Σελίδες

Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2016

Συσκευή μετρά τα αντιοξειδωτικά




Το είδος και η ποσότητα των ροφημάτων που πρέπει να πίνουμε καθημερινά διαφέρουν σε κάθε άνθρωπο.
Το είδος και η ποσότητα των ροφημάτων που πρέπει να πίνουμε καθημερινά διαφέρουν σε κάθε άνθρωπο.Πόσα αντιοξειδωτικά περιέχει ο καφές, ο χυμός, η μπίρα, το κρασί ή το γάλα; Η απάντηση δεν είναι τόσο απλή καθώς σημασία έχει η ποιότητα αλλά και η ποσότητα των ροφημάτων που θα πιούμε καθημερινά σε σχέση μάλιστα με την κατάσταση του οργανισμού του κάθε ανθρώπου ξεχωριστά. Αυτή τη «μαγική ισορροπία» μπορεί να μετρήσει συσκευή που ανέπτυξε το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και την οποία μάλιστα σε συνεργασία με εταιρεία που έχει αναλάβει την εμπορική αξιοποίηση της εφεύρεσης πρόκειται σύντομα να τη διαθέσει στην αγορά.
«Το πανεπιστήμιο επιχειρεί για τους φοιτητές του σε συνθήκες κρίσης και τα πάει περίφημα. Οταν όλοι φεύγουν από τη χώρα, εμείς προσπαθούμε να κρατήσουμε τα παιδιά εδώ», λέει ο Δημήτρης Κουρέτας, καθηγητής του εργαστηρίου Φυσιολογίας Ζωικών Οργανισμών του Τμήματος Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Οπως εξηγεί, το ίδρυμα από τη συγκεκριμένη «εμπορική δράση» υπολογίζεται ότι θα εισπράττει κάθε χρόνο 50.000 ευρώ για δικαιώματα χρήσης της τεχνολογίας που αναπτύχθηκε από την ερευνητική ομάδα του εργαστηρίου, ενώ τα χρήματα θα αξιοποιούνται για φοιτητές που κάνουν το διδακτορικό τους στο πανεπιστήμιο.

Τη συσκευή μέτρησης των αντιοξειδωτικών στα ροφήματα (το μηχάνημα παρουσιάστηκε φέτος στο Athens Science Festival στο Γκάζι τον Απρίλιο) θα παρασκευάζει η εταιρεία Polytech στη Λάρισα, ενώ η εταιρεία Eucrasia έχει αναλάβει την προώθηση της τεχνολογίας αυτής σε μεγάλα ξενοδοχεία στην Ελλάδα και στην Ευρώπη ως παροχή υπηρεσιών στους πελάτες τους. Αρκεί μια σταγόνα από τα ροφήματα για να μετρηθεί η αντιοξειδωτική τους ικανότητα, ενώ με μια επιπλέον εφαρμογή μπορεί να μετρηθεί και η αντιοξειδωτική κατάσταση στο αίμα του ανθρώπου. Κατά αυτόν τον τρόπο, υπάρχει η δυνατότητα να αξιολογηθούν οι ανάγκες σε αντιοξειδωτικά κάθε ανθρώπου ξεχωριστά.

Ομως γιατί έχουν τόσο μεγάλη σημασία τα αντιοξειδωτικά για τον οργανισμό μας; Είναι ενώσεις που προστατεύουν τα κύτταρά μας από τις ελεύθερες ρίζες στις οποίες έχουν αποδοθεί πολλές ασθένειες εκφυλισμού των κυττάρων, όπως διάφορα είδη καρκίνων, καρδιαγγειακά νοσήματα και νευροεκφυλιστικές ασθένειες. Οι ελεύθερες ρίζες που παράγονται είτε ως παραπροϊόν του μεταβολισμού μας είτε και από εξωγενείς πηγές όπως το κάπνισμα ή η ατμοσφαιρική ρύπανση, βοηθούν σε μικρές ποσότητες στην εύρυθμη λειτουργία του οργανισμό. Ωστόσο, όταν βρίσκονται σε περίσσεια μπορούν να προκαλέσουν βλάβες στο DNA, στις πρωτεΐνες και στα λιπίδια. Αυτές τις επιβλαβείς ελεύθερες ρίζες εξουδετερώνουν τα περίφημα αντιοξειδωτικά, τα οποία παράγονται από τον οργανισμό μας, συχνά όμως σε ποσότητα που δεν επαρκεί για να κερδίσουν τον «πόλεμο». Ετσι χρειάζεται να εμπλουτίσουμε τη διατροφή με τροφές που περιέχουν περισσότερα αντιοξειδωτικά στοιχεία ή και να πάρουμε κάποια συμπληρώματα διατροφής.

Θα είναι λοιπόν εξαιρετικά χρήσιμο να γνωρίζουμε πόσες τέτοιες ενώσεις έχει ανάγκη ο οργανισμός μας ώστε να διαμορφώσουμε ανάλογα τη διατροφή μας. Για παράδειγμα μετρήσεις που έγιναν από την επιστημονική ομάδα του εργαστηρίου έδειξαν ότι η καθημερινή κατανάλωση χυμού ροδιού για δύο εβδομάδες βελτίωσε την οξειδοαναγωγική εικόνα του οργανισμού, αυξάνοντας τα αντιοξειδωτικά και μειώνοντας τους δείκτες οξειδωτικού στρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για τα αναρτώμενα σχόλια την ευθύνη φέρει αποκλειστικά ο σχολιαστής.