ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ
ΒΙΒΛΙΟ ΔΕΚΑΤΟ ΤΕΤΑΡΤΟ
Δερβενοχώρια ή χωριά του Ισθμού
Έκταση της επαρχίας Κορίνθου
Άργος
Ερείπια της Τίρυνθας
Επισήμανση της οδού που οδηγεί από το Άργος στην
Κυνουρία ή επαρχία του Αγίου Πέτρου
Η προέλευση του Αγγελώνα
ΒΙΒΛΙΟ ΔΕΚΑΤΟ ΠΕΜΠΤΟ
Ο δρόμος από το Άργος στον Άγιο Γεώργιο
Φλιασία
Στυμφαλίδα
Ένδειξη των αποστάσεων από το Φενεό ως τον
καταρράκτη της Στυγός, τον επονομαζόμενο Μαυρόνερο
Καλάβρυτα, το φρούριο των Φράγκων
Χειμώνας του 1816
ΒΙΒΛΙΟ ΔΕΚΑΤΟ ΕΚΤΟ
Αρχαίες και σύγχρονες υποδιαιρέσεις αυτής της
επαρχίας
Ο δρόμος από το Αλή Τσελεπή στη Γαστούνη
Ο δρόμος από τη Γαστούνη στον Πύργο
Πύργος
Η διαδρομή από τον Πύργο στην Ολυμπία
Έκταση της Πισάτιδας
Αναχώρηση από τη Μοίρακα
Η διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στο όρος Φολόη και
τον Ερύμανθο
Αναχώρηση από τη μονή των Αγίων Θεοδώρων
Η διαδρομή από τα Καλάβρυτα στη μονή του Μεγάλου Σπηλαίου
ΒΙΒΛΙΟ ΔΕΚΑΤΟ ΕΒΔΟΜΟ
Υδρογραφία του Αλφειού
Παρρασία, η σημερινή επαρχία Φαναρίου
Ιστορική επισκόπιση
Η αντίστροφη διαδρομή από το Λεοντάρι προς το Μυστρά
Ιστορική ανασκόπιση
Ανατολική Μάνη
Δυτική Μάνη
ΒΙΒΛΙΟ ΔΕΚΑΤΟ ΟΓΔΟΟ
Τριφυλία
Αρκαδία
Οι πηγές του Πάμισου
Ανδρούσα
Κολλωνίς, η σημερινή Κορώνη
Ο Πουκεβίλ άφησε μνημειώδες έργο που επηρέασε βαθιά το Ευρωπαϊκό φιλελληνικό κίνημα ,γιατί συνέδεσε την κλασσική αρχαιότητα με την νεότερη Ελλάδα.
ΞΕΝΟΙ ΠΕΡΙΗΓΗΤΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
ΠΟΥΚΕΒΙΛ1770-1838, ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΤΟΛΙΔΗ, ΑΘΗΝΑ 1997.
Σελίδα 450 Αγιος Νικόλαος Βαλύρας,
Σελίδα 450 Αθανάσιος Ανδρούσης και
σελίδες 456 και 459 και αναφέρεται στην αγία Μαρίνα της Αρσινόης
Ενώ επέστρεφε στη Γαλλία από την Αίγυπτο , από επιστημονικό ενδιαφέρον, ακολούθησε τον Ναπολέοντα στην εκστατεία του το 1798 γάλλος γιατρός Πουκεβίλ, πιάστηκε αιχμάλωτος από τους αλγερινούς πειρατές στις ακτές της Καλαβρίας, οδηγήθηκε αλυσοδεμένοςστην Πύλο ,φυλακίστηκε στην Τριπολιτσα και σαν γιατρός στη διάρκεια της δεκάμηνης παρουσίας τουστην Πελοπόννησο, του δόθηκε η ευκαιρία να κάνει τις πρώτες παρατηρήσεις του. Οι στενοί δεσμοί του με υψηλά ιστάμενα πρόσωπα της Οθωμανικής αυτοκρατορίας δεν εμπόδισαν τη μεταγωγή του στην Κων-πολη καθώς και τη φυλακισή του για άλλα 2 χρόνια, στο Επταπύργιο. Στο διάστημα αυτό της περιπετειάς του έμαθε την ελληνική γλώσσα και έγραψε το πεντάτομο έργο του¨Ταξίδι στο Μοριά,ΚΩΝ-ΠΟΛΗ, Αλβανία και σε πολλα άλλα μέρη της Οθωμανικλης αυτοκρατορίας,Παρίσι 1805¨. Η δημοσιότητα του έργου του ήταν αφορμή να διοριστεί επίσημος διπλωματικός εκπρόσωπος στην αυλή του Αλή Πασά των Ιωαννίνων και έμεινε περίπου 10 χρόνια1805-1815 γνωρίζοντας τα προβλήματα της περιοχής και τα πρώτα επαναστατικά κινήματα.
Με επίσημη εξουσιοδότηση ανάλαβε τη συλλογή του αρχαιολογικού υλικού και τη μελέτη της παραγωγής, των ηθών και της ζωής των Ελλήνων-Μουσουλμάνων της Βορειοδυτικής Ελλάδος. Δυο χρόνια αργότερα, μετά τη λήξη της θητείας του διορίζεται πρόξενος της Γαλλίας ,στην Πάτρα. Το νέο πεντάτομο έργο του με τίτλο: ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ¨ δημοσιεύεται στο Παρίσι το 1820 και γίνεται δεκτό με ενθουσιασμό για το συναρπαστικό περιεχομενό του με αρχαιολογικό υλικό, παρουσίαση ιστορικών γεγονότων ,συλλογή δημοτικών τραγουδιών ,στατιστικά για τον πληθυσμό και οικονομική ζωή του τόπου, περιγραφή ηθών και εθίμων και έκθεση για την πανίδα της χώρας.. Ο ίδιος επιδιώκει να γνωρίσει σε βάθος τους απογόνους των αρχαίων Ελλήνων για να γνωρίσουν οι δυτικοευρωπαίοι ότι η νεώτερη ελληνική ιστορία και πραγματικότητα περιέχει τα χαρακτηριστικά εκείνων που μας οδηγούν κατ’ ευθείαν στο κλασικό παρελθόν της.
Ο Πουκεβίλ άφησε μνημειώδες έργο που επηρέασε βαθιά το Ευρωπαϊκό φιλελληνικό κίνημα γιατί συνέδεσε την κλασική αρχαιότητα με τη νεότερη Ελλάδα.
Στη σελίδα 450 ο Πουκεβίλ για τη περιοχή μας περιγράφει:
……..Οι βάλτοι με τα αμέτρητα κοπάδια από βουβάλους, το Τζεφερεμίνι, ένα εκκλησάκι του αγίου Νικολάου ,ένα φυλάκιο δερβεντζή κι’ ένα πλήθος από πηγές έχουν καταστήσει αυτή τη νοσηρή περιοχή εύφορη όπου η φύση παρέχει απλόχερα μια πλούσια βλάστηση, γι΄αυτό και το εδαφός της προσφέρεται για κάθε λογής καλιέργεια.
…….Ο Φραντζής κατατάσσει την επισκοπή της Ανδρούσας στη τεσσαρακοστή Πέμπτη σειρά μέσα στην επαρχία της Ελλάδος, επισκοπή της οποίας την έδρα κατείχε στα χρόνια του ο Αθανάσιος ο Ασκητικός, που είχε ανατραφεί πάνω στα βουνά του Γάνου.
…..Οι κυριότερες εμπορικές συναλλαγές της περιφέρειας Λεονταρίου και Στενυκλήρου διεκπεραιώνονται στο Νησί, μολα ταύτα το παζάρι του είναι ασυγκρίτως φτωχότερο από της Καλαμάτας.
Στο τέλος του βιβλίου του έχει το χάρτη της Μεσσηνίας , Πύλου και τη περιοχή της Αρχαίας Μεσσήνης ,με τα σημαντικότερα μνημεία της και την οχύρωση της πόλης..
2.ΛΗΚ
Ο άγγλος συνταγματάρχης περιηγητής Ληκ επίσκέφτηκε τη Μεσσηνία το 1805 και εξέδωσε το βιβλίο του στο Λονδίνο το 1830.
TRAVELS IN THE MOREA
WILKIAM MARTIN LEAKE
LONDON MDCCCXXX
Το καλοκαίρι του 2007, που το ποτάμι Μαυροζούμενα είχε στερέψει τελείως φάνηκαν τα θεμέλια των βάσεων των 2 αρχαίων γεφυριών. Το ένα υπάρχει στο χειμωνιάτικο μύλο όπου υπήρχε παλιά η εθνική οδός και τα χάνια, και είχαν εμφανιστεί οι βάσεις όταν γινόταν η αμμοληψία το 1970, στα έργα του αναδασμού και βρίσκονται κοντά οι 3 ναοί της Παναίτσας, αγίου Νικολάου, Αγίας Παρασκευής και το καλντερίμι που συνέδεε τη Βαλύρα με τα μοναστήρια του Βουλκάνου, δίπλα στο Γοργόρεμα .
Το άλλο υπάρχει πάνω από τον Κάκκαβο που εκεί βρίσκεται ο κατεστραμμένος μύλος του Μοναστηριού και υπάρχουν τα απομεινάρια του και παραπάνω μετά τη Μαρινέικη λίμνη υπάρχει και άλλος μύλος. .Παλιά εκεί υπήρχαν τα Μούλκια, η δέση και δρόμος που οδηγούσε στην Τσούκα και Δανηλέικα- Νιοχώρι.
Οι Derbendcis* ή Derbentler ήταν οι σημαντικότερες και μεγαλύτερες οθωμανικές στρατιωτικές βοηθητικές μονάδες αστυφυλάκων που συνήθως ήταν υπεύθυνες για τη φύλαξη σημαντικών δρόμων, γεφυρών, περασμάτων ή ορεινών περασμάτων. [1] [2] Συνήθως, ο πληθυσμός ενός ολόκληρου χωριού κοντά σε κάποιο σημαντικό πέρασμα θα λάμβανε το καθεστώς derbendci με αντάλλαγμα φορολογικές απαλλαγές.
*Από τη βικιπαίδεια
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για τα αναρτώμενα σχόλια την ευθύνη φέρει αποκλειστικά ο σχολιαστής.