Σελίδες

Δευτέρα 24 Ιουνίου 2019

ΒΑΛΥΡΑ. ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΚΑΙ ΖΩΑ ΜΕΡΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ.

ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ

Ζώο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγησηΠήδηση στην αναζήτηση
Ζώα
Χρονικό πλαίσιο απολιθωμάτων:
Κρυογενής – Σήμερα, 670–0 Ma

[[εικόνα:
ΑστερίαςΚνιδόζωαΔίθυροΒραδύποροΜαλακόστρακοΑραχνίδιοΣπόγγοςΑρθρόποδοΘηλαστικόΒρυόζωοΑκανθοκέφαλοΠλατυέλμινθαςΚεφαλόποδοΔακτυλιοσκώληκαςΧιτωνόζωοΨάριΠουλίΦορωνίδιοAnimal diversity.png
Σχετικά με αυτήν την εικόνα
|300px|]]
Συστηματική ταξινόμηση
Επικράτεια:Ευκαρυώτες και ευακαριωτισσες
Βασίλειο:Ζώα
Φύλα
Συνώνυμα
  • Μετάζωα
Τα Ζώα είναι πολυκύτταροι ευκαρυωτικοί οργανισμοί οι οποίοι σχηματίζουν ιδιαίτερο βασίλειο με την επιστημονική ονομασία Animalia. Κατά κανόνα τα περισσότερα ζώα είναι ετερότροφααναπνέουν οξυγόνο, μπορούν να κινούνταιαναπαράγονται εγγενώς και κατά την πρώιμη εμβρυϊκή ανάπτυξή τους σχηματίζουν μία κοίλη σφαίρα κυττάρων, το βλαστίδιο. Έχουν περιγραφεί περισσότερα από 1,5 εκατομμύρια αρτίγονα είδηζώων—εκ των οποίων περίπου το 1 εκατομμύριο είναι έντομα—αλλά υπολογίζεται ότι συνολικά ξεπερνούν τα 7 εκατομμύρια. Το μήκος των ζώων κυμαίνεται από 8,5 χιλιοστόμετρα έως 33,6 μέτρα. Παρουσιάζουν πολύπλοκες αλληλεπιδράσεις μεταξύ τους και με το περιβάλλον τους, δημιουργώντας περίπλοκα τροφικά πλέγματα. Η επιστήμη που μελετά τα ζώα ονομάζεται ζωολογία.
Τα περισσότερα είδη ζώων ανήκουν στον κλάδο των αμφίπλευρων (Bilateria), δηλαδή το σώμα τους έχει αμφίπλευρη συμμετρία (διαχωρίζεται από ένα μοναδικό επίπεδο σε δύο κατοπτρικά ημίσεα, ένα δεξί και ένα αριστερό). Στα αμφίπλευρα περιλαμβάνονται τα πρωτοστόμια—στα οποία με την σειρά τους ανήκουν πολλές ομάδες ασπονδύλων όπως οι νηματώδεις, τα αρθρόποδα και τα μαλάκια—και τα δευτεροστόμια, όπου ανήκουν τα εχινόδερμα και τα χορδωτά (περιλαμβάνουν τα σπονδυλωτά). Διάφορες μορφές ζωής της εδιακάριας περιόδου του ύστερου προκάμβριου θεωρούνται από πολλούς ότι αποτελούν πρώιμα ζώα. Ωστόσο τα περισσότερα σύγχρονα ζωικά φύλα κάνουν σαφή εμάνιση στο αρχείο των απολιθωμάτων ως θαλλάσια είδη κατά την διαρκεια της κάμβριας έκρηξης περίπου 542 εκατομμύρια χρόνια πριν. Από την άλλη έχουν ταυτοποιηθεί 6,331 ομάδες γονιδίων που είναι κοινά σε όλα τα ζώα· πιθανώς αποτελούν κληρονομιά ενός μοναδικού κοινού προγόνου ο οποίος υπολογίζεται ότι έζησε περίπου 650 εκατομμύρια χρόνια πριν, κατά την Κρυογενή περίοδο.
Ο Αριστοτέλης είχε διαιρέσει τα ζώα σε δύο κατηγορίες ανάλογα με την παρουσία ή μη αίματος. Ο Κάρολος Λινναίος είναι ο δημιουργός του πρώτου ιεραρχικού συστήματος βιολογικής ταξινόμησης των ζώων, του Systema Naturae το 1758, το οποίο ο Ζαν Μπατίστ Λαμάρκ επέκτεινε σε 14 φύλα το 1809. Το 1874, ο Ερνστ Χέκελ διαχώρισε τα ζώα στα πολυκύτταρα Μετάζωα (πλέον συνώνυμο του όρου Ζώα) και στα Πρωτόζωα, μονοκύτταρους οργανισμούς οι οποίοι δεν θεωρούνται πια ζώα. Στην σύγχρονη εποχή, η βιολογική ταξινόμηση των ζώων βασίζεται σε προχωρημένες τεχνικές, όπως η μοριακή φυλογένεση, που μπορούν να αποκαλύψουν με ακρίβεια τις εξελικτικές σχέσεις μεταξύ των ζωικών τάξων.
Οι άνθρωποι χρησιμοποιούν πολλά ζώα για παροχή τροφής, όπως κρέατοςγάλακτος και αβγών, για πρώτες ύλες, όπως δέρμα και μαλλί, ως κατοικίδια και ως ζώα εργασίας είτε για την δύναμή τους είτε για μεταφορές. Οι σκύλοι χρησιμοποιούνται παραδοσιακά στο κυνήγι, ενώ πολλά άλλα χερσαία και υδρόβια ζώα αποτελούν τα θηράματα του κυνηγιού. Επίσης τα ζώα εμφανίζονται στην τέχνη ήδη από πολύ νωρίς και παρουσιάζονται στην μυθολογία και την θρησκεία.

ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΜΠΟΥΡΟΛΙΑ ΣΥΖΥΓΟΣ ΣΤΡΑΤΟΥ ΜΠΟΥΝΤΟΥ
ΛΥΡΑΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΑΔΕΛΦΕΣ ΛΥΡΑ ΜΕ ΦΟΝΤΟ ΤΟ ΣΠΙΤΙ

ΔΗΜΗΤΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ Π.
ΚΟΝΤΟΔΗΜΟΣ ΣΤΕΛΙΟΣ
Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΥΡΑΣ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ
ΟΟ Κ. ΠΑΠΑΣΑΡΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ
Ο ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΣ Γ.
ΣΤΑ ΡΥΖΙΑ
ΤΑ ΕΞΑΔΕΛΦΙΑ ΣΤΡΑΤΗ
Ο ΗΛΙΑΣ ΤΣΙΛΙΚΑΣ
Ο ΤΣΟΥΡΟΥΧΗΣ , ΛΑΚΗΣ ΜΠΑΚΟΠΟΥΛΟΣ
Ο ΝΙΚΟΣ ΦΩΤΕΙΝΟΣ
Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΧΡΙΣΤΑΚΗΣ ΚΑΙ Η ΠΑΡΕΑ ΤΟΥ
ΟΙ ΑΔΕΛΦΕΣ ΛΙΟΝΤΗΡΗ

Ο ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΠΟΥΛΟΣ

ΚΟΥΝΙΑΔΑ ΝΥΦΗ ΚΑΙ ΓΕΙΤΟΝΙΣΑ  ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΠΟΥΛΟΥ ΠΟΛΙΤΟΠΟΥΛΟΥ
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΠΟΥΛΟΥ ΠΟΛΙΤΟΠΟΥΛΟΥ

ΛΑΚΗΣ ΜΠΟΒΗΣ ΜΕ ΤΗ ΜΗΤΕΡΑ ΤΟΥ
ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΛΥΡΕΝΑΣ
Η ΤΟΥΛΑ ΜΑΚΡΗ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΤΗΣ
ΑΠΟΚΡΗΕΣ ΒΑΛΥΡΑΣ ΣΤΡΑΤΗΣ Γ. ΓΚΟΜΕΣΗΣ ΣΤΡΑΤΗΣ ΚΑΡΥΔΗΣ ΜΕ ΚΟΡΗ ΚΑΙ ΑΝΗΨΙΟ
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΣ
ΛΙΝΑΡΔΟΣ Ν. ΠΑΠΑΣΑΡΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ Θ.
ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
ΝΤΙΝΟΣ ΦΕΡΜΑΝΗΣ
ΖΕΥΓΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΠΟΥΛΟΥ ΓΡΗΓΟΡΗ.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΠΟΤΗΣ
ΖΕΥΓΟΣ Ν. ΚΑΠΟΤΗ
ΤΑ ΜΠΑΡΑΚΑΡΑΚΙΑ
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΑΙ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ ΜΠΟΥΝΤΟΣ


Ο ΤΣΟΥΡΟΥΧΗΣ ΛΑΚΗΣ ΜΠΑΚΟΠΟΥΛΟΣ
Ο ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΚΡΕΠΕΤΟΣ
Ο ΔΑΣΚΑΛΟΣ ΧΡΙΣΤΟΣ ΚΑΡΤΕΡΟΛΙΩΤΗΣ ΣΤΗ ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ

Ο ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΜΠΑΚΑΣ
Η ΜΙΚΑΕΛΑ
Ο ΝΙΚΟΣ ΛΙΝΑΡΔΟΣ
Ο ΗΛΙΑΣ ΜΑΚΡΗΣ
Ο ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Θ. ΠΑΠΑΣΑΡΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ
ΦΕΦΟΠΟΥΛΟΣ ΜΠΟΥΝΤΟΣ ΣΕ ΑΓΩΓΙ ΤΟΥ ΒΟΥΛΚΑΝΟΥ
ΜΑΥΡΡΟΜΑΤΙ .ΑΡΧΑΙΑ ΜΕΣΣΗΝΗ. ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΔΗΓΟ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΔΑΚΗ ,ΤΟ 1920
ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ Θ. ΣΤΡΑΤΗΣ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ Χ.
ΚΑΡΑΤΖΑΣ ΜΕΛΙΣΣΟΥΡΓΟΣ
ΣΤΡΑΤΗΣ, ΜΠΟΥΖΑΛΑΣ Ι. ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ ΜΠΟΥΖΑΛΑΣ Σ.
ΝΥΦΟΞΑΔΕΛΦΕΣ ΜΑΚΡΗ
ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ
ΤΑ ΡΥΖΙΑ ΣΤΗ ΒΑΛΥΡΑ ΜΠΑΡΑΚΑΡΗΣ ΣΤΡΑΤΗΣ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΣ ΜΠΟΒΗΣ

Ο ΤΣΟΥΡΟΥΧΗΣ ΣΤΗ ΣΤΑΝΗ ΜΕ ΤΑ ΖΩΑ ΤΟΥ.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για τα αναρτώμενα σχόλια την ευθύνη φέρει αποκλειστικά ο σχολιαστής.