Σελίδες

Τετάρτη 1 Μαρτίου 2017

11η ΔΙΗΜΕΡΙΔΑ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ

ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ
 ΤΟ ΡΑΛΛΕΙΟ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΘΗΛΕΩΝ ΠΕΙΡΑΙΑ και  Η ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΒΙΟΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ
διοργανώνουν στις 3 και 4 Μαρτίου 2017 την 11η Διημερίδα Βιολογίας με τίτλο:
«Η κοινωνία συναντά τη σύγχρονη Βιολογία»
Η διημερίδα τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.
Η διημερίδα θα πραγματοποιηθεί στο αμφιθέατρο του Ραλλείου Γυμνασίου-Λυκείου Γρηγορίου Λαμπράκη 1 και Πειραιώς, Πειραιάς.
Οι ώρες διεξαγωγής της θα είναι 09:30 - 14:00 την Παρασκευή 3 / 3 / 2017 και 10:00 -14:00 το Σάββατο 4 / 3 / 2017.

Η θεματολογία της διημερίδας (μεταξύ άλλων), περιλαμβάνει σύγχρονα ζητήματα της Βιολογίας όπως οι εφαρμογές από την αποκρυπτογράφηση του ανθρώπινου γονιδιώματος (γονιδιακή θεραπεία, γενετικές ασθένειες κλπ), το αρχαϊκό DNA και η καταγωγή των Ελλήνων, ζητήματα διατροφής κλπ
Ομιλητές θα είναι διακεκριμένοι Πανεπιστημιακοί δάσκαλοι και ερευνητές με σημαντικό έργο στην επιστήμη της Βιολογίας.









































Επιστήμη: Βιολογία
Θεματική ενότητα: Γενετική –Κληρονομικότητα.
Γνωστικό αντικείμενο: Πως δημιουργείται η διαφορετικότητα των  γνωρισμάτων μας, από τους χρωμοσωμικούς συνδυασμούς.
Γιάννης  Δ. Λύρας. Συνταξιούχος εκπαιδευτικός βιολογίας.                                              
Αγαπητοί ακροατές καλησπέρα σας.
Η ΦΥΣΗ αγαπά τη διαφορετικότητα, και την εξασφαλίζει  με την εγγενή αναπαραγωγή.
Για να εξηγήσουμε  και   κατανοήσουμε τη διαφορετικότητά μας,  χρησιμοποιούμε  τα δάκτυλα των χεριών μας, και συμβολίζουν τα 5 ομόλογα χρωμοσώματα με ίδιο περίπου σχήμα-μέγεθος, από τα 23 χρωμοσώματα των γονιών μας, του  δεξιού  της μάνας , και   του αριστερού του πατέρα. Τα 5 ζεύγη των δακτύλων μας συνάπτονται, με πολλούς διαφορετικούς τρόπους και από κάθε σύναψη προκύπτουν 2 διαφορετικοί συνδυασμοί. Ο αριθμός των συνάψεων των  ομολόγων δακτύλων μας είναι 16, και προκύπτουν 32  διαφορετικοί συνδυασμοί δακτύλων που  περιέχουν: 2 συνδυασμοί με όλα τα δάκτυλα του δεξιού ή αριστερού χεριού  , 10 συνδυασμοί με 1 δάκτυλο του αριστερού και 4 δάκτυλα του δεξιού χεριού   ή το αντίθετο , και 20 συνδυασμοί με τα 2 δάκτυλα του δεξιού χεριού και 3 του αριστερού χεριού   ή το αντίθετο, 2+10+20=32.
  Αν πάρουμε και τα 23 ζεύγη των ομολόγων χρωμοσωμάτων, με τους μηχανισμούς της μείωσης που γίνεται στους γονάδες (όρχεις-ωοθήκες), παρατηρείται  κάθε φορά ένα πιθανό ενδεχόμενο σύναψης, χωρίς να γνωρίζουμε εκ των προτέρων, πόσα και ποια χρωμοσώματα  θα περιέχουν οι 2 γαμέτες που θα προκύψουν, (π.χ.23, 22+1, 21+2, 20+3,+++11+12… από τη μάνα και τον πατέρα ή και αντίθετα).
Οι γαμέτες π.χ. που περιέχουν  τα 11 διαφορετικά χρωμόσωμα του πατέρα , και τα 12 διαφορετικά χρωμοσώματα  της μάνας ή  και  το αντίθετο είναι 1.352.078, γιατί οι  συνδυασμοί 23 χρωμοσώματα ανά 11=συνδυασμοί 23 χρωμοσώματα ανά 12, επειδή 11+12=12+11=23. Ο αριθμός των γαμετών με τα 23 διαφορετικά χρωμοσώματα  που περιέχουν από τους γονείς είναι: 8.388.608 =223.
 Η πιθανότητα 2  γαμέτες από διαφορετικές μειώσεις (σπερματοζωάρια ή ωάρια), να έχουν ταυτόσημο γενετικό υλικό, δηλαδή τα ίδια χρωμοσώματα, είναι=1\223 και η πιθανότητα 2 αδελφών από διαφορετικές γέννες να έχουν ταυτόσημο γενετικό υλικό είναι = 1\246.
Ερώτημα. Με ποιους μηχανισμούς στη μείωση το κάθε χρωμόσωμα   αναγνωρίζει και συνάπτεται με το ομόλογό του, και στη συνέχεια να γίνεται η ακριβοδίκαιη διαίρεση, ώστε οι γαμέτες με τη σωστή μείωση, να περιέχουν τα 23   χρωμοσώματα των γονιών;
1.      Ο αριθμός των διαφορετικών συνάψεων των ζευγών των ομολόγων δίνεται από τον τύπο 2ν-1, και ο αριθμός των διαφορετικών συνδυασμών δίνεται από τον τύπο 2ν.
2.      Οι ολικοί  συνδυασμοί και οι επιμέρους συνδυασμοί συνδέονται με τη σχέση:
                   ν              ν               ν              ν               ν                   ν              
    2ν     =     0        +   1        +     2       +    3        +     4     +…+     ν
 3. μ!=1.2.3.4…..μ.
 4.   μ      =μ!\(μ-ν)!.ν!.    
       ν
Σκεφτείτε να έχουμε 23 χρωμοσώματα και να τα συμβολίσουμε με 23 διαφορετικά σχήματα, γράμματα, χρώματα,  ή αριθμούς,  πόσο χρόνο και πόσες χιλιάδες σελίδες  χρειαζόμαστε, αν δεν χρησιμοποιούσαμε τους μαθηματικούς τύπους;
Διαπιστώσαμε με τη βοήθεια  των μαθηματικών τύπων, τη λύση και  κατάκτηση της γνώσης και της αλήθειας ,  και είναι  το υπόβαθρο όλων των άλλων επιστημών. Και  για να ξεφύγουμε από τη βιολογία, για να κερδίσουμε  σίγουρα το τζόκερ ,οι συνολικοί συνδυασμοί είναι 45 ανά 5 επί 20.
Στη φύση και στη ζωή οι νόμοι  εφαρμόζονται κατά τον πιο αθόρυβο, σοφότερο και απλούστερο τρόπο. Οι νόμοι αυτοί προϋπάρχουν από καταβολής κόσμου και οι επιστήμονες μελετώντας τη φύση και τη ζωή, διδάσκονται, αντιγράφουν, και μένουν έκθαμβοι. Διαβαίνομε εν μέσω μυστηρίων και διαβιούμε εν μέσω θαυμάτων. Ένα από τα πολλά θαύματα της φύσης είναι η καλλιτεχνική της μαγεία και  η διαφορετικότητα γνωρισμάτων. Θαύμα-Μυστήριο η ζωή. Δεν ορίζεται, αλλά περιγράφεται , από τις ιδιοτητές της. Βίος μη γνωστός ου βιοτός, έλεγαν οι προγονοί μας και ερμηνεύεται : Είναι σαν να μην ζεις, όταν δεν γνωρίζεις τον εαυτό σου και τον γύρω σου κόσμο.
Κάθε ανθρώπινος οργανισμός αποτελεί και ένα ξεχωριστό διαφορετικό σύμπαν.
Σπούδασα την επιστήμη της ζωής, που λέγεται βιολογία. Έμαθα πολλά, μου έδωσε πολλά, τα μετέδωσα στους μαθητές-συναδέλφους-φίλους μου, και στο διαδίκτυο. Συνεχίζω να τα εφαρμόζω στη ζωή μου, τα οποία έμαθα από τη  βιολογία, που είναι η κατεξοχήν  επιστήμη της ζωής.
Έτσι εξηγείται η διαφορετικότητα  των  οργανισμών στα κοινά γνωρισματά μας , λαμβάνοντας παράμετρο μόνο το γενετικό υλικό, γιατί  γεννιόμαστε με το γενετικό υλικό και γινόμαστε με το περιβάλλον, φυσικό και ανθρωπογενές.   
Σας ευχαριστώ πολύ για την προσοχή σας και το ενδιαφέρον σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για τα αναρτώμενα σχόλια την ευθύνη φέρει αποκλειστικά ο σχολιαστής.