Σελίδες

Τετάρτη 6 Αυγούστου 2014

ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΗΝ ΑΡΚΑΔΙΑ. ΑΡΚΑΔΙΑΝΗ-ΜΟΝΗ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ

 ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ
Πέρυσι το φθινόπωρο, αποφασίσαμε τα ζευγάρια Λύρα-Φύσκιλη να πάμε στην Αρκαδιανή-Μονή Προδρόμου, από τη Βαλύρα. Η διαδρομή είναι μαγευτική και αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στον εμπνευστή της Αρκαδιανής Μάκη Παπούλια. Εκτός από τις γαστρονομικές  βιολογικές-οικολογικές απολαύσεις υπάρχει μουσείο αξιόλογο, που ο επισκέπτης δωρεάν θαυμάζει την προσπάθεια του εμπνευστή της.
Λίγα χιλιόμετρα από εκεί είναι η Μονή Προδρόμου που η θέα του μοναστηριού και τα νερά του Λούσιου, σε ανεβάζουν στους 7 ουρανούς.
Ανεπιφύλακτα για όσους δεν έχουν επισκεφτεί την Αρκαδιανή και τη Μονή προδρόμου, τους προτείνουμε να επισκεφθούν για να απολαύσουν το μεγαλείο της γαστρονομίας και το μεγαλείο της δύναμης του ανθρώπου,στη θέση που κτίστηκε το μοναστήρι, που το νανουρίζουν τα νερά του Λούσιου Ποταμού.
Στο διαδίκτυο,υπάρχει αρκετό υλικό για την Αρκαδιανή και τη Μονή Προδρόμου. για όσους θέλουν περισσότερες πληροφορίες.


Όσα παραδοσιακά έφτιαχναν στα σπίτια τους οι γυναίκες της Αρκαδίας –τραχανά γλυκό και ξινό, κουλουράκια, χυλοπίτες, σκαλτσουνάκια, καρυδάτους κουραμπιέδες, γλυκά του κουταλιού– παράγει εδώ και 10 χρόνια η Αρκαδιανή και, μάλιστα, από τα χέρια των γυναικών του χωριού Ψάρι, όπου και η έδρα της. Η μικρή βιοτεχνία είναι κομμάτι της πρωτοποριακής επιχείρησης Κέντρο Γεύσεων και Σπιτικής Μαγειρικής, η οποία περιλαμβάνει εστιατόριο με παραδοσιακά τοπικά πιάτα, βιβλιοθήκη και πωλητήριο. Ψυχή του εγχειρήματος ο Μάκης Παπούλιας, με όραμα την υποστήριξη των μικρών παραγωγών και τη διάσωση των αυθεντικών αρκαδικών γεύσεων. Η Αρκαδιανή είναι μεράκι και αγάπη για τον γενέθλιο τόπο, είναι πρόταση για την διατροφή και για το αγνό φαγητό. Προϊόντα: τραχανάς, χυλοπίτες, γλυκά του κουταλιού, κουραμπιέδες, σκαλτσουνάκια
ΕΠΩΝΥΜΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ: Παπούλιας Χρ. - Μηλιώνη Αν. & ΣΙΑ Ε.Ε.
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: Ψάρι, Αρκαδίας, Ψάρι (Ν. Αρκαδίας)
ΤΗΛΕΦΩΝΟ: 27910 27161
FAX: 27910 27162
E-MAIL: info@arcadiani.gr
SITE: www.arcadiani.gr

Προϊόντα - Αρκαδιανή

Σκαλτσουνάκια Αρκαδίας: Κάτω από την άχνη κρύβεται ένα λεπτό φύλλο με μυρωδάτη γέμιση από καρύδια, κανελογαρύφαλλα και μέλι. Τυπικό παραδοσιακό γλυκό της περιοχής της Στεμνίτσας, με τα εμβληματικά υλικά της περιοχής, το μέλι και το καρύδι, ήταν ένα κέρασμα όχι μόνο της Σαρακοστής, αλλά όλου του χρόνου. Παρασκευάζονται με σπιτική συνταγή και εκλεκτά υλικά.
Χυλοπίτες: Χειροποίητες σπιτικές χυλοπίτες που παρασκευάζονται στο εργαστήρι της Αρκαδιανής με παραδοσιακή συνταγή και αγνά υλικά, της περιοχής. (Γάλα από τους τσοπάνηδες του χωριού και φρέσκα αυγά). Φτιάχνονται ακριβώς όπως τις έφτιαχναν από τα παλαιοτέρα χρόνια οι γυναίκες του χωριού, στα σπίτια τους. Μια ακόμη γεύση που αναβιώνει την τοπική παράδοση.
Σύκα γεμιστά με καρύδι: Μια ακόμη παραδοσιακή γεύση της περιοχής. Σύκα που μαζεύονται από την ευρύτερη περιοχή της Βόρειας Αρκαδίας, και γεμίζονται ένα-ένα στο χέρι με καρύδι. Ένα σνακ που μας μεταφέρει στις παραδοσιακές γεύσεις των παπούδων μας, αναβιώνει μέσω της Αρκαδιανής.
Άλλα προϊόντα: Βότανα μαγειρικής, λικέρ, μέλια , παστέλια, γλυκά του κουταλιού, ζυμαρικά

Τα προϊόντα ΑΡΚΑΔΙΑΝΗ θα τα βρείτε:
► Στην Αθήνα:

• ΜΑΤΣΟΥΚΑΣ: Απόλλωνος 6, Σύνταγμα
• ΤΟ ΠΑΝΤΟΠΩΛΕΙΟ ΤΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ: Σοφοκλέους & Αριστείδου, Αθήνα
• DELICATESSEN: Λουκιανού 24, Κολωνάκι
• ΚΡΟΚΟΣ: Βύρωνος 6, Πλάκα
• ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΛΟΥΔΙΑ: Χατζηχρήστου 8, Ακρόπολη
• Σε όλα τα καταστήματα αφορολογήτων ειδών της χώρας (duty free)

Θα τα βρείτε επίσης με ηλεκτρονική παραγγελία στο www.arcadiani.gr ή μέσω mail στην διεύθυνση: info@arcadiani.gr. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά επικοινωνήστε με το τηλέφωνο: 27910 27161

Φωτογραφίες - Αρκαδιανή

Χάρτης - Αρκαδιανή

©2014 Δεδομένα χάρτη Google

Χάρτης
Δορυφόρος
Η τοποθεσία των παραγωγών στον χάρτη είναι κατά προσέγγιση.
Πριν την επίσκεψή σας παρακαλούμε επικοινωνήστε με τον παραγωγό στα τηλέφωνα που αναγράφονται για να λάβετε ακριβείς οδηγίες προσέγγισης.
ΤΟ ΣΗΜΑ ΚΑΤΑΤΕΘΕΝ ΤΗΣ ΑΡΚΑΔΙΑΝΗΣ
 ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΡΚΑΔΙΑΝΗΣ
ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΡΚΑΔΙΑΝΗΣ
ΑΡΤΟΣ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ
ΑΡΤΟΣ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ
ΑΡΤΟΣ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ
ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ
ΝΟΣΤΑΛΓΩΝΤΑΣ ΤΑ ΜΑΘΗΤΙΚΑ ΧΡΟΝΙΑ
Η ΑΙΘΟΥΣΑ ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ
 ΣΙΔΕΡΑ 
 ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ
 ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ
 ΔΙΑΦΟΡΟΙ ΑΡΤΟΙ
 ΜΗΧΑΝΗ ΑΠΟΦΛΟΙΩΣΗΣ ΚΑΛΑΜΠΟΚΙΟΥ
 ΕΙΔΟΣ ΣΙΤΑΡΙΟΥ
 ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ
 ΘΕΡΙΣΜΟΣ
 ΑΛΩΝΙΣΜΑ
ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΣΙΤΑΡΙΟΥ
  Η Μονή του Προδρόμου είναι κτισμένη στη ρίζα ενός απότομου βράχου στην αριστερή πλευρά της χαράδρας του Λουσίου, κοντά στα πανέμορφα χωριά της Στεμνίτσας και της Δημητσάνας (Χάρτης Δ3) (Διαδρομή Δ7). Το τοπίο είναι επιβλητικό και θυμίζει Μετέωρα και Μέγα Σπήλαιο.

    Ο  ναός του Αγ. Ιωάννου του Προδρόμου είναι μονόκλιτη θολωτή βασιλική και κοσμείται με αξιόλογες αγιογραφίες. Τοιχογραφίες υπάρχουν και εκτός του ναού μαγνητίζοντας το βλέμμα κάθε επισκέπτη. Η μονή αυτή ως κοινόβιο μοναστήρι έγινε μάλλον στα μέσα του 16ου αι. αλλά από το 12ο αι. άκμαζαν στην περιοχή πολλά ασκητήρια με σπουδαιότερο αυτό του Τιμίου Προδρόμου. Επί τουρκοκρατίας (16ο αι.) τα ασκητήρια αυτά ενώθηκαν αποτελώντας τη Μονή. Από την αρχή της ίδρυσης έγινε σταυροπηγιακή.

    Κατά την επανάσταση του 1821 η μονή αποτέλεσε καταφύγιο και νοσοκομείο για τους αγωνιστές. Το 1834 η μονή διαλύθηκε λόγω ενός διατάγματος περί διάλυσης μονών, που έχουν κάτω από 7 μοναχούς. Το 1838 όμως έγινε ανασύσταση της μονής και γνώρισε μεγάλη ακμή υλική και πνευματική.

   Σήμερα στη μονή λειτουργεί εργαστήριο ζωγραφικής και ραπτικής ιερών ενδυμάτων και υπάρχει μια αξιόλογη συλλογή 1000 περίπου βιβλίων. Η μονή του Προδρόμου, συνεχίζοντας τις παλιές παραδόσεις, αποτελεί θρησκευτικό και πνευματικό κέντρο της περιοχής. Το πλήθος των επισκεπτών, που συρρέει κάθε χρόνο είναι τεράστιο, γιατί εκτός από την πνευματική ανάταση, που προσφέρει η μονή είναι κτισμένη σε ένα τοπίο απερίγραπτης ομορφιάς, πάνω σε επιβλητικούς βράχους, μέσα σε οργιώδη βλάστηση και από κάτω να ακούγεται το βουητό των νερών του ποταμού Λούσιου.   

ΤΟ ΠΕΡΠΑΤΗΜΑ ΠΡΟΣ ΤΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ
Η ΠΑΡΕΑ
ΑΓΝΑΤΕΥΟΝΤΑΣ ΤΟ ΦΑΡΑΓΓΙ ΤΟΥ ΛΟΥΣΙΟΥ
 ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΤΗΣ ΜΟΝΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ













Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για τα αναρτώμενα σχόλια την ευθύνη φέρει αποκλειστικά ο σχολιαστής.