Ο Βασίλης Λινάρδος ήταν στρατιώτης μαζί με τον παππούλη μου Αθανάσιο Λύρα στρατιώτες του Δυρραχίτη οπλαρχηγού Παναγιώτη Κεφάλα. Ήταν επίσης δήμαρχος Δερρών που τον αποτελούσαν τα χωριά Σκάλα-Βαλύρα και παρουσιάζουμε τα πρωτότυπα αντίγραφα. Έχουμε αναρτήσει σε συνέχειες το γενεαλογικό του δένδρο.
Για τη Μελέτη –Έρευνα-ΚαταγραφήΤΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΛΙΝΑΡΔΟΥ 1789-;(ΟΚΤΩ ΓΕΝΙΕΣ), αξιοποιήσαμε το πληροφοριακό υλικό από:
Τα ΦΕΚ (Φύλλο Ελληνικής Κυβέρνησης).Τα ΓΑΚ (γενικά αρχεία του κράτους).
Τις Εφημερίδες: Γενική εφημερίδα της Ελλάδος 1831, Αθηνά 1839, Αιών 1840.
Τη Βιβλιοθήκη της Ελληνικής Βουλής.
Το Αρχείο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Το Μητρώο Αρρένων και τις Οικογενειακές Μερίδες του αρχείου της κοινότητας Βαλύρας.
Το Υποθηκοφυλακείο Οιχαλίας.
Το Αρχείο του Δημοτικού Σχολείου Βαλύρας.
To Κοιμητήριο Βαλύρας.
Το Μεταναστευτικό Αρχείο ΄Ελλις.
Πρωτότυπα φωτοαντίγραφα
Τις Προσωπικές Συνεντεύξεις.
Οικογενειακό Φωτογραφικό Υλικό και
Το Προσωπικό μου Αρχείο, και την επιτόπια Μελέτη-Έρευνα-Καταγραφή.
Όποιος απόγονος, από το γενεαλογικό δένδρο του Βασιλείου Λινάρδου, θέλει να το ερευνήσει σε βάθος και πλάτος, μπορούμε να του προσφέρουμε αφιλοκερδώς, τις γνώσεις και εμπειρίες μας. Στο τέλος εφόσον συμφωνήσουν οι απόγονοι, να εκδοθεί ένα καλαίσθητο έντυπο, γνωρίζοντας ο καθένας τις ρίζες των προγόνων του, την ιστορία τους και την πορεία τους,στο οποιοδήποτε κοινωνικό γίγνεσθαι.
Όποιος απόγονος, από το γενεαλογικό δένδρο του Βασιλείου Λινάρδου, θέλει να το ερευνήσει σε βάθος και πλάτος, μπορούμε να του προσφέρουμε αφιλοκερδώς, τις γνώσεις και εμπειρίες μας. Στο τέλος εφόσον συμφωνήσουν οι απόγονοι, να εκδοθεί ένα καλαίσθητο έντυπο, γνωρίζοντας ο καθένας τις ρίζες των προγόνων του, την ιστορία τους και την πορεία τους,στο οποιοδήποτε κοινωνικό γίγνεσθαι.
Ο ΔΥΡΡΑΧΙΤΗΣ ΟΠΛΑΡΧΗΓΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΕΦΑΛΑΣ
Ο ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΛΥΡΑΣ
Ο Βασίλειος Λινάρδος, μετέπειτα εκλεγμένος δήμαρχος Δερρών (τον αποτελούσαν τα 2 χωριάΣκάλα και Βαλύρα), μαζί με τον αδελφό του Γιάννη και απόκτησαν μεγάλη περιουσία. Κάποιες διαφορές με τους Τούρκους, αλλάζουν το επιθετό τους προσωρινά σε Σταματόπουλο. Ο Γιάννης πήγε στο χωριό Κούμανι της Ηλείας, όπου σήμερα το μισό χωριό έχουν το επίθετο Λινάρδος και ο Βασίλης ήρθε στο Τζεφερεμίνι, το σημερινό χωριό με το όνομα Βαλύρα. Παντρεύτηκε και στο μοναχογιό του έδωσε το όνομα Γιάννη, νομίζοντας ότι ο αδελφός του είχε χαθεί, γιατί δεν είχαν επικοινωνία. Μια οικογένεια Λινάρδου έφυγε από τη Βαλύρα στην τουρκοκρατία, γιατί σκότωσαν ένα Τούρκο και πήγαν στην Κυπαρισσία ,και έτσι χάθηκε μια συγγένεια. Το Λινάρδος ήταν μικρό όνομα και ήταν αρχηγός της φαμίλιας στην περίοδο της φεουδαρχίας. Αυτό το γνώριζε ο εγγονός του Βασίλη, Θεόδωρος και σε κάποιο από τα χωριά της Κυπαρισσίας, βάπτισε ένα μικρό παιδί και του έδωσε το όνομα Λινάρδος.
Ήταν μια από τις πιο πλούσιες οικογένειες στη Βαλύρα, με μεγάλη κτηματική περιουσία ( ελιές ,αμπέλια, σταφίδες, κάμπο με 4 πηγάδια σε λειτουργία ακόμη) και 3 δίπατα σπίτια με 3 ιδιόκτητα πηγάδια στο χωριό, που τα 2 σώζονται και χρησιμοποιούνται για πότισμα των καλοκαιρινών κηπευτικών. Στην περιοχή του Μύλου- μέχρι τον άγιο Ηλία, υπάρχουν σήμερα πολλοί κληρονόμοι, απόγονοι της οικογένειας Λινάρδου. Πολλά από τα κτήματα ήταν φυτεμένα με αμπέλια, από ροδίτη, τα οποία διατηρήθηκαν και μετά την κατοχή και μετά ξεριζώθηκαν, φυτεύοντας ελιές. ΓΕΝΕΑΛΟΓΙΚΟ ΔΕΝΔΡΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΛΙΝΑΡΔΟΥ (ΟΚΤΩ ΓΕΝΙΕΣ)
Παιδιά της Λευκής Λινάρδου και του Ξενοφώντα Καρτερολιώτη ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΒΑΣΙΛΙΚΗ
ΙΩΑΝΝΗΣ
ΣΤΑΥΡΟΣ
Παιδιά της Ευγενίας Λινάρδου και Βασιλείου Χριστάκη
ΣΤΑΥΡΟΣ, ΒΙΚΤΩΡΙΑ, ΕΛΕΝΗ, ΕΥΓΕΝΙΟΣ
Παιδιά της Ελένης Λινάρδου,1888,και Γεωργίου Ξυδόπουλου,1889
Παιδιά της Ελένης Λινάρδου,1888,και Γεωργίου Ξυδόπουλου,1889
ΑΝΔΡΕΑΣ 1922
ΙΩΑΝΝΗΣ 1924
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ 1927
ΚΑΛΗΜΕΡΑAAAAA!!!!!!
ΚΙ ΕΝΩ ΕΔΩ Ο ΗΛΙΟΣ ΑΝΕΤΕΙΛΕ ΚΑΙ ΖΕΣΤΑΙΝΕΙ ΣΙΓΑ -ΣΙΓΑ ΤΗΝ ΨΥΧΗ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΚΟΡΜΙ ΜΑΣ , ΑΛΛΟΥ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΖΕΣΤΑΝΕΙ ΚΑΡΔΙΕΣ ΠΛΗΓΩΜΕΝΕΣ ΨΥΧΕΣ ΑΓΝΕΣ, ΜΕ ΠΟΛΛΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΑ ΑΝΑΠΑΝΤΗΤΑ ΟΜΩΣ!!!
Η ΖΩΗ ΒΛΕΠΕΙΣ ΔΕΝ ΚΑΝΕΙ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ ΣΕ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ.ΑΣ ΧΑΡΟΥΜΕ ΛΟΙΠΟΝ ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΠΡΟΝΟΜΙΟΥΧΟΙ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ, ΚΑΙ ΑΣ ΣΤΕΙΛΟΥΜΕ ΑΠΟ ΕΔΩ ΤΗΝ ΑΓΑΠΗ ΚAIΣΥΜΠΟΝΟΙΑ ΜΑΣ ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΧΡΕΗ ΔΙΝΟΥΝ ΤΕΛΟΣ ΣΤΗΝ ΖΩΗ ΤΟΥΣ!!!!
Η ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΣΤΟ ΜΕΓΑΛΕΙΟ ΤΗΣ.
ΧΑΙΡΟΜΑΙ ΟΤΑΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΣΚΕΠΤΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΙΝΟ ΚΑΛΟ.
ΧΑΙΡΟΜΑΙ ΠΟΥ ΑΝΤΙΔΡΟΥΝ ΚΑΙ ΕΡΓΑΖΟΝΤΑΙ ΟΜΑΔΙΚΑ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΤΙΣΤΑΘΟΥΝ ΧΩΡΙΣ ΒΙΑ.
ΧΑΙΡΟΜΑΙ ΠΟΥ "ΣΦΑΖΟΥΝ ΜΕ ΤΟ ΒΑΜΒΑΚΙ" ΚΑΠΟΙΟΥΣ ΠΟΥ ΣΦΑΖΟΥΝ ΕΞ ΕΠΑΦΗΣ.
ΛΥΠΑΜΑΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΩ ΤΗΝ ΔΥΝΑΜΗ ΝΑ ΚΑΝΩ ΚΑΤΙ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΟ ΚAI ΑΣ ΕΧΩ ΔΥΝΑΤΟΤΕΡΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤA.
ΛΥΠΑΜΑΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΤΟ ΣΚΕΦΤΗΚΑΝ ΠΡΩΤΟΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΤΗΝ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΟ ΕΚΑΝΑΝ.
ΛΥΠΑΜΑΙ ΠΟΥ ΑΚΟΜΑ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΜΙΛΑΝΕ ΓΙΑ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΤΟΥΣ ΠΟΛITIKOYΣ THN ΠΟΛΙΤΙΚH.
ΛΥΠΑΜΑΙ ΠΟΥ ΠΟΥΛΑΜΕ ΑΚΟΜΑ ΦΟΥΜΑΡΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ,ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ-ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗ ΜΑΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΝΑΠΕ .
ΛΥΠΑΜΑΙ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ "ΕΚΕΙΝΟΙ " ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΕΧΟΥΜΕ ΟΤΙ ΜΑΣ ΑΞΙΖΕΙ!!!!!
Αρχείο πολέμου αγωνιστών. 25 Αύγουστου 1825
ΕΠΑΡΧΙΑ ΜΙΚΡΟΜΑΝΗΣ
Η Επαρχία Μικρομάνης συσταθείσα κατά την Τουρκοκρατία ως διοικητικό τμήμα (Καζάς), διατηρήθη κατά την επανάσταση και μετά την απελευθέρωση ως το 1835 που συνεστήθηκαν οι δήμοι, αλλά και μέχρι το 1843-4 ως εκλογική περιφέρεια. Στην επαρχία Μικρομάνης υπήγοντο τα χωριά Μικρομάνη (έδρα), Καμάρι (συνοικισμός, σημερινή Θουρία) Καλάμι (Αϊζάγα) Αντικάλαμος (Αζήζαγα) Κωνσταντίνοι, Βαλύρα (Τζεφερεμίνι), Στενύκλαρος (Σανδάνι), Φίλια και Σπανοχώρι.
Μικρομάνης (Επαρχίας) δημοπρόκριτοι ανακηρύσσουν «γνήσιον πολίτην» της Επαρχίας τον Ιω. Αντ. Καποδίστρια στα 1829.
Στην Τουρκοκρατία, αλλά και κατά τον Αγώνα λεγόταν και Κουτσούκ Μάνη, δηλ. Μικρή Μάνη, άγνωστο γιατί, αλλά και χωρίς να έχει καμμία απολύτως σχέση με τη Μάνη. Στην Επαρχία Μικρομάνης υπήγοντο τα χωριά: Μικρομάνη (έδρα), Καμάρι (ένας εκ των δυό συνοικισμών που απετέλεσαν την σημερινή Θουρία), Καλάμι, Αντικάλαμος (Αΐζαγα και Αζήζαγα), Κωνσταντίνοι, Βαλύρα (Τζεφερεμίνι), Στενύκλαρος (Σανδάνι), Φίλια, Σπανοχώρι (ένας των τριών συνοικισμών που αποτελούν την σημερινή Μερόπη), Κεραστάρι. Το τελευταίο αυτό χωριό μας είναι άγνωστο που ακριβώς έκειτο, γιατί σήμερα δεν υπάρχει. Πάντως πρέπει να έκειτο στην περιοχή της Οιχαλίας. Σημειωτέον ότι χωριό Κεραστάρι υπάρχει και στην Επαρ. Μεγαλοπόλεως.
Σώθηκαν πάρα πολλά έγγραφα της περιόδου του Αγώνος και μετά αναφερόμενα στην επαρχία Μικρομάνης που είναι εξόχως ενδιαφέροντα. Ανακοινούμεν ανέκδοτο έγγραφο της Επαρχίας Μικρομάνης με το οποίον οι προκριτοαγωνισταί εκπρόσωποί της στις 20 Απριλίου 1829 ανεκήρυξαν «γνήσιον πολίτην» της Επαρχίας τον Κυβερνήτην της Ελλάδος Ιω. Καποδίστριαν. Το έγγραφο είναι αξιόλογο γιατί μας πληροφορεί για τα αισθήματα των μόλις απελευθερωθέντων κατοίκων προς τον πρώτον Κυβερνήτην της ελευθέρας Ελλάδος, αλλά και για τους υπογράφοντες. Πρέπει να σημειωθεί ότι ούτε όλα τα χωριά της επαρχίας αναφέρονται, ούτε όλοι οι από άλλα έγγραφα γνωστοί μας ως αγωνισταί και πρόκριτοι υπογράφουν.
Επί του προκειμένου μια μόνο υπόθεσις μπορεί να διατυπωθεί.
Ή ότι η επαρχιακή δημογεροντία ηρκέσθη εις ελάχιστα μόνον ονοματεπώνυμα, ή ότι οι μη αναφερόμενοι, ως αντιφρονούντες, δεν υπέγραψαν το ψήφισμα, το οποίον έχει έτσι:
«Η Επαρχία της Μικρομάνης συνελθούθσα εις εν και θωρούσα την επί τα κρείττω μεταβολήν της, την ανέγερσιν της και εκ τούτων περιμένουσα την μέλλουσαν ευδαιμονίαν της
Ψ η φ ί ζ ε ι
Ιωάννην Αντωνίου Καποδίστριαν, τον πρώτον της Ελλάδος Κυβερνήτην, τον αίτιον της ανεγέρσεώς της, της επί τα κρείττω μεταβολής της, και της ευδαιμονίας της, πολίτην γνήσιον της Επαρχίας ταύτης, παρέχουσα προς αυτόν όλα τα δικαιώματα του πολίτου εις τεκμήριον της προς αυτόν ευγνωμοσύνης της.
Το παρόν ψήφισμα να φυλαχθεί εις τα αρχεία της επαρχιακής μας δημογεροντίας και ίσον απαράλλακτον δι΄ αυτής να διευθυνθή προς την Αυτού εξοχότητα.
Εν Μικρομάνη τη 20 Απριλίου 1829».
Κάτοικοι Βαλύρας (Τζεφερεμίνι).
Στις 20 Απριλίου 1829 ανακήρυξαν «γνήσιο πολίτη» της επαρχίας τον κυβερνήτη της Ελλάδος Ιωάννη Καποδίστρια με ψήφισμα οι υπογράφοντες κάτοικοι από τη Βαλύρα ήταν:
Νικ. Παπαβασιλόπουλος
Ηλ. Μπότσικας
Σπύρος της Αναγνωστούς
Παν. Δουραμάκος
Νικ. Σταματόπουλος
Αγγ. Λιοντήρης
Αναγν. Ράμμος
Παν. Μπόβης
Παν. Σπηλιώτης
Παπασαράντος, Σαράντος (-Παπάς) Ιερέας
Παπαμιχάλης , Μιχάλης (-Παπάς) Ιερέας
Αναγ. Γεωργόπουλος
Σωτ. Σαραντόπουλος
Θεοδ. Μπόβης
Δημητ. Καρύδης
Βασίλης Λινάρδος*
Νίκος Μαυροειδής
Οι δημοπρόκριτοι της επαρχίας Μικρομάνης ανακηρύσσουν γνήσιο πολίτη της επαρχίας των Ιων. Καπιδίστρια το 1829.
Εν Μικρομάνη τη 27/4/1929
Η σφραγίδα έχει την υπογραφή Δημογεροντειον επαρχίας Μικρομάνης (ΓΑΚ Βλαχ. Α. φακ 220). Στο έντυπο αυτό υπογράφουν και οι δημοπρόκριτοι των χωριών Μικρομάνης-Αντικάλαμου, Καλάμι, Καλαμίου, Κωνσταντίνων, Ανδανείας, Σπανοχωρίου, Κερασταρίου.
*Την κόρη του εγγονού του, Βασίλη Λινάρδου Λευκή ή Λευκοθέα, είχε παντρευτεί ο Ξενοφώντας Καρτερολιώτης και διασώζεται η φουστανέλα με όλα τα εξαρτήματά του Βασιλείου Λινάρδου, πολεμιστή του 1821 και δημάρχου του Δήμου Δερρών.
Στο Τζεφερεμίνι κατά την Τουρκοκρατία, τη περίοδο του αγώνα και μετά την απελευθέρωση υπηρετούσε εφημέριος ο Σαράντης Σαραντόπουλος και κατόπιν έμεινε γνωστός με το όνομα Παπασαραντόπουλος. Ο Παπα-Σαράντης στις 20/4/1829 συνυπογράφει ως Σαραντόπουλος το ψήφισμα της επαρχίας Μικρομάνης (εκεί υπαγόταν τότε το Τζεφερεμίνι) με το οποίο ο Ιωάννης Καποδίστριας αντικηρυχθη "γνήσιος Πολίτης" της επαρχίας μικρομάνης. Μαζί με αυτόν συνυπογράφουν και ο γιος του Μιχάλης που είναι και αυτός ιερέας και οι παραπάνω πρόκριτοαγωνιστές του χωριού Τζεφερεμίνι, με το σημερινό όνομα Βαλύρα.
ΓΕΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
ΦΥΛΛΟ 58, 1-8-1831.Ψήφισμα πολιτών της επαρχίας Μικρομάνης στις 19-7-1831 .Από τη Βαλύρα υπογράφουν οι :
Παπασαράντος Μ. ιερεύς
Οικονόμος
Παπαγιάννης
Θαν. Μπόβης
Β.Λιναρδόπουλος (Λινάρδος)
Σ. Σαραντόπουλος
Α.Ράγκος
Ν.Μαυροειδής και
Π.Σπηλιοτώπουλος
Από τη Μικρομάνη υπογράφει ο Α. Τζεφερεμινέος .Ακολουθούν υπογραφές από άλλα 6 χωριά.
Ιωάννης Γεωργακόπουλος, Αναγνώστης Γιαουρδάς, Δημήτριος Βασιλόπουλος, Χρήστος Βασιλόπουλος, Καλόγερος Γκομέσης, Αντώνιος Γκομέσης, Αναγνώστης Γεωργόπουλος, Ζαχαρίας Κανελλόπουλος(Ιερέας), Αναστάσιος Κατσιλιέρης, Ανάργυρος Καρτερολιώτης, Παναγιώτης Καρτερολιώτης, Δημήτριος Καρτερολιώτης, Κωνσταντής Καρύδης, Ανδρέας Καρύδης, Δημήτριος Καρύδης, Σταυριανός Καρύδης, Γιαννάκης Καρύδης, Δημήτριος Κουρόπουλος, Άγγελος Λεοντήρης(ή Λιοντήρης), Βασίλειος Λεοναρδόπουλος,(Βασίλειος Λινάρδος), Ιωάννης Λινάρδος, Γεώργιος Λύκος, Αθανάσιος Λύκος,Αθανάσιος Λύρας, Νικόλαος Μαυροειδής , Αναγνώστης Μπότσικας, Αναστάσιος Μπότσικας, Γεώργιος Μυλωνόπουλος, Ιωάννης Μπακόπουλος(Ιερέας), Παναγιώτης Μπακόπουλος, Γιάννης Μπάλας, Γιαννάκης Μπόβης, Γεώργιος Μπόβης, Παναγιώτης Μπόβης, (πάρεδρος του δήμου Οιχαλίας) Γεώργιος Μυλωνάς, Δημήτρης Μυλωνάς, Νικόλαος Μυλωνάς, Αναγνώστης Μπουρολιάς, Αγγελής Μπουρολιάς, Πανάγος Μπουρίκας, Σταυριανός Μπουρίκας, Ιωάννης Μπουζαλάς, Παναγιώτης Ντουραμάκος, Παναγιώτης Ξυδόπουλος, Παναγιώτης Σερφετόπουλος, Παναγιώτης Παπασαραντόπουλος, Γεώργιος Σαραντόπουλος, Σπυρίδων Σαραντόπουλος, Σωτήριος Σαραντόπουλος, Αναστάσιος Σπυρόπουλος, Νικόλαος Σταθόπουλος, Θεόδωρος Τσαγκάρης, Πανάγος Τσαγκάρης, Χρήστος Τσαγκάρης, Γεώργιος Κοντοπανάγος, Δημήτρης Τσιλιβίτης, Πέτρος Τσιλιβίτης, Παναγιώτης Τσιμπουκλής, Αθανάσιος Χαλικούρας, Θεόδωρος Χαλικούρας, Γιαννάκης
Η Βαλύρα στον αγώνα του 1821
Ιωάννης Γεωργακόπουλος, Αναγνώστης Γιαουρδάς, Δημήτριος Βασιλόπουλος, Χρήστος Βασιλόπουλος, Καλόγερος Γκομέσης, Αντώνιος Γκομέσης, Αναγνώστης Γεωργόπουλος, Ζαχαρίας Κανελλόπουλος(Ιερέας), Αναστάσιος Κατσιλιέρης, Ανάργυρος Καρτερολιώτης, Παναγιώτης Καρτερολιώτης, Δημήτριος Καρτερολιώτης, Κωνσταντής Καρύδης, Ανδρέας Καρύδης, Δημήτριος Καρύδης, Σταυριανός Καρύδης, Γιαννάκης Καρύδης, Δημήτριος Κουρόπουλος, Άγγελος Λεοντήρης(ή Λιοντήρης), Βασίλειος Λεοναρδόπουλος,(Βασίλειος Λινάρδος), Ιωάννης Λινάρδος, Γεώργιος Λύκος, Αθανάσιος Λύκος,Αθανάσιος Λύρας, Νικόλαος Μαυροειδής , Αναγνώστης Μπότσικας, Αναστάσιος Μπότσικας, Γεώργιος Μυλωνόπουλος, Ιωάννης Μπακόπουλος(Ιερέας), Παναγιώτης Μπακόπουλος, Γιάννης Μπάλας, Γιαννάκης Μπόβης, Γεώργιος Μπόβης, Παναγιώτης Μπόβης, (πάρεδρος του δήμου Οιχαλίας) Γεώργιος Μυλωνάς, Δημήτρης Μυλωνάς, Νικόλαος Μυλωνάς, Αναγνώστης Μπουρολιάς, Αγγελής Μπουρολιάς, Πανάγος Μπουρίκας, Σταυριανός Μπουρίκας, Ιωάννης Μπουζαλάς, Παναγιώτης Ντουραμάκος, Παναγιώτης Ξυδόπουλος, Παναγιώτης Σερφετόπουλος, Παναγιώτης Παπασαραντόπουλος, Γεώργιος Σαραντόπουλος, Σπυρίδων Σαραντόπουλος, Σωτήριος Σαραντόπουλος, Αναστάσιος Σπυρόπουλος, Νικόλαος Σταθόπουλος, Θεόδωρος Τσαγκάρης, Πανάγος Τσαγκάρης, Χρήστος Τσαγκάρης, Γεώργιος Κοντοπανάγος, Δημήτρης Τσιλιβίτης, Πέτρος Τσιλιβίτης, Παναγιώτης Τσιμπουκλής, Αθανάσιος Χαλικούρας, Θεόδωρος Χαλικούρας, Γιαννάκης
Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΔΕΡΡΩΝ ΒΑΣΙΛΗΣ ΛΙΝΑΡΔΟΣ ΣΥΛΛΑΜΒΑΝΕΙ ΤΟ ΛΗΣΤΗ ΚΟΥΜΠΑΡΟΥΛΗ
ΑΙΤΗΣΗ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΛΙΝΑΡΔΟΥ,ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΔΕΡΡΩΝ ΓΙΑ ΑΡΙΣΤΕΙΟ ,ΤΟ 1839
ΒΑΛΥΡΑΙΟΙ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΜΕ ΤΟ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΟ ΑΡΙΣΤΕΙΟ
ΠΡΩΤΟΤΥΠΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΑ ΓΑΚ ΑΘΗΝΩΝ.
ΑΘΗΝΑ
ΑΘΗΝΑ
ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΠΟΥ ΚΑΤΑΚΛΕΒΑΝ ΤΟ ΔΗΜΟ ΔΕΡΡΩΝ
ΜΠΟΤΣΙΚΑΣ
ΜΠΟΤΣΙΚΑΣ, ΛΙΝΑΡΔΟΣ, ΠΑΝΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ, ΔΗΜΟΙ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ.
Η Επαρχία Μικρομάνης συσταθείσα κατά την Τουρκοκρατία ως διοικητικό τμήμα (Καζάς),διατηρήθη κατά την επανάσταση και μετά την απελευθέρωση ως το 1835 που συνεστήθηκαν οι δήμοι, αλλά και μέχρι το 1843-4 ως εκλογική περιφέρεια.
Στην επαρχία Μικρομάνης υπήγοντο τα χωριά Μικρομάνη (έδρα), Καμάρι (συνοικισμός, σημερινή Θουρία) Καλάμι (Αϊζάγα) Αντικάλαμος (Αζήζαγα) Κωνσταντίνοι, Βαλύρα (Τζεφερεμίνι), Στενύκλαρος ,Σανδάνι, Φίλια και Σπανοχώρι.
Μικρομάνης (Επαρχίας) δημοπρόκριτοι ανακηρύσσουν «γνήσιον πολίτην» της Επαρχίας τον Ιω. Αντ. Καποδίστρια στα 1829.
Στην Τουρκοκρατία, αλλά και κατά τον Αγώνα λεγόταν και Κουτσούκ Μάνη, δηλ. Μικρή Μάνη, άγνωστο γιατί, αλλά και χωρίς να έχει καμμία απολύτως σχέση με τη Μάνη. Στην Επαρχία Μικρομάνης υπήγοντο τα χωριά: Μικρομάνη (έδρα), Καμάρι (ένας εκ των δυό συνοικισμών που απετέλεσαν την σημερινή Θουρία), Καλάμι, Αντικάλαμος (Αΐζαγα και Αζήζαγα), Κωνσταντίνοι, Βαλύρα (Τζεφερεμίνι), Στενύκλαρος (Σανδάνι), Φίλια, Σπανοχώρι (ένας των τριών συνοικισμών που αποτελούν την σημερινή Μερόπη), Κεραστάρι. Το τελευταίο αυτό χωριό μας είναι άγνωστο που ακριβώς έκειτο, γιατί σήμερα δεν υπάρχει. Πάντως πρέπει να έκειτο στην περιοχή της Οιχαλίας. Σημειωτέον ότι χωριό Κεραστάρι υπάρχει και στην Επαρ. Μεγαλοπόλεως.
Σώθηκαν πάρα πολλά έγγραφα της περιόδου του Αγώνος και μετά αναφερόμενα στην επαρχία Μικρομάνης που είναι εξόχως ενδιαφέροντα. Ανακοινούμεν ανέκδοτο έγγραφο της Επαρχίας Μικρομάνης με το οποίον οι προκριτοαγωνισταί εκπρόσωποί της στις 20 Απριλίου 1829 ανεκήρυξαν «γνήσιον πολίτην» της Επαρχίας τον Κυβερνήτην της Ελλάδος Ιω. Καποδίστριαν. Το έγγραφο είναι αξιόλογο γιατί μας πληροφορεί για τα αισθήματα των μόλις απελευθερωθέντων κατοίκων προς τον πρώτον Κυβερνήτην της ελευθέρας Ελλάδος, αλλά και για τους υπογράφοντες. Πρέπει να σημειωθεί ότι ούτε όλα τα χωριά της επαρχίας αναφέρονται, ούτε όλοι οι από άλλα έγγραφα γνωστοί μας ως αγωνισταί και πρόκριτοι υπογράφουν.
Επί του προκειμένου μια μόνο υπόθεσις μπορεί να διατυπωθεί.
Ή ότι η επαρχιακή δημογεροντία ηρκέσθη εις ελάχιστα μόνον ονοματεπώνυμα, ή ότι οι μη αναφερόμενοι, ως αντιφρονούντες, δεν υπέγραψαν το ψήφισμα, το οποίον έχει έτσι:
«Η Επαρχία της Μικρομάνης συνελθούθσα εις εν και θωρούσα την επί τα κρείττω μεταβολήν της, την ανέγερσιν της και εκ τούτων περιμένουσα την μέλλουσαν ευδαιμονίαν της
Ψ η φ ί ζ ε ι
Ιωάννην Αντωνίου Καποδίστριαν, τον πρώτον της Ελλάδος Κυβερνήτην, τον αίτιον της ανεγέρσεώς της, της επί τα κρείττω μεταβολής της, και της ευδαιμονίας της, πολίτην γνήσιον της Επαρχίας ταύτης, παρέχουσα προς αυτόν όλα τα δικαιώματα του πολίτου εις τεκμήριον της προς αυτόν ευγνωμοσύνης της.
Το παρόν ψήφισμα να φυλαχθεί εις τα αρχεία της επαρχιακής μας δημογεροντίας και ίσον απαράλλακτον δι΄ αυτής να διευθυνθή προς την Αυτού εξοχότητα.
Εν Μικρομάνη τη 20 Απριλίου 1829».
Κάτοικοι Βαλύρας (Τζεφερεμίνι).
Στις 20 Απριλίου 1829 ανακήρυξαν «γνήσιο πολίτη» της επαρχίας τον κυβερνήτη της Ελλάδος Ιωάννη Καποδίστρια με ψήφισμα οι υπογράφοντες κάτοικοι από τη Βαλύρα ήταν:
1. Νικ. Παπαβασιλόπουλος
2. Ηλ. Μπότσικας
3. Σπύρος της Αναγνωστούς
4. Παν. Τσαγκάρης
5. Παν. Δουραμάκος
6. Νικ. Σταματόπουλος
7. Αγγ. Λιοντήρης
8. Αναγν. Ράμμος
9. Παν. Μπόβης
10. Παν. Σπηλιώτης
11. Παπασαράντος ιερεύς
12. Παπαμιχάλης ιερεύς, γιος του Παπασαράντου
13. Αναγ. Γεωργόπουλος
14. Σωτ. Σαραντόπουλος
15. Θεοδ. Μπόβης
16. Δημητ. Καρύδης
17. Βασίλης Λινάρδος
18. Νίκος Μαυροειδής και
19. Μαστρογιάννης Μαραγκός
Οι δημοπρόκριτοι της επαρχίας Μικρομάνης ανακηρύσσουν γνήσιο πολίτη της επαρχίας των Ιων. Καπιδίστρια το 1829.
Εν Μικρομάνη τη 27/4/1929
Η σφραγίδα έχει την υπογραφή Δημογεροντειον επαρχίας Μικρομάνης (ΓΑΚ Βλαχ. Α. φακ 220). Στο έντυπο αυτό υπογράφουν και οι δημοπρόκριτοι των χωριών Μικρομάνης-Αντικάλαμου, Καλάμι, Καλαμίου, Κωνσταντίνων, Ανδανείας, Σπανοχωρίου, Κερασταρίου.
Στο Τζεφερεμίνι κατά την Τουρκοκρατία, τη περίοδο του αγώνα και μετά την απελευθέρωση υπηρετούσε εφημέριος ο Σαράντης Σαραντόπουλος και κατόπιν έμεινε γνωστός με το όνομα Παπασαραντόπουλος. Ο Παπα-Σαράντης στις 20/4/1829 συνυπογράφει ως Σαραντόπουλος το ψήφισμα της επαρχίας Μικρομάνης (εκεί υπαγόταν τότε το Τζεφερεμίνι) με το οποίο ο Ιωάννης Καποδίστριας αντικηρυχθη "γνήσιος Πολίτης" της επαρχίας μικρομάνης. Μαζί με αυτόν συνυπογράφουν και ο γιος του Μιχάλης που είναι και αυτός ιερέας και οι παραπάνω πρόκριτοαγωνιστές του χωριού Τζεφερεμίνι, με το σημερινό όνομα Βαλύρα.
ΓΕΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
ΦΥΛΛΟ 58, 1-8-1831.Ψήφισμα πολιτών της επαρχίας Μικρομάνης στις 19-7-1831 .Από τη Βαλύρα υπογράφουν οι :
Παπασαράντος Μ. ιερεύς
Οικονόμος
Παπαγιάννης
Θαν. Μπόβης
Β.Λιναρδόπουλος (Λινάρδος)
Σ. Σαραντόπουλος
Α.Ράγκος ή Ράμμος
Ν.Μαυροειδής και
Π.Σπηλιωτόπουλος
Από τη Μικρομάνη υπογράφει ο Α. Τζεφερεμινέος .Ακολουθούν υπογραφές από άλλα 6 χωριά.
ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΑΡΧΕΙΑ
Η ΜΑΝΗ ΚΑΙ Ο ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ.
ΓΙΑΝΝΗ ΒΛΑΧΟΓΙΑΝΝΗ Φ.220
1828 ΕΓΓΡΑΦΑ 1-69
1829 ΕΓΓΡΑΦΑ 69-144
1830 ΕΓΓΡΑΦΑ 145-221
ΕΓΓΡΑΦΟ 76-76α 10 ΧΩΡΙΑ . Πρακτικά της εκτελεστικής συνάθροισης της επαρχίας Μικρομάνης.
Ανακήρυξη του Ιωάννη Καποδίστρια νόμιμου πληρεξιούσιου, της επαρχίας Μικρομάνης
Η επαρχία Μικρομάνης συνελθούσα εις το να σκεφτεί, περί της μελλούσης καταστασεώς της και θεωρούσα το περί συγκαλεσεώς της, της 4ης εθνικής συνέλευσης ψ’ηφισμα, αμοιρούσα δε των πολιτικών εκείνων γνώσεων, αι οποίαι δύνανται να αποκαταστήσωσι το έθνος ελεύθερον και ανεξάρτητον και επομένως εις την παρούσαν ευδαιμονίαν , έχουσα δε όλην την πίστιν και αφοσίωσιν, προς την υμετέρα εξοχώτητα, καθώς πραγματικώς εδοκίμασεν εις όλον το διάστημα της κυβερνησεώς σας, ανακυρρήσει μόνιμον πληρεξιουσιόν της, την υμετέρα εξοχώτητα και παρακαλεί, ίνα εισακουστεί εις την δικαίαν τΑαύτην παράκλησιν, ούτω όλως διόλου αφιερωμένη εις τα συνετά μέτρα, και φιλόστοργον και πατρικήν κυβέρνησην, της υμετέρας εξοχώτητας.
Μικρομάνη 20-4- 1829.
Οι κάτοικοι Μικρομάνης
Έπονται οι υπογραφές από 10 χωριά
ΕΓΓΡΑΦΟ 108-108α 10 ΧΩΡΙΑ
Η επαρχία Μικρομάνης συνελθούσα εις εν, και θεωρούσα επί τα κρείττω μεταβολή της, την ανεγερσή της και εκ Θεού περιμένουσα την μέλλουσα ευδαιμονία της
ΨΗΦΙΖΕΙ
Ιωάννη Αντωνίου Καποδίστρια, τον πρώτον της Ελλάδος κυβερνήτην, το αίτιον της αναγερσεώς της και επί τα κρείττω μεταβολής της, και της ευδαιμονίαςτης, πολίτην γνήσιον της επαρχίας , παρέχουσα εις αυτόν όλα τα δικαιώματα του πολίτου, εις τεκμήριον της προς αυτόν ευγνωμοσύνη της.
Το παρόν ψήφισμα να φυλαχτεί ειςτας επαρχίας της δικής μας δημογεροντίας και ίσον απαράλλακτον, δι αυτής να διευθυνθεί, προς την αυτού εξοχώτητα.
Επικυρούται από τους επαρχιακούς δημογέροντες
Οι κάτοικοι Μικρομάνης
Έπονται οι υπογραφές από 10 χωριά και οι υπογραφές δημογερόντων.
Μικρομάνη 27-4- 1829
1828
ΕΓΓΡΑΦΑ
2,3,34. Καταγγελία Παναγιώτη Ψαρού ,κατα Μαυρομιχαλαίων.
26.Καταγγελία
37.Προστασία από πειρατές
45.Επιστολή Π. Μαυρομιχάλη προς Καποδίστρια, 3 σελίδες
56-7.Διαμαρτυρίες κατοίκων Φλομωχώρι,Υπνέα, Δριάλι, Νύφη….
64-5. Διαμαρτυρίες βοσκοτόπια
66-7. Έκθεση ταραχών στη Λακωνία
68.Προς φρούραρχο Μονεμβασιάς Ιωάννη Μαυρομιχάλη
91-5, 99,104-5. Προσωρινός διοικητής Δυτικής Σπάρτης, Καλαμάτας, Μικρομάνης
118.Προς επιτρόπους διοικητές
173. Σταυροπήγιο
184. Ανατολική Σπάρτη
197-8.Δημογέροντες Σπάρτης
210. Επαρχία Ανδρουβίστας
211. Καταγγελία για Μαυρομιχαλαίους, Σπάρτη
219. Ταραχοποιοί να μην προχωρούν στην κυβέρνησιν.
221.Καταγγελία
ΕΝΟΡΚΟΙ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΜΕΤΑΞΥ ΑΥΤΩΝ ΚΑΙ 7 ΑΠΟ ΒΑΛΥΡΑ
ΑΠΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΤΟΥ ΜΙΜΗ ΦΕΡΕΤΟΥ
ΤΑ ΠΡΩΤΟΤΥΠΑ ΑΠΟ ΤΑ ΓΑΚ
Όποιος επιθυμεί να έχει τα πρωτότυπα των 10 χωριών της επαρχίας Μικρομάνης και έχει διαδίκτυο ,μπορεί να ακολουθήσει με τη σειρά τα παρακάτω 9 βήματα, και να μελετήσει τους προγόνους του χωριού του.
Μικρομάνη (έδρα), Καμάρι (ένας εκ των δυό συνοικισμών που απετέλεσαν την σημερινή Θουρία), Καλάμι, Αντικάλαμος (Αΐζαγα και Αζήζαγα), Κωνσταντίνοι, Βαλύρα (Τζεφερεμίνι), Στενύκλαρος (Σανδάνι), Φίλια, Σπανοχώρι (ένας των τριών συνοικισμών που αποτελούν την σημερινή Μερόπη), Κεραστάρι. Το τελευταίο αυτό χωριό μας είναι άγνωστο που ακριβώς έκειτο, γιατί σήμερα δεν υπάρχει. Πάντως πρέπει να έκειτο στην περιοχή της Οιχαλίας. Σημειωτέον ότι χωριό Κεραστάρι υπάρχει και στην Επαρ. Μεγαλοπόλεως.
ΤΑΞΙΝΟΜΙΚΟ ΔΕΝΤΡΟ
|
[Φορέας] GRGSA-CSA
Κεντρική Υπηρεσία Γ.Α.Κ. | |
[Αρχείο] GRGSA-CSA_PCVLA.AA
Συλλογή Γιάννη Βλαχογιάννη [1600 - 1950] Η Συλλογή Γιάννη Βλαχογιάννη περιέχει έξι καταλόγους: -Κατάλογος Α' (Αρχείον Αγώνος, Αρχείον Καποδιστριακής περιόδου, Αρχείον περιόδου Όθ... |
[Σειρά] GRGSA-CSA_PCVLA.AA.S01
Σειρά #001 - Κατάλογος Α' Συλλογής Γιάννη Βλαχογιάννη [1588 - 1902] Η σειρά "Κατάλογος Α' της Συλλογής Γιάννη Βλαχογιάννη" περιλαμβάνει 5 υποσειρές: α) Αρχείον Αγώνος β) Αρχείον Καποδιστριακής περιόδου γ) ... | |
[Υποσειρά] GRGSA-CSA_PCVLA.AA.S01.SS05
Υποσειρά #005 - Ιδιωτικαί Συλλογαί [1588 - 1902] Περιέχει ιδιωτικές συλλογές, μεταξύ των οποίων τα Αθηναϊκά, Σαμιακά, Χιακά-Ερμουπολίτικα, το αρχείο Βασιλείου, Θ. Κολοκοτρώνη, Ι. Κωλέττη... |
[Φάκελος] GRGSA-CSA_PCVLA.AA.S01.SS05.F000220
Φάκελος #220 - "Η Μάνη και ο Καποδίστριας" [1828 – 1830] Περιέχει αλληλογραφία της Γενικής Γραμματείας της Επικρατείας, του Κυβερνήτη και της επί της Οικονομίας Επιτροπής προς τον κατά τη Λακωνί... |
- Αρχειομνήμων
- Κεντρική υπηρεσία
- Συλλογή Γιάννη Βλαχογιάννη
- Υποσειρά 005-Ιδιωτικαί Συλλογαί
- Περιεχόμενα
- Φάκελλος 220. Η Μάνη και ο Καποδίστριας
- Ψηφιακά έγγραφα
- Σελίδα 9. Έγγραφο 86, Λήψεις 167,168,169,170
- Σελίδα 13. Έγγραφο 108, Λήψεις 251,252, 253, 254
Παρουσιάζουμε ένα υλικό με τους ενόρκους 1850-60 των τότε δήμων Ανδανίας, Οιχαλίας, Ιθώμης και Πύλου. Το χωριό μου Βαλύρα (Τζεφερεμίνι), υπαγόταν τότε διοικητικά στο δήμο Οιχαλίας. Συνολικά είχαν προταθεί 41 άτομα, από το δήμο Οιχαλίας, όπως δείχνουν οι καταστάσεις, και από το χωριό μου είχαν προταθεί 7 άτομα.
Στις σελίδες 302-426, από το Γ' τοπικό συνέδριο Μεσσηνιακών σπουδών σε Φιλιατρά - Γαργαλιάνους, 24-26\11\1998, παρουσιάστηκε ο τίτλος " ιδιοκτήται και ιδιοκτησίαι στη Μεσσηνία", του Θ. Δ. Γιαννακόπουλου.Στον τόμο ΙΘ, των Πελοποννησιακών 1991-2, είναι 988 ένορκοι, από τις τότε 5 επαρχίες της Μεσσηνίας με τους 28 δήμους (Καλαμών 5, Μεσσήνης 6, Πυλίας 5, Τριφυλίας 7 και Ολυμπίας 5).
Οι περισσότεροι ένορκοι ήταν στο δήμο Καλαμών 155, Αλαγωνίας 82 και οι λιγότεροι στο δήμο Σκυλλούντος 4. Τα τότε επαγγέλματα που προτείνοντο οι ένορκοι (στη σελίδα 346 ) ήταν συνολικά 14. Από τους 988 ένορκους οι 775 ήταν κτηματίαι, γεωργοί 70, έμποροι 53 και 1 συμβολαιογράφος.
Οι περισσότεροι ένορκοι ήταν στο δήμο Καλαμών 155, Αλαγωνίας 82 και οι λιγότεροι στο δήμο Σκυλλούντος 4. Τα τότε επαγγέλματα που προτείνοντο οι ένορκοι (στη σελίδα 346 ) ήταν συνολικά 14. Από τους 988 ένορκους οι 775 ήταν κτηματίαι, γεωργοί 70, έμποροι 53 και 1 συμβολαιογράφος.
Από τους 988 ενόρκους, ήταν από το χωριό μου Βαλύρα (Τζεφερεμίνι), του δήμου Οιχαλίας από τους συνολικά 41, 7 ήταν από το χωριό μου. Οι 6 ήταν κτηματίες και ο ένας παντοπώλης.
Από το χωριό μου τα έτη 1850-60, προτεινόμενοι ένορκοι ήταν οι:
9. ΠΑΠΑΣΑΡΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
13. ΜΠΟΤΣΙΚΑΣ ΗΛΙΑΣ
15. ΘΟΔΩΡΟΣ ΤΣΑΓΚΑΡΗΣ
24. ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΚΑΡΤΕΡΟΛΙΩΤΗΣ
29. ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ
40. ΣΠΑΝΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
41. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ, ΠΑΝΤΟΠΩΛΗΣ.
Από τα παραπάνω 7 πρόσωπα έχουμε τα 5, στο αρχείο των εκλογικών καταλόγων του παλιού δήμου Οιχαλίας. Η πρώτη χρονολογία μας δείχνει το έτος γέννησης και η δεύτερη μας δείχνει τη χρονολογία που ψήφισε ο καθένας. Συνεχίζονται μέχρι σήμερα στη Βαλύρα τα 6 επίθετα, ενώ δεν υπάρχει το επίθετο Σπανός, το οποίο δεν γνώρισα από τα παιδικά μου χρόνια. Η αρίθμηση είναι όπως στο πρωτότυπο.
1. Ο Δημητριος Παπασαραντόπουλος είχε ηλικία 45 ετών, αύξοντα αριθμό 9, ήταν κτηματίας με ετήσιο εισόδημα 1000 δραχμές. Προτάθηκε το 1851.
2. Ο Ηλίας Μπότσικας είχε ηλικία 55 ετών, αύξοντα αριθμό 13, ήταν κτηματίας με ετήσιο εισόδημα 1000 δραχμές.
3. Ο Θεόδωρος Τσαγκάρης είχε ηλικία 37 ετών, αύξοντα αριθμό 15, ήταν κτηματίας με ετήσιο εισόδημα 1500 δραχμές.
Προτάθηκαν και οι δύο το 1852.
4. Ο Αναγνώστης Καρτερολιώτης είχε ηλικία 50 ετών, αύξοντα αριθμό 24, ήταν κτηματίας με ετήσιο εισόδημα 1000 δραχμές.
5. Ο Αναγνώστης Γεωργόπουλος είχε ηλικία 66 ετών, αύξοντα αριθμό 29, ήταν κτηματίας με αξία ακίνητης περιουσίας 10.000 δραχμές , και με ετήσιο εισόδημα 1500 δραχμές.
6. Ο Δημήτρης Σπανός (γράφεται Σπανής) είχε ηλικία 44 ετών, αύξοντα αριθμό 40, ήταν κτηματίας με αξία ακίνητης περιουσίας 6.000 δραχμές.
7. Ο Παναγιώτης Σταθόπουλος είχε ηλικία 41 ετών, ήταν παντοπώλης ,με αξία ακίνητης περιουσίας 9.000 και ετήσιο εισόδημα 2.000.
Διαπιστώνουμε ότι οι 2 βαλυραίοι Αναγνώστης Γεωργόπουλος και Παναγιώτης Σταθόπουλος είχαν κτηματική περιουσία και ετήσιο εισόδημα.
Για να προταθεί κάποιος ένορκος έπρεπε να έχει ή μεγάλη κτηματική περιουσία, ή ετήσια έσοδα ή και τα δυο. Με βάση το υλικό που έχουμε στην κατοχή μας, υπάρχει φωτογραφικό υλικό των 6 απογόνων των οικογενειών. Ο Γεωργόπουλος Αναγνώστης ήταν στρατιώτης του δυρραχίτη οπλαρχηγού Παναγιώτη Κεφάλα . Με βάση το φωτορεπορτάζ (εκτός του Σπανού που δεν έχουμε καθόλου στοιχεία) διαπιστώνουμε ότι από τα σπίτια και μόνο είχαν μια κτηματική και κατά συνέπεια οικονομική ευρωστία.
Από το αρχείο των εκλογικών κσαταλόγων.
45
|
Καρτερολιώτης
|
Αναγνώστης
|
??
|
αγρότης
|
1809
|
1847
|
157
|
Μπότσικας
|
Ηλίας
|
??
|
αγρότης
|
1797
|
1847
|
228
|
Σπανός
|
Δημήτριος
|
Αθανάσιος
|
αγρότης
|
1817
|
1865
|
242
|
Σταθόπουλος
|
Παναγιώτης
|
Αναστάσιος
|
αγρότης
|
1815
|
1865
|
18
|
Γεωργόπουλος
|
Αναγνώστης
|
??
|
αγρότης
|
1797
|
1847
|
Υπάρχουν παρακάτω όλα τα πρωτότυπα , για να ενημερωθούν μελετητές, ερευνητές, ιστοριοδίφες , και οι απόγονοι αυτών μαθαίνοντας και μελετώντας την ιστορία του τόπου μας και των προγόνων.μας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για τα αναρτώμενα σχόλια την ευθύνη φέρει αποκλειστικά ο σχολιαστής.