Σελίδες

Πέμπτη 17 Απριλίου 2014

Έρευνα στην Αθήνα για την... δύναμη των λουλουδιών


Τα περισσότερα από τα φυτά του πλανήτη μας σε μεγάλο βαθμό αποτελούν μυστήριο για την επιστήμη: μπορεί να τα γνωρίζουμε εξ όψεως, αλλά η χημική σύνθεσή τους ποτέ δεν αναλύθηκε πλήρως.
Οι επιστήμονες μελετούν τα φυτά για πολλούς αιώνες αλλά έχουν ακόμα πολλά να μάθουν. Στην Αθήνα, οι ερευνητές προσπαθούν να βρουν λύσεις σε ορισμένα από τα αινίγματα των φυτών.
Στην ελληνική πρωτεύουσα βρίσκεται σε εξέλιξη ένα ευρωπαϊκό ερευνητικό πρόγραμμα, στο πλαίσιο του οποίου έχουν συγκεντρωθεί σχεδόν 2.000 είδη φυτών από ολόκληρο τον κόσμο (από τον Νότιο Ειρηνικό, την Αφρική, την Λατινική Αμερική και φυσικά την Μεσόγειο).

“Η λεκάνη της Μεσογείου είναι μία από τις περιοχές με την μεγαλύτερη βιοποικιλότητα παγκοσμίως σε φυτά. Έχει μεγάλο ενδιαφέρον. Έχει πολλά φυτά που συλλέγουμε προκειμένου να προσπαθούμε να μελετήσουμε και να απομονώσουμε τις δραστικές ενώσεις που περιέχουν”, εξηγεί ο Νικόλας Φωκιαλάκης,ερευνητής στην Φαρμακευτική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Οι ερευνητές απομονώνουν επιμέρους ενώσεις από τα εκχυλίσματα φυτών, αναζητώντας βιολογικά ενεργά μόρια που θα μπορούσαν να είναι χρήσιμα στην παραγωγή καλλυντικών. Ο Δημήτρης Κλέτσας, από το Ινστιρούτο “Δημόκριτος” εξηγεί: “Τα κύτταρα μπορεί να γεράσουν πρόωρα όταν εκτεθούν σε διάφορα εξωγενή στρες, όπως πχ η ακτινοβολία UV. Έτσι αν βρούμε διαδραστικές ενώσεις που θα προστατεύσουν τα κύτταρα από την ακτινοβολία αυτή είτε θα ενισχύσουν τους αμυντικούς μηχανισμούς του κυττάρου, τότε μπορέσουμε να προστατεύσουμε τα κύτταρα από την πρόωρη κυτταρική γήρανση”.
Στο παρελθόν, οι ερευνητές έπρεπε να επεξεργαστούν ολόκληρα κιλά φυτικού υλικού για να καταφέρουν να απομονώσουν τις χημικές του ουσίες. Όμως τα σύγχρονα όργανα επιτρέπουν πλέον να εντοπιστούν όσες υπάρχουν σε ένα φυτό με μόνο λίγα γραμμάρια εκχυλίσματος.
Ο καθηγητής Φαρμακευτικής Λέανδρος Σκαλτσούνης εξηγεί: “Αυτό που ήταν σημαντικό ήταν η δημιουργία της βιβλιοθήκης με τα μόρια που απομονώσαμε από τα φυτά. Αυτά αρχειοθετήθηκαν ως καλλυντικά ή ως αγροχημικά, αλλά υπάρχει στο μέλλον η δυνατότητα όλα αυτά τα απομονωθέντα μόρια να δοκιμαστούν για άλλους βιολογικούς στόχους, πχ σε διαβήτη, καρκίνο ή άλλες ασθένειες…”.
Τα φυτικά εκχυλίσματα είναι μείγματα διαφορετικών μορίων, μερικά από τα οποία έχουν ήδη μελετηθεί, ενώ κάποια άλλα είναι νέα για την επιστήμη.
Οι ερευνητές αποθηκεύουν τα «αποτυπώματα» των μορίων σε μια βάση δεδομένων που τους βοηθά να εστιάσουν σε νέες ανακαλύψεις. Πώς όμως αυτή η έρευνα θα μπορέσει να οδηγήσει σε εμπορικές καινοτομίες;
Στο εργοστάσιο καλλυντικών “Κορρέ” χρησιμοποιούνται φυτικά εκχυλίσματα και άλλα φυσικά συστατικά σε όλα τα προϊόντα που παράγει. Η συγκεκριμένη επιχείρηση συνεργάστηκε με ερευνητικά κέντρα και πανεπιστήμια για να δημιουργήσει νέες συνταγές, χρησιμοποιώντας τα πορίσματα των μελετών τους.
Είναι ένα παράδειγμα του πώς οι βιομηχανικές εταιρείες αναλαμβάνουν την έρευνα από τους επιστημονικούς οργανισμούς για να μάθουν πόσο αποτελεσματικά είναι τα νέα βιοδραστικά μόρια και ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να τα εντάξουν σε νέα προϊόντα.
Η Μαριάννα Ράλλη, βιολόγος και διευθύντρια των επιστημονικών σχέσεων της εταιρείας, εξηγεί στο euronews: “Ο στόχος μας είναι να καταλάβουμε τι έχει να προσφέρει το εργαστήρι της φύσης. Θέλουμε να καταλήξουμε στα πέντε πιο δυνατά φυτά και μέσα από αυτό να φέρουμε προϊόντα πολύ σύντομα στους καταναλωτές που θα ενθουσιάσουν”.
Υπάρχουν περισσότερα από 400 000 είδη φυτών στην Γη, αλλά μόλις το 20% από αυτά έχουν ήδη μελετηθεί πλήρως. Άραγε, ποιες μυστικές δυνάμεις μπορεί να κρύβονται εκεί, οι οποίες ακόμα περιμένουν να ανακαλυφθούν από τον άνθρωπο;
Για περισσότερες λεπτομέρειες, κάντε κλικ εδώ: www.agrocos.eu
Copyright © European Commission 2014 / euronews 2014
 ΤΣΑΙ ΤΟΥ ΒΟΥΝΟΥ,ΒΑΛΣΑΜΟΧΟΡΤΟ,ΣΚΟΡΠΙΔΙ ΚΑΙ ΜΕΛΙΣΣΟΧΟΡΤΟ

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για τα αναρτώμενα σχόλια την ευθύνη φέρει αποκλειστικά ο σχολιαστής.