Σελίδες

Πέμπτη 14 Ιουλίου 2016

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ -ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΛΥΡΑΣ. ΣΥΓΚΙΝΗΤΙΚΕΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΙΣΤΟΡΊΕΣ.

 ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ
2 ΣΥΓΚΙΝΗΤΙΚΕΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΕΜΒΕΛΙΑΣ, ΠΡΩΤΟΤΥΠΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΤΩΝ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥ ΚΑΙ ΛΥΡΑ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ.
ΣΥΓΚΡΙΣΕΙΣ-ΟΜΟΙΟΤΗΤΕΣ-ΔΙΑΦΟΡΕΣ

1.ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΑΠΟ ΛΑΜΠΑΙΝΑ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ.
Τα αδέλφια   Χρίστος (πατέρας της μάνας μου)  και Χαράλαμπος Παπαγεωργίου  είχαν μεταναστεύσει στην Αμερική 7 και 2  φορές αντίστοιχα.  
Ο  Χαράλαμπος μετανάστευσε το 1916 ή 1918, μαζί  με τους Λαμπαιναίους
 Νικόλαο Καλογερόπουλο,
 Ιωάννη Μπαλτόπουλο και
 Αθανάσιο Γαλανόπουλο. 
Ξαναπήγε το 1922 και με το καλαπόδι που έφτιαχνε τα παπούτσια έκοψε τα 2  δάκτυλα του ενός χεριού του , πήρε  την αποζημίωση και αγόρασε τα κτήματα και το σπίτι στη Λάμπαινα . Έχει φέρει μαζί του ένα καλαπόδι και ένα σφυρί για ενθύμιο, και  υπάρχουν στο πατρικό σπίτι, που έχει κληρονομήσει ο τελευταίος  γιος του Γιάννης.


 Στο εστιατόριο του αδελφού του Χρίστου στην Αμερική σε μια συμπλοκή , τα έκαναν γυαλιά-καρφιά και με τη βοήθεια ενός Βαλυραίου με το επίθετο Σπηλιώτη πήρε αποζημίωση και αγόρασε το σπίτι που μένουν τώρα τα εγγόνια του, πάνω από τον ενοριακό ναό του αγίου Αθανασίου,  από τον Μυλωνόπουλο και το κτήμα το λεγόμενο «του Αλέζαγα», που διαφημίζει ο εξαδελφός μου Χρίστος, το βιολογικό –οικολογικό λάδι και βρώσιμες ελιές.
Παρατηρούμε με βάση τα μητρώα αρρένων και δημοτολόγια Βαλύρας και Λάμπαινας , ο πατέρας μου Δημήτριος  έκανε το τελευταίο παιδί σε ηλικία 75 ετών και ο Χαράλαμπος  το τελευταίο παιδί σε ηλικία 72 ετών. Η  διαφορά ηλικίας γαμπρού (πατέρα μου)-πεθερού (Χρίστου Παπαγεωργίου) ήταν μόλις 3 χρόνια. Η διαφορά ηλικίας του πατέρα  μου 1875 και της μάνας μου 1922 ήταν 53 χρόνια, ενώ  η διαφορά του Χαράλαμπου  Παπαγεωργίου 1877 και της δεύτερης γυναίκας του Αθανασίας 1913  ήταν  64 χρόνια, εφόσον οι χρονολογίες είναι γραμμένες σωστά.
Το παρατσούκλι του επιθέτου Παπαγεωργίου λέγεται Αλέζαγας, που προήλθε από το χωριό Λεζι (Λάμπαινα) και αγάς., που ήταν τοπάρχης επί τουρκοκρατίας στο χωριό,

ΑΠΟ ΤΙΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΕΣ ΜΕΡΙΔΕΣ ΚΑΙ ΜΗΤΡΩΟ ΑΡΡΕΝΩΝ ΛΑΜΠΑΙΝΑΣ

Ο ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ 12-10-1877 ΠΑΝΤΡΕΥΤΗΚΕ 2 ΦΟΡΕΣ.
ΤΗΝ ΕΥΦΡΟΣΥΝΗ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΜΥΛΩΝΑ ΠΟΥ ΓΕΝΝΗΘΗΚΕ ΣΤΙΣ 18-6-1870, ΑΠΟ ΤΑ ΑΛΩΝΙΑ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ  ΚΑΙ ΑΡΓΟΤΕΡΑ ΤΗΝ ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΑΛΕΞΙΟΥ ΦΛΩΚΕΣΟΠΟΥΛΟΥ ή ΦΛΟΚΑ 6-5-1913, ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΕΤΟ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ. ΑΠΟ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΗ ΓΥΝΑΙΚΑ ΑΠΟΚΤΗΣΕ ΤΑ ΤΡΙΑ ΠΑΙΔΙΑ
ΗΛΙΩ 3-5-1939
ΓΕΩΡΓΙΟ 2-2-1940 ΚΑΙ
 ΙΩΑΝΝΗ 29-5-1948
ΗΛΙΩ ΠΑΝΤΡΕΥΤΗΚΕ ΤΟ ΛΟΥΤΣΙΑΝΟ ΒΕΝΤΟΥΡΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΖΕΜΟΝΑ ΙΤΑΛΙΑΣ. ΑΠΟΧΤΗΣΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΝΤΙΝΟ ΚΑΙ ΝΤΕΝΗ.
ΓΙΩΡΗΣ ΠΑΝΤΡΕΥΤΗΚΕ ΤΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΥ ΑΠΟ ΛΑΜΠΑΙΝΑ ΚΑΙ ΑΠΟΧΤΗΣΑΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟ, ΒΑΣΙΛΕΙΟ ΚΑΙ ΑΘΑΝΑΣΙΑ.
ΙΩΑΝΝΗΣ ήταν διαιτητής Α εθνικής στο ποδόσφαιρο, ελεύθερος επαγγελματίας, ασχολείται με το θέατρο και την πολιτική, εκδίδει την τοπική εφημερίδα "ΘΟΡΥΒΟ" σε ΦΙΛΟΘΕΗ-ΨΥΧΙΚΟ, και είναι παντρεμένος, χωρίς απογόνους.

Ο Ιωάννης Παπαγεωργίου γεννήθηκε στην Λάμπαινα Μεσσηνίας, και ζει μόνιμα στο Νέο Ψυχικό του Δήμου Φιλοθέης – Ψυχικού.
Σπούδασε Οικονομικά στην ΑΣΟΕΕ. Ήταν μέλος της ΟΝΝΕΔ Αμπελοκήπων από το 1975. Συνδικαλιστικό Στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας, στον Αθλητικό και Καλλιτεχνικό τομέα, και Γενικός Γραμματέας της Δημοτικής Τοπικής Οργάνωσης, της Νέας Δημοκρατίας στο Ν. Ψυχικό. Σήμερα είναι Πρόεδρος της Δημοτικής Τοπικής Οργάνωσης της Νέας Δημοκρατίας στο Ν. ψυχικό και εκλεγμένο μέλος της Νομαρχιακής Οργάνωσης ΝΟΔΕ Β3.
Ασχολήθηκε ενεργά με το κίνημα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, παίρνοντας μέρος στις δημοτικές εκλογές, τόσο στον δήμο Ν. ψυχικού, όσο και στον νέο ενιαίο Καλλικρατικό δήμο Φιλοθέης – Ψυχικού. Σήμερα είναι πρώτος αναπληρωματικός δημοτικός σύμβουλος με την Ενωτική Κίνηση του πρώην Δημάρχου Παντελή Χαροκόπου. Υπήρξε ενεργό μέλος δημοτικών ενεργών προσώπων, όπως του Πνευματικού Κέντρου και της Δημοτικής βιβλιοθήκης του δήμου Ν. Ψυχικού, πιστεύοντας πάντα στην αφιλοκερδή προσφορά προς τους δημότες.
Υπήρξε Διαιτητής Ποδοσφαίρου Α΄ Εθνικής κατηγορίας, του Συνδέσμου Αθηνών, με 77 παιχνίδια στο ενεργητικό του. Μάλιστα ήταν μέλος του Συνδέσμου Ελλήνων Διαιτητών. Ασχολήθηκε με τον κλασσικό αθλητισμό και ως Μαραθωνοδρόμος.
Προσέφερε στο Πολιτισμό ως Ηθοποιός και σήμερα Θεατρικός Επιχειρηματίας.
Έπαιξε σε πολλά θεατρικά έργα, Ελλήνων και Ξένων Θεατρικών Συγγραφέων, σε ρόλους πρωταγωνιστικούς. Είναι μέλος του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών. Σαν Θεατρικός Επιχειρηματίας, συνεργάστηκε με πολλά θέατρα, όπως Γκλόρια, Διάνα, Ελυζέ, Studio Κυψέλης, κ.α. Είναι δημιουργός ερασιτεχνικών Θεατρικών ομάδων, στον δήμο Ν. ψυχικού, τόσο ενηλίκων όσο και παιδικών σκηνών. Υπήρξε ενεργό μέλος του Πνευματικού Κέντρου στο Ν. ψυχικό. Σήμερα είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Μορφωτικού Εξωραϊστικού Ομίλου «ΜΕΟ», του Ν. Ψυχικού, που αποτελεί τον ιστορικότερο σύλλογο Πολιτισμού και Προστασίας του περιβάλλοντος αυτής της πόλης.
Από το μητρώο αρρένων της κοινότητας Λάμπαινας
ΤΑ ΑΔΕΛΦΙΑ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΗΣ, 
ΗΛΙΑΣ,  
ΧΡΙΣΤΟΣ, 
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ, 
ΚΑΙ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΤΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ 
ΓΕΝΝΗΘΗΚΑΝ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΑ ΤΑ ΕΤΗ 1868(4 ΓΕΝΝΗΘΗΚΑΝ),
  1870 (5 ΓΕΝΝΗΘΗΚΑΝ),
  1872 (7 ΓΕΝΝΗΘΗΚΑΝ),  
  1874…
  1877 (9 ΓΕΝΝΗΘΗΚΑΝ)
Με την πρώτη γυναίκα του ΕΥΦΡΟΣΥΝΗ απόκτησαν μια κόρη την ΗΛΙΩ. Είχε εστιατόριο στην Καλαμάτα και για να το κρατήσει πούλησε κτήματα στη Λάμπαινα και Χασάμπασα. Η Ισπανική γρίπη πρόσβαλε  τη σύζυγο και κόρη του  η οποία πέθανε σε ηλικία 17 χρόνων , χωρίς να το γνωρίζει η μητέρα της. Ήταν απαρηγόρητη και μία ανιψιά της, της έλεγε: Μην κουνιέσαι, εγώ θα σε κληρονομήσω.
Το λέει στον άνδρα της Χαράλαμπο και του είπε θα πάει στο δεσπότη στην Καλαμάτα για να τον παντρέψει με μια νεώτερη γυναίκα για να κάνει παιδιά.Την άλλη μέρα πήγαν με το μουλάρι στην Καλαμάτα, ενημέρωσαν το δεσπότη, έδωσε την έγκριση, τον στεφάνωσε η πρώτη του γυναίκα και παντρεύτηκε την ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΦΛΟΚΑ ,από Αετό, αφού έδωσε διαζύγιο στην πρώτη του γυναίκα χωρίς να την χωρίσει. Συμβίωναν όλοι τους  αρμονικά πρωτόγνωρο για την τότε εποχή. Η πρώτη του γυναίκα του μεγάλωσε τα 3 παιδιά Ηλιώ, Γιώργο και Γιάννη, που απόκτησε με την Αθανασία.
Ο Γιώργος έφυγε πρόσφατα, μας βλέπει από ψηλά και χαίρεται, κάνοντας αυτό το αφιέρωμα στον πατέρα του ο οποίος έζησε μαζί αρμονικά με τις 2 νόμιμες συζύγους του και κουμπάρα ταυτόχρονα.
Δεν πιστεύω να έχει ξανασυμβεί  τέτοιου είδους γεγονός και μάλιστα την παλιά εποχή.
Ο Χαράλαμπος πέθανε τη δεκαετία του '60 από πίεση. Στο τσιγκέλι του μαγαζιού στη Λάμπαινα, ήταν ένα φελί βακαλάος, το έκαμε  λαδολέμονο και το έφαγε ωμό.  Λόγο της πίεσης  που είχε πέθανε. 
Στην κηδεία του παρευρέθηκε και ο γιος του ΓΙΩΡΓΟΣ ,που ήταν φαντάρος.
Είναι: 2 ΣΥΓΚΙΝΗΤΙΚΕΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΕΜΒΕΛΙΑΣ, ΠΡΩΤΟΤΥΠΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ.
 Ο ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ
Ο ΑΔΕΛΦΟΣ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΜΕ ΤΗ ΓΥΝΑΙΚΑ ΤΟΥ ΕΛΕΝΗ ΜΟΥΡΟΥΣΙΑ ΚΑΙ ΤΑ 5 ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥΣ.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ, ΑΓΓΕΛΙΚΗ(ΜΗΤΕΡΑ ΜΟΥ), ΚΩΣΤΑΝΤΙΝΟΣ  ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΚΑΙ ΓΙΑΝΝΟΥΛΑ.

2. ΛΥΡΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΤΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΑΠΟ ΒΑΛΥΡΑ(ΔΥΡΡΑΧΙ ΑΡΚΑΔΙΑΣ)
ΓΕΝΕΑΛΟΓΙΚΟ ΔΕΝΔΡΟ ΧΡΙΣΤΟΥ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ-ΕΛΕΝΗΣ ΜΟΥΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΚΩΝ/ΝΟΥ
ΑΠΟ ΤΟ ΓΑΜΟ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ  12-11-1869 
ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΛΕΝΗΣ ΜΟΥΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ 11-8-1874
ΓΕΝΝΗΘΗΚΑΝ ΤΑ 5  ΠΑΙΔΙΑ 
ΒΑΣΙΛΙΚΗ 4-9-1901,
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ 21-2-1912, (38 ΓΕΝΝΗΘΕΝΤΕΣ) 
 ΓΙΑΝΝΟΥΛΑ ή ΙΩΑΝΝΑ 10-5-1914
 ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ 21-5-1918 (17 ΓΕΝΝΗΘΕΝΤΕΣ),
ΚΑΙ ΑΓΓΕΛΙΚΗ 7-7-1921.
Η διαφορά της ηλικίας των 20 χρόνων, του πρώτου από το τελευταίο παιδί οφείλεται στο ότι ο Χρίστος Παπαγεωργίου μετανάστευσε στην Αμερική 7 φορές και είχε εστιατόριο σπεσιαλιτέ πατσά και βακαλάο και όλα τα ελληνικά φαγητά.
ΑΠΟ ΤΟ ΜΗΤΡΩΟ ΑΡΡΕΝΩΝ ΑΠΟ ΤΟ 1829, ΚΑΙ ΜΗΤΡΩΟ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΩΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΒΑΛΥΡΑΣ.
 ΤΑ ΑΔΕΛΦΙΑ ΛΥΡΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ 1875 (15 ΓΕΝΝΗΘΕΝΤΕΣ),
  ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ 25-9-1876  , 
ΓΕΩΡΓΙΑ(ΓΕΩΡΓΙΤΣΑ) 27-6-1878,
 ΛΥΡΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ  1882 (12 ΓΕΝΝΗΘΕΝΤΕΣ), 
ΛΥΡΑΣ ΧΡΙΣΤΟΣ   1885 (10 ΓΕΝΝΗΘΕΝΤΕΣ), 
 ΜΑΓΔΑΛΗΝΗ 5-12-1885  ΚΑΙ ΚΑΛΛΙΡΟΗ.…..

Η Καλλιρόη πρέπει να είναι το πρώτο παιδί της οικογένειας, γιατί βρήκαμε το προικοσύμφωνο σε συμβολαιογραφείο της Εύας το έτος 1884 και με βάση αυτό καταλήγουμε σε αυτό το συμπέρασμα. Από τις χρονολογίες που είναι γραμμένες στα μητρώα Θουρίας και Βαλύρας, εφόσον είναι σωστές ,τα αδέλφια Λύρα, Χρίστος και Μαγδαληνή είναι δίδυμα.
 Ο ΠΑΤΕΡΑΣ ΜΟΥ  ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΥΡΑΣ ΠΑΝΤΡΕΥΤΗΚΕ ΔΥΟ ΦΟΡΕΣ. H  ΠΡΩΤΗ ΤΟΥ ΓΥΝΑΙΚΑ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΥ, HTAN ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΡΙ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ, ΓΕΝΝΗΘΕΙΣΑ ΣΤΙΣ 7 -4-1882, ΚΑΙ ΑΠΕΘΑΝΕ ΣΤΙΣ 3-4-1941. ΔΕΝ ΑΠΟΧΤΗΣΑΝ ΠΑΙΔΙΑ. 
 ΤΟΝ ΙΔΙΟ ΧΡΟΝΟ ΠΑΝΤΡΕΥΤΗΚΕ ΤΗΝ ΜΑΝΑ ΜΟΥ ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΠΟΥ ΤΗΝ ΕΙΧΕ ΨΥΧΟΠΑΙΔΙ.Την έκλεψε,  τον παντρεύτηκε και ήταν ένα γεγονός με πολλά σχόλια στην τοπική κοινωνία, λόγο της μεγάλης διαφοράς ηλικίας, όπως και του αδελφού του πατέρα της μάνας μου.
3/3\1953.Aπέθανε ο Δημήτριος Λύρας από γριπώδη πνευμονία, από το ημερολόγιο του Μαρίνου Γεωργακόπουλου.
 ΤΟ ΜΥΣΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΓΑΜΟΥ ΤΗΣ ΜΑΝΑΣ ΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥΝ ΠΕΤΕΡΑ ΜΟΥ. ΕΒΔΟΜΗ ΑΠΟ ΤΟ ΤΕΛΟΣ.Η ΜΑΝΑ ΜΟΥ, ΕΧΕΙ ΤΟ ΕΠΙΘΕΤΟ ΚΟΝΤΟΒΟΥΝΗΣΙΟΥ; ΕΤΩΝ 20
 ΤΟ ΜΥΣΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΓΑΜΟΥ ΤΟΥ ΠΑΤΕΡΑ ΜΟΥ ΕΒΔΟΜΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΗΛΙΚΙΑ 65. ΔΙΑΦΟΡΑ ΗΛΙΚΙΑΣ 40 ΧΡΟΝΙΑ. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΩΣΤΗ Η ΔΙΑΦΟΡΑ ΓΙΑΤΙ Η ΜΑΝΑ ΜΟΥ ΓΕΝΝΗΘΗΚΕ ΤΟ 1921 ΚΑΙ Ο ΠΑΤΕΡΑΣ ΜΟΥ ΤΟ 1875. 1921-1875=46 ΧΡΟΝΙΑ ΔΙΑΦΟΡΑ
 ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΣΤΗ ΒΑΛΥΡΑ


 ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΓΕΩΡΓΙΚΟΥ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΥ ΒΑΛΥΡΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΥΡΑΣ
 ΣΥΝΤΑΞΗ ΠΙΝΑΚΩΝ ΓΕΩΡΓΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ 1918-19
ΕΝΟΙΚΙΑΣΗ ΚΟΙΝΟΤΙΚΟΥ ΦΟΡΟΥ ΒΑΛΥΡΑΣ ΑΠΙ ΤΟΥ ΕΛΑΙΟΥ ΤΟ ΕΤΟΣ 1940-41, ΑΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΛΥΡΑ
Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΜΟΥ.
O ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΛΥΡΑΣ 1875 ΚΑΙ Η ΣΥΖΥΓΟΣ ΤΟΥ ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΛΥΡΑ 1922, ΜΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΧΡΙΣΤΙΝΑ 1942, ΘΑΝΑΣΗ 1945 ΓΙΑΝΝΗ-ΑΝΝΑ (ΔΙΔΥΜΑ) 1947  ΚΑΙ ΔΑΦΝΗ 1949.
Στο υποθηκοφυλακείο του Μελιγαλά από το ονοματεπώνυμο του παππού μου Λύρα Αθανασίου βρήκαμε τα παρακάτω στοιχεία:
6 (796)
7(687)
9(66)
10(2308) 70\43
14(1515)
15(356)
16(434)
17(21)
Στο υποθηκοφυλακείο του Μελιγαλά από το ονοματεπώνυμο του πατέρα  μου Λύρα Δημητρίου βρήκαμε τα παρακάτω στοιχεία:
16(2017)
21(66)
Στο υποθηκοφυλακείο του Μελιγαλά από τα  ονοματεπώνυμα των  θείων μου Παναγιώτη και Χρήστου, αδελφών του πατέρα  μου Λύρα Δημητρίου. βρήκαμε τα παρακάτω στοιχεία:
Παναγιώτης Λύρας 25(605)
Χρίστος Λύρας  25(606)
Το πρώτο νούμερο μας δείχνει το νούμερο του τόμου. Το  νούμερο της παρένθεσης μας δείχνει τον αύξοντα αριθμό των πράξεων των αγοροπωλησιών.
Δυστυχώς, οι πρώτοι τόμοι έχουν αχρηστευθεί και βρήκαμε μόνο από τους τόμους 21 και 25 τα παρακάτω στοιχεία.
ΤΟΜΟΣ 21
154 13\1\1913 ΠΩΛΗΤΗΡΙΟ
121,354 7\10\1919 ΠΩΛΗΣΗ
122,460 19\7\1920 ΑΓΟΡΑ
123,107 6\10\1920 ΠΩΛΗΣΗ
343, 20\11\1921  ΠΩΛΗΣΗ
36, 7\11\1925
44,8\11\1925

363,24\4\1951
 ΤΟ ΠΡΟΙΚΟΣΥΜΦΩΝΟ ΤΗΣ ΚΑΛΛΙΡΟΗΣ, ΑΔΕΛΦΗΣ ΤΟΥ ΠΑΤΕΡΑ ΜΟΥ


 Ο ΠΑΠΟΥΣ ΜΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΛΥΡΑΣ
ΕΠΙΤΡΟΠΟΣ ΣΤΗ ΒΑΛΥΡΑ
 Ο ΠΑΤΕΡΑΣ ΜΟΥ ΜΕ ΤΗ ΝΥΦΗ ΤΟΥ,ΘΕΙΑ ΒΑΛΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ ΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ, ΑΝΗΨΙΑ ΤΗΣ ΣΟΦΙΑΣ ΣΛΗΜΑΝ,ΣΤΟ ΠΑΤΡΙΚΟ ΜΑΣ ΠΑΛΙΟ ΣΠΙΤΙ, ΣΤΗΝ ΑΥΛΗ
ΟΙ ΑΔΕΛΦΕΣ ΤΟΥ ΠΑΤΕΡΑ ΜΟΥ ΑΓΝΩΣΤΗΣ ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΑΣ. ΓΝΩΡΙΖΩ ΜΟΝΟ ΤΗ ΜΑΡΘΑ ΜΠΟΒΗ ,ΣΥΣΥΓΟ ΤΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ
ΤΑ 3 ΑΔΕΛΦΙΑ ΛΥΡΑ
ΧΡΙΣΤΟΣ, ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ, ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ


 ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΤΟΥ ΘΕΟΦΑΝΗ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ, ΠΟΛΕΜΙΣΤΗ-ΑΓΩΝΙΣΤΗ ΤΟΥ 1821 ΚΑΙ 8 ΣΥΜΠΟΛΕΜΙΣΤΩΝ ΤΟΥ, ΑΠΟ ΛΑΜΠΑΙΝΑ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ
Από το μητρώο των Αριστείων βρήκαμε και το επίθετο Θεοφάνης Παπαγεωργίου, ο οποίος πολέμησε το 1821 τους Τούρκους κατακτητές, ο οποίος διαμαρτύρεται , γιατί δεν του χορήγησαν αριστείο, ούτε δημόσιες γαίες
Γεννήθηκε στο Λέζι (Λάμπαινα) είναι πρόγονος της γνωστής οικογένειας Αναγνωσταρά9πούχε στα πόδια του φτερά)-Παπαγεωργίου που υπάρχει και στη Βαλύρα (παππούς της μάνας μου).
Ο Θ. Παπαγεωργίου ύστερα από ένορκη βεβαίωση του οπλαρχηγού Εμ. Δαρειώτη πολέμησε επικεφαλής Λαμπεναίων και υπό τον Μητροπέτροβα στην Καρύταινα Βαλτέτσι, Τρίπολι, Άργος, Δερβενάκια, Τρίκορφα, Δραμπάλα. Την εξαίρετη δράση του στον αγώνα του 1821 υπογράφουν οι συγχωριανοί και συμπολεμιστές του. 
Παν. Καλογερόπουλος,
 Παν. Κοσμάς,
 Αναγ. Σταματόπουλος, 
Γιαν. Θεοφιλόπουλος,
 Ιωαν. Πουλημενάκος, 
Χρ. Αργυρόπουλος,
 Παν. Σταθόπουλος, 
Ιωαν. Χρονόπουλος.
Στην τελευταία του αίτηση στις 5 Ιούνη 1865 ο Θ. Παπαγεωργίου έγραψε ότι είχε απομείνει «ο πλέον αδικημένος οικογενειάρχης αγωνιστής και τόνιζε ... «Βλέπω σήμερον πολλούς άλλους αγωνιστάς τους οποίους είχα υπό την οδηγίαν μου και λαμβάνουν συντάξεις και βαθμούς, ενώ εγώ έμεινα ο πλέον αδικημένος ...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για τα αναρτώμενα σχόλια την ευθύνη φέρει αποκλειστικά ο σχολιαστής.