Σελίδες

Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου 2021

Η.Α.Ε. ΗΜΕΡΑ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑΣ, ΝΤΟΥΜΠΑΙ ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ, 27, 30-11- 2021

 ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ 

 

Τα πρώτα αρχαιολογικά ευρήματα δείχνουν ότι η περιοχή είχε κατοικηθεί από την Εποχή του Χαλκού.

5ος ‑ 7ος αιώνας μ.Χ.

Η Τζουμέιρα γίνεται σταθμός στο δρόμο των καραβανιών που συνέδεε το Ομάν με το σημερινό Ιράκ. Οι κύριες ασχολίες των κατοίκων ήταν η αλιεία, η κατασκευή πλεούμενων και η αλιεία μαργαριταριών.

16ος αιώνας

Ξεκινά η ευρωπαϊκή επιρροή καθώς οι Πορτογάλοι δείχνουν ενδιαφέρον για τις εμπορικές οδούς της περιοχής.

Ιστορία του Ντουμπάι κατά τον 18ο - 20ο αιώνα

1793

Μια περίοδος φυλετικών και πολιτικών ζυμώσεων. Η φυλή Bani Yas αποκτά πολιτική δύναμη και εγκαθίσταται στο Αμπού Ντάμπι.

1820

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των τοπικών αρχόντων και των Βρετανών καταλήγουν σε μια σειρά ανακωχών στις θαλάσσιες οδούς. Η περιοχή γίνεται γνωστή ως Ακτή της Ανακωχής.

1833

Ο Maktoum Bin Butti της φυλής Bani Yas εγκαθίσταται στη χερσόνησο Shindagha στην είσοδο του κόλπου του Ντουμπάι και κηρύσσει την ανεξαρτησία της πόλης από το Αμπού Ντάμπι. Η δυναστεία του κυβερνά το Ντουμπάι μέχρι και σήμερα.

Δεκαετία του 1870

Με μια ακμάζουσα βιομηχανία μαργαριταριών, το Ντουμπάι γνωρίζει ευημερία και γίνεται το κύριο λιμάνι στην ακτή του Περσικού κόλπου.

1902

Ένα κύμα μεταναστών Ιρανών εμπόρων και Αράβων εποίκων δίνει νέα πνοή στην ανάπτυξη του Ντουμπάι. Ακολουθεί μια περίοδος ευημερίας όπου ανθεί το εσωτερικό και το διεθνές εμπόριο, ενώ Ντουμπάι είναι η πόλη της αραβικής χερσονήσου με τα μεγαλύτερα σουκ (αγορές).

Ιστορία του Ντουμπάι κατά τις αρχές του 20ου αιώνα

Δεκαετία του 1950

Εντοπίζεται πετρέλαιο στα κράτη της ανακωχής.

Δεκαετία του 1960

Αυξάνεται ο πληθυσμός Ινδών και Πακιστανών στο Ντουμπάι, οι οποίοι δίνουν νέα πνοή στον τομέα της κλωστοϋφαντουργίας και αυξάνουν το εμπόριο με την Ινδική Υποήπειρο.

Σύγχρονη ιστορία του Ντουμπάι

1966

Η ανακάλυψη πετρελαίου στο πεδίο Fateh του Ντουμπάι σηματοδοτεί ένα ορόσημο στην ιστορία του.

1971

Οι πολιτείες της ανακωχής Αμπού Ντάμπι, Ντουμπάι, Σάρτζα, Αϊμάν, Ουμ αλ‑Καϊγιάν και Φουτζέιρα ιδρύουν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και προσχωρούν στον Σύνδεσμο Αραβικών Κρατών. Ένα χρόνο αργότερα εντάχθηκε στα ΗΑΕ και το Ρας αλ‑Καϊμά. Εγκαινιάζεται ο Διεθνής Αερολιμένας του Ντουμπάι.

1979

Δύο μεγάλα ανοίγματα ‑ το λιμάνι Jebel Ali και το Dubai World Trade Centre. Είναι ο πρώτος ουρανοξύστης της πόλης, που ανοίγει τον δρόμο για μια μακρά σειρά φιλόδοξων αρχιτεκτονικών έργων.

1985

Απογειώνεται η πρώτη πτήση της Emirates. Εγκαινιάζεται η Ελεύθερη Ζώνη Jebel Ali, που προσελκύει σημαντικές ξένες επενδύσεις.

1996

Διοργανώνεται για πρώτη φορά το Παγκόσμιο Κύπελλο του Ντουμπάι. Ξεκινά ο θεσμός του Dubai Shopping Festival.

1999

Ανοίγει το Burj Al‑Arab και χαιρετίζεται ως το μοναδικό ξενοδοχείο επτά αστέρων παγκοσμίως.

2002

Ο Σεϊχης Μοχάμεντ εγκαινιάζει δύο περιοχές στο Ντουμπάι ‑ το Internet City και το Media City όπου σε επιλεγμένα σημεία διατίθενται ακίνητα για ιδιοκτησία αλλοδαπών.

2003

Ξεκινά η κατασκευή φιλόδοξων έργων όπως του ψηλότερου ουρανοξύστη του κόσμου, του Burj Khalifa και 300 τεχνητών νησιών ‑ των World Islands.

2009

Εγκαινιάζεται ο Τερματικός Αεροσταθμός 3 της Emirates και το μετρό για να εξυπηρετήσουν την αυξανόμενη εναέρια και οδική κυκλοφορία.

2010

Το Burj Khalifa γίνεται το ψηλότερο οικοδόμημα στον πλανήτη με ύψος 830 μέτρα.

2013

Το Ντουμπάι και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα γιορτάζουν τη νίκη της προσφοράς τους για το World Expo 2020.

2016

Ο Σεϊχης Μοχάμεντ εγκαινιάζει το κανάλι του Ντουμπάι που εκτείνεται από τον όρμο του Ντουμπάι μέσω της πόλης έως τον Αραβικό Κόλπο.

2018

Εγκαινιάζεται η γιγάντια κορνίζα Dubai Frame ύψους 150 μέτρων στο Zabeel Park, η οποία προσφέρει πανοραμική θέα τόσο στην παλιά πλευρά του Ντουμπάι όσο και στη νέα όπου δεσπόζουν οι ουρανοξύστες.

 

 

Για τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα η σημερινή ημέρα, είναι σπουδαία και άπαντες γιορτάζουν.

Ο λόγος; Διότι σαν σήμερα 2 Δεκεμβρίου δημιουργήθηκε η ένωση των εμιράτων και φτάσαμε σα ΗΑΕ.

Μέχρι το 1971 ήταν κάτω από την «ομπρέλα» της Μεγάλης Βρετανίας. Τρία χρόνια πριν η Μεγάλη Βρετανία ανακοίνωσε την πρόθεσή της να τερματίσει τη συνθήκη προστασίας των επτά εμιράτων, καθώς και του Μπαχρέιν και του Κατάρ, κάτι που επιβεβαίωσε και με απόφαση το 1971. Και οι εννιά οντότητες προσπάθησαν να δημιουργήσουν μία ένωση Αραβικών εμιράτων, αλλά μέχρι και το 1971 δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν στους όρους της ένωσης, παρά την προθεσμία λήξης της βρετανικής προστασίας.

Νωρίτερα, τοο Μπαχρέιν κηρύχθηκε ανεξάρτητο τον Αύγουστο του 1971 και το Κατάρ ένα μήνα μετά. Με τον τερματισμό της βρετανικής προστασίας το Δεκέμβριο του 1971, τα επτά εμιράτα έγιναν ανεξάρτητα. Οι εμίρηδες του Άμπου Ντάμπι και του Ντουμπάι αποφάσισαν να σχηματίσουν μία ένωση μεταξύ των εμιράτων τους διατυπώνοντας ένα κοινό σύνταγμα, και κάλεσαν τους εμίρηδες των υπόλοιπων να συμμετέχουν. Στις 2 Δεκεμβρίου του 1971 άλλα τέσσερα εμιράτα υπέγραψαν το σύνταγμα και τη συνθήκη ένωσης, ενώ το εμιράτο του Ρας Αλ-Καΐμα, συνενώθηκε στις αρχές του 1972.

Ποια είναι τα επτά εμιράτα των ΗΑΕ

Τα επτά εμιράτα που απαρτίζουν την ομοσπονδία των ΗΑΕ είναι τα εξής:

  • Άμπου Ντάμπι (1.678.000 κάτοικοι)
  • Αϊμάν (258.000 κάτοικοι)
  • Ντουμπάι (1.306.000 κάτοικοι)
  • Ουμ αλ-Καϊγιάν (68.000 κάτοικοι)
  • Ρας αλ-Καϊμά (205.000 κάτοικοι)
  • Σάρτζα (678.000 κάτοικοι)
  • Φουτζέιρα (127.000 κάτοικοι)

Η ημέρα που ενώθηκαν τα 7 εμιράτα, σαν σήμερα το 1971


























































Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για τα αναρτώμενα σχόλια την ευθύνη φέρει αποκλειστικά ο σχολιαστής.