ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ
Ο καφές, σύμφωνα με τη huffington post, μπορεί να είναι ευεργετικός για τον εγκέφαλο, το δέρμα και το σώμα και για του λόγου το αληθές σας παραθέτουμε 11 λόγους, που επιβεβαιώνουν ότι πρέπει να ξυπνάμε με τη μυρωδιά του καφέ.
1.Αντιοξειδωτική δράση
Σύμφωνα με μια μελέτη που έγινε το 2005, ο καφές παρέχει περισσότερα αντιοξειδωτικά από οποιοδήποτε άλλο προϊόν. Ενώ τα φρούτα και τα λαχανικά έχουν επίσης… τόνους αντιοξειδωτικών, το ανθρώπινο σώμα φαίνεται πως απορροφά περισσότερα αντιοξειδωτικά συστατικά από τον καφέ.
2.Αγχολυτική μυρωδιά
Ερευνητές από το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Σεούλ εξέτασαν τους εγκεφάλους αρουραίων, που ήταν στρεσαρισμένοι λόγω έλλειψης ύπνου και ανακάλυψαν ότι όσοι είχαν εκτεθεί στο άρωμα του καφέ, βίωσαν αλλαγές στις πρωτεΐνες του εγκεφάλου που συνδέονται με το άγχος.
Σημειώνεται δε ότι, η μελέτη αυτή δεν αφορούσε στο στρες καθεαυτό αλλά σε εκείνη τη μορφή που προέρχεται από την έλλειψη ύπνου. Βέβαια, αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει να έχετε δίπλα από το μαξιλάρι σας καβουρδισμένους κόκκους καφέ για τις άυπνες νύχτες, αλλά σε ακραίες καταστάσεις δεν θα πείραζε να τους μυρίσετε.
3.Καφές Vs νόσος του Πάρκινσον
Η ScienceDaily ανέφερε το 2012, ότι η κατανάλωση καφέ μπορεί να βοηθήσει τα άτομα με νόσο του Πάρκινσον να ελέγξουν τις κινήσεις τους. Ο συγγραφέας της μελέτης, Ronald Postuma, MD, δήλωσε: «Μελέτες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που χρησιμοποιούν καφεΐνη είναι λιγότερο πιθανό να αναπτύξουν τη νόσο του Πάρκινσον, αλλά αυτό είναι μία από τις πρώτες μελέτες σε ανθρώπους που έχουν γίνει, προκειμένου να αποδειχθεί εάν και κατά πόσο η καφεΐνη μπορεί να βοηθήσει με τα συμπτώματα κίνησης για τους ανθρώπους, που ήδη έχουν την ασθένεια».
4.Ο καφές βοηθά το συκώτι (ειδικά αν πίνετε αλκοόλ)
Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2006 και περιελάμβανε 125.000 άτομα άνω των 22 ετών, έδειξε ότι όσοι πίνουν τουλάχιστον ένα φλιτζάνι καφέ την ημέρα είχαν 20% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν κίρρωση του ήπατος, μια αυτοάνοση ασθένεια που προκαλείται από την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ και η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε ηπατική ανεπάρκεια και καρκίνο.
Ο Arthur L. Klatsky, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης δήλωσε στον Guardian, ότι η κατανάλωση καφέ φαίνεται να έχει κάποια προστατευτικά οφέλη από την αλκοολική κίρρωση και όσο περισσότερο καφέ καταναλώνει ένα άτομο, τόσο μειώνει τον κίνδυνο να νοσηλευτεί ή να πεθάνει από αλκοολική κίρρωση.
Επιπλέον, μελέτες έχουν δείξει ότι ο καφές μπορεί να «μπλοκάρει» την ανάπτυξη μη αλκοολικής λιπώδους νόσου του ήπατος. Μια διεθνής ομάδα ερευνητών αποφάνθηκε, ότι η κατανάλωση τεσσάρων ή περισσότερων φλιτζανιών καφέ ή τσάι την ημέρα μπορεί να είναι ευεργετική για την πρόληψη της εξέλιξης τέτοιων παθήσεων.
5.Ο καφές φέρνει ευτυχία
Μια μελέτη που διεξήχθη από το Αμερικανικό Ινστιτούτο Υγείας διαπίστωσε ότι όσοι πίνουν τέσσερα ή περισσότερα φλιτζάνια καφέ την ημέρα είχαν περίπου 10% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν κατάθλιψη, από εκείνους που δεν είχαν αγγίξει ποτέ καφέ στη ζωή τους. Και προφανώς, αυτό δεν έχει να κάνει με την καφεΐνη, καθώς και τα αναψυκτικά τύπου κόλα έχουν καφεΐνη αλλά δεν παρουσιάζουν τέτοιες …αντικαταθλιπτικές ιδιότητες.
6.Μειωμένες περιπτώσεις αυτοκτονίας
Μια μελέτη που έγινε από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ διαπίστωσε ότι η κατανάλωση μεταξύ δύο και τεσσάρων φλιτζανιών καφέ την ημέρα, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο αυτοκτονίας στους άνδρες και τις γυναίκες κατά περίπου 50%.
Οι ειδικοί αναφέρουν ότι ενδεχομένως αυτό συμβαίνει επειδή ο καφές δρα ως ήπιο αντικαταθλιπτικό, βοηθώντας στην παραγωγή των νευροδιαβιβαστών, όπως η σεροτονίνη, η ντοπαμίνη και η νοραδρεναλίνη.
7.Αντικαρκινική δράση…αποκλειστικά για γυναίκες
Τα νέα για τις γυναίκες που αγαπούν τον καφέ είναι ιδιαίτερα καλά ειδικά μετά από έρευνα που διεξήγαγαν το Brigham and Women’s Hospital και η Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ. Έπειτα από μελέτη 112.897 ανδρών και γυναικών άνω των 20 ετών διαπιστώθηκε ότι οι γυναίκες που πίνουν τρία ή περισσότερα φλιτζάνια καφέ την ημέρα είναι πολύ λιγότερο πιθανό να αναπτύξουν καρκίνο του δέρματος από εκείνες που δεν το κάνουν.
8.Για καλύτερη άθληση
Οι New York Times ανέφεραν ότι σύμφωνα με επιστήμονες, ένα φλιτζάνι καφέ πριν από την προπόνηση, μπορεί να δώσει ώθηση στην αθλητική απόδοση, ειδικά σε αθλήματα αντοχής, όπως το τρέξιμο μεγάλων αποστάσεων και το ποδήλατο. Η καφεΐνη αυξάνει τον αριθμό των λιπαρών οξέων στο αίμα, που επιτρέπει στους μυς των αθλητών να απορροφήσουν και να κάψουν τα λίπη για ενέργεια. Κατά συνέπεια εξοικονομούν μικρά αποθέματα υδατανθράκων για αργότερα, στην άσκησή τους.
9.Κατά του διαβήτη τύπου 2
Ο καφές μειώνει επίσης τον κίνδυνο του διαβήτη τύπου 2, σύμφωνα με μια μελέτη από την American Chemical Society. Ερευνητές της μελέτης διαπίστωσαν, ότι οι άνθρωποι που πίνουν τέσσερα ή περισσότερα φλιτζάνια καφέ την ημέρα μειώνουν τις πιθανότητες εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 κατά 50%, ενώ με κάθε επιπλέον φλιτζάνι, ο κίνδυνος μειώνεται κατά 7%.
10.Κατά του Αλτσχάιμερ
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Φλόριντα και το Πανεπιστήμιο του Μαϊάμι διαπίστωσαν ότι τα άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών, που είχαν υψηλότερα επίπεδα καφεΐνης στο αίμα, εκδήλωσαν τη νόσο του Αλτσχάιμερ δύο έως τέσσερα χρόνια αργότερα, σε σύγκριση με όσους είχαν λιγότερη καφεΐνη στο αίμα τους.
Ο dr. Chuanhai Cao, νευροεπιστήμονας στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Φλόριντα και συν-συγγραφέας της μελέτης, επεσήμανε ότι η έρευνα δεν ισχυρίζεται ότι η μέτρια κατανάλωση καφέ θα προστατεύσει πλήρως τους ανθρώπους από τη νόσο του Αλτσχάιμερ, αλλά υπάρχουν αρκετά στοιχεία που ενισχύουν την άποψη, ότι μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο της νόσου του Αλτσχάιμερ ή έστω να καθυστερήσει την εμφάνισή της.
11.Μυαλό…ξυράφι
Έρευνες αναφέρουν ότι ο καφές εκτός των άλλων, επιτρέπει στο μυαλό να εργαστεί με έναν πολύ πιο αποδοτικό και έξυπνο τρόπο. Συγκεκριμένα, υποστηρίζουν, ότι όταν κάποιος έχει έλλειψη ύπνου και πιεί καφέ, λίγο πολύ όλες οι λειτουργίες του οργανισμού του «ξυπνούν»: ο χρόνος αντίδρασης, η επαγρύπνηση, η προσοχή, η λογική σκέψη, οι περισσότερες δηλαδή πολύπλοκες λειτουργίες που συνδέονται με τη νοημοσύνη
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για τα αναρτώμενα σχόλια την ευθύνη φέρει αποκλειστικά ο σχολιαστής.