ΚΕΙΜΕΝΟ ΑΠΟ ΤΗ ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ
1. ΑΘΗΝΑ
Η Αθήνα είναι η πρωτεύουσα και μεγαλύτερη πόλη της Ελλάδας. Είναι από τις παλαιότερες πόλεις του κόσμου, με την καταγεγραμμένη ιστορία της να φθάνει ως το 3.200 π.Χ.[1] Η Αρχαία Αθήνα, μια περιτοιχισμένη πόλη, ήταν μία πανίσχυρη πόλη-κράτος, που αναπτύχθηκε παράλληλα με το λιμάνι της, το οποίο αρχικά ήταν το Φάληρο και αργότερα ο Πειραιάς. Κέντρο των τεχνών, της γνώσης και της φιλοσοφίας, έδρα της Ακαδημίας του Πλάτωνα και το Λυκείου του Αριστοτέλη, αναφέρεται ευρέως ως λίκνο του Δυτικού πολιτισμού και γενέτειρα της δημοκρατίας, κυρίως λόγω της επίδρασης των πολιτιστικών και πολιτικών επιτευγμάτων της κατά τους 5ο και 4ο αιώνες π.Χ. στο υπόλοιπο της τότε γνωστής Ευρωπαϊκής ηπείρου.
Μια κοσμοπολίτικη μητρόπολη σήμερα, η σύγχρονη Αθήνα είναι το κέντρο
της οικονομικής, χρηματοπιστωτικής, βιομηχανικής, πολιτικής και
πολιτιστικής ζωής της Ελλάδας. Το 2012 η Αθήνα κατατασσόταν ως η 39η πλουσιότερη πόλη στον κόσμο ως προς την αγοραστική δύναμη[εκκρεμεί παραπομπή] και ως 77η ακριβότερη σε μελέτη της UBS.[εκκρεμεί παραπομπή]Η Αθήνα είναι η πρωτεύουσα και μεγαλύτερη πόλη της Ελλάδας. Είναι από τις παλαιότερες πόλεις του κόσμου, με την καταγεγραμμένη ιστορία της να φθάνει ως το 3.200 π.Χ.[1] Η Αρχαία Αθήνα, μια περιτοιχισμένη πόλη, ήταν μία πανίσχυρη πόλη-κράτος, που αναπτύχθηκε παράλληλα με το λιμάνι της, το οποίο αρχικά ήταν το Φάληρο και αργότερα ο Πειραιάς. Κέντρο των τεχνών, της γνώσης και της φιλοσοφίας, έδρα της Ακαδημίας του Πλάτωνα και το Λυκείου του Αριστοτέλη, αναφέρεται ευρέως ως λίκνο του Δυτικού πολιτισμού και γενέτειρα της δημοκρατίας, κυρίως λόγω της επίδρασης των πολιτιστικών και πολιτικών επιτευγμάτων της κατά τους 5ο και 4ο αιώνες π.Χ. στο υπόλοιπο της τότε γνωστής Ευρωπαϊκής ηπείρου.
Το πολεοδομικό συγκρότημα των Αθηνών, δηλαδή η περιοχή της Αθήνας και των προαστίων της, έχει πληθυσμό 3.181.872 κατοίκων[Σημ. 1] σύμφωνα με την απογραφή του 2011[2] και έκταση 462 τετραγωνικών χιλιομέτρων, η οποία περιλαμβάνει συνολικά 35 Δήμους κατανεμημένους σε τέσσερις περιφερειακές ενότητες (Κεντρικού, Βορείου, Νοτίου, Δυτικού Τομέα Αθηνών με συνολικό πληθυσμό 2.641.511 κατοίκων [Σημ. 2]), και άλλοι έξι ανήκουν στην Περιφερειακή Ενότητα Πειραιώς. Ο Δήμος Αθηναίων που καταλαμβάνει το κέντρο της, έχει πληθυσμό 664.046 κατοίκους (απογραφή 2011) και έκταση 39 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Ο Πειραιάς,
ιστορικά γνωστός ως το επίνειο των Αθηνών, είναι το μεγαλύτερο λιμάνι
της Ελλάδας. Τα κέντρα των δύο πόλεων απέχουν 9 χιλιόμετρα και
παλαιότερα ο Πειραιάς χωριζόταν με την Αθήνα από άκτιστες ή
αραιοκατοικημένες εκτάσεις, αλλά σήμερα, μετά από την μεγάλη οικιστική
ανάπτυξη της πρωτεύουσας τον 19ο και 20ό αιώνα, ο Πειραιάς έχει ενωθεί
πολεοδομικά με την Αθήνα.
Η Αθήνα και ο Πειραιάς είναι τα δύο μεγάλα αστικά κέντρα της Αττικής.
Υπάρχουν όμως διάσπαρτες μικρότερες πόλεις στην Αττική με σημαντικούς
πληθυσμούς, όπως η Ελευσίνα (περίπου 25.000 κάτοικοι) στο Θριάσιο Πεδίο, τα Μέγαρα (περίπου 25.000 κάτοικοι) και η Λούτσα
(περίπου 21.000 κάτοικοι) στην Ανατολική Αττική, οι οποίες έχουν στενές
οικονομικές σχέσεις με τις δύο μεγάλες πόλεις. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία η Ευρύτερη Αστική Περιοχή
της Αθήνας, η οποία ουσιαστικά συμπίπτει με την Περιφέρεια Αττικής,
είναι η 7η πολυπληθέστερη στην Ευρωπαϊκή Ένωση (η 4η πολυπληθέστερη
πρωτεύουσα της ΕΕ) με πληθυσμό να εκτιμάται το 2004 στα 4.013.368.
Η κληρονομιά της κλασικής εποχής είναι ακόμη ολοφάνερη στην πόλη, εκπροσωπούμενη από αρχαία μνημεία και έργα τέχνης, με περιφημότερο όλων τον Παρθενώνα, που θεωρείται βασικό ορόσημο του αρχαίου Δυτικού πολιτισμού. Στην πόλη διατηρούνται ακόμη Ρωμαϊκά και Βυζαντινά μνημεία, καθώς και μικρός αριθμός Οθωμανικών μνημείων.
Στην Αθήνα βρίσκονται δύο Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, η Ακρόπολη και η μεσαιωνική Μονή Δαφνίου.
Αξιοθέατα της νεότερης εποχής, χρονολογούμενα από την καθιέρωση της
Αθήνας ως πρωτεύουσας του ανεξάρτητου Ελληνικού κράτους το 1834,
περιλαμβάνουν τη Βουλή των Ελλήνων (19ος αιώνας) και την Τριλογία της Αθήνας, αποτελούμενη από την Εθνική Βιβλιοθήκη, το Πανεπιστήμιο και την Ακαδημία. Η Αθήνα φιλοξένησε τους πρώτους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες το 1896 και 108 χρόνια αργότερα καλωσόρισε την επιστροφή τους με τους Θερινούς Ολυμπιακούς του 2004. Στην Αθήνα βρίσκονται το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, που διαθέτει τη μεγαλύτερη συλλογή στον κόσμο αρχαίων ελληνικών αρχαιοτήτων, καθώς και το νέο Μουσείο Ακρόπολης.
Στην Αρχαία Ελλάδα η πόλη αναφερόταν στον πληθυντικό: «Ἀθῆναι» (Αθήνες, εξού και η μετάφραση Athens
στην αγγλική γλώσσα) καθώς αποτελούσε "συνοικισμό" των διάσπαρτων δήμων
της Αττικής, τους οποίους σύμφωνα με το μύθο συνένωσε ο Θησέας. Το 19ο αιώνα το όνομα αυτό επανήλθε ως το επίσημο όνομα της πόλης. Το 1979, με την εγκατάλειψη της καθαρεύουσας,
το όνομα «Αθήνα» καθιερώθηκε ως το επίσημο. Εντούτοις, συχνή παραμένει η
χρήση της γενικής πληθυντικού («Αθηνών»), ιδίως στον γραπτό, δικαστικό ή
επίσημο λόγο. Πολιούχος των Αθηνών είναι ο Άγιος Διονύσιος ο Αρεοπαγίτης. Συχνά στην πόλη αποδίδεται το προσωνύμιο "τὸ κλεινὸν ἄστυ", που σημαίνει "η ένδοξη πόλη".
2.ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ
Το 1964 το Ελληνικό κράτος αποφάσισε την ίδρυση Πολεμικού Μουσείου . Με επικεφαλής τον Θουκιδίδη Βαλέντη αρχιτέκτονα και καθηγητή του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και άλλους διακεκριμένους Έλληνες επιστημονες ξεκίνησε ο σχεδιασμός του Μουσείου . Το 1975 18 Ιουλίου ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας , Κωνσταντίνος Τσάτσος και ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Αβέρωφ εγκαινίασαν το το μουσείο των Eνόπλων δυνάμεων. Το κτίριο , με στοιχεία χαρακτηριστικά του κινήματος του εκσυγχρονισμού στα τέλη της δεκαετίας του 1950 , συγκαταλέγεται μεταξύ των πιο γνωστών κτιρίων της πόλης των Αθηνών .
Το Πολεμικό Μουσείο της Αθήνας διαθέτει συνεδριακό κέντρο το οποίο αποτελείται από αμφιθέατρο , αίθουσα εκπαιδεύσεως , φουαγιέ και αίθριο χώρο . Σε αυτό κάθε χρόνο διοργανώνονται , συνέδρια , σεμινάρια , εκθέσεις και δεξιώσεις .
Αρχείο , Ιστορικό αρχείο το οποίο περιλαμβάνει συλλογή με 400 παλιούς χάρτες , προσωπικά αρχεία, αλληλογραφία και ημερολόγια στρατιωτικών . Ημερήσιες διαταγές μονάδων από τον 19ο και 20ο αιώνα .
Φωτογραφικό αρχείο με περισσότερες από είκοσι χιλιάδες φωτογραφίες από το 1897 έως και σήμερα . Κινηματογραφικό υλικό και βιβλιοθήκη .
Συλλογή από χάρτες και χαρακτικά κυρίως από τον Ελλαδικό χώρο . Εκθέματα από την Αρχαιότητα που μαρτυρούν την παρουσία του ανθρώπου από τη Νεολιθική εποχή και την πρώιμη εποχή του χαλκού έως την κλασική αρχαιότητα . Ο επισκέπτης μπορεί να δει εκθέματα με θέμα τον Μέγα Αλέξανδρο , το Βυζάντιο , την Ελληνική Επανάσταση του 1821 και την Ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας . Παρουσιάζονται εκθέματα με θέμα τον Μακεδονικό αγώνα τους Βαλκανικούς Πόλεμους, τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο , την Μικρασιατική Εκστρατεία και Καταστροφή, τον Ελληνοιταλικό πόλεμο και την Γερμανική εισβολή στην Ελλάδα . Τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και τις Συμμαχικές επιχειρήσεις καθώς και εκθέματα από το Εκστρατευτικό Σώμα Ελλάδας στην Κορέα και αίθουσα με εκθέματα από την Τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974 .
2.ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ
Το 1964 το Ελληνικό κράτος αποφάσισε την ίδρυση Πολεμικού Μουσείου . Με επικεφαλής τον Θουκιδίδη Βαλέντη αρχιτέκτονα και καθηγητή του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και άλλους διακεκριμένους Έλληνες επιστημονες ξεκίνησε ο σχεδιασμός του Μουσείου . Το 1975 18 Ιουλίου ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας , Κωνσταντίνος Τσάτσος και ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Αβέρωφ εγκαινίασαν το το μουσείο των Eνόπλων δυνάμεων. Το κτίριο , με στοιχεία χαρακτηριστικά του κινήματος του εκσυγχρονισμού στα τέλη της δεκαετίας του 1950 , συγκαταλέγεται μεταξύ των πιο γνωστών κτιρίων της πόλης των Αθηνών .
Σκοπός-Αποστολή
Σκοπός και αποστολή του είναι η συγκέντρωση , διαφύλαξη και έκθεση πολεμικών κειμηλίων . Καθώς και η τεκμηρίωση και μελέτη της πολεμικής ιστορίας της Ελλάδος . Καλύπτει όλες της εποχές της πολεμικής δραστηριότητας από την πρώιμη εποχή του χαλκού μέχρι σήμερα. Το μουσείο λειτουργεί και ως χώρος εκπαίδευσης για σχολικές ξεναγήσεις . Το πολεμικό μουσείο της Αθήνας έχει ιδρύσει παραρτήματα στην Θεσσαλονίκη , στα Χανία στο Ναύπλιο και στην Τρίπολη .Άλλοι χώροι
Στο Μουσείο λειτουργεί τμήμα έρευνας και μελέτης. Τμήμα συντήρησης με πέντε συνολικά εργαστήρια ώστε να υπάρχει η καλύτερη και επιστημονικότερη συντήρηση , φροντίδα και επέμβαση των εκθεμάτων από διάφορες φθορές . Τα εργαστήρια τα οποία αποτελούν το τμήμα συντήρησης είναι , εργαστήριο μετάλλων , εργαστήριο όπλων , εργαστήριο χαρτών , εργαστήριο Πινάκων και εργαστήριο ζωγραφικής . Τμήμα διοργάνωσης περιοδικών εκθέσεων .Το Πολεμικό Μουσείο της Αθήνας διαθέτει συνεδριακό κέντρο το οποίο αποτελείται από αμφιθέατρο , αίθουσα εκπαιδεύσεως , φουαγιέ και αίθριο χώρο . Σε αυτό κάθε χρόνο διοργανώνονται , συνέδρια , σεμινάρια , εκθέσεις και δεξιώσεις .
Αρχείο , Ιστορικό αρχείο το οποίο περιλαμβάνει συλλογή με 400 παλιούς χάρτες , προσωπικά αρχεία, αλληλογραφία και ημερολόγια στρατιωτικών . Ημερήσιες διαταγές μονάδων από τον 19ο και 20ο αιώνα .
Φωτογραφικό αρχείο με περισσότερες από είκοσι χιλιάδες φωτογραφίες από το 1897 έως και σήμερα . Κινηματογραφικό υλικό και βιβλιοθήκη .
Εκθέματα
Στον εξωτερικό χώρο εκτίθενται πυροβόλα διαφόρων εποχών καθώς και αεροσκάφη της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας . Στον εσωτερικό χώρο στεγάζει , την μόνιμη έκθεση συλλογής όπλων και δωρεά του Πέτρου Σαρόγλου αξιωματικού του Ελληνικού πυροβολικού . Η συλλογή αποτελείται από όπλα διάφορων εποχών από όλο τον κόσμο , ιδιαίτερα σπάνια και πολύτιμα με σημαντικότερα τα όπλα της Ελληνικής επανάστασης.Συλλογή από χάρτες και χαρακτικά κυρίως από τον Ελλαδικό χώρο . Εκθέματα από την Αρχαιότητα που μαρτυρούν την παρουσία του ανθρώπου από τη Νεολιθική εποχή και την πρώιμη εποχή του χαλκού έως την κλασική αρχαιότητα . Ο επισκέπτης μπορεί να δει εκθέματα με θέμα τον Μέγα Αλέξανδρο , το Βυζάντιο , την Ελληνική Επανάσταση του 1821 και την Ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας . Παρουσιάζονται εκθέματα με θέμα τον Μακεδονικό αγώνα τους Βαλκανικούς Πόλεμους, τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο , την Μικρασιατική Εκστρατεία και Καταστροφή, τον Ελληνοιταλικό πόλεμο και την Γερμανική εισβολή στην Ελλάδα . Τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και τις Συμμαχικές επιχειρήσεις καθώς και εκθέματα από το Εκστρατευτικό Σώμα Ελλάδας στην Κορέα και αίθουσα με εκθέματα από την Τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974 .
ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΠΟΣ
ΖΑΠΠΕΙΟ
ΚΤΙΡΙΑ ΑΘΗΝΩΝ
ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ
ΔΡΟΜΕΑΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για τα αναρτώμενα σχόλια την ευθύνη φέρει αποκλειστικά ο σχολιαστής.