Σελίδες

Δευτέρα 17 Αυγούστου 2015

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟ ΘΕΙΟ ΜΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ,ΑΠΟ ΒΑΛΥΡΑ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ.ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ

ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ
Η αγάπη μας,  για τη γενέθλια  πρέπει να μεγαλώνει  και να την μεταλαμπαδεύουμε  στους απογόνους μας, για να αγαπούν και αυτοί την πατρώα γη. Να μην ξεχαστούν πρόσωπα, γεγονότα, καταστάσεις και πράγματα που έχουν σχέση με την υπαρξή μας, στον τόπο που γεννηθήκαμε.
Η πορεία της εξέλιξης του καθενός μας , ακολουθεί το  δρόμο της,  και ωφέλησε  τους καλούς που είχαν αξίες, οράματα και ιδανικά  και έβλαψε αυτούς  που είχαν στο μυαλό τους, στις σκέψεις, ιδέες  και πράξεις τους την καταστροφή και αδικία.

Το παρελθόν ενός τόπου έχει μεγάλη  ιστορική σημασία για το παρόν και το μέλλον του. Λαός που δεν γνωρίζει την ιστορία του τόπου του, του χωριού του, της οικογενείας  του, που διακόπτει  τη συνέχεια  με το χθες είναι καταδικασμένος. Είναι λυπηρό που ο τόπος μας έχει ιστορία, κληρονομιά, πλούτο,  δόξα, ομορφιά, δύναμη που   να μην έχει καταλογογραφηθεί τον 21ο αιώνα,  όλο αυτό το υλικό σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή   από τους ειδικούς επιστήμονες, για να μπορεί ο καθένας μας να έχει άμεση πρόσβαση στην ενημέρωση-πληροφόρηση-γνώση-έρευνα.
Είναι ντροπή να λέμε ότι είμαστε απόγονοι των αρχαίων Ελλήνων και να τους  αγνοούμε παντελώς. Θα πρέπει το υπουργείο παιδείας, οι νέοι δήμαρχοι και περιφερειάρχες να δώσουν κίνητρα σε φοιτητές-μελετητές-ερευνητές, να καταγράψουν την τοπική ιστορία κάθε περιοχής, από τα διάφορα αρχεία, για το καλό της Πατρίδας μας και του Ελληνικού  Έθνους και να βλέπουμε με αισιοδοξία το μέλλον.
Τέλος η σύνδεση της τοπικής με τη γενική ιστορία,  το τρίπτυχο χώρος- χρόνος-φαινόμενα, τα κείμενα, οι περιγραφές, το φωτογραφικό υλικό, οι χάρτες, θα δώσουν στον αναγνώστη τη δυνατότητα να γνωρίσει, κατανοήσει, αγαπήσει, και σεβαστεί τον πλούτο της περιοχής μας.

 Η ερευνητική εργασία πρωτογενούς υλικού  συνιστά αντικείμενο έρευνας από  ειδικούς και με σκοπό τη διοργάνωση σεμιναρίων, συνεδρίων, εκθέσεων εκπαιδευτικών προγραμμάτων, διαλέξεων και εκδηλώσεων, με στόχο τη βιωματική μάθηση-γνώση και ενσωμάτωση της μνημειακής-πολιτιστικής-πολιτισμικής κληρονομιάς, στην καθημερινή μας ζωή.
Σε 2 συνέχειες θα αναρτήσουμε ένα μικρό αφιέρωμα στο θείο μου ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ, δημοσιεύοντας τη ποιητική του συλλογή.
Ο Παναγιώτης Παπαγεωργίου*, γεννήθηκε στο 1918 στο χωριό Βαλύρα Μεσσηνίας. Μπήκε στο Εαμικό κίνημα το 1943, ως ανταρτοεπονίτης. Σταμάτησε την αμαξοστοιχία του σιδηρόδρομου στη Βαλύρα Μεσσηνίας, που μετέφερε Ιταλούς. Μπήκε στην ομάδα κρούσης της Ο.Π.Λ.Α. Κατόπιν ανέλαβε στρατιωτικός υπεύθυνος του Εφεδρικού Ε.Λ.Α.Σ. της Βαλύρας. Το 1944 μπαίνει στην υποδειγματικήν Ε.Π.Ο.Ν. ανταρτοεπονίτης του 9ου Συντάγματος του Ε.Λ.Α.Σ. Έλαβε μέρος και διaκρίθηκε για τo αγωνιστικό του θάρρος και την αυταπάρνηση, σε πολλές μάχες, ενάντια στους ναζίδες Γερμανούς και στους Γερμανοντυμένους συνεργάτες τους.
Το Μαρτιο του 1984 από τη νομαρχία Μεσσηνίας έγινε η επιτροπή κρίσης των αντιστασιακών της περιόδου 1941-44. Η  εφημερίδα ΜΑΧΗ της Καλαμάτας στις 19-3-1984 έγραψε ότι από την επιτροπή κρίσης αντιστασιακών αναγνωρίστηκε ο Π. Παπαγεωργίου για την αντιστασιακή του δράση 41-44 που κλείστηκε στις φυλακες της Γυάρου 4,5 χρόνια. Η προθεσμία αναγνώρισης της ιδιότητας του αντιστασιακού από την επιτροπή κρίσεως της νομαρχίας Μεσσηνίας έληγε στις 27-4-1984.Το νομοσχέδιο για την αναγνώριση της ;ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΚΗΣ;ψηφίστηκε το 1982 από τον τότε  υπουργό Γ.ΓΕΝΗΜΑΤΑ.
Υπάρχει και συνέχεια, δεύτερο μέρος και τελευταίο.
ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖΑΠΟ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ.
O ΠΙΝΑΚΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ,ΣΤΙΣ ΣΚΗΝΕΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΓΗΠΕΔΟ ΤΗΣ ΓΥΑΡΟΥ
Ο ΘΕΙΟΣ ΜΠΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΕ  ΤΗ ΓΙΑΓΙΑ ΜΟΥ, ΚΡΑΤΩΝΤΑΣ ΤΟ ΚΑΛΑΜΙ.Η ΓΚΟΜΕΣΕΝΑ,ΣΤΑΥΡΙΑΝΟΠΛΕΝΑ. ΚΑΙ ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΣΑΓΚΑΡΗΣ
ΟΙ ΣΚΗΝΕΣ ΚΑΙ Ο ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΟΣ  ΑΓΩΝΑΣ ,ΣΤΗ ΓΥΑΡΟ
Ο ΘΕΙΟΣ ΜΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΜΕ ΤΑ ΤΡΙΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΑ,ΧΡΙΣΤΟ,ΚΩΣΤΑ ΚΑΙ ΝΙΚΗ
ΔΕΚΑΠΑΝΤΑΥΓΟΥΣΤΟΣ ΣΤΗ ΓΥΑΡΟ.ΟΛΟΙ ΟΙ ΕΟΡΤΑΖΟΝΤΕΣ ΜΕ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ. Ο ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΘΕΙΟΣ ΜΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΜΕ ΤΟΝ ΓΙΩΡΓΟ ΝΤΑΛΑΡΑ,ΣΤΟ ΕΛ ΠΑΣΟ ΣΤΗΝ ΚΑΛΛΙΘΕΑ, ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ, ΤΟ 1970
Ο ΘΕΙΟΣ ΜΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΑΔΕΛΦΗ ΤΟΥ ΑΓΓΕΛΙΚΗ, ΕΜΕΝΑ ΚΑΙ ΤΑ ΕΓΓΟΝΙΑ.
Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ. ΤΟ ΖΕΥΓΟΣ ΧΡΙΣΤΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ-ΕΛΕΝΗ ΜΟΥΡΟΥΣΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ:ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ,ΑΓΓΕΛΙΚΗ,ΚΩΣΤΑΣ, ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΚΑΙ ΓΙΑΝΝΟΥΛΑ.
ΠΑΣΧΑ ΣΤΗ ΒΑΛΥΡΑ.
ΟΙ ΔΥΟ ΝΥΦΕΣ ΚΑΙ ΚΟΥΝΙΑΔΑ.
ΜΑΡΘΑ ΛΙΑΚΟΥ- ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΜΑΡΙΑ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ-ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΚΑΙ 
ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ -ΛΥΡΑ 
ΤΟ ΚΤΗΜΑ ΤΟΥ ΑΛΕΖΑΓΑ ΜΕ ΤΟ ΣΥΚΟΣΠΙΤΟ ΚΑΙ ΤΗ ΞΕΛΟΝΤΖΑ.ΗΤΑΝ Ο ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΚΩΝ ΜΑΣ ΧΡΟΝΩΝ,ΜΕ ΤΙΣ 7 ΒΡΥΣΕΣ, ΚΑΙ ΤΑ ΔΕΝΔΡΑ ΜΕ ΤΑ ΦΡΟΥΤΑ ΤΗΣ ΚΑΘΕ ΕΠΟΧΗΣ. ΜΕ ΠΟΛΛΕΣ ΕΜΠΕΙΡΙΕΣ, ΒΙΩΜΑΤΑ, ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ , ΣΥΓΚΙΝΗΣΕΙΣ,ΕΙΔΙΚΑ ΤΙΣ ΗΜΕΡΕΣ ΤΟΥ ΔΕΚΑΠΑΝΤΑΥΓΟΥΣΤΟΥ,ΣΤΗ ΠΑΡΑΓΚΑ ΤΟΥ ΜΠΑΡΜΠΑ ΒΑΓΓΕΛΗ ΒΑΚΡΙΝΟΥ,ΠΟΥ ΠΡΟΣΦΕΡΕ ΤΗΝ ΑΝΑΥΠΑΥΛΑ  ΚΑΙ ΔΡΟΣΙΑΣΤΟΥΣ ΠΡΟΣΚΥΝΗΤΕΣ ΠΡΟΣΦΕΡΟΝΤΑΣ ΚΑΦΕ, ΠΑΣΤΕΛΙ,ΑΝΑΨΥΚΤΙΚΑ ΚΑΙ ΦΡΟΥΤΑ ΕΠΟΧΗΣ.,
Η ΣΥΓΓΕΝΕΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΤΙΜΗΜΑ.ΠΑΤΕΡΑΣ ΚΑΙ ΓΙΟΣ ΣΤΑ ΔΥΣΑΡΕΣΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ. ΣΤΗΝ ΠΗΓΑΔΑ ΤΟΥ ΜΕΛΙΓΑΛΑ.
ΕΞΩΦΥΛΛΟ-ΠΡΟΛΟΓΟΣ ΚΑΙ ΤΑ 7 ΠΟΙΗΜΑΤΑ



ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΜΕ ΜΕΡΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ ΚΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για τα αναρτώμενα σχόλια την ευθύνη φέρει αποκλειστικά ο σχολιαστής.