ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ
Η Βαλύρα με βάση τη βιβλιογραφία και αρχεία του τότε ΑΣΟ το 1922 είχε:
1. ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ
2. ΓΕΩΡΓΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ
3. ΛΑΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ και
4. ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΛΑΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
Με βάση το αρχείο των Πρακτικών της κοινότητας Βαλύρας είχε:
ΑΓΡΟΤΙΚΟΝ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΝ , ήταν έδρα αγροφυλακής της περιοχής, ΓΕΩΡΓΙΚΟΝ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΝ και ήταν μέλος του ΓΕΩΡΓΙΚΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ.
ΑΓΡΟΤΙΚΟΝ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΝ , ήταν έδρα αγροφυλακής της περιοχής, ΓΕΩΡΓΙΚΟΝ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΝ και ήταν μέλος του ΓΕΩΡΓΙΚΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ.
Από αυτά τώρα δεν υπάρχει τίποτε και μας το υπενθυμίζουν τα διάφορα έγγραφα τα οποία και θα αναρτήσουμε σύντομα προσεχώς.
Ο εξαδελφός μου Κώστας Παπαγεωργίου μου παρέδωσε ένα φάκελλο με τα 276 ονόματα ακτημόνων κληρούχων από τα 6 χωριά της περιοχής μας, και το χάρτη με τα χωρισμένα αγροκτήματα. Οι χαρακτηρισμοί ήταν αγρός Α, αγρός Β, λειβάδι και λόφος Α, λόφος Β.Η προηγούμενη γενιά τα ξελόγγισε, φυτούργησε, καλλιέργησε και τώρα έχουν επανέλθει στο παλιό καθεστώς εγκαταλλειμένα και λογγομένα,γιατί απαξιώθηκε η γη, όπως το αυλάκι ,η δέση, οι νερόμυλοι και η Πολιτιστική μας κληρονομιά. Σώζονται ορισμένα κτήματα σε καλή κατάσταση και η φάρμα Μπουρίκα που εκτέφει διάφορα είδη ζώων.
Τότε που ξελόγγιζαν τα κτήματα φόρτωναν τα άλογα, γαϊδούρια, και μουλάρια και πωλούσαν στο καμίνι των συνεταίρων στη Βαλύρα Αθανασίου Λιοντήρη και Βασίλη Σταυριανόπουλου, ανάλογα με το φόρτωμα και το είδος ξύλου από 4-8 δραχμές το φόρτωμα.
Στο καμίνι δουλέψαμε σχεδόν όλα τα Λυράκια και τα παιδιά της ηλικίας μας, για το μεροκάματο του τρόμου ,του πόνου, και της αγωνίας, έναντι γλίσχρου μεροκάματου, κουβαλώντας νερό με πέτρινα βαρέλια που τα γεμίζαμε από το αυλάκι που περνούσε από τις γραμμές του τραίνου ,έξω από το σχολείο μας, τζουβέρες, ξεκαμίνιασμα ,και χορεύοντας στη λάσπη για να γίνει πιο μαλακή. Όποτε είχε ζόρι πολύ βάζαμε κάποια πρόκα στη μηχανή δεν έβγαινε από το καλούπι κεραμίδι ή τούβλο και ώσπου να λυθεί και μονταριστεί η μηχανή εμείς απολαμβάναμε τα διάφορα παιχνίδια ή πηγαίναμε να γεμίσουμε τα μεταλλικά βαρέλια νερό από το αυλάκι.
Και μια ιστορία για τον Σταύρο Κορμά από την Αρσινόη.
Του πήγε ξύλα μερικά φορτώματα και όταν του ζήτησε χρήματα ο Βασίλης Σταυριανόπουλος του είπε για την άλλη εβδομάδα.
Του λέει ο Σταύρος Κορμάς: Ρε Βάκη εμένα βρήκες. Τον άκουσαν οι χωριανοί του και έτσι του έμεινε το προσωνύμιο.
Ο Βασίλης Σταυριανόπουλος είχε το παρατσούκλι Βάκης, που στα αρχαία σημαίνει μάντης , γιατί ήταν πολύ προχωρημένος για την εποχή του, επειδή είχε καμίνι, αλευρόμυλο, λιοτρίβι και μηχανή παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος, που φώτιζε τη Βαλύρα και πολλά σπίτια.
O Βασίλειος Σταυριανόπουλος του Σταματίου ή Βάκης που στα αρχαία σημαίνει άτομο με μαντικές ικανότητες. Ήταν μαθητής του Ελληνικού σχολείου Βαλύρας, τη χρονολογία 1927-28, με αριθμό καταλόγου 116 και είχε συμμαθητή τον Αθανάσιο Λιοντήρη του Νικολάου με αριθμό καταλόγου 103, και αργότερα συνέταιρο στο καμίνι που λειτούργησε, στη Βαλύρα, την εποχή του ’50. Ο Βάκης είχε πτυχίο ηλεκτρολόγου μηχανικού, με τη μεγαλύτερη άδεια ισχύος, σε όλη την Πελοπόννησο.
Ένας από τους κληρούχους ήταν και ο θείος μου ΠΑΠΑΝΙΩΤΗΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ με Α.Α.226 και έχει το αποδεικτικό στοιχείο για την πληρωμή της 7ης τοκοχρεολυτικής δόσης , που λήγει 30-9- 1967 με 40,40 μεταλλικές δραχμές.
18-3-1958
ΔΙΑΝΟΜΗ ΚΤΗΜΑΤΩΝ ΤΗΣ Ι.Μ. ΒΟΥΛΚΑΝΟΥ ΣΕ ΑΚΤΗΜΟΝΕΣ ΣΕ 6 ΧΩΡΙΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ .
ΧΕΡΣΟΛΕΊΒΑΔΑ ΜΑΥΡΟΜΜΑΤΙΟΥ ΚΑΙ ΒΑΛΥΡΑΣ
ΣΤΡΕΜΜΑΤΑ 5.442,5
ΓΕΩΡΓΟΙ ΣΥΝΤΗΡΗΣΕΩΣ
ΚΛΗΡΟΥΧΟΙ 276
ΚΛΗΡΟΙ 296
ΕΛΑΙΟΔΕΝΔΡΑ 692
ΔΕΝΔΡΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ 14629
ΧΩΡΙΑ
ΑΡΣΙΝΟΗ = 6
ΒΑΛΥΡΑ =162
ΛΑΜΠΑΙΝΑ = 5
ΜΑΥΡΟΜΜΑΤΙ = 55
ΜΕΛΙΓΑΛΑ = 1
ΝΕΟΧΩΡΙΟΝ = 47
ΣΥΝΟΛΟ =276
Το βιβλίο περιλαμβάνει 3 μέρη.
Στην αρχή περιέχει διάφορους πίνακες όπως: Δρόμοι, αγροί, ρεύματα, καλλιεργούμεναι μικροιδιοκτησίαι, καλλιεργούμεναι ιδιοκτησίαι, χερσολείβαδα, δάση, και ποταμός Μαυροζούμενα.
Στις σελίδες1-56 είναι οι 276 δικαιούχοι από τα 6 χωριά και οι επόμενες σελίδες 57-61 υπάρχει απόσπασμα του κτηματολογικού πίνακα οριστικής διανομής του αγροκτήματος.
Το βιβλίο συνοδεύεται από χάρτη που έχει αριθμημένα τα αγροκτήματα προς διανομή. Δεν βρίσκεται σε πολύ κατάσταση, αποτελείται από 4 φύλλα που είναι διπλωμένα και θα τον φωτοτυπήσουμε για να είναι σε καλλίτερη κατάσταση και ενιαίο χαρτί.
A. ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ 1834. ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑΚΑ ΒΟΥΛΚΑΝΟΥ
A. ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ 1834. ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑΚΑ ΒΟΥΛΚΑΝΟΥ
ΤΟ ΚΑΜΙΝΙ
Ο ΜΟΜΩΤΗΡΑΣ ΣΕ ΣΠΙΤΙ ΤΗΣ ΒΑΛΥΡΑΣ
Η ΑΡΙΑΔΝΗ ΣΥΣΥΓΟΣ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΣΤΑΥΡΙΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
ΤΟ ΖΕΥΓΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΛΙΟΝΤΗΡΗ
Ο ΒΑΚΗΣ ΠΟΥ ΤΟΝ ΔΕΙΧΝΕΙ ΤΟ ΒΕΛΟΣ ΣΤΟ ΛΙΟΤΡΙΒΙ ΤΟΥ
Ο ΜΟΜΩΤΗΡΑΣ ΣΕ ΣΠΙΤΙ ΤΗΣ ΒΑΛΥΡΑΣ
ΜΗΧΑΝΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΕΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥ ΡΕΥΜΑΤΟΣ
ΤΟ ΚΑΜΙΝΙ
ΤΑ ΛΟΥΡΙΑ
ΤΟ ΠΑΝΑΡΙ ΚΑΤΑΡΙ ΚΕΡΑΜΙΔΙΩΝ
ΒΑΛΥΡΑΙΟΙ ΣΤΟ ΠΑΝΩ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ.
ΓΚΡΑΒΟΥΡΕΣ ΤΩΝ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΩΝ ΕΓΧΡΩΜΕΣ-ΑΣΠΡΟΜΑΥΡΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΕΙΜΝΗΣΤΟ ΠΑΤΡΙΝΟ ΓΙΩΡΓΟ ΤΣΟΝΑΚΙΔΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για τα αναρτώμενα σχόλια την ευθύνη φέρει αποκλειστικά ο σχολιαστής.