ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ
Πέρυσι το φθινόπωρο, αποφασίσαμε τα ζευγάρια Λύρα-Φύσκιλη να πάμε στην Αρκαδιανή-Μονή Προδρόμου, από τη Βαλύρα. Η διαδρομή είναι μαγευτική και αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στον εμπνευστή της Αρκαδιανής Μάκη Παπούλια. Εκτός από τις γαστρονομικές βιολογικές-οικολογικές απολαύσεις υπάρχει μουσείο αξιόλογο, που ο επισκέπτης δωρεάν θαυμάζει την προσπάθεια του εμπνευστή της.Λίγα χιλιόμετρα από εκεί είναι η Μονή Προδρόμου που η θέα του μοναστηριού και τα νερά του Λούσιου, σε ανεβάζουν στους 7 ουρανούς.
Ανεπιφύλακτα για όσους δεν έχουν επισκεφτεί την Αρκαδιανή και τη Μονή προδρόμου, τους προτείνουμε να επισκεφθούν για να απολαύσουν το μεγαλείο της γαστρονομίας και το μεγαλείο της δύναμης του ανθρώπου,στη θέση που κτίστηκε το μοναστήρι, που το νανουρίζουν τα νερά του Λούσιου Ποταμού.
Στο διαδίκτυο,υπάρχει αρκετό υλικό για την Αρκαδιανή και τη Μονή Προδρόμου. για όσους θέλουν περισσότερες πληροφορίες.
Χάρτης - Αρκαδιανή
ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΡΚΑΔΙΑΝΗΣ
ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΡΚΑΔΙΑΝΗΣ
ΑΡΤΟΣ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ
ΑΡΤΟΣ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ
ΑΡΤΟΣ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ
ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ
ΝΟΣΤΑΛΓΩΝΤΑΣ ΤΑ ΜΑΘΗΤΙΚΑ ΧΡΟΝΙΑ
Η ΑΙΘΟΥΣΑ ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ
ΣΙΔΕΡΑ
ΠΕΡΙΟΔΙΚΑΠΕΡΙΟΔΙΚΑ
ΔΙΑΦΟΡΟΙ ΑΡΤΟΙ
ΜΗΧΑΝΗ ΑΠΟΦΛΟΙΩΣΗΣ ΚΑΛΑΜΠΟΚΙΟΥ
ΕΙΔΟΣ ΣΙΤΑΡΙΟΥ
ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ
ΘΕΡΙΣΜΟΣ
ΑΛΩΝΙΣΜΑ
ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΣΙΤΑΡΙΟΥ
Η Μονή του Προδρόμου είναι κτισμένη στη ρίζα ενός απότομου βράχου στην αριστερή πλευρά της χαράδρας του Λουσίου, κοντά στα πανέμορφα χωριά της Στεμνίτσας και της Δημητσάνας (Χάρτης Δ3) (Διαδρομή Δ7). Το τοπίο είναι επιβλητικό και θυμίζει Μετέωρα και Μέγα Σπήλαιο.
Ο ναός του Αγ. Ιωάννου του Προδρόμου είναι μονόκλιτη θολωτή βασιλική και κοσμείται με αξιόλογες αγιογραφίες. Τοιχογραφίες υπάρχουν και εκτός του ναού μαγνητίζοντας το βλέμμα κάθε επισκέπτη. Η μονή αυτή ως κοινόβιο μοναστήρι έγινε μάλλον στα μέσα του 16ου αι. αλλά από το 12ο αι. άκμαζαν στην περιοχή πολλά ασκητήρια με σπουδαιότερο αυτό του Τιμίου Προδρόμου. Επί τουρκοκρατίας (16ο αι.) τα ασκητήρια αυτά ενώθηκαν αποτελώντας τη Μονή. Από την αρχή της ίδρυσης έγινε σταυροπηγιακή.
Κατά την επανάσταση του 1821 η μονή αποτέλεσε καταφύγιο και νοσοκομείο για τους αγωνιστές. Το 1834 η μονή διαλύθηκε λόγω ενός διατάγματος περί διάλυσης μονών, που έχουν κάτω από 7 μοναχούς. Το 1838 όμως έγινε ανασύσταση της μονής και γνώρισε μεγάλη ακμή υλική και πνευματική.
Σήμερα στη μονή λειτουργεί εργαστήριο ζωγραφικής και ραπτικής ιερών ενδυμάτων και υπάρχει μια αξιόλογη συλλογή 1000 περίπου βιβλίων. Η μονή του Προδρόμου, συνεχίζοντας τις παλιές παραδόσεις, αποτελεί θρησκευτικό και πνευματικό κέντρο της περιοχής. Το πλήθος των επισκεπτών, που συρρέει κάθε χρόνο είναι τεράστιο, γιατί εκτός από την πνευματική ανάταση, που προσφέρει η μονή είναι κτισμένη σε ένα τοπίο απερίγραπτης ομορφιάς, πάνω σε επιβλητικούς βράχους, μέσα σε οργιώδη βλάστηση και από κάτω να ακούγεται το βουητό των νερών του ποταμού Λούσιου.
Η ΠΑΡΕΑ
ΑΓΝΑΤΕΥΟΝΤΑΣ ΤΟ ΦΑΡΑΓΓΙ ΤΟΥ ΛΟΥΣΙΟΥ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΤΗΣ ΜΟΝΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για τα αναρτώμενα σχόλια την ευθύνη φέρει αποκλειστικά ο σχολιαστής.