ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ
Ο παιδικός αγαπητός μου φίλος ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΜΠΑΤΑΛΙΑΣ έχει πενταπλή ιδιότητα:
Είναι κατασκευαστής εργολάβος οικοδομών, δεινός κυνηγός , δεινός ψαράς, δεινός τραγουδιστής που για λόγους οικογενειακούς δεν ακαλούθησε το επάγγελμα του τραγουδιστή, και τέλος δεινός καλλιεργητής, από τα παιδικά του χρόνια
Σήμερα 20 του μηνός Αυγούστου, 2017 πήγα στον μπαξέ του Αχιλλέα Μπατάλια να φωτογραφίσω ένα γιγάντιο κολοκύθι με βάρος πάνω από 35 κιλά, το οποίο ακόμη είναι πράσινο, και θα πάρει ακόμη βάρος , μέχρι να κιτρινίσει.
Έχει ένα πολύ καλό μπαξέ με όλα τα καλούδια της εποχής, και χρώματα ,αρώματα από τζίνιες , παλιές ποικιλίες σε φυτά και πτηνοτροφικά είδη, τα οποία και φωτογραφίσαμε.
Ο Αχιλλέας είναι ακόμη ένας από τους παιδικούς μου φίλους και είμαστε δυνατοί στο ψάρεμα ψαρεύοντας στα ποτάμια Μαυροζούμενα και Πάμισο με 18 διαφορετικούς τρόπους , καθώς και με πολλούς διαφορετικούς τρόπους στο κυνήγι.
Από το Μύλο μέχρι τη Δέση στη Μαυροζούμενα, και μέχρι τα Διπόταμα και τον Πάμισο μαζί με το Σπύρο Καρτερολιώτη και Κώστα Περιβολάρη, όλα τα καλοκαίρια, των παιδικών μας χρόνων ψαρεύαμε, κυνηγούσαμε, κολυμβούσαμε, με ένα σώβρακο από κάμποτο,
Ωραίες αναμνήσεις, συγκινήσεις συναισθήματα , που τώρα δεν βιώνουμε. Τώρα το ποτάμι βρώμισε, τα πρόβατα δεν πίνουν νερό, στοίχειωσε, και είναι στα αζήτητα.
Δεν σεβόμαστε και δεν αγαπάμε το φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον, και βιώνουμε καθημερινά τις καταστροφικές συνέπειες, που δημιουργήσαμε εμείς οι ίδιοι.
Η μάνα του Αχιλλέα Αθανασία (Μπαταλοθανάσο) ήταν με το άνδρα της Δημήτρη πολλά χρόνια υδρονομείς στο αυλάκι, που πότιζε υδρεύοντας όλους τους μπαξέδες και περιβόλια, από τα Ποτιστικά, μέχρι τα ρύζια του Κάμπου. Πηγαινοερχόταν πολλές φορές την ημέρα Δέση-Μύλο,για να ελέγχει τους ποτισιώνες, και θα τρίζουν τα κοκκαλά της, βλέποντας την αχρηστία του αυλακιού, το οποίο έθρεψε γενιές από τη ρωμαϊκή εποχή μέχρι τις ημέρες των παιδικών μας χρόνων.Την είχε πάρει ο αδελφός του του πατέρα μου Παναγιώτης στη Μασσαλία στη Γαλλία, την είχε οικονόμο του σπιτιού, και μιλούσε πολύ καλά τα γαλλικά. Υπάρχει ένα αφιέρωμα με τη Μπαταλοθανάσο, το βλάχο, την καλαμωτή, το δίκανο και τα ψάρια, αναρτημένο στην ιστοσελίδα μας.
Ο πατέρας του Δημήτρης ήταν ένας από τους συνεχιστές του εθίμου , από την τουρκοκρατία, που έσκαγε τα μάσκουλα του αγίου Αθανασίου, στις γιορτές του Πάσχα, στο πανηγύρι, και τις εθνικές επετείους.
ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΟ ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ 20-8-2017
TO ΓΙΓΑΝΤΙΟ ΚΟΛΟΚΥΘΙ ΣΤΟ ΜΠΑΞΕ ΤΟΥ ΑΧΙΛΛΕΑ ΜΠΑΤΑΛΙΑΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΟ ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ 20-8-2017
ΤΑ ΑΛΛΑ ΜΙΚΡΑ ΚΟΛΟΚΥΘΙΑ
ΟΙ ΚΟΛΟΚΥΘΙΕΣ
ΤΑ ΠΕΠΟΝΙΑ
ΟΙ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ ΝΤΟΜΑΤΑΣ.
ΠΑΛΙΑ ΠΟΙΚΙΛΙΑ ΠΕΠΟΝΙΟΥ
ΝΤΟΜΑΤΕΣ
ΠΕΠΟΝΙΑ
ΤΖΙΝΙΕΣ
ΛΕΥΚΕΣ ΜΕΛΙΤΖΑΝΕΣ
ΤΣΑΚΩΝΙΚΕΣ-ΜΑΥΡΕΣ ΜΕΛΙΤΖΑΝΕΣ
ΤΖΙΝΙΕΣ
ΜΑΙΝΤΑΝΟΣ
ΠΑΛΙΕΣ ΡΑΤΣΕΣ ΚΟΤΟΠΟΥΛΑ
Η ΛΙΜΝΗ ΠΙΝΗΜΕΝΗ ΣΤΗ ΜΑΥΡΟΖΟΥΜΕΝΑ ΜΕ ΤΑ ΠΤΗΝΑ ΤΗΣ
Η ΚΑΛΑΜΩΤΗ ΣΤΟ ΜΟΥΛΚΙ
ΣΥΝΕΡΓΑ ΚΥΝΗΓΙΟΥ-ΨΑΡΕΜΑΤΟΣ
ΤΑ ΨΑΡΙΑ ΤΗΣ ΜΑΥΡΟΖΟΥΜΕΝΑΣ
ΤΣΙΧΛΕΣ
Ο ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΜΠΑΤΑΛΙΑΣ ΚΥΝΗΓΟΣ
Ο ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΜΠΑΤΑΛΙΑΣ ΨΑΡΑΣ, ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟ ΔΗΜΟΣΘΕΝΗ ΜΠΟΥΖΑΛΑ ΚΑΙ ΤΟ ΓΙΟ ΤΟΥΟ ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΜΠΑΤΑΛΙΑΣ ΚΤΙΣΤΗΣ
Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΥΡΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΦΑ ΤΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΨΑΡΙΑ ΤΟΥ,ΣΤΗ ΜΑΥΡΟΖΟΥΜΕΝΑ, ΤΟ 1963.
H ΠΑΛΙΑ ΣΙΔΕΡΕΝΙΑ ΓΕΦΥΡΑ ΤΗΣ ΒΑΛΥΡΑΣ
ΤΑ ΜΑΣΚΟΥΛΑ ΤΟΥ ΕΝΟΡΙΑΚΟ ΝΑΟΥ ΒΑΛΥΡΑΣ.
Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΠΑΤΑΛΙΑΣ ΜΕ ΤΟ ΓΙΟ ΤΟΥ ΑΧΙΛΛΕΑ, ΤΗ ΓΥΝΑΙΚΑ ΤΟΘΥ ΚΑΙ ΤΑ ΚΟΥΝΙΑΔΙΑ ΤΟΥ
Η ΒΑΛΥΡΑ ΜΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΚΟΙΜΗΤΗΡΙΟ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για τα αναρτώμενα σχόλια την ευθύνη φέρει αποκλειστικά ο σχολιαστής.