ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ
Σήμερα κηδεύεται κοντά στους γονείς του και τον αδελφό του ο παγκόσμιος Μίκης Θεοδωράκης τον οποίο αυτές τις ημέρες όλα τα διεθνή ΜΜΕ και τοπικά μέσα στην Ελλάδα παρουσίασαν και αφιέρωσαν πολλές ώρες την πλούσια εργογραφία του ,τα διάφορα είδη μουσικής του, τη μουσική του σε κινηματογραφικές ταινίες, την αντιστασιακή του και αντιδικτατορική του δράση στη διάρκεια της χούντας,, τις συναυλίες του εντός και εκτός Ελλάδος, και τον άνθρωπο Θεοδωράκη.
Στο πρόσωπο του συμπυκνώθηκε ο αγώνας μιας Ελλάδας ενάντια στη βαρβαρότητα, με δυνατά της όπλα τη μουσική, την ποίηση και την πίστη στις αξίες της δημοκρατίας και της ελευθερίας.
Θα παρουσιάσω μια εμπειρία μου από την συναντησή μας στην Πάτρα , γνωρίζοντας και συζητώντας τον άνθρωπο Θεοδωράκη, το 1996, στη μελοποίηση των ποιημάτων του συναδέλφου, φίλου και γείτονα, ποιητή Διονύση Καρατζά από το Μίκη Θεοδωράκη ,ο οποίος ήταν μαθητής στο Τρίτο Γυμνάσιο Πατρών.
Η εκδήλωση έγινε στον κήπου του Πολύεδρου της Πάτρας στην οδό Καραισκάκη και συζήτησα με τον άνθρωπο Θεοδωράκη που με την πολλαπλή εργογραφία του γαλούχησε παγκοσμίως τρεις γενιές και τα έργα του έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες. Δεν θα αναφερθώ στην εργογραφία του Μίκη Θεοδωράκη ,γιατί χρειάζονται χιλιάδες σελίδες, αλλά σε περίληψη το βιογραφικό και μελοποίηση των ποιημάτων του Διονύση Καρατζά.
Δισκογραφία - Μελοποιήσεις: Ο Διονύσης Καρατζάς είναι ένας λυρικός ποιητής ο οποίος έχει μελοποιηθεί από πολύ μεγάλους Έλληνες μουσικοσυνθέτες, όπως ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Ηλίας Ανδριόπουλος, ο Γιώργος Ανδρέου κ.ά. Μίκης Θεοδωράκης, Τα πρόσωπα του Ήλιου, 1987. Μίκης Θεοδωράκης, Ως αρχαίος άνεμος, 1987. Μίκης Θεοδωράκης, Ο δρόμος του φεγγαριού. Ηλίας Ανδριόπουλος, Μουσικό τοπίο, 1993. Μίκης Θεοδωράκης, Η Βεατρίκη στην οδό Μηδέν, 1994. Μίκης Θεοδωράκης, Λυρικότερα, (POETICA),1996. Γιώργος Ανδρέου, Χελιδόνια της βροχής, 2000. Γιώργος Ανδρέου, Άγιος ο Έρωτας. Γιάννης Γερογιάννης, Παραμύθι για πουλιά 2006. http://www.youtube.com/watch?v=GEA-uChaaOY
Αιωνία σου η μνήμη αθάνατε Μίκη Θεοδωράκη που τα έργα σου θα μας συντροφεύουν μέχρι να φύγουμε και μεις και θα σε συναντήσουμε ξανά.
Τον αείμνηστο Βασίλη Λάζαρη τον είχα καθηγητή στο Μελιγαλά και όταν ήμουν φοιτητής στην Πάτρα, η Χούντα είχε απολύσει λόγο της αριστερής ιδεολογίας του. Με τον επίσης απολυμένο αείμνηστο Νίκο Λαμπέτη είχαν ο φιλολογικό φροντιστήριο στην Αγίου Νικολάου και μου έδωσαν ώρες φροντιστηριακών μαθημάτων και ιδιαίτερα, εξασφαλίζοντας τα έξοδα των σπουδών μου.Του μνημονεύω και τους ευχαριστώ και την κόρη του Λάζαρη παντρεύτηκε ο μαθητής μου Χριστακόπουλος Θανάσης που φοιτούσε στο τρίτο γυμνάσιο Πατρών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για τα αναρτώμενα σχόλια την ευθύνη φέρει αποκλειστικά ο σχολιαστής.