Στις 20-8-2016 επισκέφθηκα τον Ξενοφώντα Γαλανόπουλο στο σπίτι του μου έδωσε τις 5 φωτογραφίες, τις σκανάρισα και του τις επέστρεψα. Μου είπε την ιστορία της οικογενειάς του.
Δυο αδέλφια από το ΄Ακτιο Πρεβέζης δολοφόνησαν στην περίοδο της τουρκοκρατίας, το σωματοφύλακα του αγά της περιοχής, και αυτός έβαλε φωτιά στην περιοχή για να τους κάψει. Τον ρώτησε κάποιος γιατί έβαλε τη φωτιά και η απάντηση του αγά ήταν: Ένας Γαλάνης και ένας Φεφές μου σκότωσαν το πρωτοπαληκαρό μου. Τα 2 αδέλφια ήλθαν στη μοναστήρι του Σωτήρα στη Βαρυμπόπη του Αετού Μεσσηνίας. Ζήτησαν άσυλο, ο ηγούμενος τους δέχτηκε και δούλευαν για το μοναστήρι. Στη συνέχεια ο ηγούμενος τους είπε να αποκαταστήσετε τους εαυτούς σας και θα σας δώσω χαρτί για την παραχώρηση δωρεάν περιουσίας. Επέλεξαν την περιοχή Καλογερέσι= καλός+γερός=καλόγερος.Στην περιοχή αυτή έφτιαξαν σπίτι με κλαδιά και το καλοκαίρι δεν είχαν νερό. Έφυγαν και εγκαταστάθηκαν στο σημερινό χωριό Καλογερέσι.
Το χαρτί που τους έδωσε ο ηγούμενος είχε στη συμφωνία από τη γεωργία και κτηνοτροφία να δίνουν τη δεκάτη στο μοναστήρι.Μετά από χρόνια οι νεώτεροι δεν τήρησαν τη συμφωνία τους και όταν οι καλόγεροι πήγαν στο αλώνισμα να πάρουν τη δεκάτη, τους κτύπησαν και σκότωσαν. Όταν ο δεσπότης έκανε τρισάγιο καταράστηκε το χωριό, και στον εμφύλιο το χωριό είχε πολλούς νεκρούς, και πολλά σπίτια κάηκαν. Από το Γαλάνης και Φεφές προέκυψαν τα επίθετα Γαλανόπουλος και Φεφόπουλος.
Ο Ξενοφώντας Γαλανόπουλος, παντρεύτηκε 2 φορές. Με την πρώτη του γυναίκα Κων\να Θεοδωροπούλου από Λατζουνάτο απόκτησαν τα 5 παιδιά:
1. Παναγιώτα αργότερα σύζυγο του Γεωργίου Δαβίλλα.
2. Δημήτριο αργότερα αστυνομικό που παντρεύτηκε την Αλεξάνδρα, κόρη του Βασίλη Γεωργακόπουλου. από Βαλύρα.
3. Ελένη που παντρε΄ύτηκε τον Πανούση Παναγιώτη από Κεφαληνού.
4. Χαράλαμπο και
5. Ευσταθία που πέθανε σε ηλικία 16 ετών.
Πέθανε η πρώτη του γυναίκα και αργότερα παντρεύτηκε τη Βασιλική Κωνσαντοπούλου και απόκτησαν τα 5 παιδιά:Χαράλαμπο, Αρετή, Αριστείδη,Αλκιβιάδη και Ξενοφώντα. Από τα 10 αδέλφια εν ζωή υπάρχει μόνο ο Ξενοφώντας.Παρατηρούμε ότι από τα 5 παιδιά τα 3 έχουν αρχαία ονόματα και ο πατέρας ήταν αγράμματος.Είναι ένα θέμα προς διευρένηση.
Πρόλαβα τη δύση της σηροτροφίας, όταν οι: Μπαρακάρενα, Χριστάκενα, Δρακοπούλου (συνυφάδες) και μάνα του Ξενοφώντα ήταν γειτόνισες και μα χαρτζιλήκωναν μαζεύοντας το Μάρτιο τα πρώτα μουρόφυλλα για να ταΐσουν τους μεταξοσκώληκες.
ΟΙ ΑΔΕΛΦΕΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ (ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ, ΜΑΡΙΑ, ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΑΙ ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗ) ΚΑΙ ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΜΗΤΕΡΑ ΤΟΥ ΞΕΝΟΦΩΝΤΑ (ΔΕΥΤΕΡΗ) ΜΕ ΤΗ ΓΥΝΑΙΚΑ ΚΑΙ ΚΟΡΗ ΤΟΥ ΞΕΝΟΦΩΝΤΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΤΟΥ ΞΕΝΟΦΩΝΤΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Ο ΑΔΕΛΦΟΣ ΤΟΥ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΦΕΦΟΠΟΥΛΟΣ ΓΑΛΑΝΑΠΟΥΛΟΣ ΣΤΗ ΒΡΥΣΗ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΤΟΥ, ΣΤΟ ΚΑΛΟΓΕΡΕΣΙ
Η ΒΑΠΤΙΣΗ ΤΗΣ ΚΟΡΗΣ ΤΟΥ ΞΕΝΟΦΩΝΤΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ ΜΕ ΤΑ ΑΔΕΛΦΙΑ ΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΚΑΙ ΔΗΜΗΤΡΙΟ
Ο ΠΟΥΛΟΣ ΤΣΑΜΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΤΟΥ, ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΦΥΓΕ ΝΩΡΙΣ
ΤΑ ΡΥΖΙΑ ΤΟΥ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΥ ΒΑΛΥΡΑΣ. ΜΕ ΤΗ ΣΕΙΡΑ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΠΑΡΑΚΑΡΗΣ, ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΤΡΑΤΗΣ, ΑΡΙΣΡΕΙΔΗΣ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΣ ΚΑΙ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΠΟΒΗ
Το θέατρο στη Βαλύρα τη 10ετία του '50
ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΟΙΚΟΚΥΡΙΚΩΝ ΣΤΗ ΒΑΛΥΡΑ, ΜΕ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΚΑΙ ΝΕΕΣ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΤΟΥ ΄50, ΤΙΜΩΝΤΑΣ ΤΟ 1821
Ελληνοπούλα τρομερή
περήφανη και ωραία
μη με κοιτάζεις σα γριά
με μάτια βουρκωμένα
Πασά μου εσένα σε κοιτώ
με γελαστό το βλέμμα
ενώ εσύ μας πότισες
στη Σμύρνη με το αίμα
και το λαό κατέστρεψες
και έκαψες τα χωριά μας
και κλαίνε οι μανάδες μας
που’ έσφαξες τα παιδιά μας
ΠΑΣΑΣ
Γίνεσαι τούρκα τρομερή
τούρκους να προσκυνήσεις
και μέσα στο χαρέμι μας
ναρθείς να κατοικήσεις
ΕΛΛΗΝΙΣ
Εμένα τούρκα δεν με ‘καναν
η μάνα και ο πατέρας
καλύτερα το θάνατο
και ευθύς να ξεψυχήσω
παρά μες στο χαρέμι σου
νάρθω να κατοικήσω.
Τα λόγια αυτά του ποιήματος, είναι της Λίτσας Ντουραμάκου-Μακρή, στην ταβέρνα του αδελφού της, το καλοκαίρι, παραμονή δεκαπενταύγουστου το 2001. Συμμετείχε και αυτή στο θεατρικό δρώμενο, μαζί με όλη τη γενιά του 1950. Λειτουργούσε τότε στη Βαλύρα, η σχολή οικοκυρικών, με δασκάλα την κυρία Νότα, καταγωγή από το χωριό Αρι Μεσσηνίας.
Στο θεατρικό συμμετείχαν οι:
Λιοντήρης Αλέκος, Μπουρολιάς Γιώρης (Τρούμαν),Γιάννης Μπάκας, Στέλιος Βίγκος, Γιάννης Αναγνωστόπουλος (Τσαντίλας),Φωντας Γαλανόπουλος, Ορέστης Φειδάς Θάνου, Δημήτρης Σιάγκρης, Γιώργος Μελισσουργός, Ανδριάνα Ραμμογιαννοπούλου, Όλγα Δημοπούλου,Θωμάς Στρατής και αδελφή του, Βασιλική Παπασαραντοπούλου αναγιώτα Σπηλιώτη και εξαδέλφη της Καλλιόπη Σπηλιώτη του Γεωργίου, Ευγενία Μπάκα, Βούλα Σιάγκρη, Αθανασία Μπουρολιά σύζυγος Στράτη Μπούτου, Κόνιαρη Κατίνα σύζυγος Χρίστου Μπότσικα(μόνη στη φωτογραφία), Λιτσα Ντουραμάκου σύζυγος Γεωργίου Μακρή, Πότα Γρίβα Μετανάστης στην Ελβετία, Πότα Μπάκα του Άγγελου, Νίτσα Μπάκα του Βασιλείου, αδελφές Φωφώ και Καλλιρρόη Μπόβη, Δασκάλα Νότα, αδελφή και ανηψιός της, Μαρίκα θεοδωρακοπούλου με τα παιδιά της Δημήτρη και Θανάση, αδέλφια Μπάμπης και Λάκης (Τσουρούχης) Μπάκας.
Το θέατρο παίχτηκε στο τότε καφενείο που το λειτουργούσε ο Νικόλαος Μανιάτης, στην οικία του Λούη Σπυρόπουλου. Είχαν πωληθεί περισσότερα εισιτήρια και πολλά άτομα που είχαν εισιτήριο δεν μπόρεσαν να ιδούν το θέατρο. Μεταξύ αυτών ήταν και ο Χρίστος Ντουραμάκος με τη γυναίκα του. Είπε τότε στην κόρη του Λίτσα που συμμετείχε στο θέατρο να βγει έξω. Πείστηκε όμως από τους συγχωριανούς του και η Λίτσα να παρέμεινε ,χωρίς τελικά οι γονείς της να ιδούν την κόρη τους να παίζει στο θέατρο.
Η όλη διαδικασία για την πραγματοποίηση της παράστασης διήρκησε περίπου 2 μήνες και οι πρόβες γίνονταν στο χώρο μαθήτευσης βραδινές ώρες και κυρίως Κυριακή. Το σκηνικό έγινε με προσφορά χρημάτων από τους ίδιους, που συμμετείχαν στο θέατρο και η κατασκευή του έγινε από τον Αλέκο Λιοντήρη ο οποίος έχει ζωγραφίσει και την παλιά σιδερένια γέφυρα της Βαλύρας.
Γεια σας, το όνομά μου είναι Γιάννης Δασκαλάκης. Εξετάζω το οικογενειακό μου δέντρο και είμαι συγγενής με την οικογένεια Γαλανόπουλου από το Κρανίδι, το Μεσαργκό και κοντά στην περιοχή του Πειραιά (Αιγάλεω και Κορυδαλλός κ.α.). Βρήκα στο δέντρο μου έναν Χαράλαμπο Γαλανόπουλο. Παντρεύτηκε την Ευαγγελία Παπαφλέσσα και είχαν πολλά παιδιά μαζί στις αρχές της δεκαετίας του 1930. Εάν αυτό φαίνεται οικείο, επικοινωνήστε μαζί μου.
ΑπάντησηΔιαγραφή