Σελίδες

Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου 2018

ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΚΑΝΝΑΒΗ

Το νομοσχέδιο για την καλλιέργεια και χορήγηση της φαρμακευτικής κάνναβης στην Ελλάδα παρουσίασαν σήμερα, Τετάρτη εκπρόσωποι των συναρμόδιων υπουργείων Υγείας, Αγροτικής Ανάπτυξης, Οικονομίας και Ανάπτυξης και Δικαιοσύνης, σε κοινή συνέντευξη Τύπου. 
Το Σχέδιο Νόμου «Διατάξεις για την Παραγωγή Τελικών Προϊόντων Φαρμακευτικής Κάνναβης» κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή και «ρυθμίζει το πεδίο παραγωγής, ελέγχου και διάθεσης των σκευασμάτων που περιέχουν φαρμακευτική κάνναβη με σκοπό να προωθηθούν παραγωγικές επενδύσεις στον τομέα αυτό και να προκύψουν αναπτυξιακά οφέλη στην οικονομία και το κράτος», όπως ανέφερε ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός. 


Για ποιες παθήσεις ενδείκνυται η φαρμακευτική κάνναβη

Βάση για τον εκσυγχρονισμό της ελληνικής σχετικής νομοθεσίας είχε αποτελέσει η θετική γνωμοδότηση Ομάδας Εργασίας του υπουργείου Υγείας το 2017, υπό την προεδρία της αναπληρώτριας καθηγήτριας Φαρμακολογίας και πρόεδρου του ΕΟΦ, Κατερίνας Αντωνίου.
Μεταξύ άλλων, το πόρισμα ανέφερε ότι «είναι αποδεκτές οι φαρμακολογικές ιδιότητες και οι υπό διερεύνηση επακόλουθες θεραπευτικές ενδείξεις της κάνναβης κατόπιν εγκριτικών διαδικασιών, είτε με τη μορφή δραστικών ουσιών που περιλαμβάνονται στο φυτό, είτε εκχυλισμάτων ή τμημάτων του φυτού».
Και επίσης ότι «το προφίλ της σχέσης κλινικού οφέλους/ανεπιθύμητων ενεργειών είναι ευνοϊκό για μια σειρά από νόσους (καχεξίας/ανορεξίας στο HIV/AIDS, επιληψία, χρόνιος πόνος, νευροπαθητικός πόνος, ναυτία και έμεση στη χημειοθεραπεία, σπαστικότητα που σχετίζεται με την πολλαπλή σκλήρυνση κ.α.) όπως προφανώς αναγνωρίζεται επί του παρόντος στα υπό κυκλοφορία κανναβινοειδή σκευάσματα σε άλλες χώρες».
Ως εκ τούτου, η επιτροπή κατέληγε στο συμπέρασμα ότι «είναι απαραίτητη η άμεση πρόσβαση και των ασθενών στην Ελλάδα στα συγκεκριμένα προϊόντα».
Ωστόσο στον σχετικό νόμο 4139/13 που ρύθμισε μέχρι πρότινος το σχετικό καθεστώς παραγωγής και διάθεσης της κάνναβης για ιατρικούς σκοπούς, προβλεπόταν για τη διαδικασία αυτή κρατικό μονοπώλιο, δίνοντας αποφασιστική αρμοδιότητα στον υπουργό Υγείας και γνωμοδοτικό ρόλο στην Επιτροπή Ναρκωτικών. 

Το περίγραμμα του νομοσχεδίου

Με τη νέο νομοσχέδιο δίνεται η δυνατότητα: 
α) ευχερούς πρόσβασης των ασθενών της χώρας μας σε τελικά προϊόντα φαρμακευτικής κάνναβης, εγχωρίως παραγόμενα. Η πρόσβαση των ασθενών θα γίνεται με τρόπο σαφώς προσδιορισμένο και ελεγχόμενο με βάση την Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργείων Υγείας και Δικαιοσύνης που εκδόθηκε τον Ιούλιο 2017 και με την οποία προκρίθηκε η μεταφορά της κάνναβης και της ρητίνης της από τον πίνακα Α ταξινόμησης ναρκωτικών ουσιών στον πίνακα Β. Ο πίνακας Β περιλαμβάνει ουσίες με υψηλό κίνδυνο κατάχρησης οι οποίες, όμως, χορηγούνται για θεραπευτικούς σκοπούς (κυρίως για την παυσίπονη δράση τους, π.χ. μορφίνη) και ο έλεγχος, η κυκλοφορία και η διάθεσή τους βρίσκονται αποκλειστικά υπό τον έλεγχο του κράτους (κρατικό μονοπώλιο). Έτσι με τη μεταφορά της κάνναβης από τον πίνακα Α στον πίνακα Β κατέστη δυνατή η χρήση προϊόντων με φαρμακευτική κάνναβη από από ασθενείς στην Ελλάδα. 
β) σε φυσικά και νομικά πρόσωπα να καλλιεργούν ποικιλίες κάνναβης για την επεξεργασία των πρώτων υλών και γενικότερα των ουσιών αυτών με αποκλειστικό σκοπό την παραγωγή τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης στην Ελλάδα, εξασφαλιζοντας τον κατάλληλο χώρο για την καλλιέργεια και τη δημιουργία μεταποιητικής μονάδας.
γ) προώθησης επενδυντικών πρωτοβουλιών, και δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας στους τομείς της καλλιέργειας, μεταποίησης, ελέγχου ποιότητας και εξαγωγής προΪόντων φαρμακευτικής κάνναβης, αξιοποιόντας τις ευνοϊκές κλιματολογικές συνθήκες και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χωρας. 
δ) να υπάρξουν οικονομικά οφέλη για το κράτος από τις εξαγωγές τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης και τη φορολογία των οικονομικών δραστηριοτήτων του κλάδου, δεδομένου και ότι η παγκόσμια αγορά για την καλλιέργεια και μεταποίηση της ιατρικής κάνναβης βρίσκεται στα αρχικά στάδια ανάπτυξης και κατά συνέπεια η προσφορά υστερεί σημαντικά της ζήτησης.
ε) διεύρυνσης της παραγωγικής βάσης για τους έλληνες αγρότες, ειδικά μέσω συνεταιριστικών σχημάτων, δημιουργίας ευκαιριών και για άλλες καλλιέργειες για παραγωγή καινοτόμων προϊόντων, ενώ εισάγεται στην ελληνική γεωργία η φιλοσοφία της πράσινης επιχειρηματικότητας. 

Πώς θα χορηγείται η φαρμακευτική κάνναβη

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Ξανθό, «η επιστημονική βιβλιογραφία τεκμηριώνει τα οφέλη της φαρμακευτικής κάνναβης σε μια ευρεία γκάμα παθήσεων. Επίσης, πρέπει να καταστεί ευχερέστερη η πρόσβαση των ελλήνων ασθενών και επιπλέον θα δοθεί αναπτυξιακή ώθηση στην ελληνική οικονομία». 
Η διάθεση των σκευασμάτων θα γίνεται με τους κανόνες του κρατικού μονοπωλίου, με ιατρική δίγραμμη συνταγή υπ' ευθύνη του γιατρού, ενώ στη συνέχεια θα ενταχθεί στο σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης, ενώ το υπουργείο Υγείας μελετά και την κατάρτιση Μητρώου Ασθενών που θα λαμβάνουν νομίμως φαρμακευτική κάνναβη.

Απαντώντας σε ερώτηση του in.gr για τις αναφορά και καταγραφή τυχόν παρενεργειών από τη χρήση των εν λόγω σκευασμάτων,  κ. Ξανθός είπε ότι «επειδή προφανώς υπάρχει έλλειμμα ενημέρωσης μεταξύ των γιατρών και θα πρέπει να γίνει μια στοχευμένη παρέμβαση εκεί ακριβώς, όπως έχει υποχρέωση η Πολιτεία να κάνει, και αυτό θα διευρυνθεί στις επιστημονικές εταιρίες και τα πανεπιστήμια. Ως προς την αναφορά και την καταγραφή των παρενεργειών, δεν προβλέπεται προς το παρόν κάτι συγκεκριμένο. Θέλω όμως να πω ότι για μας αντιμετωπίζεται η φαρμακευτική κάνναβη με όρους υγείας».
 

Πως θα γίνεται αδειοδότηση και λειτουργία των επιχειρήσεων

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου, αναφερόμενος στην παραγωγική διαδικασία, είπε ότι άδειες θα δοθούν αυστηρά για καθετοποιημένες μονάδες, έκτασης τουλάχιστον τεσσάρων στρεμμάτων, για παραγωγή, επεξεργασία και διάθεση του τελικού προϊόντος αποκλειστικά για ιατρική χρήση. 
«Η επιχείρηση θα μπορεί να εισάγει σπόρο (όχι μεταλλαγμένο γενετικά) προς σπορά από χώρες της ΕΕ ή τρίτες χώρες αυστηρά για καλλιέργεια στον χώρο που έχει λάβει άδεια, ενώ δεν μπορεί να εισάγει/διαθέσει/εξάγει ενδιάμεσο προιόν πέρα του τελικού, που προορίζεται για τη δημιουργία σκευασμάτων φαρμακευτικής κάνναβης», σύμφωνα με τον κ. Αποστόλου.  
Ο χώρος της μονάδας καλλιέργειας και μεταποίησης θα πρέπει να περιλαμβάνει υποστηρικτικούς χώρους που θα εγγυώνται την τήρηση των κανόνων ασφαλείας και θα διευκολύνουν τη διενέργεια επί τόπου ελέγχων από τις αρμόδιες αρχές καθώς και την ποιότητα του τελικού προϊόντος. 
Να σημειωθεί ότι προβλέπεται και τακτικός επανέλεγχος των δικαιολογητικών των αδειοδοτημένων μονάδων, ώστε σε περίπτωση που διαπιστώνονται παραβάσεις να αφαιρείται άμεσα η άδεια. 
Απαντώντας σε ερώτηση για το αν υπάρχει ενδιαφέρον από τους αγρότες για την καλλιέργεια φαρμακευτικής κάνναβης, ο κ. Αποστόλου ξεκαθάρισε ότι «σε καμιά περίπτωση δεν λέμε ότι πρέπει να ξεριζώσουν τις υπάρχουσες καλλιέργειες, αλλά σίγουρα ανοίγεται μια νέα αναπτυξιακή προοπτική για τον αγροτικό τομέα της χώρας».
 Και συμπλήρωσε ότι «προς το παρόν οι άγροτες που ενδιαφέρονται να επενδύσουν στον συγκεκριμένο τομέα, θα πρέπει να το κάνουν με δικά τους κεφάλαια», αφού προς το παρόν δεν υπάρχει πρόβλεψη για άντληση χρηματοδότησης από ευρωπαϊκούς πόρους (ΕΣΠΑ). 
Υπερθεμάτισε ωστόσο της αξίας της καλλιέργειας φαρμακευτικής κάνναβης λέγοντας ότι σύμφωνα με διεθνή έρευνα μέχρι το 2025 προβλέπεται αύξηση κατά 21% της καλλιέργειας, παγκοσμίως, λόγω και των αυξημένων αναγκών πολλών ευρωπαϊκών και άλλων χωρών. 

Παπαδημητρίου: Μεγάλο το επενδυτικό ενδιαφέρον

Ο Δημήτρης Παπαδημητρίου, υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, σχολιάζοντας την κοινή νομοθετική πρωτοβουλία για την παραγωγή και διάθεση σκευασμάτων φαρμακευτικής κάνναβης στη χώρα μας είπε ότι «υπάρχει ήδη μεγάλο ενδιαφέρον από ξένους επενδυτές για αδειοδότηση».
Αν και χαρακτήρισε «εμπιστευτικά» τα συγκεκριμένα στοιχεία ανάφερε ότι ήδη έχουν γίνει προτάσεις από Γερμανούς και Καναδούς επενδυτές. Μάλιστα, σύμφωνα με τον κ. Παπαδημητρίου «η καναδική εταιρεία έχει ένα business plan που προβλέπει μέχρι και 2.000 θέσεις εργασίας». 

Μαίρη Μπιμπή 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για τα αναρτώμενα σχόλια την ευθύνη φέρει αποκλειστικά ο σχολιαστής.