Σελίδες

Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2015

ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΜΕΣΣΗΝΗ-ΕΥΑ-ΛΑΜΠΑΙΝΑ.ΛΑΓΚΑΔΙΝΟΙ ΜΑΣΤΟΡΟΙ

ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ
Στις 30-10-2015 φωτογράφισα την εκκλησία Τριών Ιεραρχών Μεσσήνης, τις 2 εκκλησίες στην Εύα,  την εκκλησία του αγίου Γεωργίου και  πολλά σπίτια- εξώπορτες στη Λάμπαινα.
Η εκκλησία της Μεσσήνης κτίστηκε το 1811 μαζί με την εκκλησία της Κοίμησης στην Εύα, την οποία μελετήσαμε μαζί με τον ιερέα της Εύας, το δάσκαλο Γιώργο Αργυροηλιόπουλο και τον πανεπιστημιακό γιατρό Γιάννη Τσιαούση που μελετά-καταγράφει-ταυτοποιεί, α έργα των λαγκαδινών μαστόρων
Ρώτησα τον ιερέα της εκκλησίας, το μηχανικό Γιάννη Τσούση, και το συνάδελφο  Γιάννη Πλατάρο, αν η εκκλησία είναι έργο λαγκαδινών μαστόρων και η απάντηση ήταν  ότι δεν το γνωρίζουν. Θα το μελετήσουν και θα με ενημερώσουν.

Επιστρέφοντας για το χωριό, φωτογράφισα τις 2 άλλες εκκλησίες στην Εύα και στη συνέχεια φωτογράφισα την εκκλησία της Λάμπαινας, εξώπορτες και σπίτια.

Στη συνέχεια επισκέφθηκα τον επιζώντα του πολέμου του '40 Παναγιώτη Καλλιμάνη και μιλήσαμε για τον πόλεμο και τους λαγκαδινούς μαστόρους και ειδικά για το μάστορα Πέτρο Κούλη που έζησε στη Λάμπαινα και απόκτησε 4 παιδιά 2 αγόρια και 2 κορίτσια. Η εκκλησία άγιος Γεώργιος Λαμπαίνης, η εκκλησία της Εύας στην έξοδο προς Ανδρούσα και ο άγιος Δημήτριος Αετού έχουν το χαρακτηριστικό  καμπαναριό, που στην κορυφή μοιάζει με πυραμίδα.Αν το πάμε και με της άτοπον απαγωγής, χτιστάδες τότε ήταν οι λαγκαδινοί μάστοροι. Τα καμπαναριά των 3 εκκλησιών Αετού ,Λάμπαινας και Εύας μοιάζουν   και η μελέτη θα αποδείξει ότι είναι έργα λαγκαδινών μαστόρων.'Εχουμε την επιβέβαιωση του υπερήλικα Καλλιμάνη που μας χαροποίησε λεγοντάς του τα 5 παρατσούκλια που είχαν οι 5 οικογένειες Ντουραμάκου στο χωριό μου,τα οποία θα περιγράψουμε σε μελλοντική ανάρτηση στην ιστοσελίδα μου.
Τον ευχαριστώ και τον χάρηκα για τη διαύγεια του,την επικοινωνία του, την υγεία του και το πληροφοριακό υλικό από την ενημέρωση μαζί του, παρά τις κακουχίες του πόλεμου του '40 Η μάνα του Παναγιώτα ήταν από τη Βαλύρα, που παντρεύτηκε τον πατέρα του Θόδωρο.
Ο λαγκαδινός πανεπιστημιακός γιατρός Γιάννης Τσιαούσης που καταγράφει τα έργα των λαγκαδινών μαστόρων θα το χαρεί που θα γνωρίσει τον πληροφοριοδότη Παναγιώτη Καλλιμάνη.
Το φωτογραφικό υλικό είναι από ΜΕΣΣΗΝΗ-ΕΥΑ-ΛΑΜΠΑΙΝΑ-ΑΕΤΟΣ

ΜΕΣΣΗΝΗ ΤΕΙΣ ΙΕΡΑΡΧΕΣ


ΕΠΙΓΡΑΦΗ 1811
ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΕΥΑΣ








ΛΑΜΠΑΙΝΑ ΟΙΚΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ

ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΑΜΠΑΙΝΑΣ

ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΑΕΤΟΥ





5 σχόλια:

  1. Συγχαρητήρια! Η προσπάθεια ανάδειξης του έργου των Λαγκαδινών μαστόρων συμβάλει στην προστασία του μεγάλου κεφαλαίου του συγχρονου πολιτισμού μας που λέγεται παραδοσιακή αρχιτεκτονική!
    ΑΝΘΗ ΤΗΣ ΠΕΤΡΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Συγχαρητήρια! Η συμβολή σας στην υπόθεση της προστασίας της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής και ανάδειξης του έργου των Λαγκαδινών μαστόρων είναι ανεκτίμητη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Άγιος Δημήτριος Μεσσήνης . Το καμπαναριό υπερτερεί γιατί έχει κίονες στη βάση. Μάλλον Λαγκάδιανοι το έχουν φτιάξει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΝΑΙ ΕΧΟΥΝ ΤΙΣ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΒΑΛΥΡΑΣ ΛΑΜΠΑΙΝΑΣ ,ΜΑΥΡΟΜΜΑΤΙΟΥ ΕΥΑΣ, ΑΕΡΙΟΧΩΡΙΟΥ Κ.Λ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Για τα αναρτώμενα σχόλια την ευθύνη φέρει αποκλειστικά ο σχολιαστής.