Σελίδες

Πέμπτη 8 Αυγούστου 2013

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟ ΜΠΙΖΑΝΙ ΤΗΣ ΒΑΛΥΡΑΣ




Το Μπιζάνι είναι γλωσσικό δάνειο και σημαίνει οχυρό. Είναι στο βορειοδυτικό τμήμα της Βαλύρας, με πολλά παλιά πέτρινα σπίτια και στενά δρομάκια. Κάποτε αποφάσισαν να ανοίξουν  και πηγάδι, δεν βρήκαν νερό, και την πλατειούλα την ονόμασαν Ξεροπήγαδο. Με το φουρνέλο έχασε το ένα του μάτι, ο θείος μου Βαγγέλης Βάκρινος.
 Εκεί τις απόκριες  γίνονταν οι εκδηλώσεις με τους χορούς, τις φωτιές, τα κεράσματα, τα κουτσομπολιά και τα πειράγματα. Υπήρχε η εποχή της αθωότητας των παιδικών μας χρόνων παίζοντας τους κλέφτες και αστυνόμους.

Η συλλογή φωτογραφιών είναι ο καρπός της αγάπης μου για να μην χαθούν οι μνήμες των δραστηριοτήτων του χωριού μας, τον 20ο αιώνα.
       Η άμεση δύναμη της εικόνας με πρόσωπα – φύση – δραστηριότητες – ήθη – έθιμα – επαγγέλματα , είδη την γεμάτη φως και αισιοδοξία. Διακινεί συναισθήματα και ευχάριστες δημιουργικές σκέψεις, συγκρίνοντας το τότε και το τώρα στο τι χάσαμε και τι κερδίσαμε.
       Τότε υπήρχε και η πολυπυρηνική οικογένεια και πολυτεκνία. Η αλάνα ήταν γεμάτη παιδιά με χαρούμενες φωνές – παιχνίδια – συζητήσεις – ρομαντισμό. Στο πηγάδι μαθαίνονταν όλα τα νέα του χωριού γιατί ήταν τόπος ψυχοθεραπείας – σχολίων – κουτσομπολιού. Το μαγκάνι, ο μπουγέλος, το τσιγκέλι, η σγούρνα και τα δοχεία σε πλήρη δράση στην προμήθεια νερού και με τις φαγωμένες πέτρες του στόμιου   του πηγαδιού από τις πολλές τριχιές,.
       Είχαμε τον “πλούτο” της “φτώχειας” και Ξυπολησιάς με την ηρεμία – γαλήνη και μαγεία της φύσης. Το μπάνιο στο Μύλο με τα αμέτρητα γιουρούσια στα ποτιστικά για να γεμίσουμε το στομάχι μας από τα φρούτα της εποχής και στη συνέχεια ύπνο κάτω από τον ίσκιο των καρυδιών με τους ήχους των τζιτζικιών και τη συντροφιά των άστρων.
       Γνωρίσαμε όλους τους δρόμους και τα μονοπάτια του χωριού, το δέσιμο με τα δέντρα για τους καρπούς τους και τα ζώα για τα προϊόντα  τους είχαμε καθημερινή απασχόληση. Το ψάρεμα – κυνήγι στο ποτάμι Αυλάκι κάμπο με φλόμο, αλεβούρι, λαμαρίνες, ασυτελίνη, δόκανα, αγκίστρια, λάστιχο, καλαμωτές, δυναμίτη κ.λ.π. Παραμονή Σωτήρος όλο το χωριό ψάρευε στο ποτάμι, τιμώντας το έθιμο, στο να τρώμε ψάρια, η βακαλάο με σάλτσα ντομάτα από τους μπαξέδες μας και να πηγαίνουμε στο Ανδρομονάστηρο, στα Πετράλωνα, με τα πόδια ή τα ζώα μας  που έρχονταν από όλη τη Μεσσηνία, για να τιμήσουν και προσευχηθούν στο Σωτήρα Χριστό.
       Το σκαμπίλι στο καφενείο ήταν το πιο συναρπαστικό και έξυπνο παιχνίδι  με τραπουλόχαρτα και με με συναισθήματα – νοήματα ,τα μικροθελήματα για λίγα στραγάλια, καραμέλες ή λουκούμι, το φύλαγμα ζώων, ο κήπος, ο μπαξές, ο μανάβης τζαμπάζης στα πανηγύρια, Μελιγαλά - Κυπαρισσία –Μεσσήνη , οι  άγνωστες  δραστηριότητες και συναισθήματα του θερισμού ,αλωνίσματος μύλου, τρυγητού , λινού , άπλωμα σταφίδας στα αλώνια και λιομαζώματος. Το λιοτρίβι, το αλώνι, ο λινός. η άθληση, η υγιεινή διατροφή, η παραγωγή  αγνών προϊόντων η παντελής έλλειψη ασθενειών της εποχής μας, γιατί το μαγείρεμα γινόταν αργά, με την τσουκάλα , τον τσέτζερη,  ή την χάλκινη ή αλουμινένια τηγάνα,  πάνω στη σιδεροστιά και από κάτω η φωτιά με ξύλα μαζεμένα από ελιές – πουρνάρια – μουριές.
       Το μοίρασμα στη χαρά, λύπη, αγροτικές εργασίες η δανεικαριά σε ζώα και εργαλεία έδιναν σταθερότητα – αλληλεγγύη και ασφάλεια. Ζούσαμε τη φύση χορταίναμε το παιχνίδι, νιώθαμε την ανθρωπιά δεν είχαμε μεγάλες διαφορές και είμαστε ευτυχισμένοι.
       Σήμερα όλα αυτά δεν υπάρχουν με επακόλουθο καταστρέφουμε τους εαυτούς μας , τη φύση και το κινητό τηλέφωνο με SMS ,αγνοώντας  έτσι τη συγγένεια ,το παρελθόν, τις ρίζες μας ,  την ιστορία και την πολιτιστική κληρονομιά μας.
Μια δυνατή ψυχική ανάγκη, ένα δέσιμο με μια απέραντη αγάπη, σεβασμό και ένα ηθικό χρέος, στη γη που γεννήθηκα, στη γη που γνώρισα το φως και τις συγκινήσεις της παιδικής και νεανικής μου ζωής, με ώθησαν στην καταγραφή αυτή, στην οποία ο μελετητής ή αναγνώστης βρήκε απαντήσεις των ερωτημάτων που σχετίζονται με την  ιστορία  της Βαλύρας μας .
Μία Ιστορία Αγάπης
Ο Μίμης Μπουζαλάς όταν ήταν φαντάρος στη Θεσσαλονίκη είχε ερωτευθεί την Κλεοπάτρα.Την προηγούμενη ημέρα που επρόκειτο να απολυθεί, ντύνει την Κλεοπάτρα με στρατιωτικά και την βάζει μέσα στο στρατόπεδο.Δεν τις είχε ειπεί ότι απολύεται και τις το είπαν οι συναδελφοί του. Τότε πηγαίνει στο διοικητή, αναφέρει το γεγονός και ο Μίμης δικάστηκε 6 μήνες φυλακή, την οποία υπηρέτησε στην φυλακή Αλεξανδράκη στην Καλαμάτα. Έκανε την Κλεοπέτρα τατουάζ στο χέρι του μαζί με μία άγκυρα, και της έγραψε και ένα ποιήμα, το οποίο και δημοσιεύσαμε στην εφημερίδα Βαλύρα, καθώς και το ποιήμα με τη δενδρογαλιά, που έφαγε τα αυγά, από τις κλωσοφωλιές. Τη γυναίκα που παντεύτηκε από τη Σκάλα Μεσσηνίας, του έλεγε να την συναντήσει και είχαν επικοινωνία.
Δίδαγμα. Ο Μίμης πήγε στη φυλακή από αγάπη, που αυτό συμβαίνει σπάνια στις ημέρες μας.


ΚΛΕΟΠΑΤΡΑ

Είμαι γεννηθείς το δώδεκα
Και το τριάντα τρία
Πήγα και υπηρέτησα στην αεροπορία.

Στη Θεσσαλονίκη υπηρέτησα
Και όχι στην Καλαμάτα
Και τη φιλενάδα μου
Την λέγαν Κλεοπάτρα.

Τρείς μήνες χειμώνα κάθησα
Και τρεις καλοκαιράκι
Στη φυλακή με κλείσανε
Μέσα στου  Αλεξανδράκη.

Όταν βγήκα από τη φυλακή
Παντρεύτηκα κάποια από τη Σκάλα
Νιόπαντρη την τάιζα
Αυγά και μερμελάδα.

Μαζί πηγαίναμε στη δουλειά
Οι δυο μας παρεούλα
Εγώ καβάλα στο άλογο
Κι’ εκείνη στη γαιδούρα

Έχουμε στεναχώρια
Έφυγαν τα παιδιά μας
Και λέμε πως θα περάσουμε
Εις τα γεραματά μας.

Όλα εδώ θα μείνουνε
Τίποτε κανείς δεν παίρνει
Γι’ αυτό πρέπει ν’ ανοίξουνε
Τα  μάτια τους  οι σπαγγοραμμένοι.

Γεια σας φίλοι μου , γεια σας
Μίμης Μπουζαλάς
Ευχαριστώ
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Βαλύρα, φύλλο 6 , Απρίλης-Μάης, σελίδα 2, έτος 1983

Από το Μπιζάνι ήταν και ο Θανάσης Καρύδης, ο οποίος είχε δημοσιεύσει πολλά στοιχεία για τη ΒαλύραΈχουμε παλαιότερη ανάρτηση αφιέρωμα στο Θανάση Καρύδη με τίτλο:Νοσταλγία, κείμενο 6 σελίδων.
Από το Μπιζάνι είχαν εκλεγεί και 6 πρόεδροι της κοινότητας Βαλύρας.


Η ΔΕΝΤΡΟΓΑΛΙΑ

Έπεσα να κοιμηθώ
 το ντάλα μεσημέρι
Και η γυναίκα ήρθε να μου πει
 ένα άσχημο χαμπέρι.

Σήκω Μίμη μου να σκοτώσεις
μια δεντρογαλιά
που μας έφαγε όλα τα κλωσσόπουλα
και όλα τα αυγά.

Μίμενα λες αλήθεια;
Μη λες κανένα ψέμα;
Κακομοίρη μου αν λέω ψέμμα
Να μπουριχτώ στο αίμα.

Αλήθεια λέω Μίμη μου
Την είδα την δεντρογαλιά
Να βάλε και το χέρι σου
Πως χτυπάει η καρδιά μου.

Σηκώθηκα σιγά-σιγά
Πλησίασα προσεχτικά
Τη σκότωσα με μια μεγάλη πέτρα
Και όταν την εμέτρησα
Ήταν πάνω από δυο μέτρα.

Την πήρα και την έβγαλα έξω
στης γειτονιάς το δρόμο
μαζεύτηκαν να την ιδούν
άνδρες γυναίκες και παιδιά.

Τους λέω τώρα σας αφήνω
Θα πάρω τη δεντρογαλιά να τη φωτογραφίσω
Με μιας οι άνδρες φύγανε
Χάθηκαν από μπρός μου
Πήγανε και φέρανε
Το Μανώλη το Ραγκούση
Να τη φωτογραφίσει.

Τέτοιο φίδι βρε παιδιά
Πρώτη φορά το είδα
Γι’ αυτό και  το δημοσίευσα για σας
Στην εφημερίδα

Αντίο φίλοι μου, Μίμης Μπουζαλάς, Φύλλο εφημερίδας Βαλύρα 34-5, Ιούνιος Ιούλιος 1986, 4ος χρόνος κυκλοφορίας.
Η φωτογραφία και η γλώσσα κρατάνε ζωντανό το παρελθόν και κάθε δημιουργική Σκέψη, Έργο, Συναίσθημα, ανεβάζει στον οργανισμό μας θετική Αύρα- Ενέργεια.

      Επειδή τα τελευταία χρόνια , δεν έχουμε ουσιαστική παρουσίαση στα πολιτιστικά δρώμενα  του χωριού  και της περιοχής μας, στόχος της ενημέρωσης αυτής είναι να συναντηθούμε  (όποιοι το επιθυμούν), για να παρθούν αποφάσεις σχετικά με την πραγματοποίηση και διαχείριση ενός πολιτιστικού δεκαήμερου (πρόγραμμα-πόστερ-αφίσα-προσκλήσεις-ομιλητές-οικονομικά-ημερομηνίες) στο άμεσο εγγύς μέλλον, με προσκεκλημένους, ειδικούς επιστήμονες και μελετητές της τοπικής μας ιστορίας, βιώνοντας έτσι παρελθόν, παρόν και μέλλον.
Όταν γνωρίζουμε το χωριό μας  Βαλύρα (Τζεφερεμίνη),   θα το σεβόμαστε –αγαπάμε , κάνοντας φυγή  στο όνειρο και τη μνήμη. 
TO ΜΠΙΖΑΝΙ ΤΗΣ ΒΑΛΥΡΑΣ, ΟΠΩΣ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΦΥΡΑ ΒΑΛΥΡΑΣ.  ΣΤΟ ΒΑΘΟΣ Η ΤΣΟΥΚΑ.
ΦΩΤΟ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ 2010
ΤΟ ΤΡΙΚΑΜΑΡΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΜΠΑΤΑΛΙΑ,ΠΟΥ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΚΑΤΑΣΤΡΑΦΗΚΕ,ΑΦΙΝΟΝΤΑΣ ΤΑ ΣΗΜΑΔΙΑ ΤΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ ΜΑΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ. ΦΩΤΟ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ

 ΤΟ ΖΕΥΓΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΚΑΡΥΔΗ, ΤΟ ΖΕΥΓΟΣ ΣΤΑΥΡΟΥ ΤΣΙΑΜΗ,ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ,ΤΣΙΑΜΗΣ

 Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ  ΤΟΥ ΘΕΙΟΥ ΜΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΒΑΚΡΙΝΟΥ
ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΚΑΡΥΔΗ ΜΕ ΦΟΝΤΟ ΤΗΝ ΑΓΙΑ ΤΡΙΑΔΑ
ΟΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΚΑΠΟΤΗ-ΚΑΡΥΔΗ ΔΙΑΣΚΕΔΑΖΟΥΝ ΣΤΟ ΠΑΝΗΓΥΡΙ ΤΗΣ ΒΑΛΥΡΑΣ
ΟΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΠΟΛΥΔΩΡΟΥ-ΚΑΠΟΤΗ
Η ΠΑΡΕΑ.ΜΠΟΥΖΑΛΑΣ Σ-ΜΠΟΥΖΑΛΑΣ Ι-ΚΑΛΑΜΠΟΚΗΣ-ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ
 O MΜΙΜΗΣ ΜΟΥΖΑΛΑΣ ΔΙΝΟΝΤΑΣ ΚΑΡΠΟΥΖΙ ΣΤΟΥΣ ΤΟΤΕ ΠΙΤΣΙΡΙΚΑΔΕΣ ΤΗΣ ΒΑΛΥΡΑΣ 
 Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΜΠΟΥΖΑΛΑ
Ο ΜΙΜΗΣ ΜΠΟΥΖΑΛΑΣ ΦΑΝΤΑΡΟΣ
ΧΙΟΝΙΑ ΣΤΗ ΒΑΛΥΡΑ
.ΣΤΡΑΤΗΣ Δ.-ΣΤΡΑΤΗΣ Γ-ΡΑΜΜΟΣ Σ,ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ ΧΡΙΣΤΟΣ ΜΕ ΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ-ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥΣ. Ο ΜΙΚΡΟΣ ΤΑΚΗΣ ΚΑΡΥΔΗΣ
ΤΟ ΖΕΥΓΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΚΑΠΟΤΗ ΣΤΟ ΜΥΛΟ
Η ΠΑΡΕΑ ΤΟΥ ΛΑΚΡΙΝΤΙ ΣΤΗ ΓΕΙΤΟΝΙΑ ΤΟΥ ΜΠΙΖΑΝΙΟΥ ΣΥΝΔΕΟΝΤΑΣ ΤΟ ΤΟΤΕ ΚΑΙ ΤΟ ΤΩΡΑ. ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΠΡΩΤΕΣ ΜΑΣ ΒΛΕΠΟΥΝ ΑΠΟ ΨΗΛΑ ΚΑΙ ΧΑΙΡΟΝΤΑΙ.
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑ,ΒΓΕΝΙΚΟΥΛΑ ΠΟΛΥΔΩΡΟΥ,ΡΑΜΜΟΥ ΕΛΕΝΗ,ΚΑΡΥΔΗ ΑΝΝΑ,ΛΙΟΝΤΗΡΗ ΠΑΝΑΓΟΥΛΑ,ΚΑΙ ΚΑΡΥΔΗ ΒΟΥΛΑ ΤΟΥ ΙΩΑΝΝΗ. ΤΡΕΙΣ ΕΝ ΖΩΗ ΚΑΙ ΤΡΕΙΣ ΜΑΣ ΒΛΕΠΟΥΝ ΑΠΟ ΨΗΛΑ
Ο ΙΕΡΟΨΑΛΤΗΣ ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΤΟΥ ΠΛΑΚΕΤΑ
ΤΕΣΣΕΡΕΣ ΓΕΝΙΕΣ ΜΑΖΙ ,ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΝΟΜΗ ΤΗΣ ΤΙΜΗΤΙΚΗΣ ΠΛΑΚΕΤΑΣ,ΩΣ ΙΕΡΟΨΑΛΤΟΥ ΣΤΟΝ ΕΝΟΡΙΑΚΟ ΝΑΟ ΑΓΙΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΒΑΛΥΡΑΣ
Ο ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΜΕ ΤΟ ΓΙΟ ΤΟΥ.ΣΤΗΝ ΑΠΟΝΟΜΗ ΤΗΣ ΤΙΜΗΤΙΚΗΣ ΠΛΑΚΕΤΑΣ
ΤΟ ΜΠΙΖΑΝΙ ΔΙΑΣΚΕΔΑΖΕΙ ΣΕ ΜΙΑ ΠΑΡΕΑ
Ο ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΡΥΔΗΣ ΣΤΟΝ ΚΑΜΠΟ ΤΗΣ ΒΑΛΥΡΑΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΩΝΤΑΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΝΤΟΜΑΤΑ
ΤΡΕΙΣ ΓΕΝΙΕΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΜΠΟΥΖΑΛΑ ΙΩΑΝΝΗ
ΑΠΟΚΡΗΕΣ ΣΤΗ ΒΑΛΥΡΑ.
ΚΑΡΥΔΗΣ Θ,ΓΚΟΜΕΣΗΣ, ΜΕΛΙΣΣΟΥΡΓΟΣ,ΚΑΡΥΔΗΣ Ι,ΡΑΜΜΟΣ
ΑΠΟΚΡΗΕΣ ΣΤΗ ΒΑΛΥΡΑ.
ΣΤΡΑΤΗΣ Γ, ΚΑΡΥΔΗΣ Ι, ΣΤΡΑΤΗΣ Δ. ΚΑΡΥΔΗΣ Τ. ΚΑΙ Ο ΜΙΚΡΟΣ ΚΑΡΥΔΗΣ ΤΑΚΗΣ
ΑΠΟΚΡΗΕΣ ΣΤΗ ΒΑΛΥΡΑ. ΓΚΟΜΕΣΗΣ,ΜΕΛΙΣΣΟΥΡΓΟΣ,ΣΤΡΑΤΗΣ,ΚΑΡΥΔΗΣ,ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ
ΑΠΟΚΡΗΕΣ ΣΤΗ ΒΑΛΥΡΑ,ΜΠΡΟΣΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΛΙΟ ΜΑΓΑΖΙ ΤΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ, ΠΑΛΙΑ ΟΙΚΙΑ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΥ,ΠΟΥ ΤΩΡΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΑΦΕΝΕΙΟ ΚΑΙΣΑΡΗ.
ΙΩΑΝΝΟΥ ΕΛΕΝΗ,ΠΑΝΑΓΟΥΛΑ ΛΙΟΝΤΗΡΗ,ΓΥΝΑΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΥ,ΓΥΝΑΙΚΑ ΧΑΡΑΛΑΜΠΗ ΣΤΑΥΡΙΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
ΕΤΟΙΜΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΩΙΝΗ ΕΡΓΑΣΙΑ. ΤΟ ΖΕΥΓΟΣ ΚΑΡΥΔΗ ΚΑΙ Η ΧΗΡΑ ΚΑΡΥΔΗ ΜΕ ΤΑ ΖΩΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΚΟΦΕΣ-ΠΟΥΡΓΙΑ
ΟΛΟ ΤΟ ΜΠΙΖΑΝΙ ΤΟ 15ΓΟΥΣΤΟ ΣΤΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΓΚΑ ΤΟΥ ΜΙΜΗ ΜΠΟΥΖΑΛΑ ΠΟΥΛΩΝΤΑΣ ΚΑΡΠΟΥΖΙΑ
ΟΛΟΙ ΟΙ ΚΑΛΕΣΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΓΑΜΟ ΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑΣ ΜΠΟΥΖΑΛΑ ΚΑΙ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΦΩΤΕΙΝΟΥ
Η ΔΕΝΔΡΟΓΑΛΙΑ ΠΟΥ ΕΦΑΓΕ ΤΑ ΑΥΓΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΛΩΣΟΦΩΛΙΕΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΠΙΑΣΤΗΚΕ ,ΓΙΑΤΙ ΒΑΡΥΣΤΟΜΑΧΙΑΣΕ ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΒΓΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΚΛΩΣΟΦΩΛΙΑ. ΠΛΗΡΩΣΕ ΤΗΝ  ΑΠΛΗΣΤΙΑ ΤΗΣ
ΣΤΗ ΚΗΔΕΙΑ ΤΟΥΙΩΑΝΝΗ ΚΟΥΒΕΛΑΚΗ.
 ΜΑΝΝΑ ΚΑΙ ΚΟΡΗ. Η ΕΛΕΝΗ ΡΑΜΜΟΥ ΚΑΙ Η ΚΑΡΥΔΗ
Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΠΟΛΥΔΩΡΟΥ ΒΓΑΖΟΝΤΑΣ ΝΕΡΟ ΜΕ ΤΗ ΛΑΤΖΑ
ΣΤΗΝ ΟΙΚΙΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΛΙΟΝΤΗΡΗ ΤΟ ΜΠΙΖΑΝΙ ΔΙΑΣΚΕΔΑΖΕΙ
ΤΟ ΜΠΙΖΑΝΙ. ΜΙΑ ΠΑΡΕΑ ΜΙΑ ΓΡΟΘΙΑ. ΜΕ ΤΟ ΓΑΙΔΑΡΟ ΠΑΡΕΑ
 ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΑΠΟ ΑΠΟ ΤΟ ΜΠΙΖΑΝΙ. ΠΛΕΝΟΝΤΑΣ  ΣΤΟ ΑΥΛΑΚΙ ΤΑ ΠΡΟΙΚΙΑ ΤΗΣ ΝΥΦΗΣ
ΤΟ ΞΕΡΟΠΗΓΑΔΟ ΠΟΥ ΓΙΝΟΝΤΟΥΣΑΝ ΤΑ ΓΛΕΝΤΙΑ,ΟΙ ΧΟΡΟΙ ,Η ΡΟΥΓΑ ΚΑΙ ΤΟ ΛΑΚΡΙΝΤΙ
Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΠΟΛΥΔΩΡΟΥ ΣΤΟ ΣΤΑΘΜΟ ΡΗΣ ΒΑΛΥΡΑΣ
Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΣΤΡΑΤΗ
ΟΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΛΙΝΑΡΔΟΥ, ΜΠΟΥΖΑΛΑ ΣΤΡΑΤΗ,ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΥ
Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΣΤΡΑΤΗ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΗΨΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΣΚΥΛΟ ΑΓΚΑΛΙΑ
Ο ΧΑΡΤΗΣ ΠΟΥ ΔΕΙΧΝΕΙ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΠΙΖΑΝΙ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΒΑΛΥΡΑ,ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ
Η ΓΚΡΑΒΟΥΡΑ ΤΗΣ ΒΑΛΥΡΑΣ. ΕΡΓΟ ΤΟΥ  ΑΕΙΜΝΗΣΤΟΥ Γ. ΤΣΟΝΑΚΙΔΗ ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟ ΓΙΑΝΝΗ
ΧΙΟΝΙΑ ΣΤΗ ΒΑΛΥΡΑ. ΤΟ ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΜΕ ΧΑΡΑ. ΚΑΡΥΔΗΣ ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΕ ΤΙΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΤΟΥΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για τα αναρτώμενα σχόλια την ευθύνη φέρει αποκλειστικά ο σχολιαστής.