Ανήκει στην οικογένεια Brassica, μαζί με το λάχανο Βρυξελλών, το σγουρό και άλλα. Είναι διαθέσιμο όλο το χρόνο ιδιαίτερα από τα μέσα του χειμώνα με αρχές της άνοιξης. Ιδιαίτερη έμφαση πρέπει να δοθεί στο διατροφικό προφίλ του, καθώς είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε βιταμίνη Κ (σε διπλάσιο ποσοστό από τα υπόλοιπα λαχανικά), σε βιταμίνη Α με την μορφή καροτενοειδών, βιταμίνη C, φυτικές ίνες, χαλκό και μαγγάνιο.
Επιπλέον, είναι πολύ καλή πηγή βιταμίνης Β6 , βιταμίνης Ε, βιταμίνης Β2, φολικού οξέος, νιασίνης και μαγνησίου. Παράλληλα, έχουν εντοπιστεί πάνω από 45 διαφορετικά είδη φλαβονοειδών, τα οποία συνδυάζουν την αντιοξειδωτική και την αντιφλεγμονώδη δράση τους, προσδίδοντας κατά αυτόν τον τρόπο στο λάχανο σημαντικές ιδιότητες, όπως προστασία από χρόνιες φλεγμονές και οξειδωτικό στρες, καλύτερο έλεγχο της χοληστερόλης κ.α.
Ακόμη, αντικείμενο έντονου ενδιαφέροντος αποτελεί και η ενδεχόμενη προστατευτική του δράση έναντι διαφόρων μορφών.
Συγκεκριμένα έχει φανεί ότι συστατικά του σχετίζονται με πρόληψη πέντε διαφορετικών τύπων καρκίνου όπως της ουροδόχου κύστης, του μαστού, των ωοθηκών, του παχέως εντέρου και του προστάτη.
Τέλος, θα πρέπει να σημειωθεί ότι αποτελεί και μια πηγή ω3 λιπαρών. Σχετικές έρευνες που έχουν γίνει με βάση τα ω-3 που περιέχονται στο λάχανο, έχουν δείξει ότι οι ποσότητες του α-λινολενικού οξέος που περιέχονται σε αυτό σχετίζονται ιδιαίτερα με τα αντιφλεγμονώδη οφέλη του.
Για να αποκομίσετε τα μεγαλύτερα δυνατά οφέλη για τον οργανισμό από το λάχανο, αφήστε το για τουλάχιστον 5 λεπτά πριν από το μαγείρεμα στο λεμόνι. Προτιμείστε λάχανα σκληρά με ζωηρό χρώμα και να αποθηκεύονται σε δροσερό περιβάλλον για την αποφυγή αλλοίωσης τους.
Πηγή: neadiatrofis.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για τα αναρτώμενα σχόλια την ευθύνη φέρει αποκλειστικά ο σχολιαστής.