Αυτοψία στον αρχαιολογικό χώρο της αρχαίας Μεσσήνης πραγματοποίησε η Γενική Γραμματέας Πολιτισμού και Αθλητισμού, κ. Λίνα Μενδώνη, επικεφαλής πολυμελούς κλιμακίου στελεχών του Υπουργείου, και με την συμμετοχή του καθ. κ. Πέτρου Θέμελη, της Δρ Άννας Καραπαναγιώτου, Προϊσταμένης της ΛΗ΄ ΕΠΚΑ και της Δρ Ευγενίας Μηλίτση, Προϊσταμένης της 26ης ΕΒΑ, την Κυριακή 31η Αυγούστου, προκειμένου να διαπιστωθούν τυχόν ζημίες από την πρόσφατη πυρκαγιά στην περιοχή.
Ευτυχώς, διαπιστώθηκαν μόνον μικρές ζημίες, κυρίως από αιθάλη, στην επιφάνεια των πεσμένων λίθων του τείχους, οι οποίες θα αποκατασταθούν αμέσως από τους συντηρητές. Επίσης, είναι ελάχιστα τα προβλήματα τα οποία προέκυψαν στον ερειπωμένο βυζαντινό ναίσκο Κλήσα- Πόρτη, βορείως της Αρκαδικής Πύλης, τα οποία, επίσης, θα αντιμετωπιστούν άμεσα.
Επειδή η φωτιά, καίγοντας την πυκνή βλάστηση, αποκάλυψε επιπλέον δομόλιθους του τείχους της αρχαίας πόλης, παράλληλα με τις εργασίες συντήρησής τους, δόθηκαν από τη Γενική Γραμματέα σχετικές οδηγίες για τη σύνταξη, από την Επιστημονική Επιτροπή της Αρχαίας Μεσσήνης, μελέτης αποκατάστασης και αναστήλωσης του τείχους, δεξιά και αριστερά της Αρκαδικής Πύλης, προκειμένου να εξασφαλιστεί η αναγκαία ωριμότητα για την ένταξη του έργου σε επόμενο χρηματοδοτικό πρόγραμμα.
Ο ερειπωμένος ναός Κλήσα-Πόρτη, του 10ου αι., καθώς και οι δύο ναοί, της Παναγίτσας στο Μοναστηράκι Ζερμπισίων του 14ου αι., και του Αγίου Νικολάου Ζερμπισίων, του 10ου αι., οι οποίοι, επίσης, υπέστησαν μικρές ζημίες από την πυρκαγιά, θα αποτελέσουν αντικείμενο μελέτης προστασίας, συντήρησης και ανάδειξης από την αρμόδια 26η ΕΒΑ, σύμφωνα με τις οδηγίες της Γενικής Γραμματέως.
Τέλος, η κ. Λ. Μενδώνη συζήτησε με τον καθηγητή Π. Θέμελη και την Έφορο Αρχαιοτήτων Α. Καραπαναγιώτου τα προβλήματα τα οποία έχει δημιουργήσει και εξακολουθεί να δημιουργεί η διέλευση των αυτοκινήτων δια της Αρκαδικής Πύλης. Δόθηκαν οδηγίες για τη λήψη άμεσων σωστικών μέτρων, για να διασφαλιστεί τόσο η ακεραιότητα του μνημείου όσο και η ασφαλής διέλευση των τροχοφόρων. Βεβαίως, η απολύτως αναγκαία απομάκρυνση του δρόμου, για να αποκατασταθεί η Αρκαδική Πύλη, είναι η υπογειοποίηση του δρόμου, όπως προβλέπεται από τη μελέτη της Περιφέρειας Πελοποννήσου, η οποία εγκρίθηκε από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού το 2011.
Εγκαίνια στο Συγκρότημα Τρουπάκηδων – Μούρτζινων στην παλαιά Καρδαμύλη Μεσσηνίας
Το Σάββατο 30 Αυγούστου 2014 η Γενική Γραμματέας κ. Λίνα Μενδώνη εγκαινίασε το αποκατεστημένο από τις Υπηρεσίες του ΥΠ.ΠΟ.Α. συγκρότημα Τρουπάκηδων – Μούρτζινων στην παλαιά Καρδαμύλη, στη Μεσσηνιακή Μάνη.
Το οχυρωμένο συγκρότημα του γένους των Τρουπάκηδων - Μούρτζινων στην παλαιά Καρδαμύλη, βρίσκεται σε φυσικά οχυρό ύψωμα που εξασφαλίζει στρατηγικά πλεονεκτήματα, και αποτελεί μια τυπική οχυρωμένη κατοικία καπετάνιου της Έξω Μάνης. Η ανέγερση των πρώτων κτηρίων του συγκροτήματος τοποθετείται στα τέλη του 17ου αι., ενώ συνεχείς ανακατασκευές και προσθήκες πραγματοποιούνται έως τις αρχές του 19ου αι. Στη σημερινή του μορφή, διαθέτει τρεις περιβόλους και περιλαμβάνει μια τριώροφη οχυρή κατοικία («οντά») με το μαγειρείο και την στέρνα, βοηθητικά κτίσματα, μεταξύ των οποίων και ελαιοτριβείο, έναν υψίκορμο πολεμόπυργο, καθώς και το ναό του Αγίου Σπυρίδωνα, οικογενειακή εκκλησία του γένους των Μούρτζινων.
Στο πλαίσιο του Β΄ ΚΠΣ, ο οντάς και τα προσκίσματά του αποκαταστάθηκαν και μετατράπηκαν σε Μουσείο για την πολιτισμική κληρονομιά της Μάνης που αποτέλεσε μέρος του Προγράμματος του ΥΠ.ΠΟ.Α. «Δίκτυο Μουσείων Μάνης», στο οποίο εντάσσονται επίσης ο πύργος Πικουλάκη στην Αρεόπολη και ο πύργος Δουράκη στην Καστάνια.
Η β΄ φάση του έργου της αποκατάστασης του συνόλου του Συγκροτήματος υλοποιήθηκε από την Διεύθυνση Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων του ΥΠ.ΠΟ.Α. με χρηματοδότηση 1.5 εκ. € από το ΠΕΠ Πελοποννήσου, στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2007-2013.
Με την αποπεράτωση των εργασιών αυτών αποδίδεται πλέον ολοκληρωμένο ένα χαρακτηριστικό μεσαιωνικό συγκρότημα της περιοχής, συμβάλλοντας στην ενίσχυση του πολιτιστικού πλεονάσματος τόσο της Καρδαμύλης, όσο και της ευρύτερης περιοχής.
Στην ομιλία της η κ. Μενδώνη ανέφερε μεταξύ άλλων: «Η προστασία, η συντήρηση και η ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς αποτελούν τους πάγιους και διαρκείς άξονες της πολιτικής και των δράσεων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Παράλληλα, η ανάπτυξη, και δη η περιφερειακή ανάπτυξη, συνιστά επίσης κρίσιμη πολιτική προτεραιότητα, ιδιαιτέρως στην παρούσα χρονική περίοδο που απαιτούνται εκτεταμένες πρωτοβουλίες για την ταχεία και αποτελεσματική αντιμετώπιση των συνεπειών της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας. Στην εθνική αυτή προσπάθεια έρχεται να συμβάλει ενεργά το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, ο στρατηγικός σχεδιασμός του οποίου περιλαμβάνει – μεταξύ άλλων – την ανάδειξη του Πολιτισμού ως ζωτικού παράγοντα της οικονομικής ανάπτυξης της χώρας μέσα από συνέργιες με άλλους δυναμικούς παραγωγικούς κλάδους όπως ο τουρισμός». Για να υπενθυμίσει ολοκληρώνοντας ότι το ΥΠ.ΠΟ.Α. εκτελεί στη Μεσσηνία στο πλαίσιο της τρέχουσας Προγραμματικής Περιόδου 27 έργα στο Ε.Σ.Π.Α. 2007-2013, συνολικού προϋπολογισμού περίπου 35 εκατ. ευρώ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για τα αναρτώμενα σχόλια την ευθύνη φέρει αποκλειστικά ο σχολιαστής.