Σελίδες

Κυριακή 28 Δεκεμβρίου 2014

Ο Τάκης Βαλαβάνης στην γειτονιά των αγγέλων.Η Νεκρώσιμη τελετή γίνεταισήμερα 28-12-2015 3.μ.μ. στους Τρείς Ιεράρχες

Ο Τάκης (Δημήτρης) Βαλαβάνης πέρασε πια στο χώρο της Ιστορίας.

Αποχωρίστηκε από τις γειτονιές του Νησιού μας, που έζησε και τόσο αγάπησε και αποτύπωσε στα γραπτά του.
Στις γειτονιές των αγγέλων είμαστε σίγουροι θα συνεχίσει να κάνει αυτό που του αρέσει, να "ζωγραφίζει" με λόγια στιγμές από την ζωή της μικρής μα πόλης, της "Μεθυσμένης μας πολιτείας".
Ο ΠΑΜΙΣΟΣ θα θυμάται για πάντα τις στιγμές που μας επέτρεψε να ζήσουμε μαζί πέρσι το καλοκαίρι στο ξωκκλήσι της Αγίας Παρασκευής.
Ο άνθρωπος πεθαίνει πραγματικά όταν τον ξεχάσουν οι άλλοι, 
ο Τάκης όμως δεν μπορεί να πεθάνει, 
θα ζει αιώνια μέσα από τα βιβλία του.








“ Για την πολύχρονη συνεισφορά του Δημήτρη Βαλαβάνη στην ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς και την συμβολή του στην διατήρηση της ιστορικής μνήμης της τοπικής κοινωνίας και της πόλης της Μεσσήνης, απονέμουμε αυτόν τον έπαινο, συμβολική αναγνώριση για όλα αυτά.
Με τα κείμενά του, “φωτογραφίες” της κοινωνικής και πολιτιστικής ζωής των Νησιωτών, αποτυπωμένα σε τρία βιβλία, διατηρεί και μεταφέρει στις επόμενες γενιές τα έργα των προγόνων μας.”
Με αυτά τα λόγια ο Σύλλογος των Απανταχού Νησιωτών "Ο Πάμισος", τίμησε τον Τάκη Βαλαβάνη παραδίδοντάς του τον σχετικό Έπαινο, σε μια εκδήλωση που έγινε την Τετάρτη το βράδυ 7.8.2013 στη Μεσσήνη και όπου κυριάρχησαν ο λόγος, η μουσική, αλλά κυρίως το συναίσθημα.
Ο φιλόξενος χώρος στο Εξωκκλήσι της Αγίας Παρασκευής, ευγενική παραχώρηση της Μητρόπολης Μεσσηνίας, αποδείχθηκε πολύ μικρός για το πλήθος των φίλων του Τάκη πούρθαν να τον τιμήσουν.
Η εκδήλωση οργανώθηκε από τον Σύλλογο των Απανταχού Νησιωτών "Ο Πάμισος" και το Θεατρικό Όμιλο Λυκείου Μεσσήνης. Την στήριξαν εμπράκτως το Σωματείο Εθελοντών Μεσσήνης και η Περιηγητική Λέσχη, ενώ κύριος χορηγός ήταν ο συντοπίτης μας Γιάννης Αλεβίζος.
Στον χαιρετισμό του ο Μιχάλης Γαβράς, πρόεδρος του ΠΑΜΙΣΟΥ, επισήμανε πως ο Τάκης Βαλαβάνης κατάφερε να συγκεντρώσει όλο το Νησί, το ντόπιο και το απόδημο, τους δημοτικούς άρχοντες όλων των παρατάξεων, σημαντικά πρόσωπα της τοπικής ζωής της Μεσσήνης αλλά και των γύρω περιοχών, μια και ο Τάκης παντού είχε μόνο φίλους.
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στους πρωτεργάτες της εκδήλωσης, τον Δημήτρη Δημητρόπουλο του ΠΑΜΙΣΟΥ και τον φιλόλογο εκπαιδευτικό του Θεατρικού Ομίλου Νίκο Φουσιάνη, που είχε την κυρίως επιμέλεια του πρώτου μέρους της εκδήλωσης.
Τέλος επισήμανε “την επάνοδο του ΠΑΜΙΣΟΥ, μετά από τα Φεστιβάλ Μπούκας, πριν πολλά χρόνια, στην δημιουργία μιας “πολιτιστικής δροσιάς” στις ζεστές και υγρές καλοκαιρινές βραδιές “της φοβερής πατρίδας” μας, όπως την αποκαλεί ο Γιώργος Μαρκόπουλος. Και όλα αυτά με αφορμή τον ακούραστο “φωτογράφο” της ζωής της πόλης μας τον Τάκη Βαλαβάνη.”
Στην παρέμβασή του ο Νίκος Φουσιάνης, επισήμανε τη χαρά των μαθητών του να συμμετάσχουν στη θεατρική διασκευή αποσπασμάτων από το έργο του Τάκη, κάτι που ο Θεατρικός Ομιλος τόχει κάνει κι άλλες φορές στο παρελθόν.
Ακολούθως ο Δημήτρης Δημητρόπουλος, αποκάλυψε πως η ιδέα της διοργάνωσης αυτής της βραδιάς ήταν του Γιάννη Θωμόπουλου. Ανακοίνωσε την έκδοση και κυκλοφορία του 3ου βιβλίου του Τάκη και διάβασε τον χαιρετισμό που έγραψε ο μεγάλος μας ποιητής Γιώργος Μαρκόπουλος, ειδικά για την αποψινή εκδήλωση.
Χαρακτηριστικά αναφέρει:
“... ο Δημήτρης Βαλαβάνης κόσμησε και κοσμεί με το ήθος του την πόλη μας. Τον χαρακτηρίζει μια απαράμιλλη πραότητα, μια προσήνεια, μια μοναδικής ποιότητας σοφία, τον Δημήτρη, ενώ ταυτοχρόνως εκπέμπει μια καλοσύνη, μια γλυκύτητα που μας έρχεται από μακριά, από πολύ μακριά, από της μέσα της πολύ μέσα ψυχής του, αλλά και μια σπάνια όσο και ιαματική γαλήνη. Και για το πνευματικό του έργο, το σπουδαίο του έργο, το διακρίνει μια αφηγηματική δεινότητα, καλλιέπεια γραφής δυσεύρετη, ένας πολύ καλά φιλτραρισμένος ρομαντισμός, μια λεπτοτάτων αποχρώσεων νοσταλγία, ένας λόγος χυμώδης, στέρεος, ένας λόγος που υπερασπίζεται με ευδιάκριτη διακριτικότητα τη γλώσσα, αλλά και τη ζωή και τα έθιμα άλλων καιρών της ιδιαίτερης πατρίδας μας...”
Η πρόεδρος του Σωματείου Εθελοντών Μεσσήνης Ντίνα Αντωνάκου σκιαγραφώντας το έργο και τον συγγραφέα, ανέφερε μεταξύ άλλων: "Ο Δημήτρης Βαλαβάνης, ζει τα περισσότερα χρόνια της ζωής του, Νησιώτης πια, ανάμεσα στους Νησιώτες, τους δικούς του ανθρώπους, που τον εκτιμούν, τον σέβονται και τον αγαπούν. Τα κείμενα του Βαλαβάνη είναι ενθυμήματα της παλιάς αγροτικής, μαθητικής και κοινωνικής ζωής.”
Η επιλογή, η δραματοποίηση των κειμένων, η σκηνοθεσία κι το σχετικό βίντεο που προβλήθηκε ήταν του φιλόλογου καθηγητή Νίκου Φουσιάνη. Τραγούδησαν: Γιάννης Θωμόπουλος, Μυρτώ Καμβυσίδη, Μαρία Παπαδοπούλου, Δημήτρης Χαρλέπας. Στην αφήγηση και στα θεατρικά αποσπάσματα έπαιξαν τα μέλη του Θεατρικού Ομίλου Μεσσήνης: Γιολάντα Βασιλόγιαννη, Μαρία Κορδονούρη, Μαρία Παπαδοπούλου και Λευτέρης Παναγιωτόπουλος. Μουσική έπαιξαν ο Αιμίλιος Κούμανης, η Σοφία Τσόγκα, ο Σταύρος Δεριζιώτης, ο Παναγιώτης Καψαμπέλης και ο Λευτέρης Παναγιωτόπουλος.
Στο Μουσικό μέρος ο Γιάννης Θωμόπουλος, διάλεξε να τραγουδήσει μεγάλες επιτυχίες του Τσιτσάνη, ενώ με ενδιαφέρον ακούστηκε ο ιδιαίτερος ήχος του Νησιώτη μουσικολόγου και συνθέτη Γιώργου Λυκούρα.
Η βραδιά έκλεισε με όλους μας να τραγουδάμε γνωστό ηπειρώτικο τραγούδι από την γενέτειρα του Τάκη Βαλαβάνη.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν και τίμησαν τον συγγραφέα από τον πολιτικό χώρο οι βουλευτές Δημήτρης Σαμπαζιώτης και Θανάσης Πετράκος, ο δήμαρχος Στάθης Αναστασόπουλος, οι αντιδήμαρχοι, Γιώργος Δαβίλας, Γιώργος Αθανασόπουλος, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Νίκος Τζώρτζης, ο πρ. δήμαρχος Μεσσήνης Κώστας Σπυρόπουλος,
Τον Μητροπολίτη Μεσσηνίας εκπροσώπησε ο επί τούτου απεσταλμένος αιδεσιμότατος π.Κωνσταντίνος και ο εφημέριος π.Παναγιώτης.
Επίσης τίμησαν την εκδήλωση και τον συγγραφέα ο πρόεδρος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής συντοπίτης μας Σάκης Θεοδωρόπουλος, ο χαράκτης-ζωγράφος Τάκης Κατσουλίδης, ο Χρήστος Μαλαπάνης, ο Μένης Παπαδόπουλος, ο Θόδωρος Μπρεδήμας, ο Σάββας Παπάζογλου, η Φανή Ντορέ κ.α.


O Τάκης Βαλαβάνης αναχώρησε για τη γειτονιά των αγγέλων. Με το δικό του τρόπο προσπάθησε να περισώσει στοιχεία από τη συλλογική μνήμη του γενέθλιου τόπου, γράφοντας βιβλία και κείμενα στις εφημερίδες, παρεμβαίνοντας σε ένα πλήθος εκδηλώσεων. Άφησε
 το δικό του λαογραφικό αποτύπωμα στην πόλη και έδειξε την αγάπη του για τον τόπο που έζησε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του. Καλό ταξίδι Τάκη...
Με τον Τάκη γνωριστήκαμε, φέτος το καλοκαίρι, του δώρισα 2 βιβλία μου,ήπιαμε καφέ στον πλάτανο της Μεσσήνης και θα φωτογραφίζαμε τα λαογραφικά αντικείμενα που έχουν σχέση με τις καλλιέργειες και ειδικά μια παλιά αλωνιστική μηχανή ρυζιού. Θα τον φωτογράφιζα και θα μου έδινε τα βιβλία του για μελέτη, για να του κάνω μια αφιέρωση στην ιστοσελίδα μου. Τελικά η υγεία του κλονίστηκε, τηλεφωνιόμαστε, αλλά η υπόσχεση που του έδωσα θα πραγματοποιηθεί.
Η επιτροπή ονοματοθεσίας του δήμου Μεσσήνης, θα πρέπει σε μια συνεδρίαση να δώσει το ονομά του, μιας και άφησε πίσω του πλούσιο έργο της πολιτιστικής-πολιτισμικής κληρονομιάς.
Τάκη αιωνία σου ή μνήμη.Μας βλέπεις τώρα από ψηλά και χαίρεσαι.
ΓΙΑΝΝΗΣ Δ. ΛΥΡΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για τα αναρτώμενα σχόλια την ευθύνη φέρει αποκλειστικά ο σχολιαστής.