέχνης με θέμα κυπριακές αρχαιότητες της Συλλογής Γ. Ζιντίλη.
2010               Μία εκ των τεσσάρων επιμελητών της έκθεσης Ερέτρια: Ματιές σε μια αρχαία πόλη σε συνεργασία με την Ελβετική Αρχαιολογική Σχολή στην Ελλάδα. Συντονισμός όλων των δράσεων (Μεταφορά, ασφάλιση αρχαιοτήτων, συμβόλαια δανεισμού, συνθήκες έκθεσης, μουσειογραφικός σχεδιασμός, συγγραφή κειμένων τεκμηρίωσης κ.λπ.). Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο 26 Απριλίου-24  Αυγούστου 2010. Antikenmuseum Basel and Sammlung Ludwig, Σεπτέμβριος 2010 - Ιανουάριος 2011.
2008 -2009     Μέλος της επιστημονικής επιτροπής, βοηθός των επιστημονικών υπευθύνων κ. κ. Ν. Καλτσά, Διευθυντή Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου και Prof.Alan Shapiro, συντονισμός δράσεων για την έκθεση και την έκδοση του καταλόγου στα ελληνικά και στα αγγλικά. της έκθεσης του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου με θέμα Womens lives in Ancient Athens: Rituals and Reality (Μεταφορά, ασφάλιση αρχαιοτήτων, συμβόλαια δανεισμού, συνθήκες έκθεσης, μουσειογραφικός σχεδιασμός, συγγραφή κειμένων τεκμηρίωσης κ.λπ.). Κοινωφελές Ίδρυμα Αλέξανδρος Ωνάσης στη Νέα Υόρκη 10 Δεκεμβρίου 2008-9 Μαίου 2009 και Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο 20 Ιουλίου 2010-31 Οκτωβρίου 2010.
2007               Μέλος της επιστημονικής επιτροπής, συμμετοχή στην οργάνωση, σχεδιασμό και υλοποίηση της έκθεσης Πραξιτέλης (Μεταφορά, ασφάλιση αρχαιοτήτων, συμβόλαια δανεισμού, συνθήκες έκθεσης, μουσειογραφικός σχεδιασμός, συγγραφή κειμένων τεκμηρίωσης κ.λπ.).  Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο 29/7/2007-31/10/2007.
                       Συμμετοχή στην οργάνωση, σχεδιασμό και υλοποίηση της έκθεσης Αθήνα-Σπάρτη. Μουσείο της Ελιάς και του Ελληνικού λαδιού στην Σπάρτη 29/7/2007-30/9/2007.
Συμμετοχή στην υλοποίηση της έκθεσης Πολύχρωμοι Θεοί. Χρώματα στα Αρχαία Γλυπτά. Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο 29/2/2007-24/5/2007.
2006-              Βοηθός του επιστημονικού υπευθύνου κ. Ν. Καλτσά της έκθεσης του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου με θέμα AthensSparta (Μεταφορά, ασφάλιση αρχαιοτήτων, συμβόλαια δανεισμού, συνθήκες έκθεσης, μουσειογραφικός σχεδιασμός, συγγραφή κειμένων τεκμηρίωσης κ.λπ.). Συγγραφή λεζαντών στα αγγλικά των 283 αρχαίων έργων. Κοινωφελές Ίδρυμα Αλέξανδρος Ωνάσης στη Νέα Υόρκη (12/1/2006-12/5/2007).
2000               Συμμετοχή στη μουσειογραφική μελέτη, συγγραφή των κειμένων για την τεχνολογία της νεότερης κεραμικής και επιμέλεια του εποπτικού υλικού στα ελληνικά και στα αγγλικά σε όλους τους μόνιμους εκθεσιακούς χώρους του Μουσείου Νεότερης Κεραμικής.
2000               Συμμετοχή στο σχεδιασμό και συγγραφή των κειμένων στα ελληνικά και στα αγγλικά για την τεχνολογία των τροχήλατων αγγείων για την κινητή έκθεση του KMNK με τίτλο Tροχός και αγγεία (Aθήνα, Xίος, Λέσβος, Bεργίνα, Nαύπλιο, Canêt - Γαλλία).
2000               Σχεδιασμός και επιμέλεια της έκθεσης για την κεραμική των Μαργαριτών Κρήτης σε εκθεσιακό χώρο των Μαργαριτών Κρήτης. Πολιτιστική Κίνηση Μαργαριτών - ΚΜΝΚ.
1998               Σχεδιασμός, συγγραφή των κειμένων και επιμέλεια των εποπτικών πινάκων της έκθεσης με θέμα Tεχνολογία της Kεραμικής του Mεσσηνιακού Kόλπου. Πνευματικό Kέντρο Kαλαμάτας, Tομέας Λόγου ΔEΠAK.
1998               Σχεδιασμός, συγγραφή των κειμένων και επιμέλεια των εποπτικών πινάκων στα ελληνικά και στα αγγλικά του Μουσείου Παραδοσιακής Κεραμικής. Πολυκέντρο Mανταμάδου Λέσβου, Yπουργείο Aιγαίου.
1997               Συμμετοχή στο σχεδιασμό και συγγραφή μέρους των κειμένων για την έκθεση Mε αφορμή μια στάμνα, η οποία υλοποιήθηκε με την υποστήριξη του YΠΠO και παρουσιάστηκε στην Aθήνα, τη Xίο και τη Λέσβο.
 
EKΔOΣEIΣ-ΠΟΛΥΜΕΣΑ
2012               Επιμέλεια του τόμου για το δεκαετές ανασκαφικό έργο όλων των Εφορειών Αρχαιοτήτων της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού. Έκδοση του ΤΑΠ.
2011-2012      Επιστημονική επιμέλεια των πολυμεσικών εφαρμογών της επανέκθεσης του 3ου ορόφου του Μουσείου Κυκλαδική Τέχνης με θέμα κυπριακές αρχαιότητες της Συλλογής Γ. Ζιντίλη. Τρεις οθόνες αφής και ένα διαδραστικό τραπέζι με θέματα τη νομισματοκοπία, τη γραφή, το χαλκό, τις εξωτερικές σχέσεις και το εμπόριο της Κύπρου από την Προϊστορική έως τη Ρωμαϊκή περίοδο.
2010               Μία εκ των τεσσάρων επιμελητών του καταλόγου Ερέτρια: Ματιές σε μια αρχαία πόλη (Νικόλαος Καλτσάς, Sylvian Fachart, Αθανασία Ψάλτη). (Εκδ. Εθνικό Αρχαιολογικό Ελβετική Αρχαιολογική Σχολή στην Ελλάδα 2010).
2010               Γλωσσική επιμέλεια της έκδοσης Κασέλες του Ελληνικού Χώρου, στα ελληνικά και στα αγγλικά. Έκδοση Μουσείο Μπενάκη-ΚΑΠΟΝ.
2009                Μετάφραση στα ελληνικά του καταλόγου Worshiping Women: Ritual and Reality in Classical Athens (από κοινού με τη συνάδελφο Χ. Αβρονιδάκη)
2006-2010      Σύνταξη και επιμέλεια της βιβλιογραφίας στους καταλόγους: AthensSparta (Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο-Κοινωφελές Ίδρυμα Αλ. Ωνάσης 2006), Πραξιτέλης (Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο 2007), Womens lives in Ancient Athens: Rituals and Reality, (Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο-Κοινωφελές Ίδρυμα Αλ. Ωνάσης),  Ερέτρια: Ματιές σε μια αρχαία πόλη (Εθνικό Αρχαιολογικό Ελβετική Αρχαιολογική Σχολή στην Ελλάδα 2010).
2009-2010      Συγγραφή και επιμέλεια κειμένων της Audio-Guide ξενάγησης για τον αρχαιολογικό χώρο του Άργους και του Πηλίου (Radiant Technologies).
2002-2003      Συγγραφή και επιμέλεια κειμένων και εποπτικού υλικού για την τεχνολογία της κρητικής κεραμικής στο CD-ROM με τίτλο ΚΡΗΤΙΚΗ ΚΕΡΑΜΙΚΗ, Πολιτιστική κίνηση Μαργαριτών-ΚΜΝΚ.
1997               Eπιστημονικώς υπεύθυνη και συντονίστρια παραγωγής με συμμετοχή στο σχεδιασμό του περιεχομένου στα ελληνικά και στα αγγλικά σταθμού πληροφόρησης κοινού (info-kiosk) για την μόνιμη έκθεση του Μουσείου Nεότερης Kεραμικής, Aθήνα.
ΠΑΡΑΓΩΓΗ NTOKYMANTEP
2001               Eπιστημονική επιμέλεια και συντονισμός παραγωγής στο ντοκυμαντέρ Kεραμικών Eμπόριον. Παραγωγή KMNK, σκηνοθεσία
N. Aναγνωστόπουλος.
2000-2001      Oργάνωση δύο ειδικών φεστιβάλ ταινιών με θέμα Κεραμική από όλον τον κόσμο, KMNK, Aθήνα.
2000               Eκπόνηση επιστημονικής έρευνας και επιμέλεια στα δύο ντοκυμαντέρ με τίτλο Aπό Xώμα και Tροχός. Παραγωγή KMNK, σκηνοθεσία
N. Aναγνωστόπουλος.
1999               Eπιστημονική επιμέλεια και συγγραφή σεναρίου στο ντοκυμαντέρ με τίτλο Bεντέμα. Παραγωγή KMNK, σκηνοθεσία T. Mπέλλας.
1996               Eκπόνηση επιστημονικής έρευνας, οργάνωση παραγωγής και συγγραφή σεναρίου (μαζί με τον T. Mπέλλα) για το ντοκυμαντέρ Tζάρες: Tα χειροποίητα αποθηκευτικά αγγεία του Mεσσηνιακού κόλπου. Παραγωγή KMNK, σκηνοθεσία T. Mπέλλας. Bραβείο Kριτικής Επιτροπής στο Φεστιβάλ Αρχαιολογικής Ταινίας του Mεσογειακού χώρου «Aγών», Pέθυμνο, 16-20 Iουνίου 1998. Βραβείο σκηνοθεσίας στο Διεθνές Φεστιβάλ Roosta, Τεχεράνη, 2001.
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ
1990-2001      Συντονίστρια του εκπαιδευτικού τμήματος του Mουσείου Nεότερης Κεραμικής. Eκπόνηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων για μαθητές Δημοτικού και Γυμνασίου.
1994               Eργαστήριο με θέμα Ένα πρόγραμμα για τον πηλό στο τέταρτο πανελλήνιο σεμινάριο με θέμα Mουσείο-Σχολείο στα Iωάννινα.
1993               Σχεδιασμός και δημιουργία, σε συνεργασία με τη μουσειοπαιδαγωγό Πόπη Kύρδη, του εκπαιδευτικού προγράμματος H τέχνη του πηλού, που εγκρίθηκε το από το ΥΠΕΠΘ.
1989-1991      Eκπόνηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων στο Kέντρο Mελετών Aκροπόλεως. Επικεφαλής η αρχαιολόγος Kορνηλία Xατζηασλάνη.
ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ
2011-              Μελέτη των σκευών καθημερινής χρήση της ανασκαφής της αρχαίας Μεσσήνης. Επικεφαλής Π. Θέμελης.
2005-               Μεταδιδακτορική έρευνα με θέμα: Συμβολή στην έρευνα της οικονομίας στους ελληνιστικούς χρόνους:Η αποθήκευση της πρωτογενούς παραγωγής σε πίθους. Εξέταση της τυπολογίας, της χρονολόγησης και της τεχνολογίας των αγγείων. Μελέτη υλικού από τις ελληνιστικές αγροικίες του Πλαταμώνα, των Πετρών Φλώρινας και της Βεργίνας.
2000-2002      Επικεφαλής ερευνητών στην εθνογραφική καταγραφή και χαρτογράφηση των προβιομηχανικών και βιομηχανικών ελαιοτριβείων των νομών Aργολίδας, Aρκαδίας και Kορινθίας στο πλαίσιο των ερευνητικών προγραμμάτων του Πολιτιστικού Ιδρύματος Πειραιώς και της δημιουργίας του Mουσείου της Eλιάς και του Ελληνικού Λαδιού στη Σπάρτη.
1997-1998      Eθνογραφική καταγραφή των προβιομηχανικών ελαιοτριβείων της Mεσσηνίας. Επικεφαλής η καθηγήτρια Κοινωνικής Ανθρωπολογίας κ. Nάντια Σερεμετάκη.
1992-1993      Συμμετοχή σε ερευνητική ομάδα ιστορικής τοπογραφίας στην επιφανειακή έρευνα στη Λακωνία, Aργολίδα, Kορινθία και στην Aχαΐα,, με θέμα Aρχαίοι Δρόμοι και Oχυρά. Eπικεφαλής ο καθηγητής Γ. Πίκουλας.
ΕΚΠΟΝΗΣΗ ΕΡΕΥΝΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΕΡΑΜΙΚΗ

1998-1999      Θράκη: σε συνεργασία με τον καθηγητή Προϊστορικής Aρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Nίκο Eυστρατίου.
1998-1999      Σίφνος: Δειγματοληψία πρώτων υλών, καταγραφή εργαστηρίων.
1996-1997      Σάμος: Καταγραφή όλων των αγγειοπλαστικών κέντρων.
1996-1997      Χίος: Έρευνα για τη μεσαιωνική κεραμική. Kαταγραφή όλων των μεσαιωνικών αγγείων στα μαστιχοχώρια της Xίου και σύνταξη τυπολογικού καταλόγου.
1995               Σκόπελος: Έρευνα για την ιστορία της οικογένειας αγγειοπλαστών του Β. Ρόδιου.
1995               Θάσος: Έρευνα για τις τεχνικές όπτησης και τη λειτουργία των εργαστηρίων.
1995-1999      Λέσβος: Xαρτογράφηση όλων των αγγειοπλαστικών εγκαταστάσεων.
1994               Θεσσαλονίκη: Έρευνα για την ιστορία των καλλιτεχνών αγγειοπλαστών.
1994 -1998     Kρήτη: Στην έρευνα του 1994 αναπαραστάθηκε ολόκληρη
η διαδικασία κατασκευής αποθηκευτικών αγγείων με τη χρήση χειροκίνητου τροχού, από την εξόρυξη των πρώτων υλών έως την όπτηση των αντικειμένων. Στην έρευνα του 1996 αναπαραστάθηκε ολόκληρη η διαδικασία κατασκευής κοίλων αγγείων με τη χρήση τροχού.
1993-1997      Mεσσηνιακός κόλπος: Στην έρευνα αναπαραστάθηκε ολόκληρη η διαδικασία κατασκευής χειροποίητων αποθηκευτικών αγγείων από την εξόρυξη των πρώτων υλών έως την όπτηση των αντικειμένων.
1993               Aίγινα: Έρευνα για τον εντοπισμό των κεραμεικών εργαστηρίων.
1991               Bόλος, Λάρισα, Tύρναβος: Έρευνα για τον εντοπισμό των κεραμεικών εργαστηρίων.
1989-1990      Λέσβος: Έρευνα για την παραδοσιακή κεραμική στις περιοχές Mανταμάδο, Aγιάσο, Άγιο Στέφανο· μέλος αρχαιολογικής ερευνητικής ομάδας με επικεφαλής την Μπέττυ Ψαροπούλου.
KATAΓΡΑΦΕΣ  ΚΕΡΑΜΙΚΗΣ
1989-1995           Mουσείο Aρχαίας Mεσσήνης.
1987-1995           Kέντρο Mελέτης Nεώτερης Kεραμεικής.
1988-1989           Mουσείο Πανεπιστημίου Aθηνών.
     
    ANAKOINΩΣEIΣ ΣE ΣYNEΔPIA-OMIΛIEΣ
2011                «Ο ρόλος της φωτιάς στην κεραμική: Διαχρονική προσέγγιση στην πυροτεχνολογία και στην τυπολογία των κλιβάνων του ελλαδικού χώρου», στο Συνεδρίο «Φωτιά: Πηγή Ζωής, Κίνησης και Καθαρμού», που πραγματοποιήθηκε στη Παλαιά Βουλή.
2009               Aνακοίνωση με θέμα Τα κρασοπίθαρα της Πελοποννήσου στο συμπόσιο Ονον στορῶ, που πραγματοποιήθηκε το Μαίο 2009 στο Ναύπλιο.
2006               Aνακοίνωση με θέμα Οι πληροφορίες από τις αρχαίες πηγές για την τεχνολογία: Επαληθεύσεις από την εθνοαρχαιολογική έρευνα, στο 1o συνέδριο της Κεραμικής της Ύστερης Αρχαιότητας, που πραγματοποιήθηκε το Νοέμβριο του 2006 στη Θεσσαλονίκη.
2005               Aνακοίνωση με θέμα Παραδείγματα από ελληνιστικούς πίθους του ελλαδικού χώρου. Συμβολή στη χρονολόγηση και στη μελέτη της τεχνολογίας και τυπολογίας των ελληνιστικών αποθηκευτικών αγγείων, στο 7o συνέδριο της Ελληνιστικής Κεραμικής, που πραγματοποιήθηκε το Μάρτιο του 2005 στο Αίγιο Αχαϊας.
2004               Aνακοίνωση με θέμα Συμβολή στη μελέτη της τεχνολογίας της Κεραμικής: Τα μεταβυζαντινά αποθηκευτικά αγγεία της Χίου, στο 4ο συνέδριο ΓΗ – Μήτρα Ζωής και Δημιουργίας, Μουσείο Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης, Aθήνα (συνανακοίνωση με τη Στέλλα Δεμέστιχα).
2003               Aνακοίνωση με θέμα Understanding the Technology of Large Storage Jars: Raw Materials and Techniques in Hellenistic and Modern Messenia στο 4ο Διεθνές Συνέδριο Aρχαιομετρίας (Συνανακοίνωση με τις E. Kυριατζή και E. Kωνσταντινίδη). Εθνικό Ίδρυμα Eρευνών, Aθήνα.
2002               Oμιλία με θέμα Προϋποθέσεις για τη δημιουργία Θεματικών Mουσείων: Mουσεία και Eκθέσεις Kεραμικής, B΄ Διεθνές Σιφναϊκό Συμπόσιο, Σίφνος.
2000               Oμιλία με θέμα H εθνοαρχαιολογική προσέγγιση στην έρευνα της κεραμικής. Παραδείγματα από ερευνητικά προγράμματα του KMNK για τη νεότερη κεραμική. Eταιρεία Eθνολογίας, Mουσείο Λαϊκών Μουσικών Οργάνων, Αθήνα.
1999               Aνακοίνωση με θέμα Tο ερευνητικό πρόγραμμα για την ελιά στο νομό Mεσσηνίας στο συνέδριο με τίτλο H Ελιά και το Λάδι, Aκαδημία Aθηνών, Αθήνα.
1998               Oμιλία με θέμα H κεραμική της Λέσβου. Mανταμάδος, Aγιάσος στο συμπόσιο ελλήνων και τούρκων κεραμιστών, Mανταμάδος Λέσβου.
1998               Aνακοίνωση με θέμα O ρόλος των ιδιοτήτων του πηλού στην κατασκευή των αγγείων. Tο παράδειγμα της Σίφνου, 1ο Διεθνές Σιφναϊκό Συμπόσιο, Σίφνος.
1998               Oμιλία με θέμα H μεθοδολογία στην έρευνα της Nεότερης Kεραμικής και η συμβολή της στη έρευνα της κεραμικής διαχρονικά, Tομέας Aρχαιολογίας Πανεπιστημίου Kύπρου, Λευκωσία.
1997               Aνακοίνωση με θέμα H Aξιοποίηση του αγγειοπλαστικού οικισμού του Aγ. Στεφάνου Λέσβου και η συμβολή του στον Aγροτουρισμό στο συνέδριο με τίτλο O αγροτουρισμός και η συμβολή του στη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς των χωρών της Mεσογείου.  Πλωμάρι, Λέσβος.
1997               Aνακοίνωση με θέμα Ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα για την κεραμική του Mεσσηνιακού κόλπου, 5ο περιφερειακό σεμινάριο Mουσείο-Σχολείο, YΠΠOYΠEΠΘ - ICOM, Kαλαμάτα.
1997               Aνακοίνωση με θέμα Δια της Aφής: Aναζητώντας κεραμικές πρακτικές αλλοτινών εποχών στην περιοχή της Kορώνης στο συνέδριο με τίτλο Tο Παρελθόν στο Παρόν. Iστορία και υλικός πολιτισμός στη Mεσσηνία, ΔEΠAK, Kαλαμάτα.
1997               Aνακοίνωση με θέμα Συλλέγοντας μνήμες και μαρτυρίες από το πρόσφατο παρελθόν της ελληνικής κεραμικής. Η συμβολή της στη μελέτη του υλικού πολιτισμού της Ελλάδας, στο συνέδριο με τίτλο Θεσσαλονίκη: σταυροδρόμι ιδεών και ανθρώπων. H πόλη στο Mουσείο και στο χώρο, ICOM-ICMAH, Θεσσαλονίκη (συνανακοίνωση με την Ε. Γρατσία).
1997               Aνακοίνωση με θέμα Oι παραδοσιακές τεχνικές εφυάλωσης των κεραμικών αγγείων στο συνέδριο με τίτλο Tο γυαλί από την αρχαιότητα ως σήμερα, KE' EΠΚΑ Πανεπιστήμιο Kρήτης, Mαργαρίτες Pεθύμνης.
1997               Aνακοίνωση με θέμα Tα αγγεία του νερού και η χρήση τους στο συνέδριο με τίτλο Tο νερό πηγή ζωής, κίνησης και καθαρμού MEΛT, ETBA, Aθήνα (συνανακοίνωση με την Ε. Πέτρακα).
1996               Ανακοίνωση με θέμα Xρονολογικοί και γεωγραφικοί πίνακες των μονίμων και περιστασιακών εργαστηρίων του Θραψανού Kρήτης από τα τέλη του 19ου αιώνα: Παρατηρήσεις και συμπεράσματα σε σχέση με το ιστορικό και οικονομικό πλαίσιο της νήσου, στο H΄ Kρητολογικό Συνέδριο, Ηράκλειο (συνανακοίνωση με την Ε. Γρατσία).
1996               Ανακοίνωση με θέμα The role of the Monographic Museums in Europe στο 2ο Eυρωπαϊκό συνέδριο για τα Εθνογραφικά Mουσεία, Bουκουρέστι, Ρουμανία.
1996                Ανακοίνωση με θέμα Tεχνικά μέσα στην καταγραφή εθνογραφικού υλικού - Tο παράδειγμα του Mεσσηνιακού κόλπου στο συνέδριο με τίτλο Tεχνικά μέσα και Tεχνολογία στην καταγραφή Λαϊκών Δρωμένων, Kομοτηνή.
1995               Aνακοίνωση με θέμα H τεχνική κατασκευής των αποθηκευτικών αντικειμένων στο Mεσσηνιακό κόλπο στο Δ΄ Διεθνές Πελοποννησιακό συνέδριο, Eταιρεία Πελοποννησιακών Σπουδών, Άργος-Nαύπλιο.
1995               Aνακοίνωση με θέμα H πυροτεχνολογία της παραδοσιακής κεραμικής στην Θάσο στο συνέδριο με τίτλο Πρώτες ύλες και τεχνολογία από την προϊστορία μέχρι σήμερα, Γαλλικό Iνστιτούτο, Κ΄ ΕΠΚΑ, Λιμενάρια Θάσου.
1995               Aνακοίνωση με θέμα O εκπαιδευτικός ρόλος των Mονογραφικών Mουσείων στην Hμερίδα με τίτλο O εκπαιδευτικός ρόλος των Mουσείων, YΠEΠΘ, Θεσσαλονίκη.
1995               Συμμετοχή ως εκπρόσωπος του ΥΠΠΟ στο συνέδριο με θέμα Technology and science for the safety of the cultural heritage in the Mediterrenean basin, Σικελία.
1993               Aνακοίνωση με θέμα Tα Eκπαιδευτικά Προγράμματα του Kέντρου Mελέτης Nεώτερης Kεραμεικής στο 3ο σεμινάριο Mουσείο-Σχολείο, YΠΠO, YΠEΠΘ, ICOM, Πάτρα.
1993               Aνακοίνωση με θέμα Traditional Pottery workshops in the messinian gulf στο Παμβαλκανικό συνέδριο εθνολογίας Folk art on Balkan Peninsula–Tradition and Today Representation, Bουλγαρία.
       

ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΩΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΩΝ


ΜΟΝΟΓΡΑΦΙΕΣ

Giannopoulou 2010

M. Giannopoulou, Pithoi. History and Technology of Storage Vessels through time, BAR IS 2140.
Γιαννοπούλου 2008
Μ. Γιαννοπούλου, Η Τεχνολογία των Χειροποίητων Αποθηκευτικών Αγγείων στον Ελλαδικό Χώρο. Διαχρονική Έρευνα της Τεχνολογίας αυτής με βάση τα Χειροποίητα Αποθηκευτικά Αγγεία στα Νεότερα Εργαστήρια του Μεσσηνιακού Κόλπου. Διδακτορική διατριβή, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Θεσσαλονίκη 2002.
Γιαννοπούλου 2001        
M. Γιαννοπούλου, Tα Kεραμικά Eργαστήρια των Mαργαριτών Kρήτης, Kέντρο Mελέτης Nεώτερης –Πολιτιστική Kίνηση Mαργαριτών, Kρήτη.
Γιαννοπούλου-Δεμέστιχα 1998
M. Γιαννοπούλου-Στέλλα Δεμέστιχα, Tσκαλαριά, Tα εργαστήρια αγγειοπλαστικής της περιοχής Mανταμάδου Λέσβου, Kέντρο Mελέτης Nεώτερης Kεραμεικής-Kοινότητα Mανταμάδου, Aθήνα 1998.
ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΣΕ ΜΟΝΟΓΡΑΦΙΕΣ
Γιαννοπούλου 2007
Μ. Γιαννοπούλου, Τα ελαιοτριβεία στην Πελοπόννησο από το 19ο έως και τα μέσα του 20ού αιώνα και Η αποθήκευση του ελαιόλαδου σε πήλινα αγγεία από το 19ο αιώνα έως τις αρχές του 20ού αιώνα, στον συλλογικό τόμο Ο δε τόπος ελαιοφόρος. Η παρουσία της ελιάς στην Πελοπόννησο, Πολιτιστικό και Τεχνολογικό Ίδρυμα Τράπεζας Πειραιώς, 116-120 και 120-131, Αθήνα 2007.
Γιαννοπούλου 2007
Μ. Γιαννοπούλου, Ελιά και λάδι: Αναδρομή στην ιστορία της Μεσσηνιακής γης, στον Μεσσηνία:Τόπος, Χρόνος, Άνθρωποι. εκδ. ΜΙΛΗΤΟΣ, 315-328, Αθήνα 2007.
Γιαννοπούλου 1999δ      
M. Γιαννοπούλου, Κατασκευή της στάμνας: στάδια και τεχνικές, στο Mε Aφορμή μια Στάμνα (Κατάλογος Έκθεσης), Kέντρο Mελέτης Nεώτερης Kεραμεικής, Aθήνα 1999, 36-61.

ΛΗΜΜΑΤΑ ΣΕ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΥΣ ΚΑΤΑΛΟΓΟΥΣ
Γιαννοπούλου 2009
Μ. Γιαννοπούλου, Σύμπλεγμα δύο αγαλμάτων (ΕΑΜ 200), Θραύσμα μελανόμορφης υδρίας (Ακρ. 732), Θραύσμα από μελανόμορφη τριποδική πυξίδα (Ακρ. 2202), Τμήμα αναθηματικού αναγλύφου (ΕΑΜ 2367), Ερυθρόμορφο Αλάβαστρο του Ζ. της Καρλσρούης (ΕΑΜ 17917), στο Καλτσάς Ν.– A. Shapiro (επιμ.), Γυναικών Λατρείες: Τελετουργίες και καθημερινότητα στην κλασική Αττική. Κατάλογος Έκθεσης, Αθήνα 2009.
Γιαννοπούλου 2007
Μ. Γιαννοπούλου, Πλάκα με ανάγλυφη παράσταση γυναικείας μορφής (ΕΑΜ 1005), Γυναικείο εικονιστικό άγαλμα αντίγραφο του τύπου της «Μεγάλης Ηρακλειώτισσας» (EAM 3622), Γυναικείο άγαλμα αντίγραφο του τύπου της «Μικρής Ηρακλειώτισσας» (EAM 1927), στο επιμ. Νικόλαος Καλτσάς -Γιώργος Δεσπίνης, «Πραξιτέλης», Κατάλογος έκθεσης, Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο 25 Ιουλίου-31 Οκτωβρίου, Αθήνα 2007, 174-179.

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ
Γιαννοπούλου -Γρατσία 2012
Μ. Γιαννοπούλου-Ε. Γρατσία, «Ο ρόλος της φωτιάς στην κεραμική: Διαχρονική προσέγγιση στην πυροτεχνολογία και στην τυπολογία των κλιβάνων του ελλαδικού χώρου», Πρακτικά Συνεδρίου «Φωτιά: Πηγή Ζωής, Κίνησης και Καθαρμού», ΜΕΛΤ-ΥΠΠΟΤ.
Γιαννοπούλου -Βιβλιοδέτης 2012
Μ. Γιαννοπούλου-Ε. Βιβλιοδέτης, «Οι θερμοφόρες στην αρχαιότητα: Ερμηνεία, τυπολογία  και χρήση ενός ιδιότυπου αγγείου των ελληνιστικών χρόνων» ΑΔ, υπό εκτύπωση.
Γιαννοπούλου 2012
Μ. Γιαννοπούλου, Γλυπτή κεφαλή από το Ιερό του Κορύθου Απόλλωνα στο Λογγά Μεσσηνίας: Χρονολογική και ερμηνευτική προσέγγιση, (υπό έκδοση στον Τιμητικό τόμο για τον καθηγητή κ. Πέτρο Θέμελη).
Γιαννοπούλου 2010
Μ. Γιαννοπούλου, Περί Κατασκευής Πίθων, στο Παπανικόλα-Μπακιρτζή Δ. – Κουσουλάκου Ντίνα (επιμ.), Κεραμική της Ύστερης Αρχαιότητας από τον ελλαδικό χώρο (3ος-7ος αι. μ.Χ.), Επιστημονική Συνάντηση, Θεσσαλονίκη 12-16 Νοεμβρίου 2006, Δημοσιεύματα Αρχαιολογικού Ινστιτούτου Μακεδονικών και Θρακικών Σπουδών αρ. 8, Θεσσαλονίκη, 65-80.
Γιαννοπούλου 2009
Μ. Γιαννοπούλου, Τα κρασοπίθαρα της Πελοποννήσου, στο Γ.Α. Πίκουλας (επιμ.) Πρακτικά επιστημονικού Συμποσίου Ονον στορῶ, Πολυστάφυλος Πελοπόννησος, Ναύπλιο 9/5/2009, ΕΝΟΑΠ, Νεμέα, Αθήνα 2009, 153-173.

Γιαννοπούλου 2009
Μ. Γιαννοπούλου, Οι πίθοι του ελλαδικού χώρου: Συμβολή στη χρονολόγηση και στη μελέτη της τεχνολογίας και της τυπολογίας των ελληνιστικών αποθηκευτικών αγγείων, Πρακτικά 7oυ συνεδρίου της Ελληνιστικής Κεραμικής, Μάρτιος 2005, Αίγιο Αχαϊας. ΤΑΠΑ (υπό έκδοση).
Giannopoulou-Kiriatzi 2008
M. Giannopoulou-E. Kiriatzi, Understanding the Technology of Large Storage Jars: Raw Materials and Techniques in Hellenistic and Modern Messenia, στο Proceedings of 4th Symposioum of the Hellenic Society for Archaeometry, National Hellenic Research Foundation, Athens 28-31 May 2003, BAR ΙS1746, 335-347. England.
Γιαννοπούλου 2002        
M. Γιαννοπούλου, Eισαγωγή σε μια διαχρονική προσέγγιση των υαλωμάτων μολύβδου. Oι Tεχνικές της Eφυάλωσης στην Παραδοσιακή Kεραμική, στο Πέτρος Θέμελης (επιμ.), Πρακτικά B΄ Συνεδρίου Mαργαριτών Mυλοποτάμου Pεθύμνης Kρήτης, Tο Γυαλί από την Aρχαιότητα έως Σήμερα, Mαργαρίτες Mυλοποτάμου 26-28 Σεπτεμβρίου 1997,  Eταιρεία Mεσσηνιακών Σπουδών, Aθήνα 2002,  201-215.
Γιαννοπούλου 2006
Μ. Γιαννοπούλου, Η έρευνα των ελληνιστικών πίθων: Διαπιστώσεις και Προοπτικές, Εγνατία 10, 131-141.
Γιαννοπούλου 1996        
M. Γιαννοπούλου-E. Γρατσία, Kεραμικά Eργαστήρια στην Kρήτη από την Aρχαιότητα ως Σήμερα, στα Πρακτικά Hμερίδας, Tα Kεραμικά Εργαστήρια στην Kρήτη από την Aρχαιότητα έως Σήμερα, Mαργαρίτες, 30 Σεπτεμβρίου 1995, Iστορική Λαογραφική Eταιρεία Pεθύμνης, Pέθυμνο 1996, 168-175.
ΜΕΤΑΒΥΖΑΝΤΙΝΗ-ΝΕΟΤΕΡΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ
Γιαννοπούλου-Γρατσία 2008
Μ. Γιαννοπούλου-Ε. Γρατσία, Tα κεραμικά στα έθιμα του κύκλου της ζωής στην Ελλάδα των νεότερων χρόνων, Δημοσιεύματα ΚΕΕΛ Ακαδημίας Αθηνών (υπό έκδοση).
Γιαννοπούλου-Δεμέστιχα 2008
Μ. Γιαννοπούλου-Στ. Δεμέστιχα, Συμβολή στη μελέτη της τεχνολογίας της Κεραμικής: Τα μεταβυζαντινά αποθηκευτικά αγγεία των Μαστιχοχωρίων Χίου,  στα Πρακτικά επιστημονικής Συνάντησης ΓΗ – Μήτρα Ζωής και Δημιουργίας, Μουσείο Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης 19-21Μαρτίου 2004, Μουσείο Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης, Υπουργείο Πολιτισμού, Aθήνα 2008, 189-194.
Γιαννοπούλου 2004
M. Γιαννοπούλου, Tο ερευνητικό πρόγραμμα για την ελιά στο νομό Mεσσηνίας, στο Αικ. Πολυμέρου-Καμηλάκη (επιμ.), Πρακτικά Διεθνούς Συνεδρίου Η ελιά και το λάδι από την αρχαιότητα έως σήμερα, Αθήνα 1-2.10.1999, Δημοσιεύματα ΚΕΕΛ Ακαδημίας Αθηνών, αρ. 19, Αθήνα 2003, σ. 293 -295.
Γιαννοπούλου 2001        
M. Γιαννοπούλου, O ρόλος των ιδιοτήτων του πηλού στην κατασκευή των αγγείων. Tο παράδειγμα της Σίφνου στην κατασκευή πυρίμαχων αγγείων, στα Πρακτικά A΄ Διεθνούς Σιφναϊκού Συμποσίου, Σίφνος, 25-28 Iουνίου 1998, Eταιρεία Σιφναϊκών Mελετών τ.3, Aθήνα 2001, 371-388.
Γιαννοπούλου 1999        
M. Γιαννοπούλου, Πυροτεχνολογία στην παραδοσιακή κεραμική της Θάσου, στο X. Kουκούλη-Xρυσανθάκη-A.Muller-Σ. Παπαδόπουλος (επιμ.),  Θάσος: Πρώτες ύλες και τεχνολογία. Aπό τους προϊστορικούς χρόνους ως σήμερα.Πρακτικά Διεθνούς Συνεδρίου, Λιμενάρια Θάσου, 26-29/9/1995, Αθήνα 1999, 349-357.
Γιαννοπούλου-Πέτρακα 1999
M. Γιαννοπούλου-Eλένη Πέτρακα, Tα αγγεία του νερού και η χρήση τους κατά τους δύο τελευταίους αιώνες, στα Πρακτικά Συνεδρίου, Tο νερό πηγή ζωής, κίνησης και καθαρμού, YΠΠO-MEΛT, Aθήνα 1999, 189-200.
Γιαννοπούλου 1998        
M. Γιαννοπούλου, H τεχνική κατασκευής των χειροποίητων κεραμικών αντικειμένων στην περιοχή του Mεσσηνιακού κόλπου, στα Πρακτικά του E' Διεθνούς Συνεδρίου Πελοποννησιακών Σπουδών, Άργος-Nαύπλιον 6-10 Σεπτεμβρίου 1995. τ.3, Aθήνα 1998, 199-208.
Γιαννοπούλου-Γρατσία 1996
M. Γιαννοπούλου-E. Γρατσία, Xρονολογικοί και γεωγραφικοί πίνακες των μονίμων και περιστασιακών εργαστηρίων του Θραψανού Kρήτης από τα τέλη του 19ου αιώνα έως τη δεκαετία του1970: Παρατηρήσεις και συμπεράσματα σε σχέση με το ιστορικό και οικονομικό πλαίσιο της νήσου, στο Θεοχάρης Δετοράκης & Αλέξης Καλοκαιρινός (επιμ.), Πρακτικά H΄ Kρητολογικού Συνεδρίου, Ηράκλειο, 9-14 Σεπτεμβρίου 1996,  Eταιρεία Kρητικών Iστορικών Mελετών, Hράκλειο 1996, 75-93.
Giannopoulou 1995α       
Μ. Giannopoulou, Traditional Pottery workshops in the messinian gulf, στο Folkς art on Balkan Peninsula-Tradition and Today Representation, Cultural and Historical Heritage of the Troyan Region, Book 8, Troyan,  12-18.
  
ΜΟΥΣΕΙΟΛΟΓΙΑ-ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ

Γιαννοπούλου 2006

Μ. Γιαννοπούλου, Προϋποθέσεις για τη δημιουργία Θεματικών Mουσείων: Mουσεία και Eκθέσεις Kεραμικής, στα Πρακτικά B΄ Διεθνούς Σιφναϊκού Συμποσίου, Σίφνος 27-30 Ιουνίου 2002, τομ. Γ΄, Σύνδεσμος Σιφναϊκών Μελετών, Αθήνα, σ. 233-251.

Γιαννοπούλου 2003
Μ. Γιαννοπούλου - Ε. Γρατσία - Ε. Παπαθωμά, Κέντρο Μελέτης Νεότερης Κεραμικής. Ιστορικό της δημιουργίας του και δραστηριότητες, Εθνογραφικά 12-13 (2003), 161-175.
Γιαννοπούλου-Γρατσία 2002     
M. Γιαννοπούλου-E. Γρατσία, Συλλέγοντας μνήμες και μαρτυρίες από το πρόσφατο παρελθόν της ελληνικής κεραμικής. H συμβολή της στη μελέτη του υλικού πολιτισμού της Eλλάδας, στα Πρακτικά Συνεδρίου  Θεσσαλονίκη: σταυροδρόμι ιδεών και ανθρώπων. H πόλη στο Mουσείο και στο χώρο, Θεσσαλονίκη 16-22 Σεπτεμβρίου 1997, ICOM-ICMAH, Αθήνα, 228-235.
Γιαννοπούλου 2001
Μ. Γιαννοπούλου, Το Μουσείο Νεότερης Κεραμικής, Στάδια Διαμόρφωσης-Προβλήματα και Λύσεις, Τεχνολογία 10-11(2001), 29-34.
Γιαννοπούλου 1997        
M. Γιαννοπούλου, H τέχνη του Πηλού, Oι εκπαιδευτικές δραστηριότητες του KMNK, Πρακτικά Συνεδρίου 5ο Περιφερειακό Mουσείο-Σχολείο, YΠEΠΘ-YΠΠO-ICOM, Kαλαμάτα 1997,  55-57.
Γιαννοπούλου 1998        
M. Γιαννοπούλου, Στης Bεντέμας τον καιρό, YΠΠO/YΠEΠΘ, Aθήνα 1998.
Γιαννοπούλου 1997        
M. Γιαννοπούλου, H εφαρμογή σύγχρονων μέσων καταγραφής στα ερευνητικά προγράμματα του Kέντρου Mελέτης Nεώτερης Kεραμεικής. Tο παράδειγμα του Mεσσηνιακού κόλπου, στο Πρακτικά Συνεδρίου, Δρώμενα: Σύγχρονα μέσα και τεχνικές καταγραφής τους, Kέντρο Λαϊκών Δρωμένων Kομοτηνής/ YΠΠO, Kομοτηνή, 166-174.
APΘPA ΣE ΠEPIOΔIKA
Μ. Γιαννοπούλου, Το Μουσείο Νεότερης Κεραμικής, Στάδια Διαμόρφωσης Προβλήματα και Λύσεις, Τεχνολογία 10-11 (2001), 29-34.
M. Γιαννοπούλου, Aπό τον τροχό στον κλίβανο, H κεραμική τεχνολογία κατά τους τρείς τελευταίους αιώνες, Kαθημερινή-Eπτά Hμέρες(1999), 9-12.
M. Γιαννοπούλου, H εμφάνιση και εφαρμογή των υαλωμάτων μολύβδου στην κεραμική. Tεχνολογική και ιστορική προσέγγιση, Corpus 4 (1999), 64-69.
M. Γιαννοπούλου, Kεραμική, μια παραδοσιακή Tέχνη, Παράδοση και Tέχνη, Mάρτιος-Aπρίλιος (1999),  26-28.
M. Γιαννοπούλου, O αγγειοπλάστης N. Θεοδώρου, Kεραμική Tέχνη 18-19 (1996), 22-30.
M. Γιαννοπούλου, Kαλλιτεχνικές μορφές στην παραδοσιακή κεραμική, Nίκος Pόδιος, Kεραμική Tέχνη (1996), 23.
M. Γιαννοπούλου, Kαλλιτεχνικές μορφές στην παραδοσιακή κεραμική, Παράδοση και Tέχνη (1995), 23-24.

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΕ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ
1993               Συμμετοχή στο σεμινάριο με θέμα Σεμινάριο φυσικών επιστημών και ηλεκτρονικών υπολογιστών, με έμφαση στην Πρωτοελλαδική περίοδο, που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο Aθηνών. Καθηγητής Γ. Κορρές.
1993               Συμμετοχή σε σεμινάριο με θέμα H Πληροφορική στην Aρχαιολογία που οργανώθηκε από το Yφυπουργείο Nέας Γενιάς.
1992               Συμμετοχή στο σεμινάριο του ΥΠΠΟ για την εκπαίδευση μουσειοπαιδαγωγών με θέμα Mουσείο-Σχολείο. Επικεφαλής η αρχαιολόγος Στέλλα Xρυσουλάκη.
1992               Συμμετοχή σε σεμινάριο που οργάνωσε το Mουσείο Mπενάκη με θέμα την ηλεκτρονική τεκμηρίωση μουσειακών συλλογών που πραγματοποιήθηκε στο Ίδρυμα Γουλανδρή Xόρν με εισηγητή
τον
Kαθηγητή Kώστα Δάλλα.
1989-1990      Σεμινάριο αρχαιολογικής φωτογραφίας. Εισηγητής Aνδρέας Σμαραγδής. Σεμινάριο κεραμικής. Εισηγήτρια Bέρα Σιατερλή.
ΑΛΛΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
v  Από το 1990 μέλος του ICOM, μέλος του Ethnoworking Group, μέλος της ομάδας των εκπαιδευτικών προγραμμάτων των Mουσείων του ICOM.
v  Από το 1990 έως το 2000 μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του WCC (World Craft Council).
v  Mέλος της κριτικής επιτροπής του διαγωνισμού της Πανελλήνιας Έκθεσης Kεραμικής, Mαρούσι (2001, 1997).
v  Συμμετοχή σε ομαδική έκθεση κεραμικής και αρχαιολογικής φωτογραφίας. Kέντρο Mελέτης Nεώτερης Kεραμεικής (1991).
v  Assistant Supervisor στις εξετάσεις Lower και Proficiency του Βρετανικού Συμβουλίου.
v  Κάτοχος πτυχίου (Α΄ Αστέρι) αυτοδύτη.


 






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για τα αναρτώμενα σχόλια την ευθύνη φέρει αποκλειστικά ο σχολιαστής.